Mák lze přidat do mnoha pokrmů, které výrazně výživově ovlivní, především svým obsahem minerálů, z nichž je na nejvyšší příčce vápník. Na dalších je železo, zinek i mangan, a proto je mák důležitou stavební látkou pro náš organizmus.
Příprava makového müsli je velmi jednoduchá. Ovesné vločky, nejlépe v BIO kvalitě, zalijeme odměřeným množstvím studené vody. Zalité, ještě nezbobtnalé vločky, zahustíme lehce ovesnými otrubami, aby společně s vločkami přijaly vodu.
Vločky s otrubami necháme 10–15 minut odležet a pak přidáme mák, skořici, tlučený hřebíček, pár kapek aromatického citrónového oleje a pro obsah selenu sezamová semínka.Osladíme Apiglukanem. Nemáme-li, tak jenom medem, i ten nám dodá výživné a prospěšné látky.
Podáváme ozdobené sloupnutými mandlemi, které je vhodné nechat dopředu „probudit k životu“ namočením ve vodě. Tím se v mandlích rozběhne proces klíčení a výrazně se zesílí jejích obsah vitamínů, především vitamínu C a E.