Makovec z brambor

do menší dortové formy o průměru 22 cm | Pro bezlepkovou dietu zvolit krupici pohankovou.

Ingredience:
  • 200 g uvařených studených brambor
  • 40 g špaldové krupice (nebo pohankové)
  • 100 g mletého máku
  • 1–2 vejce
  • 50 g fruktózy, medu, sladu
  • 50 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky
  • skořice, mletý nebo tlučený hřebíček
  • 3 kapky citrónového aromatického oleje „Just“
  • trochu vlašských oříšků na ozdobení povrchu

Trochu pozměněný makovec z brambor by mohl oslovit všechny milovníky máku a zdravého vaření. Je bez mléka, bez sacharózy, bez prášku do pečiva a použijeme-li místo špaldové krupice krupici pohankovou, bude splňovat též podmínky pro zařazení do bezlepkové diety.

Jelikož budeme připravovat pečivo kypřené bílkovým sněhem, je dobré mít vše nachystáno po ruce, abychom pak mohli postupovat rychle a bez zbytečné prodlevy. Předehřejeme si mírně troubu, vymažeme boky dortové formy olejem a dno vyložíme papírem na pečení, který si vystřihneme dle obrysu formy.

Suroviny odvážíme, uvařené brambory jemně nastrouháme do mísy a mák nameleme. Mletý mák s moukou a sojovým nápojem (v suchém stavu) smícháme v oddělené míse dohromady a přidáme k němu skořici a tlučený hřebíček.

Z vajec oddělíme bílky. Máme-li vejce malá, zvolíme raději dvě, protože by bílku bylo na kypření málo. Také je dobrá varianta jeden žloutek a dva bílky, zbyl-li nám z jiného vaření.

Z bílků našleháme se špetkou soli tuhý sníh. Vodu zde k bílkům žádnou nepřidáváme, jak uvádím u jiných receptů, protože brambory obsahují vlhkosti dost a těsto by dlouho odpařovalo vodu.

Tuhý sníh dáme na chvíli do ledničky a žloutek či žloutky šleháme s medem, sladem nebo fruktózou do pěny. Pro větší napěnění přidáme při nepřerušeném šlehání lžíci vařící vody a žloutkovou tekutinu přivoníme pár kapkami citrónového aromatického oleje.

Pak již jen po částech vsypeme mouku se sojovým nápojem a mákem s kořením a nakonec nastrouhané brambory. Vše promícháme a do hotové směsi zvolna zapracujeme ušlehaný sníh. Sníh vkládáme po částech a do těsta jej spíš zabalujeme vařečkou, stěrkou nebo ruční metlou. Elektrický šlehač by nám zde mnoho nepomohl, nakypření by se ztratilo.

Připravené těsto co nejrychleji přelijeme do dortové formy, ozdobíme oříšky a vložíme do trouby.

Pečeme v mírné troubě při teplotě 150-170°C asi 45-50 minut. Asi po 35 minutách vpichem dřevěné špejle odzkoušíme propečení. Krájíme prochladlé.

Bramborový makovec je chutný k čaji ke snídani nebo i odpolední svačině.

Poznámka: Makovec v tomto menším množství nebude mnoho naskočený, ale i tak bude porézní. Nižší vrstva těsta není tak těžká a udrží lépe nakypření. Chceme-li péci z dvojité dávky raději zvolíme větší plech a těsto také nedáváme do větší výšky…

Vařící vodu přidáváme ke žloutkům doopravdy za chodu šlehače.
Chybí-li nám ruce, požádáme někoho o asistenci, ale já to většinou zvládám tím stylem, že ponorný šlehač držím jednou rukou a do nižší misky si naliji vařící vodu a levou rukou si naberu jednu lžíci a přilévám při šlehání. Z nízké mělké misky se vařící voda polévkovou lžicí lépe nabírá než z hrnečku. Určitě si umíte poradit, ale kdo začíná a postup nevidí, třeba tuto radu uvítá.:-)

Obě varianty bramborového makovce, jak se špaldovou tak s pohankovou krupicí, jsou chutné a téměř od sebe k nerozeznání, protože krupice je v těstě jenom na zahuštění a netvoří stěžejní surovinu.

Pro oslabenou slinivku mi makovec vyhovoval a neměla jsem žádné trávicí problémy. Ovšem, je potřeba mít slinivku v klidu a nepodrážděnou jiným nevhodně zvoleným jídlem. I to se mi ještě stává a pak se na takovou buchtu jenom dívám zpovzdálí a hřeje mě pomyšlení, že chutná aspoň druhým…:-)

Přeji všem kdo vyzkoušíte, aby vám též makovec zachutnal, a třeba se u vás po něm „zapráší“ stejně jako u nás doma :-) Alemari

24 302 zobrazení článku
O autorce
8 Komentářů
  1. Markytánka Odpovědět
    Zdravím Vás, Alemari, a opět chválím Váš kuchařský um :) Dnes jsem pekla tento makovec. Už zbyl pouze poslední kousek, který si nechám na snídani, i když pochybuji, že ho ráno ještě najdu :))) S mamkou jsme se shodly, že tento makovec je doslova návykový. Já ho pouze trochu poupravila tím, že jsem do těsta přimíchala hrst hrozinek, které makovci dodaly šťavnatost a dosladily ho. No, a já se nemohu dočkat, až příjde čas vánočního pečení a já opět uplatním Vaše recepty :)
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji za komentář milá Markytánko. To je dobře, že jste si to ještě vylepšila. Já se zde v mnoha případech snažím o hodně dietní recepty, které jsou na hranici jakéhokoliv oslazení, proto jsem tam ty rozinky již nedávala. Také z důvodu, že ne všichni je u nás mají v oblibě..:-) Makovec je možné dosladit i na talíři třeba Datlovým medem, recept najdete v Dezertech, když by to bylo dle receptu málo sladké... Mějte se pěkně. Alemari
  2. ipaletova Odpovědět
    Dobrý večer paní Alenko, jelikož mi zbyly brambory, tak jsem dnes upekla tento bramborový makovec a již se těším na snídani, až ho ochutnám. Chtěla jsem se ovšem dotázat na jednu věc. V receptu uvádíte 50 g sušeného sójového nápoje s příchutí vanilky, ale i když jsem recept přečetla několikrát, nenašla jsem v něm, kdy mám sójový nápoj přidat. Dala jsem ho tedy zároveň s krupicí a mákem, tak snad jsem to udělala dobře. Přeji hezký večer. Ivana
    • Alemari Odpovědět
      A jéje, tak to jsem zapomněla. Hned to napravím a do textu doplním. Ale poradila jste si dobře Ivanko. Hezký večer též. Alemari
  3. ipaletova Odpovědět
    Paní Alenko, velká poklona. Souhlasím s Markytánkou, makovec je naprosto úžasný, vláčný, prostě vynikající. Je pravdou, že jsem měla trošku strach z toho, že jsem použila brambory, které mi zbyly od obědu, čili mírně osolené, ale vůbec to nebylo znát. Takže velice děkuji za tento recept. Ivana
    • Alemari Odpovědět
      Rádo se stalo, milá Ivanko, děkuji i já. Jsem moc ráda, že chutná.. Alemari
  4. Vera Odpovědět
    Dobrý den paní Alenko, našla jsem Vaši stránku, moc mě nadchla, a tak mě láká zkusit některé , většinu :-), receptů. Chtěla bych se zeptat, zda mohu nahradit z určitých důvodů sojový sušený nápoj mlékem a vanilkou a v jakém množství. Vzhledem k tomu,ze sušený sojový nápoj nepoužívám, netuším, jaké množství nápoje se udělá z 50 g. Děkuji za pochopení a s přáním hezkých dnů Vera.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji, milá paní Věrko. Vždy tyto sušené nápoje nahradit v receptu přímo tekutým mlékem nelze, protože zastupují pouze suchou složku, nahrazují v objemu bílý cukr. Přímo zde například nahradit nepůjde, vyloučit snad ano, ale trošku si to víc přislaďte a dejte i více mouky.

      Ale tam, kde se dává obilný nápoj jako tekutina, tak to lze v množství sečteném z gramu nápoje a vody, které k tomu nápoji většinou uvádím přímo v ingrediencích nebo výjimečně ve starších receptech až v textu, tak to nahradit půjde. To pak lze odvážit mléko v tekutém stavu nebo přímo odměřit v ml, vyjde to téměř nastejno, i když někdy dávám víc sušeného nápoje na předepsané množství tekutiny (z 50 g uděláte obvykle 500 ml tekutého nápoje), abych docílila smetanovější příchuti a to pak kravské mléko zastoupí jen částečně. Alemari

Zanechte odpověď

*