O způsobu přípravy nápoje z nabobtnaných mandlí jsem se při vydání svého prvního receptu na mandlové „mléko“ jenom zmínila v poznámce. V současné době se však k němu přikláním stále více, především pro jeho vyšší obsah minerálních látek, enzymů a vitamínů.
Jeho příprava se od dříve uvedeného receptu trochu odlišuje v použití mandlí, které dle níže uvedného postupu projdou procesem nabobtnání. Tímto dochází k „probuzení“ mandlí k životu. Mandle necháme namočené ve studené vodě přes noc nebo cca 8-12 hodin. Výrazně změní svůj objem.
Ráno vodu slijeme a nyní můžeme mandle buďto sloupnout nebo je ponecháme i se slupkami. Volba tohoto dalšího kroku je již na vašem uvážení a tom, zda chcete mít mandlový nápoj se zvýšeným obsahem hořčíku nebo chcete „mléko“ připravit z mandlí oloupaných, které jsou také zásadité, ale mají minerálních látek o trochu méně, protože ty jsou obsaženy také ve slupce, především zmíněný hořčík.
Osobně volím způsob většinou intuitivně, ale pro snadnost a obsah hořčíku se někdy přikláním pro mandle nabobtnané a neoloupané. Na výsledné chuti se téměř nic nezmění.
Pakliže mandle chcete oloupat, tak je jenom krátce spaříte vařící vodou a po malé chvilce cca 20 vteřin mandle ochladíme a slupku sloupneme. V případě, že budeme mixovat mandle neoloupané, tak scezené nabobtnané mandle dáme do mixéru, zalijeme odměřeným množstvím vody a pak vše namixujeme do mléčné barvy (cca 2 minuty a nejvyšší otáčky) a následně scedíme přes jemné sítko nebo i přes pláténko a podáváme.
Dřeň zbylou na sítku lze použít jako kvalitní vlákninu do pomazánek, do rizota nebo i do nádivek do pečiva.
Mandlové „mléko“ můžete po přípravě uchovat několik hodin v chladu, ale je nejlepší ho hned vypít. Je to posilující nápoj zásaditého charakteru, který nám za čerstva dodá nejen důležité minerály, ale i enzymy a vitamíny , a proto je velmi vhodný i pro děti.
Z uvedeného množství získáme dvě sklenice nápoje o objemu cca 400 ml. Pro porovnání jsem připravila mandlové mléko jak z mandlí oloupaných tak neoloupaných a změna co do chuti je nepatrná a co do barvy je nápoj z neoloupaných mandlí lehce narůžovělý, což na další uvedené fotografii není mnoho poznat.
Již původní recept na mandlové mléko nebyl z mé hlavy, prvotní informace jsem před mnoha lety čerpala i z knihy Nebezpečné plísně kolem nás od Christine Heideklang. Postup a poměr mandlí a vody se také u různých receptů liší a v knize uveden nebyl, vytvořila jsem ho na základě ověřování a postupného vylepšování poměru.