
Makový koláč je upečen na způsob velkého „valašského frgálu“, ale je z nekynutého těsta. Základní těsto, které slouží jako podklad, je uhněteno z celozrnné ječné mouky a z mouky ovesné, kterou si připravíme namixováním ovesných vloček.
Těsto neobsahuje olej. Přídavek olejnaté složky nám v tomto případě zajišťuje maková nádivka. Ječnou mouku smícháme se sojovým nápojem (voda + sušený sojový nápoj s příchutí smetany nebo přímo zakoupený tekutý), přidáme mletou skořici, „Sladěnku“ a zahustíme postupně ovesnou moukou. Těsto necháme asi jednu hodinu odpočívat.
V době kdy těsto odpočívá si připravíme makovou náplň. Ovesné „mléko“ přivedeme k varu a pak do něj vsypeme pomletý mák. Chvíli provařujeme až směs zhoustne.
Osladíme „Sladěnkou“ nebo i fruktózou, přidáme pár kapek citrónového aromatického oleje „Just“, skořici s hřebíčkem. Nádivku zahustíme kukuřičnou strouhankou. Necháme prochladnout.
Odpočaté těsto vyklopíme na pomoučený vyvalovací vál a obalíme je ještě v ječné mouce. Opatrně vyválíme velkou placku, kterou přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Většinou ji ještě na plechu dotvářím mokrýma rukama, protože se hůře přenáší, je-li již vyválena na konečnou velikost.
Na takto připravený těstový podklad na koláč navrstvíme makovou nádivku, rozetřeme ji a poklademe oloupanými mandlemi.
Pečeme pomalu při teplotě v rozmezí 160-180 °C asi 50 minut. Koláč krájíme prochladlý. Je chutný k čaji k odpolední svačině.