
Ne každý snáší dobře mák a přitom je to potravina, která je svým obsahem přírodního vápníku s jinými nesrovnatelná.
Dle některých informačních pramenů je výluh z mletého máku plně zastupitelným nápojem a pro mnohé lidi i vhodnějším pro dodání vápníku něž mléko kravské.
Mák je vysoce zásaditý jako mandle a vedle sušeného tymiánu, majoránu a čaje Lapacho má nejvyšší obsah vápníku. Ve 100 g máku je 1460 mg Ca.
Namletý mák zalijeme odměřeným množstvím vody a necháme asi tak 2–3 hodiny stát při pokojové teplotě. V této podobě bude mít nápoj jen našedlou barvu a mák bude sedat ke dnu. Proto občas nápojem zamícháme, aby se mák rozptýlil.
Po uplynutí doby přelijeme obsah nádoby i s mákem do mixéru a nápoj mixujeme při nejvyšších otáčkách asi 2–3 minuty. Makový nápoj se bohatě napění uvolněným tukem a podstatně zesvětlí. Namixované makové mléko přecedíme přes jemné sítko. Při prvním cezení je vhodné sítko promíchat lžičkou, abychom proces filtrace uspíšili, ale při dalším již jenom proléváme. Scezení opakujeme až pětkrát i vícekrát, chceme-li mít nápoj co nejvíc čistý. Je vhodné také přecedit nápoj přes pláténko, tak jej vyčistíme nejvíce.
Potřebujeme-li tělu pomoci s překyselením, tak makové mléko nesladíme. Jinak lze i mírně přisladit medem nebo rýžovým sladem a pro ty, co nechtějí sladit, ale mají přitom rádi sladkou chuť, kápneme do mléka pár kapek „Steviany“, sladkého výluhu ze stévie.
Makové mléko vypijeme co nejdříve po přípravě a dlouho jej neskladujeme.
Informace o možnosti přípravy makového„mléka“ mi byla předána…
Doplněno dne 29. 7. 2013 : Nijak se zde netajím tím, že tento recept není z mé hlavy. Považuji ho však za velmi přínosný, proto je v mém repertoáru. Postup přípravy makového „mléka“ jsem dostala již více jak před deseti lety a tak jsem již v roce 2008 vydala tento recept i pro vás.
Děkuji za snahu všem, co mi posílají různé odkazy na jiné weby, kde je recept na makové „mléko“ také uveřejněn. Své informace jsem kdysi načerpala odjinud než z internetu a co zatím vidím, všechny ostatní přípravy jsou daleko mladšího data :-), takže zdrojem mi určitě nebyly :-)
Doplněno dne 5.10.2014 .
Obdržela jsem informaci od jedné čtenářky, že dle některých zahraničních zdrojů není vhodná konzumace makového mléka ve velkém množství, vzhledem ke zbytkovému případnému možnému obsahu opiátů. Sama nepovažuji tuto informaci za poplašnou, natolik makové mléko používám již přes deset let bez újmy na zdraví ba naopak jako zásaditý pokrm, který dodává velké množství vápníku. Proto si tedy dovoluji upozornit, že i zde platí pravidlo všeho s mírou a jeho použití je již jen na vás samotných a na tom jak se sami svobodně rozhodnete. Určitě však strach není dobrý rádce.