
Makové hřebeny jsem dříve připravovala jen z kynutého těsta a měla jsem dojem, že jinak upéci ani nejdou. Ale opak je pravdou. Nekynuté hřebeny podle uvedeného receptu budou pro mnohé lidi vhodnější a též zdravější, jelikož je nádivka navíc oslazena jen švestkovými povidly bez cukru.
Nejdříve ze všeho si připravíme nádivku do pečiva. Mák pomeleme a v teplé vodě rozmícháme sušený ovesný nápoj, který nalijeme do menšího kastrolu a přivedeme k varu. Při varu vsypeme mletý mák a za stálého míchání jej povaříme v ovesném „mléce“ do zhoustnutí.
Přidáme skořici a hřebíček a do chladnoucí makové kaše přimícháme švestková povidla z vlastních zásob, připravena bez cukru.
Nemáme-li doma nic takového, ve zdravé výživě se určitě najdou třeba jablečná, také bez jakéhokoliv oslazení.
Takto připravenou nádivku přivoníme „citrónovým aromatickým olejem Just“.
Nyní se budeme věnovat těstu. Do hlubší mísy si odvážíme mouku a zvlášť si připravíme vlahý rýžový nápoj tak, že odvážené množství nejdříve rozpustíme v menším množství teplé vody a dolijeme vodou studenou.
V tekutině rozpustíme špetku soli a společně s olejem nalijeme postupně k mouce a vařečkou umícháme vláčné těsto, které zadělávacím pohybem vařečky provzdušníme.
Toto těsto nemůžeme ještě tvarovat, protože je řídké a má konzistenci podobnou právě nakynutému těstu.
Na vál si rozprostřeme rukou další část jemné mouky a stěrkou těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a také shora těsto posypeme moukou, aby se nám nechytalo k rukám.
Těstovou kouli pak obalíme ze všech stran v mouce a trochu mouky ještě do těsta zapracujeme tak, aby se následně nechytalo válu. Budeme potřebovat dohromady zmíněných cca 40 g mouky.
Měkké, moukou obalené těsto, podsypeme ještě moukou a malým válečkem nebo rukou roztáhneme na vále na čtverec o tloušťce asi 1 cm, který nakrájíme nebo nastříháme nůžkami na čtvercové kousky o straně cca 10-11 cm.
Na každý kousek těsta vložíme nádivku a pomoučenýma rukama přehneme v obdélník a volné strany k sobě přitiskneme. Nůžkami nastříháme spojenou část do tvaru hřebenu. Jednotlivé hřebeny kladem na plech vyložený papírem na pečení a lehce je zatočíme, aby se nastříhání rozvinulo v ozdobný okraj.
Nesmí nás zarážet, že kousky těsta jsou měkké a poddajné, to je v pořádku, těsto nebude hutnější, proto musíme pracovat opatrně a ruce mít stále od mouky, abychom s kousky mohli pracovat.
Připravené hřebeny potřeme našlehaným vajíčkem a dáme péci. Vkládáme do trouby vyhřáté asi na 200-220°C. Po desetiminutovém zapečení troubu zmírníme a dopečeme při 180-200°C. Celková doba pečení se bude pohybovat mezi 35-45 minutami. Hlídáme, a propečení raději kontrolujeme rozříznutím jednoho kousku.
Po upečení sundáme z plechu a necháme dobře vychladnout. I když jsou hřebeny nekynuté a nemají velkou vrstvu nakypřeného těsta, jsou chuťově velice příjemné a mohou obohatit sortiment zdravého pečiva i vám.
Z uvedeného těsta lze také připravit pečené placky s makovou nádivkou na povrchu s ořechy a mandlemi na způsob frgálů. I tyto před pečením lehce potřeme vajíčkem. Kdo však nechce, nemusí.
Děkuji moc za krásný a odborný výklad ke všemu... chlebu, troubám i „pekárnám“...:-) a díky za pochvalu hřebenů..
Již jsem hřebeny pekla kdysi dříve, není to až zas tak nový recept, ale nyní se mi ne a ne povést....Těsto se mi stále při zabalování trhalo. Vždy jsem to pak vzdala a udělala jen placky či placaté koláče...:-)
Co se však nestalo. Řekla jsem si opět, že je již musím konečně udělat, a tak jsem si poznačila recept ze závinu, že se od něj nějak odrazím. No a odrazila jsem se...Přehlídla jsem se a dala jsem tam o moc víc vody a těsto bylo stále řídké...Připomínalo mi lité kynuté těsto nebo těsto na lívance. Divila jsem se proč a pořádně jsem si pročetla poznámky a záhada vyřešena...Takže jsem musela přidat mouku v množství potřebném pro zahuštění podle intuice. A výsledek mne velice překvapil.
S těstem se pracovalo „jedna báseň“... Takže i tak tvořím recepty. Stejně si myslím, že jsem se měla splést, aby mě to přivedlo k jinému složení těsta, s jiným obsahem oleje i sušeného obilného nápoje...:-)
Ale, milý Martine, abych se vrátila k tomu chlebu a nabídnutému kvásku...Děkuji a s radostí přijímám. Prosím, dejte mi na mail vědět, ráda se pro něj u Vás zastavím...
Též se mi zatím s kváskem ze zdravé výživy moc nedařilo...A když jsem si dělala kvásek sama, měla jsem chléb moc kyselý...
Jelikož se věnuji vaření ze široka, neměla jsem čas to kynuté kváskové pečivo propracovat... Stále tu čekají ještě další jídla na realizaci nebo zveřejnění :-) Ale ráda bych rozšířila sortiment i o tento druh pečiva, neboť kupované je drahé...
K těm troubám. Asi máte pravdu...Zřejmě to nebude tou troubou. V pekárničce si také neumím moc představit kváskový chléb...Tam se zadělává a následně peče jen s droždím, co vím..
A na mě je ta pekárnička také moc drahá a nehrozí, že si ji někdy koupím...To jsem se jen tak pousmála... ale vážně jsem to nemyslela :-)Jinak moc děkuji, Martine, za ten nabídnutí kvásek a budu se těšit na Vaši zprávu...
Pěkné nedělní odpoledně přeji Vám i všem čtenářům. Alemari.
Milá Renanko, tak to již doopravdy přesně nevím. Dívala jsem se do archívu fotek a tak jsem to odhadla, že těch co mám na webu, by mohlo vyjít asi 9-12 ks, ale váhu si nepamatuji. Dle toho jak jsem to tehdy nakrájela.
Hmotnost celého těsta lze spočítat ze surovin a tak pak i jeden kousek, ale hmotnost hotového hřebene nevím, nevážila jsem je tehdy. Zkuste se držet návodu a vyválet těsto do velkého čtverce na tloušťku cca 1 cm a pak jej nakrájejte na ty menší čtverečky. Makové náplně tam dáte tolik, aby to šlo přehnout, tak to na prvním kousku odzkoušíte hned :-)
Vím ze zkušenosti, že jsem poprvé dělala takové malé hřebeny a ty byly oproti těmto poloviční, jako cukroví, ale když jsem recept již chtěla vydat, tak se mi nechtělo s tím tak „hrát“ a tak jsem udělala tyto větší a zjistila jsem, že jsou praktičtější :-). Nejsou to „jednohubky“ a lépe se jí a co hlavně, nejsou tak pracné.
Ono se to sní, ať je to velké jakkoliv, pak ta velikost nebude až zas tak podstatná, uvidíte :-) Držím moc palce, ať se povedou. Alemari