
Trochu pozměněný makovec z brambor by mohl oslovit všechny milovníky máku a zdravého vaření. Je bez mléka, bez sacharózy, bez prášku do pečiva a použijeme-li místo špaldové krupice krupici pohankovou, bude splňovat též podmínky pro zařazení do bezlepkové diety.
Jelikož budeme připravovat pečivo kypřené bílkovým sněhem, je dobré mít vše nachystáno po ruce, abychom pak mohli postupovat rychle a bez zbytečné prodlevy. Předehřejeme si mírně troubu, vymažeme boky dortové formy olejem a dno vyložíme papírem na pečení, který si vystřihneme dle obrysu formy.
Suroviny odvážíme, uvařené brambory jemně nastrouháme do mísy a mák nameleme. Mletý mák s moukou a sojovým nápojem (v suchém stavu) smícháme v oddělené míse dohromady a přidáme k němu skořici a tlučený hřebíček.
Z vajec oddělíme bílky. Máme-li vejce malá, zvolíme raději dvě, protože by bílku bylo na kypření málo. Také je dobrá varianta jeden žloutek a dva bílky, zbyl-li nám z jiného vaření.
Z bílků našleháme se špetkou soli tuhý sníh. Vodu zde k bílkům žádnou nepřidáváme, jak uvádím u jiných receptů, protože brambory obsahují vlhkosti dost a těsto by dlouho odpařovalo vodu.
Tuhý sníh dáme na chvíli do ledničky a žloutek či žloutky šleháme s medem, sladem nebo fruktózou do pěny. Pro větší napěnění přidáme při nepřerušeném šlehání lžíci vařící vody a žloutkovou tekutinu přivoníme pár kapkami citrónového aromatického oleje.
Pak již jen po částech vsypeme mouku se sojovým nápojem a mákem s kořením a nakonec nastrouhané brambory. Vše promícháme a do hotové směsi zvolna zapracujeme ušlehaný sníh. Sníh vkládáme po částech a do těsta jej spíš zabalujeme vařečkou, stěrkou nebo ruční metlou. Elektrický šlehač by nám zde mnoho nepomohl, nakypření by se ztratilo.
Připravené těsto co nejrychleji přelijeme do dortové formy, ozdobíme oříšky a vložíme do trouby.
Pečeme v mírné troubě při teplotě 150-170°C asi 45-50 minut. Asi po 35 minutách vpichem dřevěné špejle odzkoušíme propečení. Krájíme prochladlé.
Bramborový makovec je chutný k čaji ke snídani nebo i odpolední svačině.
Ale tam, kde se dává obilný nápoj jako tekutina, tak to lze v množství sečteném z gramu nápoje a vody, které k tomu nápoji většinou uvádím přímo v ingrediencích nebo výjimečně ve starších receptech až v textu, tak to nahradit půjde. To pak lze odvážit mléko v tekutém stavu nebo přímo odměřit v ml, vyjde to téměř nastejno, i když někdy dávám víc sušeného nápoje na předepsané množství tekutiny (z 50 g uděláte obvykle 500 ml tekutého nápoje), abych docílila smetanovější příchuti a to pak kravské mléko zastoupí jen částečně. Alemari