Makový puding

2 porce | Vhodný zvlášť při zvýšené potřebě vápníku.

Ingredience:
  • 45 – 50 g mletého máku
  • 450 ml kvalitní pitné vody
  • 40 g hladké rýžové mouky
  • 30 g sušeného rýžového nápoje
  • 20 g medu
  • 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • trošku mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • lžíce marmelády bez cukru na ozdobu
  • trochu kokosu na ozdobu

Potřebujete-li zvýšit příjem vápníku ze stravy a přitom už nestihnete přípravu makového mléka, uvařte si puding. Je plný máku, který je vynikajícím zdrojem vápníku. Dezert z máku se může stát chutným a zdravým zpestřením jídelníčku.

Mák pomeleme nebo na jemno umixujeme. Z vody a hladké rýžové mouky uvaříme kašičku, ke které hned, jak začne houstnout, přidáme mletý mák a sušený obilný nápoj. Dobře rozmícháme, nejlépe metličkou a vše povaříme cca 3 minuty.

Ještě v hrnci za míchání přidáme skořicí a špetku mletého hřebíčku. Puding tím získá příchuť nádivky do pečiva, kterou jsem vždy ráda ujídala :-)

Po uvaření odstavíme z dosahu tepla a raději za míchání necháme prochladnout a pak krém osladíme lžicí medu a přivoníme citrónovým aromatickým olejem, který nám dodá slavnostní vůni.
Teplý puding nalijeme do dvou vodou vypláchnutých dezertních misek. Po vychladnutí na pokojovou teplotu dáme dezert zchladit do ledničky. Z misek ho vyklápíme až před podáním. Nakloněním zjistíme, jak se odlupuje od stěn misky a jak je tuhý.

Po vyklopení na talířky povrch ozdobíme potřením marmeládou bez cukru (výborná je rybízová) a posypeme ozdobně kokosem. Nejjednodušší způsob co mne napadl bylo vystřihnout z papíru srdíčko  :-)

A tak si pochutnejte!

Poznámka: Přímo z tekutého kupovaného rýžového nápoje např. z DM drogerie lze vařit také, ale puding není tak hustý. Nezjistila jsem příčinu a tak proto uvádím recept s použitím sušeného nápoje, který mám opakovaně s úspěchem vyzkoušen. Tuhne přímo před očima :-)

Puding je dobře sytící a bude vhodný pro všechny co vápník potřebují ve zvýšené míře. Děti v růstu, těhotné a kojící ženy a též starší lidi.

Navíc dezert obsahuje mák po tepelné úpravě a tak bude lépe stravitelný. Mám ho vyzkoušen i pro oslabenou slinivku. Na své si mohou přijít i alergici na mléko nebo na lepek..

23 938 zobrazení článku
3 Komentářů
  1. Petra Odpovědět
    Dobrý den, marmeládu bez cukru děláte domácí anebo máte nějaký tip z obchodu, např. DM. děkuji
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Petro. Ano, dělávám si vždy pár skleniček pro svou potřebu sama.Třeba meruňkovou nebo třešňovou či višňovou. Některé návody jsem uvedla i na této stránce Nyní je k dostání již i čistý pektin z ovoce a tak používám ten nebo agar agar na zahuštění. Těch pár skleniček vždy uchovávám v ledničce, pro jistotu. Nejsou tam chemické konzervanty a mohla by se kazit, ale vydrží mi takto i přes rok, více skladovat nedoporučuji. Stane se, když nemám pikantní do lineckého pečiva, že si jednou za rok koupím v Dm takovou tu z lesních plodů, ale tu pasíruji přes sítko, protože má zrníčka a kousky a to by vadilo nejen při slepování, ale i pro moji oslabenou slinivku. Určitě jí nejím mnoho, doopravdy ji mívám jen na zdobení. Hezký den přeji. Alemari
  2. Anetka Odpovědět
    Vypadá to skvěle!

Zanechte odpověď

*