Makový puding

2 porce | Vhodný zvlášť při zvýšené potřebě vápníku.

Ingredience:
  • 45 – 50 g mletého máku
  • 450 ml kvalitní pitné vody
  • 40 g hladké rýžové mouky
  • 30 g sušeného rýžového nápoje
  • 20 g medu
  • 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • trošku mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • lžíce marmelády bez cukru na ozdobu
  • trochu kokosu na ozdobu

Potřebujete-li zvýšit příjem vápníku ze stravy a přitom už nestihnete přípravu makového mléka, uvařte si puding. Je plný máku, který je vynikajícím zdrojem vápníku. Dezert z máku se může stát chutným a zdravým zpestřením jídelníčku.

Mák pomeleme nebo na jemno umixujeme. Z vody a hladké rýžové mouky uvaříme kašičku, ke které hned, jak začne houstnout, přidáme mletý mák a sušený obilný nápoj. Dobře rozmícháme, nejlépe metličkou a vše povaříme cca 3 minuty.

Ještě v hrnci za míchání přidáme skořicí a špetku mletého hřebíčku. Puding tím získá příchuť nádivky do pečiva, kterou jsem vždy ráda ujídala :-)

Po uvaření odstavíme z dosahu tepla a raději za míchání necháme prochladnout a pak krém osladíme lžicí medu a přivoníme citrónovým aromatickým olejem, který nám dodá slavnostní vůni.
Teplý puding nalijeme do dvou vodou vypláchnutých dezertních misek. Po vychladnutí na pokojovou teplotu dáme dezert zchladit do ledničky. Z misek ho vyklápíme až před podáním. Nakloněním zjistíme, jak se odlupuje od stěn misky a jak je tuhý.

Po vyklopení na talířky povrch ozdobíme potřením marmeládou bez cukru (výborná je rybízová) a posypeme ozdobně kokosem. Nejjednodušší způsob co mne napadl bylo vystřihnout z papíru srdíčko  :-)

A tak si pochutnejte!

Poznámka: Přímo z tekutého kupovaného rýžového nápoje např. z DM drogerie lze vařit také, ale puding není tak hustý. Nezjistila jsem příčinu a tak proto uvádím recept s použitím sušeného nápoje, který mám opakovaně s úspěchem vyzkoušen. Tuhne přímo před očima :-)

Puding je dobře sytící a bude vhodný pro všechny co vápník potřebují ve zvýšené míře. Děti v růstu, těhotné a kojící ženy a též starší lidi.

Navíc dezert obsahuje mák po tepelné úpravě a tak bude lépe stravitelný. Mám ho vyzkoušen i pro oslabenou slinivku. Na své si mohou přijít i alergici na mléko nebo na lepek..

26 000 zobrazení článku
5 Komentářů
  1. Petra Odpovědět
    Dobrý den, marmeládu bez cukru děláte domácí anebo máte nějaký tip z obchodu, např. DM. děkuji
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Petro. Ano, dělávám si vždy pár skleniček pro svou potřebu sama.Třeba meruňkovou nebo třešňovou či višňovou. Některé návody jsem uvedla i na této stránce Nyní je k dostání již i čistý pektin z ovoce a tak používám ten nebo agar agar na zahuštění. Těch pár skleniček vždy uchovávám v ledničce, pro jistotu. Nejsou tam chemické konzervanty a mohla by se kazit, ale vydrží mi takto i přes rok, více skladovat nedoporučuji. Stane se, když nemám pikantní do lineckého pečiva, že si jednou za rok koupím v Dm takovou tu z lesních plodů, ale tu pasíruji přes sítko, protože má zrníčka a kousky a to by vadilo nejen při slepování, ale i pro moji oslabenou slinivku. Určitě jí nejím mnoho, doopravdy ji mívám jen na zdobení. Hezký den přeji. Alemari
  2. Anetka Odpovědět
    Vypadá to skvěle!
  3. Eva Odpovědět
    Dobrý den, jak je to s citronovým olejem Just, na internetu jsem ho našla, ale podle toho se používá jen na vnější použití, na vaření ne , tak jak to je.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Děvče milé, řeknu to po pravdě. Nevím, jak to je. Nesleduji tak internet. V době, kdy jsem psala své recepty, tak jsem tyto oleje používala tak jak uvádím a používám je dosud a zatím žiji. :-) Podle mého názoru a tak jak mi velí intuice, je to v množství několika kapek, možné. Ale toto je můj názor a Vy máte svobodnou volbu. Svůj názor nikomu nevnucuji, rozhodnutí je tady zcela na Vaší úvaze, informacích a znalostech. Mé recepty nejsou dogma, jsou pro inspiraci. Pokud máte svůj (ověřený) zdroj bio citronů nebo i bio pomerančů, tak můžete používat na ovonění přímo strouhanou kůru z těchto bioplodů.

      Zcela chápu, že v dnešní době se firmy musí chránit a vyvarovat tvrzení, že by olej šel užívat i vnitřně. Koneckonců to píšou i prodejci na svých stránkách, kde je uvedeno, že tato tvrzení a i zdravotní tvrzení nesmí poskytovat.

      Víte, možná by stálo za to i popřemýšlet nad tím, že obecně, esenciální oleje, které se používají do různých aroma lampiček či difuzérů, tedy na "vnější" užití, se vlastně také užívají vnitřně. Dýcháme je a přes sliznice dýchacích cest se také dostávají do těla...hmm? Anebo přídavek aromatických esenciální olejů do masážních olejů. I kůže je náš orgán a není tak nepropustná, jak se může zdát. :-) Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*