Mandlové hříbečky s javorovým sirupem

Při oslabené slinivce jenom v malém množství.

Ingredience
  • 90 g spařených a vyloupaných mandlí
  • 75 g suš. sojový nápoj s příchutí vanilky
  • 40 g javorového sirupu
  • 3 kapky pomerančového aromatického oleje „Just“
  • 1-2 lžičky tmavého karobu (svatojánského chleba) na obarvení hmoty na kloboučky

Mandlové hříbečky patří mezi vyhledávané vánoční cukroví již od mého dětství. Je jedno, jsou-li připravované s fruktózou, s třtinovým cukrem nebo s javorovým sirupem. Všechny jsou chutné, a s jejich přípravou mohou pomoci i děti.

Mandle spaříme, vyloupeme a necháme usušit. Suché vyloupané mandle postupně namixujeme na jemno a se sušeným sojovým nápojem s vanilkovou příchutí a s javorovým sirupem vytvoříme na vále bílou hmotu, kterou ochutíme pomerančovým aromatickým olejem.

Pracujeme nejdříve nožem a potom teprve rukama. Z celého množství bílého těsta oddělíme asi 40 % hmotnosti na přípravu kloboučků a do tohoto menšího dílu zapracujeme karob, až se nám hmota rovnoměrně probarví.

Vál si umyjeme a z obou těst vyválíme válečky, ze kterých ukrajujeme kousky a tvarujeme hříbečky. Při slepování lehce kloboučkem zakroutíme, aby lépe držel. Necháme proschnout.

Poznámka: Tyto mandlové hříbečky jsou vhodnější pro problémovou slinivku, protože jsou slazeny javorovým sirupem, který dle mých zkušeností snáší slinivka lépe než práškovou fruktózu. Cukroví připravuji i v malém množství, jen tak na chuť pro sebe. Kdo má raději kakao, může ho použít místo karobu.

Doplněno dne 27.10.2010: Místo sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky lze použít i sušený ovesný nápoj Oves Milk. Zde však upozorňuji, že na jeho obalu je uvedeno, že je vhodný pro děti až od 3 let. Hmota s Oves Milkem je trochu méně sladká, ale velice dobře zpracovatelná.

24 440 zobrazení článku
O autorce
8 Komentářů
  1. Kwiki Odpovědět
    Dobrý den, Vaše stránky a recepty mi dělají ohromnou radost, protože se velmi zajímám o zdravou výživu a ačkoliv zatím nejsem moc zručná kuchařka, díky Vašim podrobným návodům nemám žádný problém si pokrmy uvařit sama. Většinou nemám problém ani se sháněním ingrediencí, ale nevím jak si poradit s výrobky firmy Just. Je možno nahradit arom. olej "Just" normálním aromatickým olejem, které seženu v obyčejném bylinkářství, např. Home&SPA?
    • Alemari Odpovědět

      Milá Kwiki, tak to mne moc těší, že si s mými recepty dokážete ledacos připravit a mohou Vám být nápomocny.
      Děkuji.
      S tímto úmyslem je také píši :-)

      Aromatické oleje od firmy Just jsou vhodné pro vnitřní užití, protože jsou ve vysoké kvalitě, což u jiných výrobků nemohu sdělit neb je neznám. Proto Vám zde mnoho neporadím, ale jiné bych asi neriskovala.

      Máte-li bio citróny nebo bio pomeranče, stačila by strouhaná kůra pro vůni, ale protože běžně dostupné citrusové plody jsou chemicky ošetřovány, nelze jejich kůru používat a tak používám vyrobky od Justu pro vůni.

      Kosmetické aromatické oleje bych nedoporučovala pro vnitřní užití, nejsou pro to určeny. Vždy pátrejte po informacích o jejich kvalitě a možnostech užití.
      Možná se mezi výrobci najdou již další firmy, které vyrábí kvalitní aromatické oleje, ale protože mám k dispozcici zmiňované od Justu, sama jiné již nehledám.

      Určtiě se přes stránky o Justu dopátráte i na jejich prodejce ve Vašem okolí a investice stojí za to.
      V receptech sice vždy nejsou nezbytné, ale jejich přídavek pokrmy „pozvedne“ :-)

      Zdravím a přeji pěknou neděli.
      Alemari

  2. Sonia Odpovědět
    Pokud jde o aromatické oleje, objevila jsem ještě značku Nobilis, ptala jsem se na jejich stránkách, zda jsou jejich oleje jedlé a bylo mi řečeno, že z jedlých rostlin (citron, máta...) jedlé jsou. Zatím jsem je nezkoušela, ale až mi dojde olejíček Just, pravděpodobně je zkusím.
    • Alemari Odpovědět

      Díky za informace, milá Sonio.
      Dívala jsem se na zmíněné aromatické oleje, a i když jsem tam mezi nimi přímo citrónový a pomerančový nenašla, mají tam řadu jiných (např. z citronely, mandarinky..atd.) No.. nevypadají špatně, ale osobně do pokrmů zkoušet nebudu. Zůstanu již u léty ověřených.

      Citronelový aromatický olej je vůní podobný, ale je z citronely, což je citrónová tráva. Tento olej doma mám, ale do jídla mi moc jeho pronikavá vůně nesedí, ale tímto Vás nechci nijak odrazovat, mají-li ho jedlý…

      Citíte-li, že je vhodný, a že ho chcete zkusit, je to jen na Vás…

      Každopádně však zde nabádám k velké obezřetnosti při jejich vnitřním užití… Asi bych se více ptala po nějaké garanci. Z informací u olejů nevyplývá přímo, že se dají kapat do pokrmu. No jsem trochu na rozpacích. Zmíněné popsané účinky jsou i jen přes kůži či dýchací orgány.

      I tak však díky za Vaši snahu a za další nové informace.

      Srdečně zdravím.
      Alemari

      P.S. Ještě předám svoji zkušenost s olejem z citronely, i když se vaření netýká :-) Tento aromatický olej používám zředěný se slunečnicovým olejem jako prevence proti klíšťatům.
      Je to dobrý odpuzovač klíšťat i jiného hmyzu a přitom ruce i nohy krásně voní :-).

  3. Sonia Odpovědět
    Mají i éterické oleje pomeranč a citron - nacházejí se v sekci Éterické oleje BIO. Nobilis dokonce zveřejňuje recepty s použitím těchto olejů, jak mi bylo prozrazeno v odpovědi na jejich fóru. Edit. Alemari
    • Alemari Odpovědět

      Tak to jsem se přehlédla, špatně jsem se podívala. Děkuji Vám milá Sonio, za přesný odkaz, který však nemohu zveřejnit. Jde již o reklamu. Ale jsem ráda, že je tu další výrobce, který má také kvalitní aromatické oleje a i pro vnitřní užití. A asi i cenově příjemné…:-) Budu ráda, když vyzkoušíte a napíšete. Však lidé si určitě sami najdou, když budou potřebovat. Firmu jsem ponechala v obou komentářích :-). Srdečně zdravím. Alemari

  4. Kateřina Odpovědět
    Dobrý den, mám doma 2-letého chlapečka s atopií. Měla byste nějaký dobrý recept na nepečené cukroví bez jakýchkoli ořechů či semínek? Děkuji.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer. Tak to bude horší. Všechny recepty jsou zatím na webu v sekci Cukroví a že bych měla něco nepečeného v šuplíku v záloze, tak to nemám. Kokos asi také nemůže, že...je to vlastně také ořech, to bych měla ty nepečené rýžové kuličky s kokosem. Jsou jen vařené a obalené v kokosu, když by se udělaly bez mandle... Určitě by šly vyloučit ořechy z některého pečeného cukroví. Snažím se sice o ozdravěné cukroví, ale pro tuto dietu speciálně recepty netvořím. Vy sama nejlíp asi víte, co přesně malý může a co ne, a tak zkuste nějaké kuličky ze nesířeného neproslazovaného sušeného ovoce, třeba s ovesnými vločkami a slepit nějakým obilným sirupem. Sušené ovoce pomlet na masovém strojku a zahustit praženými vločkami, které bych třeba ještě namixovala...To mě právě napadlo..:-) no a co třeba jenom ty pražené vločky v podobě hrudek...? Tak je upražte bez sezamu a jen tak...Moje maminka nám to takto dělávala i bez sezamu, ten tehdy ani nebyl, a mohla jsem se s bratrem po tom utlouct...:-) No, nevím, kolik má už zoubků, jestli by to již pokousal, tak pak to jedině namixovat a slepit s tím ovocem.

Zanechte odpověď

*