Mandlová srdíčka

1 plech

Ingredience:
  • 120 g celozrnné špaldové jemné mouky
  • 50 g oloupaných a namixovaných mandlí (nebo strouhaných)
  • 10 g práškové (namixované) fruktózy pro lepší soudržnost těsta
  • 20 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky „Soja Milk vanilka“
  • 1 žloutek
  • 90 g kvalitního másla
  • 3 kapky citrónového aromatického oleje „Just“
  • mixovaná fruktóza na obalení

Svátek sv. Valentýna je za pár hodin, ale tato mandlová srdíčka můžeme s láskou upéci ještě dnes nebo i zítra. Jsou sladká, i když bez bílého cukru, velice rychlá na přípravu a pečení netrvá dlouho a navíc, vypadají na míse velmi pěkně.

Na vál si dáme všechny suché ingredience, máme-li, tak do mouky kápneme pro krásnou vůni i aromaolejíček od Justu a nejlépe mazacím kulatým tupým nožem začneme zpracovávat těsto. Máslo nesmí být ani ztuhlé ani rozteklé, jen tak akorát, aby šlo roztírat, pak se těsto podaří vypracovat na první pokus.

Hotové těsto nenechávám vychladit ani odpočinout, nejde pak tvarovat do podoby srdíček, ale jen rohlíčků a má tendence se drolit a trhat, proto pracujeme hned dál.

Uválíme úhledný silný váleček, který nakrájíme na stejné kousky a zpracujeme v srdíčka dle nastíněného postupu. Zde se omlouvám za nekvalitní fotku, je jen dokumentační a pokusím se ji časem vyměnit za lepší :-)

Z malého kousku nejdříve připravíme váleček jako na rohlíček, který spojíme a spojené konce držíme jednou rukou a ukazováčkem druhé ruky protipohybem a tlakem na oblouček vytvoříme srdíčko. Kdyby se mělo těsto tendenci v místech dalších ohybů trhat, hned při tvarování trhliny zpět „slepíme“ a srdíčko upravíme. Ale je-li těsto měkké a teplé díky naším dlaním, trhat by se při tvarování nemělo.

Hotová srdíčka klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme zhruba při 180°C. Plech jsem vkládala do trouby vyhřáté na 200°C a pak jsem ji hned zmírnila a dopékala při 170–180°C. V troubě je necháme péci celkem jen tak 10–15 minut, aby nám zespodu moc neztmavla.

Po upečení se srdíčky ještě nemanipulujeme, za tepla jsou velmi křehká a rozpadla by se. Celý plech necháme dobře vychladnout a pak studená srdíčka shrneme na plechu na pečicím papíře k sobě a poprášíme je namixovanou fruktózou, ve které je opatrně i obalíme. Pak již jen lehce oklepeme přebytečnou fruktózu a srdíčka klademe na talíř.

Všem zamilovaným přeji pěkného Valentýna.

Poznámka: Mandle je dobré mít spařené a oloupané a ještě i usušené, třeba na topení. Půjdou pak lépe buď mixovat nebo strouhat. Upřesňuji, že obilné mléko dáváme v sušené podobě.

Výchozí recept je co do složení hodně podobný receptu na vanilkové rohlíčky, s těstem se však pracuje jinak a doporučuji se držet návodu, protože i malá odchylka mi způsobila, že se srdíčka pak nedala vytvarovat, i když rohlíčky by ještě šly. Když jsem chtěla těsto o něco ošidit, začalo se drobit a musela jsem z něj vymyslet něco jiného, mimochodem také velmi dobrého…Ale to až jindy…:-)

Upečená mandlová srdíčka budou vhodná do dietního režimu s cukrovkou v rámci povoleného množství fruktózy. Jinak jsou vhodná pro všechny, kteří chtějí něco zdravějšího a přitom si rádi i zamlsají.

Sdílení

    35 308 zobrazení článku
    O autorce
    16 komentářů
    1. Zuza Odpovědět
      Poradíte mi? Chci zkusit tato srdíčka.. Ještě nikdy jsem nezkusila koupit fruktózu. Jinde na tomto webu jsem našla, že jí melete na kávovém mlýnku. Ten já ale nemám. Poradíte mi, jak dostat fruktózu do požadovaného stavu? Půjde namixovat třeba ponorným mixérem? :-)) Děkuji!
      • Alemari Odpovědět
        Ano, lze ji umixovat na prášek v mlýnku na kávu. Ale ponorným mixérém bych to nezkoušela. Zkoušela jsem to a mixér mi při tom "odešel" :-( Není to tak úplně jisté, že právě tímto, protože mne zlobil již delší dobu, ale myslím si, že cukrový prach, který začne poletovat kolem, mohl vlítnout i do motoru... Takže to už zkoušet raději po opravě nebudu... Jiný způsob mne právě nenapadá, snad jedině v hmoždíři, anebo to risknout a dát ji tam tak jak je. Alemari
    2. Zuza Odpovědět
      Děkuji, já si právě taky jeden mixér už zničila, tak jsem ráda, že jsem se zeptala na Vaši zkušenost :-) nějak to vykoumám
      • Alemari Odpovědět
        Jojo, vykoumejte :-). Ale riskla bych to i z té nemixované fruktózy, která je hrubší, krupicová. Nemám to sice ověřeno, ale mohlo by se to rozpracovat...:-) Alemari
    3. ipaletova Odpovědět
      Přeju krásný den, já jen jestli můžu přispět svou zkušeností ohledně fruktózy. Zatím jsem ji všude i včetně těchto rohlíčků používala nenamixovanou a vždy se všechno pěkně povedlo. Nemám totiž mixér, tak jsem to zkusila a ono to šlo i tak. Vám paní Alenko i všem fanouškům Vašich stránek přeju krásné dny s Vašimi recepty. Iva
      • Alemari Odpovědět
        No vidíte, milá Ivanko, jste šikulka. Tak to je dobrá zpráva. Protože jsem se snažila přetvořit původní recepty do zdravější podoby, chtěla jsem zachovat strukturu ingrediencí, proto jsem volila mixování na prášek. Jak vidno, netřeba...:-) Jenom na to posypání jsem zjistila, že mi na pečivu lépe ulpívá ta namixovaná fruktóza než v kupované podobě krupice. No, zase té krupicové se tam udrží pak méně a je to ještě zdravější :-) Zdravím Vás a mějte všichni hezký den! Alemari
    4. Lenka Odpovědět
      Dobrý den Alemari, nedaří se mě sehnat ovesné vanilkové mléko v prášku, je vyprodané:-( Dá se použít něco jiného? Například Hraška vanilka? Jinak dle Vašeho receptu jsem pekla perníčky, zatím jsou tedy tvrdé, ale snad změknou :-) Děkuji za Vaše skvělé recepty.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Lenko, děkuji za Vaše vyjádření k mým stránkám. Těší mne, že Vás mé recepty oslovily. Co se týče sušeného ovesného nápoje, možná by mohlo být místo něho trochu víc mouky nebo mandlí a trochu víc fruktózy. Hrašku jsem nezkoušela, ale možná i ta by šla. Ovšem nemohu zaručit výsledek. V současné době pracuji na výměně sušených nápojů v receptech, ale jde to postupně. Zde jsem ještě nezkoušela recept upravit a zjednodušit. Jinak perníčky si dejte do papírové krabice a někam na vlhko, třeba za okno, nebo na balkon...Nyní je vlhkost vzduchu velká :-), tak by měly změknout lépe. Nevím, které jste pekla, ale tyto bývají měkké hned, ale nesmí se ukládat nahoru na skříně nebo do velkého tepla a sucha. tam nezměknou. :-( Alemari
    5. Lenka Odpovědět
      Milá Alemari, děkuji Vám za odpověď, dala jsme tam o něco více mouky, nakonec se povedly, ale šly celkem těžko modelovat. Jinak dnes jsme sehnala sojový nápoj se smetanovou příchutí, tak když tak zkusím využít to. Jinak perníčky jsem pekla ty medové, zatím stále tvrdé, ale neměla jsme je v papírové krabičce, tak to ještě vyzkouším a uvidím. Dnes jsem si ještě upekla ta mandlovo kaštanová srdíčka, jsou trošku křupavá, ale dobrá. Věřím, že až je promažu a poliji čokoládou trošku zvláčnějí:-) Děkuji Vám a mějte se moc krásně.
      • Alemari Odpovědět
        Lenko milá, jste šikulka. Ono se to poddá. Víte, přec jenom nemohu garantovat, že se vše na poprvé povede všem. Každý se učíme, i já...Stále...Ale věřím, že opakování je matkou moudrosti :-) a mnohdy se mi také ledacos povede až na podruhé či potřetí... :-) Jen vytrvejte. Mandlovo kaštanová srdíčka nebudou jako linecké, to nečekejte. Kaštanová mouka dělá své. Pečivo je doopravdy trošku tvrdší...ale zase jinak chutné. Zdravím a přeji hezký advent. Mějte se krásně a ať se Vám daří. Alemari :-)
    6. Dana Odpovědět
      Úžasná srdíčka - s těstem se pracuje velmi dobře, trochu jsem si navlhčila ruce a hlavně nejsou moc sladká, jsou dietní! Dělala jsem 4x dávku nyní na Vánoce a zatím všem chutnají. Přeji hezké a pohodové Vánoce.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Dano. Děkuji Vám mnohokráte za pochválení receptu. Přeji též krásné a klidné Vánoce. Alemari
    7. Renata Odpovědět
      Dobrý den, chci se prosím zeptat čím by šlo nahradit sušené mléko, jestli třeba rozemletýma vločkami . Moc děkuji za odpověď. Renata
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den Renatko. Nemám vyzkoušeno, ale zkuste to...nebo bych možná zvýšila o něco jak mandle tak mouku nebo fruktózu...Možností je víc. Sušené mléko se víc rozpouští, tak té náhrady raději méně, aby to moc nevsáklo vlhkost ze žloutku. To tu jen tak přemýšlím, možná to časem vyzkouším. I já si své recepty už pozměňuji a tam, kde to ověřím, dávám do poznámky nebo volbu do ingrediencí. Zdravím. Alemari
    8. Renata Odpovědět
      Děkuji za odpověď. Chci se prosím zeptat, zda jde nahradit i ta fruktóza třeba medem. Děkuji Renata
      • Alemari Odpovědět
        Obecně je to možné...Ale tady to nemám vyzkoušeno, tak nemohu zaručit, jak se těsto bude chovat.Třeba to půjde, ale asi s menším množstvím. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *