Makové müsli

1 porce

Ingredience:
  • 100 g BIO ovesných vloček + 300 ml vody
  • 25 g mletého máku
  • 20 g ovesných otrub
  • 20 g „Apiglukanu“ (nebo medu)
  • 10 g loupaných sezamových semínek
  • špetka tlučeného hřebíčku
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • pár mandlí na ozdobu

Mák lze přidat do mnoha pokrmů, které výrazně výživově ovlivní, především svým obsahem minerálů, z nichž je na nejvyšší příčce vápník. Na dalších je železo, zinek i mangan, a proto je mák důležitou stavební látkou pro náš organizmus.

Příprava makového müsli je velmi jednoduchá. Ovesné vločky, nejlépe v BIO kvalitě, zalijeme odměřeným množstvím studené vody. Zalité, ještě nezbobtnalé vločky, zahustíme lehce ovesnými otrubami, aby společně s vločkami přijaly vodu.

Vločky s otrubami necháme 10–15 minut odležet a pak přidáme mák, skořici, tlučený hřebíček, pár kapek aromatického citrónového oleje a pro obsah selenu sezamová semínka.Osladíme Apiglukanem. Nemáme-li, tak jenom medem, i ten nám dodá výživné a prospěšné látky.

Podáváme ozdobené sloupnutými mandlemi, které je vhodné nechat dopředu „probudit k životu“ namočením ve vodě. Tím se v mandlích rozběhne proces klíčení a výrazně se zesílí jejích obsah vitamínů, především vitamínu C a E.

Poznámka: Na slinivku jsem makové müsli nezkoušela. Mám raději vařenou Makovou ovesnou kaši, kde mák slinivka lépe snese. Syrové vločky, byť nabobtnalé jsou trošku těžší ke trávení a proto jsou pro oslabený trávicí trakt vhodnější vařené nebo fermentované a krátce ohřáté obilné kaše. V rodině jsou však různá müsli v oblibě.

Makové müsli se zvýšeným obsahem vlákniny se stává velmi sytícím pokrmem pro organizmus v každém věku. Všeobecně jsou müsli vhodné jako ranní pokrm, protože ráno je energie trávicích orgánů nejvyšší a díky pomalým glycidům zůstane zasycení organizmu po delší dobu.

V podzimním čase je lidský organizmus často ohrožen infekcemi. Proto je k oslazení kaší a i müslí vhodné používat především med a při náznacích snížené imunity lze ještě podpořit obranyschopnost přímo beta glukanem, který je obsažen v pastovém medu.

Tento výrobek nese název Apiglukan a je ho velmi vhodně zařadit do jídelníčku pro období vyčerpanosti a různých virových onemocnění.

13 067 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*