Makový koláč s mandlemi

1 koláč | Pro oslabenou slinivku raději jenom ochutnat.

Ingredience:

Podkladové těsto:

  • 100 g celozrnné ječné mouky jemné
  • 80 g ovesných vloček
  • 30 g sušeného sojového nápoje s příchutí smetany „Zajíc“ + 150 ml vody (nebo přímo 180 ml tekutého sojového nápoje)
  • 40 g  „Sladěnky“
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 30 g ječné mouky na vál

Náplň na koláč:

  • 100 g mletého máku
  • 25 g ovesného nápoje „Oves Milk“ + 250 ml vody (nebo 275 ml ovesného nápoje tekutého)
  • 20 g kukuřičné strouhanky
  • 30 g  „Sladěnky“ (popř. fruktózy)
  • 3 kapky citrónového aromatického oleje „Just“
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka tlučeného hřebíčku
  • oloupané mandle

Makový koláč je upečen na způsob velkého „valašského frgálu“, ale je z nekynutého těsta. Základní těsto, které slouží jako podklad, je uhněteno z celozrnné ječné mouky a z mouky ovesné, kterou si připravíme namixováním ovesných vloček.

Těsto neobsahuje olej. Přídavek olejnaté složky nám v tomto případě zajišťuje maková nádivka. Ječnou mouku smícháme se sojovým nápojem (voda + sušený sojový nápoj  s příchutí smetany nebo přímo zakoupený tekutý), přidáme mletou skořici, „Sladěnku“ a zahustíme postupně ovesnou moukou. Těsto necháme asi jednu hodinu odpočívat.

V době kdy těsto odpočívá si připravíme makovou náplň. Ovesné „mléko“ přivedeme k varu a pak do něj vsypeme pomletý mák. Chvíli provařujeme až směs zhoustne.

Osladíme „Sladěnkou“ nebo i fruktózou, přidáme pár kapek citrónového aromatického oleje „Just“, skořici s hřebíčkem. Nádivku zahustíme kukuřičnou strouhankou. Necháme prochladnout.

Odpočaté těsto vyklopíme na pomoučený vyvalovací vál a obalíme je ještě v ječné mouce. Opatrně vyválíme velkou placku, kterou přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Většinou ji ještě na plechu dotvářím mokrýma rukama, protože se hůře přenáší, je-li již vyválena na konečnou velikost.

Na takto připravený těstový podklad na koláč navrstvíme makovou nádivku, rozetřeme ji a poklademe oloupanými mandlemi.

Pečeme pomalu při teplotě v rozmezí 160-180 °C asi 50 minut. Koláč krájíme prochladlý. Je chutný k čaji k odpolední svačině.

Poznámka: Hotová ovesná celozrnná mouka, která je k dostání v obchodě, je hrubší konzistence a tak se mi jeví vhodnější mouka namixovaná přímo z ovesných vloček.

Sladěnka je alternativní sladidlo, kdo rád používá obilné slady. Je to výtažek z naklíčeného ječmene, bez jakýchkoli konzervačních látek. Obsahuje hodně vitamínu B6, niacinu a stopových prvků.

Makový koláč moje oslabená slinivka občas snese. Velice miluji cokoliv s mákem a mák tepelně zpracovaný je pro mne lépe stravitelný než např. v makových kuličkách se sezamem.

Makový koláč s mandlemi je nekynutý a přesto je měkký. Nedělám ho moc vysoký, aby se těsto dobře propeklo. Stejně v rodině mají rádi více nádivky než těsta a zde je to jenom k dobru, protože mák obsahuje mnoho cenných minerálních látek, o nichž jsem psala v poznámce u receptu Makové kuličky se sezamem.

28 408 zobrazení článku
O autorce
10 Komentářů
  1. gore.m Odpovědět
    Alemari, měl bych takový nápad :--)) .. nechtělo by se Vám web rozšířit o sekci eshop? Věřím, že třeba PPL by byla schopna doručit koláč ještě teplý .-)))
  2. Vendulka Odpovědět
    Velmi chválím! Sice jsem neměla ječnou mouku, a tak jsem použila špaldovou hladkou (okraje byly trochu tužší a křupavější), ale i tak je koláč výtečný! Vyhrála jsem si i s ozdobením- použila jsem půlené mandle a pokrájené datle a slunečnicová semínka- lahodí oku i chuti :-). Děkuji :-)
    • Alemari Odpovědět
      Tak to mohlo vypadat pěkně. Zdravím. Alemari
  3. Jana Míčková Odpovědět
    Dobrý den, Alemari, chci Vám moc poděkovat za úžasné stránky a recepty, dodala jste mi odvahu i k pečení kváskového chleba, právě kyne již druhá dávka:-) Zaujala mě i ječná mouka a dnes ji do těsta přidám. Ráda bych zkusila i frgál pro manžela a když tady vidím ten koláč, napadlo mě zkusit ho z ječné mouky a kvásku - myslíte že by to mohlo vyjít? Jaký poměr mouka - kvásek by jste dala? Moc děkuji za názor. Jana
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá paní Jano. Děkuji za pochvalná slova k mým stránkám a receptům, děkuji. Jinak zkuste třeba těsto dle tohoto receptu. Myslím si, že z poloviční dávky by Vám dva velké frgály mohly vyjít...nebo z celé dávky třeba i čtyři :-) Přeji hezký den. Alemari
  4. Jana Míčková Odpovědět
    Úžasné, moc děkuji, určitě zkusím!! Přeji hezký den. Jana
    • Alemari Odpovědět
      Rádo se stalo. Přeji, aby se podařily :-) Alemari
  5. Aneta Odpovědět
    Dobrý den paní Alemari, líbí se mi tento recept na podkladové těsto na koláč, jen bych se neodvážila jako náplň použít mák (ačkoliv mám moc ráda), hodila by se k němu i jiná? Třeba ovoce - jahody, nebo postrouhaná jablka... Olej tam mít nepotřebuji :) Moc děkuji. Za Vaše stránky a všechny recepty! Zdraví Aneta
    • Alemari Odpovědět
      Milá Anetko, jistě, zkoušejte co Vás napadne. Těsto, které je v tomto receptu si v případě vlhké nádivky z nějakého ovoce bude přát i posypku, která by tu vlhkost nějak pospírala, aby se to vše dobře upeklo. Jinak... mé recepty nejsou žádné dogma, máte je tu ijen pro tu inspiraci a můžete je kombinovat. Drobenky najdete u jiných receptů. Zdravím. Alemeri

Zanechte odpověď

*