Makovec z bulguru

1 středně velký plech

Ingredience:
  • 200 g pšeničného bulguru
  • 200 g mletého máku
  • 4 vejce
  • 50 g fruktózy
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 4 lžíce slunečnicového oleje z prvního lisování
  • 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • trochu oloupaných mandlí na ozdobu
  • špetka mořské soli

Nejdříve si připravíme všechny suroviny tak aby měly pokojovou teplotu. Propláchneme bulgur a dáme ho vařit do osolené vody. Vody dáme dvakrát víc než bulguru, jako bychom vařili rýži.

Při vaření mírným varem bude bulgur měkký asi za 20 minut, až se všechna voda vyvaří. Uvařený bulgur necháme vychladnout.

Do samostatné mísy oddělíme žloutky, přidáme med a odváženou fruktózu. Před další prací si již zapneme a mírně předehřejeme troubu a připravíme plech na pečení. Plech vymažeme olivovým olejem a vysypeme špaldovou krupicí.

Jako první krok přípravy těsta na makovec si ušleháme bílky. Ke čtyřem bílkům přilijeme tři polévkové lžíce ledové vody a špetku soli a vysokými obrátkami našleháme tuhý sníh. Sníh si dáme stranou a začneme šlehat žloutky s fruktózou a medem. Postupně do nich přidáme tři polévkové lžíce pro změnu vařící vody a opět šleháme, až se začne tvořit pěna. Do žloutkové pěny přimícháme slunečnicový olej, namletý mák, skořici, hřebíček a pár kapek citrónového aromatického oleje.

Do této směsi vařečkou zapracujeme uvařený a prochladlý bulgur a na závěr lehce vmícháme sníh a to tak, že jej do těsta zabalujeme stěrkou. Připravené těsto vlijeme na plech, poklademe mandlemi a vložíme do mírně vyhřáté trouby. Pečeme pomalu 50–60 minut při 150–180 °C. Upečení zkoušíme jehlicí nebo špejlí.

Poznámka: Uvařený bulgur můžeme ještě před zapracováním do těsta rozmixovat do jemnější konzistence. Nevadí-li nám však zrnitější struktura makovce, není to nutné. Zkoušela jsem již obě varianty a chuťově se neliší. Zde vyfocená je bez namixování.

Samotná příprava těsta není složitá máme-li vše po ruce. Doporučuji postupovat v naznačeném pořadí, protože si usnadníme práci. Se šlehanými těsty bez prášku do pečiva se musí pracovat rychle. Jen tak nám těsto zůstane nakypřené a při pečení naskočí.

Makovec z bulguru je lehký moučník, plný vápníku z máku a jiných významných živin z bulguru. Mám ho ráda a slinivka tento moučník občas snese.

Bulgur je celozrnná pšenice, která byla částečně již naklíčena, usušena a nadrcena. Je to velice cenný a výživný produkt, známý přes 4000 let.

Sdílení

    16 929 zobrazení článku
    O autorce
    8 komentářů
    1. Martina Odpovědět
      Makovec je úžasný! Vylepšila jsem ho sekanýma rozinkama a brusinkama - brusinky jsou dost sladké, tak je možné méně sladit. Koláč nádherně voní! Ještě mne napadlo, že kdo by chtěl jemnější strukturu, nemusel by bulgur mixovat, ale třeba použít kuskus. Děkuji za skvělý recept - budu zkoušet i další a už se na to těším:-)
      • Alemari Odpovědět

        I Vám Martino děkuji za komentář. Takové milé odezvy vždy potěší... S tím kuskusem to není špatný nápad a určitě stojí za ověření. Příprava bude ještě rychlejší. Kuskus stačí jenom nechat pár minut nabobtnat a tak se nějaký čas i ušetří.

        Ještě doplňuji k brusinkám. Já osobně vylučuji bílý cukr a mám za to, že sušené brusinky jsou přislazované jako mnohé sušené ovoce. Ale možná existují i BIO bez cukru, ale protože samotné brusinky jsou pěkně trpkokyselé, jestli jste je zkoušela jíst čerstvé, tak moc nevěřím, že sladké sušené brusinky jsou bez přidaného bílého cukru...

        No nevím, prosím, to zvažte. Možná jemně pokrájené sušené nesířené meruňky nebo datle by nebyly špatné a tedy, ty hodně osladí...:-) Pěkný den přeji. Alemari.

    2. Martina Odpovědět
      Sušené brusinky se samozřejmě prodávají slazené cukrem, ale např. společnost "bio-nebio" prodává bio brusinky slazené jablečným džusem bez přidaného cukru, nejsou ani sířeny a údajně mají certifikát původu z ekologického zemědělství. Od této společnosti jsou i výborné rozinky.
      • Alemari Odpovědět
        Martino, velice děkuji za Vaše informace. To je dobře, že lze sehnat i takového brusinky... Poohlídnu se a někdy vyzkouším... Zdravím. Alemari.
    3. Tereza Odpovědět
      Tak musím říct, že tenhle moučník je přímo božský. Druhý den byl hodně vláčný a řekla bych, že i "mokřejší". Neměla jsem mák, tak jsem do něj dala 100g ořechů a 100g rozinek. Opravdu lahoda.
      • Alemari Odpovědět
        Tak to jste si poradila velice dobře. Jsem ráda, že se Vám povedl i v této variantě a že chutnal. Zdravím. Alemari.
    4. Elian Odpovědět
      Hezký den paní Alemari, děkuji za tenhle skvělý recept. Makovec byl božský, při pomyšlení, že jsem nepoužila (nebo jen lehce) prášku, mléka, mouky, rostlinného tuku a cukru, byl ještě chutnější. Teprve se učím používat zdravé potraviny, o kterých je celý Váš web. Chci Vám moc poděkovat. S Vámi je můj start mnohem jednodušší. Už se těším, až vše prozkoumám, jen je toho tolik, co musím prostudovat a dohnat. Už od patnácti let mě to stále táhlo k netradičnímu přístupu k vaření, zkusit jiné a hlavně zdravé věci pro mé tělo. Sama jsem pak přidávala do svého jídelníčku nové suroviny a hledala si nějakou cestu... Potřebuji řádné poznatky o surovinách. Moc mě baví kuchtit zdravé a zároveň tak chutné pokrmy. Jste mou inspirací.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Elian, moc jste mne potěšila Vašim komentářem. Děkuji. Jsem ráda, že Vám mohu být inspirací. Vše zvládnete, nic se nebojte. Každý jednou začíná. Budu Vám držet palce. Srdečně zdravím. Alemari.

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *