Ne každý snáší dobře mák a přitom je to potravina, která je svým obsahem přírodního vápníku s jinými nesrovnatelná.
Dle některých informačních pramenů je výluh z mletého máku plně zastupitelným nápojem a pro mnohé lidi i vhodnějším pro dodání vápníku něž mléko kravské.
Mák je vysoce zásaditý jako mandle a vedle sušeného tymiánu, majoránu a čaje Lapacho má nejvyšší obsah vápníku. Ve 100 g máku je 1460 mg Ca.
Namletý mák zalijeme odměřeným množstvím vody a necháme asi tak 2–3 hodiny stát při pokojové teplotě. V této podobě bude mít nápoj jen našedlou barvu a mák bude sedat ke dnu. Proto občas nápojem zamícháme, aby se mák rozptýlil.
Po uplynutí doby přelijeme obsah nádoby i s mákem do mixéru a nápoj mixujeme při nejvyšších otáčkách asi 2–3 minuty. Makový nápoj se bohatě napění uvolněným tukem a podstatně zesvětlí. Namixované makové mléko přecedíme přes jemné sítko. Při prvním cezení je vhodné sítko promíchat lžičkou, abychom proces filtrace uspíšili, ale při dalším již jenom proléváme. Scezení opakujeme až pětkrát i vícekrát, chceme-li mít nápoj co nejvíc čistý. Je vhodné také přecedit nápoj přes pláténko, tak jej vyčistíme nejvíce.
Potřebujeme-li tělu pomoci s překyselením, tak makové mléko nesladíme. Jinak lze i mírně přisladit medem nebo rýžovým sladem a pro ty, co nechtějí sladit, ale mají přitom rádi sladkou chuť, kápneme do mléka pár kapek „Steviany“, sladkého výluhu ze stévie.
Makové mléko vypijeme co nejdříve po přípravě a dlouho jej neskladujeme.
Informace o možnosti přípravy makového„mléka“ mi byla předána…
Doplněno dne 29. 7. 2013 : Nijak se zde netajím tím, že tento recept není z mé hlavy. Považuji ho však za velmi přínosný, proto je v mém repertoáru. Postup přípravy makového „mléka“ jsem dostala již více jak před deseti lety a tak jsem již v roce 2008 vydala tento recept i pro vás.
Děkuji za snahu všem, co mi posílají různé odkazy na jiné weby, kde je recept na makové „mléko“ také uveřejněn. Své informace jsem kdysi načerpala odjinud než z internetu a co zatím vidím, všechny ostatní přípravy jsou daleko mladšího data :-), takže zdrojem mi určitě nebyly :-)
Doplněno dne 5.10.2014 .
Obdržela jsem informaci od jedné čtenářky, že dle některých zahraničních zdrojů není vhodná konzumace makového mléka ve velkém množství, vzhledem ke zbytkovému případnému možnému obsahu opiátů. Sama nepovažuji tuto informaci za poplašnou, natolik makové mléko používám již přes deset let bez újmy na zdraví ba naopak jako zásaditý pokrm, který dodává velké množství vápníku. Proto si tedy dovoluji upozornit, že i zde platí pravidlo všeho s mírou a jeho použití je již jen na vás samotných a na tom jak se sami svobodně rozhodnete. Určitě však strach není dobrý rádce.
P.S.: Ještě dodávám k Vašemu druhému sdělení o mlýnku na mák, že nemohu dělat nevyžádanou reklamu, proto nevydávám komentáře s odkazy na jiné weby...viz podmínky použití Děkuji za pochopení.
Trochu jste mne svou první otázkou zaskočil. A tak jsem se vrátila k tabulkám. Dle údaje z knihy obsahuje mák 1460 mg ve 100 g máku. Dospělý člověk by měl denně přijmout až 1000 mg vápníku a nejlépe ze stravy a mák zde může hodně pomoci, ale asi ho denně do sebe nedostaneme 10 dkg, třeba mletého. Nevím kolik se uvolní vápníku do makového mléka zde z uvedeného množství, bohužel, nemám na to podmínky jak to zjistit přesně.
V komentářích jsem tuto otázku již řešila i dříve. Jelikož ale vápník je i v jiných potravinách a někde také hodně, jako brokolice, fenykl, čínské zelí, cizrna, sezam, mandle, fazole, spirulina aj, tak si myslím, že by jedna dvě skleničky makového mléka mohly významně přispět. Co se týče druhého dotazu, tak je tam makový olej, který obsahuje zřejmě také vápník (je také doporučován při nedostatku) a proto lze odvodit, že něco vápníku zůstane uvězněno i v té vláknině. Nějaký ten olej se určitě dostane i mechanicky do výluhu, to je ta smetanová příchuť, ale určitě něco zůstane i v té pokrutině...Třeba ji zkuste znovu namočit a zahřát a pak mixovat a nechat odstát, zda se něco nahoře vynoří. To mě nyní napadlo, jen já na tyto experimenty, žel nyní, nemám prostor. Ale vše stavím jen na své intuici a bez laboratorního ověření.
Zdravím. Alemari