
Rychlé pečivo z máku, plné vápníku, připravíme jenom smícháním surovin a vyválením středně velkých placiček. Tyto placičky jsou chutné na zakousnutí na cesty, ale i k čaji. Nejsou mnoho sladké a tak kdo chce, může je ještě potřít marmeládou bez cukru.
V míse smícháme špaldovou mouku, umletý mák, obilný nápoj, lžičku slunečnicového oleje a vodu. Tuto směs ovoníme pár kapkami citrónového aromatického oleje a můžeme přidat i špetku mletého hřebíčku a skořice. Takto budou placičky vonět jako makovec.
Těsto v míse vařečkou dobře propracujeme a pak vyklopíme na vál poprášený špaldovou moukou. Obalíme v mouce a uděláme váleček, který rozdělíme na stejné díly. Samostatné kousky (asi po 27-30 g) oválíme též v mouce, uděláme z každého kuličku a rozválíme malým válečkem nebo rozmáčkneme rukou na placičky.
Placičky dáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v mírné troubě při 160-180 °C . Pečeme asi 30-35 minut.
Jednu placičku ke konci pečení rozlomíme a zkontrolujeme propečení. To volíme takové, aby uvnitř byly ještě měkké. Pečeme-li je déle, jsou víc tvrdší a křupavější. Dobu si volíme dle toho, jaké je chceme mít.