
Nejdříve si připravíme všechny suroviny tak aby měly pokojovou teplotu. Propláchneme bulgur a dáme ho vařit do osolené vody. Vody dáme dvakrát víc než bulguru, jako bychom vařili rýži.
Při vaření mírným varem bude bulgur měkký asi za 20 minut, až se všechna voda vyvaří. Uvařený bulgur necháme vychladnout.
Do samostatné mísy oddělíme žloutky, přidáme med a odváženou fruktózu. Před další prací si již zapneme a mírně předehřejeme troubu a připravíme plech na pečení. Plech vymažeme olivovým olejem a vysypeme špaldovou krupicí.
Jako první krok přípravy těsta na makovec si ušleháme bílky. Ke čtyřem bílkům přilijeme tři polévkové lžíce ledové vody a špetku soli a vysokými obrátkami našleháme tuhý sníh. Sníh si dáme stranou a začneme šlehat žloutky s fruktózou a medem. Postupně do nich přidáme tři polévkové lžíce pro změnu vařící vody a opět šleháme, až se začne tvořit pěna. Do žloutkové pěny přimícháme slunečnicový olej, namletý mák, skořici, hřebíček a pár kapek citrónového aromatického oleje.
Do této směsi vařečkou zapracujeme uvařený a prochladlý bulgur a na závěr lehce vmícháme sníh a to tak, že jej do těsta zabalujeme stěrkou. Připravené těsto vlijeme na plech, poklademe mandlemi a vložíme do mírně vyhřáté trouby. Pečeme pomalu 50–60 minut při 150–180 °C. Upečení zkoušíme jehlicí nebo špejlí.
I Vám Martino děkuji za komentář. Takové milé odezvy vždy potěší... S tím kuskusem to není špatný nápad a určitě stojí za ověření. Příprava bude ještě rychlejší. Kuskus stačí jenom nechat pár minut nabobtnat a tak se nějaký čas i ušetří.
Ještě doplňuji k brusinkám. Já osobně vylučuji bílý cukr a mám za to, že sušené brusinky jsou přislazované jako mnohé sušené ovoce. Ale možná existují i BIO bez cukru, ale protože samotné brusinky jsou pěkně trpkokyselé, jestli jste je zkoušela jíst čerstvé, tak moc nevěřím, že sladké sušené brusinky jsou bez přidaného bílého cukru...
No nevím, prosím, to zvažte. Možná jemně pokrájené sušené nesířené meruňky nebo datle by nebyly špatné a tedy, ty hodně osladí...:-) Pěkný den přeji. Alemari.