Makové hřebeny bez droždí

různý počet dle velikosti | Při oslabené slinivce lze opatrně také ochutnat, ale vždy jen tak maximálně dva kousky.

Ingredience:

Těsto:

  • 370 g celozrnné špaldové mouky jemné
  • 80–100 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“ +250 ml vody nebo přímo jen 330–350 ml rýžového nápoje tekutého z „dm“ drogerie
  • 60–70 g panenského slunečnicového oleje
  • špetka mořské soli
  • 40 g celozrnné jemné špaldové mouky na vyvalování
  • 1 rozšlehané vejce na potření (nemusí nutně být)

Nádivka:

  • 100 g mletého máku
  • 270 ml ovesného nápoje z „dm“ drogerie od fi. Alnatura“  nebo 25 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ s 250 ml teplé vody
  • 50 g švestkových povidel bez cukru (popř. jablečných bez cukru)
  • 2–3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • 1 rovná lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Makové hřebeny jsem dříve připravovala jen z kynutého těsta a měla jsem dojem, že jinak upéci ani nejdou. Ale opak je pravdou. Nekynuté hřebeny podle uvedeného receptu budou pro mnohé lidi vhodnější a též zdravější, jelikož je nádivka navíc oslazena jen švestkovými povidly bez cukru.

Nejdříve ze všeho si připravíme nádivku do pečiva. Mák pomeleme a v teplé vodě rozmícháme sušený ovesný nápoj, který nalijeme do menšího kastrolu a přivedeme k varu. Při varu vsypeme mletý mák a za stálého míchání jej povaříme v ovesném „mléce“ do zhoustnutí.

Přidáme skořici a hřebíček a do chladnoucí makové kaše přimícháme švestková povidla z vlastních zásob, připravena bez cukru.

Nemáme-li doma nic takového, ve zdravé výživě se určitě najdou třeba jablečná, také bez jakéhokoliv oslazení.

Takto připravenou nádivku přivoníme „citrónovým aromatickým olejem Just“.

Nyní se budeme věnovat těstu. Do hlubší mísy si odvážíme mouku a zvlášť si připravíme vlahý rýžový nápoj tak, že odvážené množství nejdříve rozpustíme v menším množství teplé vody a dolijeme vodou studenou.

V tekutině rozpustíme špetku soli a společně s olejem nalijeme postupně k mouce a vařečkou umícháme vláčné těsto, které zadělávacím pohybem vařečky provzdušníme.

Toto těsto nemůžeme ještě tvarovat, protože je řídké a má konzistenci podobnou právě nakynutému těstu.
Na vál si rozprostřeme rukou další část jemné mouky a stěrkou těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a také shora těsto posypeme moukou, aby se nám nechytalo k rukám.

Těstovou kouli pak obalíme ze všech stran v mouce a trochu mouky ještě do těsta zapracujeme tak, aby se následně nechytalo válu. Budeme potřebovat dohromady zmíněných cca 40 g mouky.
Měkké, moukou obalené těsto, podsypeme ještě moukou a malým válečkem nebo rukou roztáhneme na vále na čtverec o tloušťce asi 1 cm, který nakrájíme nebo nastříháme nůžkami na čtvercové kousky o straně cca 10-11 cm.

Na každý kousek těsta vložíme nádivku a pomoučenýma rukama přehneme v obdélník a volné strany k sobě přitiskneme. Nůžkami nastříháme spojenou část do tvaru hřebenu. Jednotlivé hřebeny kladem na plech vyložený papírem na pečení a lehce je zatočíme, aby se nastříhání rozvinulo v ozdobný okraj.

Nesmí nás zarážet, že kousky těsta jsou měkké a poddajné, to je v pořádku, těsto nebude hutnější, proto musíme pracovat opatrně a ruce mít stále od mouky, abychom s kousky mohli pracovat.

Připravené hřebeny potřeme našlehaným vajíčkem a dáme péci. Vkládáme do trouby vyhřáté asi na 200-220°C. Po desetiminutovém zapečení troubu zmírníme a dopečeme při 180-200°C. Celková doba pečení se bude pohybovat mezi 35-45 minutami. Hlídáme, a propečení raději kontrolujeme rozříznutím jednoho kousku.

Po upečení sundáme z plechu a necháme dobře vychladnout. I když jsou hřebeny nekynuté a nemají velkou vrstvu nakypřeného těsta, jsou chuťově velice příjemné a mohou obohatit sortiment zdravého pečiva i vám.

Z uvedeného těsta lze také připravit pečené placky s makovou nádivkou na povrchu s ořechy a mandlemi na způsob frgálů. I tyto před pečením lehce potřeme vajíčkem. Kdo však nechce, nemusí.

Poznámka: Pečivo sice měkkou konzistenci získá až druhý den, ale mohu říci, že čím je starší, tím je chutnější…Myslím si však, že stejně víc jak dva tři dny nepřečká…:-)

I když je tu jako nádivka použit mák, mám vyzkoušeno, že v pečivu ho moje slinivka snese lépe než syrový jako posypku třeba na nudle či knedlíky. Asi to bude tím povařením a v tomto případě je to i smícháním s povidly. Pro oslabenou slinivku mi neublížily, ale dala jsem si vždy jen tak dva až tři kousky…Doporučuji opatrně vyzkoušet, jak se kdo na ně cítí.

Sdílení

    26 166 zobrazení článku
    O autorce
    25 komentářů
    1. Tanka Odpovědět
      Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda by šlo něco podobného vytvořit i z celozrnné žitné mouky? Nemám moc ráda pšenici, pro její vysoký obsah lepku, a na pečení např. různých slaných chlebových placek používám pouze žitnou mouku. Podobné hřebeny nebo záviny jsem z ní však ještě nezkoušela, tak jsem se chtěla zeptat, jestli náhodou nevíte, jak se při pečení takových věcí "chová" :o)? Případně, jak by její použití ovlivnilo chuť?? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
      • Alemari Odpovědět
        Možná ano, ale s určitostí Vám, milá Tanko, neřeknu, jak se bude pečivo chovat...To bude chtít jedině vyzkoušet. Možná se chuť poněkud ovlivní. Sama jsem žitnou mouku na hřebeny ještě nezkoušela... Pokusy zatím přenechám čtenářům...:-) Pokud by se mi to podařilo ověřit, určitě na stránky připíšu své poznatky...a jinak budu ráda i za Vaše... Je pravdou, že pšeničná mouka nemusí všem již vyhovovat pro svůj obsah lepku, proto se snažím používat zdravější špaldovou mouku, protože dle informací má tento starý druh pšenice nižší obsah lepku než pšenice klasická. A i to pečivo z ní je dle mého cítění úplně jiné... Třeba někdy zkusím i ty žitné hřebeny :-), ale pro nedostatek času nemohu slíbit, že to bude hned. Pěkný den přeji. Alemari
    2. gore.m Odpovědět
      Taky pokud to jde, dávám přednost žitné mouce. Z žitné mouky připravuji pravidelně každý týden kváskový žitný chléb, který fantasticky chutná, voní a báječně reguluje trávení. První, na co si člověk u žitné mouky musí dávat pozor, je něco jako "řídnutí", těsto je jakoby řidší a není tak vláčné jako u pšeničné (což bude i procesem kvašení). Proto bych doporučil odzkoušet nejdříve třeba v poměru 30 % žitná x 70 % pšeničná a pak pšenici ubírat a přidávat více žitné (ve finále by asi mělo být žitné více než pšeničné - mám namysli celkovou hmotnost z receptu, aby těsto bylo tužší). Při používání žitné mouky "na sladko" se taky dobře osvědčuje jablečná štáva přidaná do těsta namísto vody, zlepší chut žitné mouky. Popřípadě malé množství jemně strouhané mrkve. (Samozřejmě přidávám i žitný kvásek)
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím Martine a děkuji za poučné rady a Vaše zkušenosti s pečením, které nám mohou pomoci v začátcích... Také se těším, že si někdy budu péci sama žitný kváskový chléb :-). Až si pořídím něco lepšího než plynovou troubu. Ta mi moc vysušuje a nedá se též tak dobře regulovat. Asi to bude chtít nejlépe přímo malou „pekárničku“...:-) Přeji krásný večer a mějte se ...:-) Alemari Dopisuji později: Kváskový chléb si již peču také sama a i mnoho dalších kváskových dobrot. Vše nejdete v sekci Pečivo nebo i přes Hledání
    3. gore.m Odpovědět
      Také zdravím Alemari - a samozřejmě chválím luxusně vypadající hřebeny.-) Kváskový chléb je úplně v pohodě a myslím si, že když ho zvládne moje stará trouba, úplně stejně jako moderní u mých rodičů, zvládne to i ta vaše. Po asi ročních zkušenostech pečení chleba si dovolím říct, že na troubě a dokonce i na mouce či dokonalosti postupu vůbec nezáleží. Chleba je stále stejný, jen má jinou "pórovitost" dle použité mouky. To, na čem ale záleží extrémně, je kvásek (když budete chtít, dejte vědět a jeden exemplář z toho mého Vám napěstuju :-) Pro ostatní, můj kvásek původně pochází z DMka od Alnatury. Pak jsem na něj zapomněl, trochu smrděl, tak jsem ho raději vyhodil a zkusil koupit kvásek ve zdravé výživě: Nevím proč, ale nebyl jsem z něj schopný chleba upéct. Tak jsem koupil kvásek znovu v DM a přimíchal k němu zbytek kvásku ze zdravé výživy. Ted se peče jedná báseň. Co se „pekárniček“ týká nevím, nevím, bratr jí má a nějak mě to zařízení neoslovilo. Za prvé si nejsem jistý, že by to bylo vhodné zařízení pro kváskový chléb (kvůli systému kvašení a přidávání mouky), taky mi to zařízení připadá dosti náročné na provoz (energeticky) a ve finále cena nad 2000,- obnáší zhruba 33 koupených hotových kváskových chlebů (60 Kč/ks,) což není zrovna málo. Osobně se snažím šetřit co nejvíce, tak peču chleba v troubě ještě s nějakou „náloží“ dohromady :-) a na pekárničku, na kterou by ve finále stejně sedal prach, si nechávám zajít chut :-)))
      • Alemari Odpovědět

        Děkuji moc za krásný a odborný výklad ke všemu... chlebu, troubám i „pekárnám“...:-) a díky za pochvalu hřebenů..

        Již jsem hřebeny pekla kdysi dříve, není to až zas tak nový recept, ale nyní se mi ne a ne povést....Těsto se mi stále při zabalování trhalo. Vždy jsem to pak vzdala a udělala jen placky či placaté koláče...:-)

        Co se však nestalo. Řekla jsem si opět, že je již musím konečně udělat, a tak jsem si poznačila recept ze závinu, že se od něj nějak odrazím. No a odrazila jsem se...Přehlídla jsem se a dala jsem tam o moc víc vody a těsto bylo stále řídké...Připomínalo mi lité kynuté těsto nebo těsto na lívance. Divila jsem se proč a pořádně jsem si pročetla poznámky a záhada vyřešena...Takže jsem musela přidat mouku v množství potřebném pro zahuštění podle intuice. A výsledek mne velice překvapil.

        S těstem se pracovalo „jedna báseň“... Takže i tak tvořím recepty. Stejně si myslím, že jsem se měla splést, aby mě to přivedlo k jinému složení těsta, s jiným obsahem oleje i sušeného obilného nápoje...:-)

        Ale, milý Martine, abych se vrátila k tomu chlebu a nabídnutému kvásku...Děkuji a s radostí přijímám. Prosím, dejte mi na mail vědět, ráda se pro něj u Vás zastavím...

        Též se mi zatím s kváskem ze zdravé výživy moc nedařilo...A když jsem si dělala kvásek sama, měla jsem chléb moc kyselý...

        Jelikož se věnuji vaření ze široka, neměla jsem čas to kynuté kváskové pečivo propracovat... Stále tu čekají ještě další jídla na realizaci nebo zveřejnění :-) Ale ráda bych rozšířila sortiment i o tento druh pečiva, neboť kupované je drahé...

        K těm troubám. Asi máte pravdu...Zřejmě to nebude tou troubou. V pekárničce si také neumím moc představit kváskový chléb...Tam se zadělává a následně peče jen s droždím, co vím..

        A na mě je ta pekárnička také moc drahá a nehrozí, že si ji někdy koupím...To jsem se jen tak pousmála... ale vážně jsem to nemyslela :-)

        Jinak moc děkuji, Martine, za ten nabídnutí kvásek a budu se těšit na Vaši zprávu...

        Pěkné nedělní odpoledně přeji Vám i všem čtenářům. Alemari.

        • Bombylius Odpovědět
          Dobrý den. Opravdu nádherné hřebeny, a vida, napadlo mě to samé, zda by to nešlo ze žitné mouky, ale jelikož je řídšího, lepivějšího charakteru, tak jsem to ještě nerisknul. Asi do toho přidám jestě nějaké procento mouky ječné (jelikož pšeničnou ani špaldovou již dlouho nemám), abych to trochu vykompenzoval. Ale nevím, možná počkám, až to někdo zkusí jako první :) Dovolím si ač jako neodborník, reagovat na kváskový chléb. Dělal jsem ho asi 1/2 roku v pekárně (uplně obyčejné cca 1000 Kč) a není to problém, i když nemá vlastní nastavitelný program, který mají jen ty dražší modely. Naprosto jednoduchá věc, vůbec bych se toho nebál. Necháme pouze udělat těsto, tj vymíchat, odstraním hnětače a pak jen nechám kynout tím způsobem, že cca každých 45 min či 1 hodinu zapnu program pečení na 1 minutu. Víc se o to nestarám, myslím za 2 hodiny je nakynutý a pak jsem ho vždy upekl. Po delší době se již objemově nezvětšoval a po 3 hodinách již byl kyselý. Co se kvásku týká, také jsem na něj zapoměl a musel ho vyhodit. Ovšem bydlím v podkrkonoší a zde se dělává polévka zvaná kyselo. Proto se zde dá normální živý kvásek koupit přímo u pekaře a pak se již jen "vede". Takže pokud s tím má někdo problém a jede třeba na tento směr, nechť zkusí štěstí v některé z menších pekáren. Co se energetické náročnosti pekárny týká, řekl bych, že je to spíše úsporný spotřebič (tedy pokud v normální troubě pečete pouze chleba), spotřeba pekárny je přeci jen 850 W většinou a vyhříváte objem pekárny tj. tak 4-5 l vzduchu. Oproti troubě, kde ohříváte myslím kolem 44 litrů vzduchu 1850 W. Mně se trouba na el. sporáku ohřívá před pečením tak 15 min, a to když to spočítám 0,46 kWh spotřeby. A to jsem ještě nezačal péct, i když pak si trouba pouze hlídá teplotu, takže spotřeba je již podtstatně menší. Pokud si najdu údaje o pekárně, tak na pečení (sám jsem to neměřil) je dle údajů v testech spotřeba 0,36 kWh. No a umíchání těsta je asi 0,04 kWh. Prostě té neúspornosti bych se nebál. Jen je potřeba promyslet pro kolik lidí člověk bude chléb dělat a jak často. Jinak by se investice opravdu asi nevyplatila. Jinak se také snažím šetřit jáhly, pohanku atd. a dělám je vždy v "peřinách" A jelikož mám dietu a doma samozřejmě již nikdo jiný nic držet nemusí, tak jsem musel klasickou troubu právě kvůli spotřebě nahradit remoskou, což je pro mě jako jednotlivce ideální. Neboť nemám většinou více věcí k pečení a pak mi přijde škoda tu troubu rozpalovat. Přeji hezký den.
          • Alemari Odpovědět
            Tedy, milý Bombyliusi, klobouk dolů :-) Zdravím srdečně a děkuji Vám za obšírné informace...Myslím si, že mohou pomoci mnoha čtenářům a tak jsou velice užitečné. To jste mne zase nalákal...Vypadá to velice snadno... Asi se do toho pečení chleba brzy dám..:-) Přeji též pěkný den. Alemari
    4. listonoška Odpovědět
      Dobrý den, já mám pekárnu již několik let a nyní jí používám jen k přípravě těsta na chleba. Těsto se umíchá, 3x splaskne a vykyne, potom ho vyndám, ještě nechám vykynout na plechu a dávám péct do trouby. Prvních 5 min na plný výkon - aby byla kůrčička. Potom 55 min na 150 stupňů. Taky na dno trouby dávám plecháček s vodou. Ten z pekárny nebyl tak dobrý (o kůrce ani nemluvím), jako z trouby. Teď u nás mizí opravdu rychle a chutná i dceři, která vždy nad chlebem ohrnovala nos. Do chleba kombinuji několik druhů mouky s převahou žitné chlebové, místo octa používám umeocet a "solím" ho Bambovou solí. Přeji příjemný den.
      • Alemari Odpovědět
        Díky za další příspěvek k pečení chleba. Milá Listonoško, určitě je přínosem, a nejen mně osobně, ale i dalším... Pro samé vaření a tvoření jsem se k pečení chleba ještě nedostala :-) Lákají mě i jiné kváskem kynuté „dobroty“ - kromě chleba, které se mi honí stále hlavou...Snad na ně též dojde řada..:-) Pěkný den přeji všem. Alemari Dopisuji později: Došla....:-) Kváskový chléb si již peču také sama a i mnoho dalších kváskových dobrot. Vše nejdete v sekci Pečivo nebo přes Hledání.
    5. monalisa007 Odpovědět
      Dobrý den, tak jsem tu pročítala diskuzi ohledně kváskového chleba a zlákali jste mě natolik, že jsem se rozhodla, že si ho také upeču. Přemýšlela jsem o tom už hodně dlouho, tak konečně k činnům.:-)Ve zdravé výživě jsem koupila sušený žitný kvásek (30g), ale nevím přesně, jak na to. Myslíte, že byste mi mohla napsat recept? Troubu máme elektrickou, tak snad se povede. Byla bych Vám moc vděčná. Jinak zítru jdu zkoušet Váš nový recept na makový koláč, tak dám vědět, jak se dílo zdařilo. Děkuji moc. S pozdravem monalisa007
      • Alemari Odpovědět
        Milá Monaliso, možná z diskuze mylně vyznělo, že mám již v „šuplíku“ nějaký vyzkoušený recept na chléb. Ale opak jest pravdou. Sama jsem s pečením jen ve stadiu ověřování a navíc jsem kvásek obdržela již hotový. Takže, je mi líto, ale nevím, jak s tím sušeným kváskem přesně naložit. Zkuste ho namočit, přidat vlažnou vodu a žitnou mouku tak, aby vzniklo řídké těstíčko a nechala bych ho asi probudit k životu někde v teple minimálně 12 hodin. Ale nemám to z tohoto kvásku doopravdy vyzkoušeno, jen usuzuji....No a pak teprve použít. Jinak zkuste něco vyčíst z komentářů od zkušenějších v tomto směru než jsem já. Zdravím. Alemari
        • Alemari Odpovědět
          Přeji dobrý den všem čtenářům. Občas se při práci vrátím ke starým receptům a přečtu si i komentáře. A tak jen doplňuji, že kváskové pečivo již peču od roku 2010 a na mých stránkách najdete mnoho druhů jak chleba, chlebánků, tak i sladkých kváskových dobrot :-) . Vše peču jen v plynové troubě i když vím, že kváskový chléb šel upéci i v pekárničce. Mně se však zdá jednodušší a i levnější pečení v troubě a tak při tom zatím stále zůstávám :-). Alemari
    6. daniela.k Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych poděkovat za recept. První vytvarovaný a slepený hřeben sice nepatřil mezi výstavní kousky, ale chutnal báječně. :)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Danielo.K, děkuji za Váš příspěvek. Vše je praxe a tu nabudete. Nic se nebojte, s každým dalším pečením budete úspěšnější a každý další hřeben bude lepší a krásnější. Když něco tvořím sama poprvé, také to nejsou výstavní kousky...Ale sní se vše..:-) Mějte se hezky. Alemari
        • žroutik_alik Odpovědět
          ...hřebeny mají malinkou "chybu"..je lepší je nechat proležet do druhého dne - a to je pak všude naslintáno, jak se všichni nemůžou dočkat :o) Jinak mi dělalo potíže slepovat okraje hřebenů k sobě tak, aby držely a nerozlepovaly se, ale stačilo okraje malinko potřít vodou a bylo vystaráno. Tak třeba bude takováto bezvýznamná rada pro někoho významná. Alemari, až Vás někdy potkám, vyseknu Vám za všechny nápady a recepty hluuubokou poklonu! Věřte tomu, že jsem na Vašich stránkách dost dobře závislá a jakmile je pár dnů nekontroluji, mám abstinenční příznaky :o)))
          • Alemari Odpovědět
            Ano, je to tak, milá Žroutíku_Alíku, že hřebeny jsou nejlepší až druhý den :-) To jsou pak krásně měkké, jak jsem uvedla i v poznámce... Potřít okraje vodou a tak je k sobě lépe přilepit je dobrá rada. Díky za ni. Také je občas potírám i bílkem, ale ti co se vyhýbají vejcům, zvolí asi raději tu vodu :-) Milá Žroutíku_Alíku, za Vaše slova na závěr Vám ze srdce děkuji. Moc mě to potěšilo a o těch abstinenčních příznacích dokonce i rozesmálo...:-) Vím, sledujete stránky, co nového, ale já nestíhám tolik vydávat, tak jako dříve, viďte. Ono, člověk nemůže dělat vše současně... Bohužel, někdy mám silný pocit, že bych potřebovala naklonovat :-), abych stíhala vše, jak bych si přála... Děkuji Vám za Vaši milou přízeň. Alemari
    7. Renanka Odpovědět
      Dobrý večer paní Alemari, chystám se upéci tyto hřebeny a už se na ně moc těším. Jen se Vás chci zeptat, kolik hřebenů podle vaší velikosti jste vytvořila? A jakou přibližnou hmotnost měl jeden hřeben? Děkuji za odpověd :-)
      • Alemari Odpovědět

        Milá Renanko, tak to již doopravdy přesně nevím. Dívala jsem se do archívu fotek a tak jsem to odhadla, že těch co mám na webu, by mohlo vyjít asi 9-12 ks, ale váhu si nepamatuji. Dle toho jak jsem to tehdy nakrájela.

        Hmotnost celého těsta lze spočítat ze surovin a tak pak i jeden kousek, ale hmotnost hotového hřebene nevím, nevážila jsem je tehdy. Zkuste se držet návodu a vyválet těsto do velkého čtverce na tloušťku cca 1 cm a pak jej nakrájejte na ty menší čtverečky. Makové náplně tam dáte tolik, aby to šlo přehnout, tak to na prvním kousku odzkoušíte hned :-)

        Vím ze zkušenosti, že jsem poprvé dělala takové malé hřebeny a ty byly oproti těmto poloviční, jako cukroví, ale když jsem recept již chtěla vydat, tak se mi nechtělo s tím tak „hrát“ a tak jsem udělala tyto větší a zjistila jsem, že jsou praktičtější :-). Nejsou to „jednohubky“ a lépe se jí a co hlavně, nejsou tak pracné.

        Ono se to sní, ať je to velké jakkoliv, pak ta velikost nebude až zas tak podstatná, uvidíte :-) Držím moc palce, ať se povedou. Alemari

    8. Maruška Odpovědět
      Dobrý den paní Alenko, vyzkoušela jsem tento recept s malou obměnou. Místo máku, který nemohu, jsem do hřebenů dala šušené švestky. Hřebeny byly vynikající. Rozhodně by do druhého dne nevydržely. Mám však otázku. Byla mi diagnostikována celiakie a tak nemohu pšeničnou mouku. Myslíte si, že by šlo těsto udělat z pohankové či jiné bezlepkové mouky? Děkuji. Přeji hodně nových nápadů a hlavně pohody. Maruška
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji paní Maruško. Na Váš dotaz nemám přesnou odpověď. Bohužel jsem přímo makové hřebeny nezkoušela z jiné mouky. Ale pohanková by se mohla možná dát takto zpracovat, že by šlo těsto i přeložit do výsledné podoby, ovšem poměr mouky a ostatních složek nemám ověřen. Zkuste to zatím v uvedeném poměru, však uvidíte, jak se bude těsto tvářit. Děkuji Vám za Vaše přání a přeji též hlavně pohodu a aby se dařilo při vaření bezlepkových jídel. Něco zde na webu také najdete, zkuste si recepty vytřídit dle štítku Bez lepku, třebas pro inspiraci. Zdravím Alemari
    9. Šárka Odpovědět
      Dobrý den. Já osobně jsem makové hřebeny dělala několikrát a byly úžasné. Dnes jsem měla málo špaldové mouky, protože jsem nejprve dělala mrkvové tyčinky pro vnoučka. Vůbec jsem to neřešila a dodala mouku žitnou v poměru asi 30% špaldové a 70% žitné. S těstem se pracovalo výborně. Plnila jsem je podušenými jablky zahuštěnými mletými ořechy a druhou půlku jsem plnila hruškovými povidly bez cukru .(od maminky). Sladší by byly s piškoty, ale z důvodů, že jablka jsou dostatečně sladká, volila jsem ořechy lískové a vlašské. Zdá se, že upečené těsto je jemnější než u makových hřebenů. Jen nevím, zda je to těmi jablky nebo žitnou moukou. Každopádně jsou výborné a kdo chce může si je po povrchu pocukrovat:-) Já je ještě před vložením do trouby posypala sezamovým semínkem, jen tak pro oko. Jen podotýkám, že nemám žádné zdravotní problémy, tak mi oříšky v jablkách neublíží.
      • Alemari Odpovědět
        Milá paní Šárko, zdravím a děkuji za nápady, jak tyto hřebeny pozměnit. Jste šikovná. To z Vás musí mít rodina radost, když děláte takové dobroty :-) Přeji pěkný večer. Alemari
    10. ipaletova Odpovědět
      Přeju krásnou neděli paní Alenko, chtěla bych se zeptat, zda jste náhodou nezkoušela hřebeny s tvarohovou případně s tofu náplní. U nás se totiž mák moc nemusí, tak jsem chtěla vyzkoušet jinou variantu, ale nevím, zda mi třeba tvaroh či tofu při pečení nevyteče. Děkuji Ivana
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji milá Ivanko, přeji též krásné dny. Docela náhodou jsem nyní otevřela komentáře, a tak Vám snad ještě stihnu poradit, pokud to pečete dneska.. Ne, nezkoušela jsem jinou náplň. Ale myslím si, že to půjde dobře a náplň nevyteče, pakliže dáte do tvarohu nebo i do tofu trochu maizeny...třeba dle receptu na Kokosový koláč s tofu. Raději asi spíš ten škrob kukuřičný (maizenu) než bramborový. Mějte se moc hezky a ať se to podaří... Alemari :-)

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *