
Potřebujete-li zvýšit příjem vápníku ze stravy a přitom už nestihnete přípravu makového mléka, uvařte si puding. Je plný máku, který je vynikajícím zdrojem vápníku. Dezert z máku se může stát chutným a zdravým zpestřením jídelníčku.
Mák pomeleme nebo na jemno umixujeme. Z vody a hladké rýžové mouky uvaříme kašičku, ke které hned, jak začne houstnout, přidáme mletý mák a sušený obilný nápoj. Dobře rozmícháme, nejlépe metličkou a vše povaříme cca 3 minuty.
Ještě v hrnci za míchání přidáme skořicí a špetku mletého hřebíčku. Puding tím získá příchuť nádivky do pečiva, kterou jsem vždy ráda ujídala :-)
Po uvaření odstavíme z dosahu tepla a raději za míchání necháme prochladnout a pak krém osladíme lžicí medu a přivoníme citrónovým aromatickým olejem, který nám dodá slavnostní vůni.
Teplý puding nalijeme do dvou vodou vypláchnutých dezertních misek. Po vychladnutí na pokojovou teplotu dáme dezert zchladit do ledničky. Z misek ho vyklápíme až před podáním. Nakloněním zjistíme, jak se odlupuje od stěn misky a jak je tuhý.
Po vyklopení na talířky povrch ozdobíme potřením marmeládou bez cukru (výborná je rybízová) a posypeme ozdobně kokosem. Nejjednodušší způsob co mne napadl bylo vystřihnout z papíru srdíčko :-)
A tak si pochutnejte!