Makové placičky

asi 12 placiček | Při oslabené slinivce jen malé množství.

Ingredience:
  • 100 g jemné celozrnné mouky špaldové BIO (+20g na vyvalování)
  • 100 g mletého máku
  • 1 lžička panenského slunečnicového oleje
  • 20 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky (nemusí nutně být)
  • 100 ml vody
  • 2–3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • špetka mletého hřebíčku, popř. i skořice

Rychlé pečivo z máku, plné vápníku, připravíme jenom smícháním surovin a vyválením středně velkých placiček. Tyto placičky jsou chutné na zakousnutí na cesty, ale i k čaji. Nejsou mnoho sladké a tak kdo chce, může je ještě potřít marmeládou bez cukru.

V míse smícháme špaldovou mouku, umletý mák, obilný nápoj, lžičku slunečnicového oleje a vodu. Tuto směs ovoníme pár kapkami citrónového aromatického oleje a můžeme přidat i špetku mletého hřebíčku a skořice. Takto budou placičky vonět jako makovec.

Těsto v míse vařečkou dobře propracujeme a pak vyklopíme na vál poprášený špaldovou moukou. Obalíme v mouce a uděláme váleček, který rozdělíme na stejné díly. Samostatné kousky (asi po 27-30 g) oválíme též v mouce, uděláme z každého kuličku a rozválíme malým válečkem nebo rozmáčkneme rukou na placičky.

Placičky dáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v mírné troubě při 160-180 °C . Pečeme asi 30-35 minut.

Jednu placičku ke konci pečení rozlomíme a zkontrolujeme propečení. To volíme takové, aby uvnitř byly ještě měkké. Pečeme-li je déle, jsou víc tvrdší a křupavější. Dobu si volíme dle toho, jaké je chceme mít.

Poznámka: Tyto placičky většinou připravuji, když spížka začíná být vyjedena a není nic dobrého k zakousnutí. Jsou rychle připraveny a zasytí. Pro rostoucí organismus jsou obsahem minerálů velmi prospěšné.

Makové placičky jsou mírně sladké použitým obilným nápojem, ale obsahují mák, který nemusí vždy oslabené slinivce vyhovovat. Já s chutí strávím tak čtyři placičky, zatím bez pohromy.

14 794 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. Vendulka Odpovědět
    Včera jsem vyzkoušela tyto placky, Sice jsem trochu improvizovala při přípravě - došla mi špaldová mouka, tak jsem použila pšeničnou celozrnou jemnou, dále místo skořice a hřebíčku trochu soli a kurkumu, chtěla jsem je naslano, k zeleninovému salátu...musím ale říct, že mě naprosto nadchly!! Jsou úžasně jednoduché a taaaaak dobré! :-) Sice nakonec byly spíše slano-sladké, protože jsem použila i sojové mléko s příchutí smetany, tak jsem se nechala zlákat i placičkou potřenou medem, ale byly naprosto delikátní! Děkuji za úžasné recepty, milá Alemari, jsou pro mě každodenní inspirací...krásné sluníčkové dny přeje V.
    • Alemari Odpovědět
      To je krásné milá Vendulko, jak experimentujete. Děkuji za Váš komentář. Moc mne těší, že zde nacházíte inspiraci. Přeji krásný den. Alemari

Zanechte odpověď

*