Mandlové „mléko“

2 sklenice

Ingredience:
  • 70 g mandlí
  • 700 ml filtrované vody (popř. jiné kvalitní vody bez chlóru)

V současné době se mnoho lidí potýká s překyselením organizmu. Proto je vhodné jíst takové potraviny, které kyselost eliminují a napomáhají s udržením vnitřní acidobazické rovnováhy.

Kromě ovoce a zeleniny, z nichž většina působí v těle zásaditě, nám může pomoci též „mléko“ z mandlí.

Mandlové mléko dobře neutralizuje vnitřní prostředí a současně dodá tělu cenné minerály, především vápník, draslík, fosfor a hořčík. Mandle samotné jsou pro tělo přínosem, ale mnoho lidí je ve větším množství nesnese. Také pro oslabenou slinivku jsou v podobě celých jader těžko stravitelné.

Jednodušší pro strávení je proto mandlové „mléko“, které konzumujeme bez oslazení a bez dalších příchutí.

Jeho příprava je velmi jednoduchá. Odvážené množství mandlí přelijeme v misce vařící vodou a necháme ponořené asi 15 minut. Po této době by měly jít mandle sloupnout od slupek bez následného povaření. Jdou-li stále loupat těžko, můžeme celý postup ještě jednou zopakovat a zkoušíme, až půjdou od slupek snadno a lehce.

Oloupané mandle necháme nejdříve dobře proschnout a pak je nastrouháme na jemno třeba v mlýnku na oříšky anebo je namixujeme. Odměříme si 700 ml studené přefiltrované vody a strouhané nebo mixované mandle do ní vsypeme. Zamícháme a necháme asi 2–3 hodiny „vyluhovat“ při pokojové teplotě. Občas promícháme mandlovou sedlinu, která sedá ke dnu.

Po uplynulé době mandle i s vodou vlijeme do mixéru a 2 minuty mixujeme na nejvyšší otáčky až se vytvoří bílé pěnivé „mléko“. Mléko přecedíme dvakrát přes jemné sítko a podáváme.

Můžeme je také uchovat několik hodin v chladu, ale je nejlepší ho hned vypít, anebo co nejdříve. Je to posilující nápoj zásaditého charakteru, který tělu dodá důležité minerály a proto je velmi vhodný i pro děti.

Poznámka: Proschlé mandle většinou vzhledem k nedostatku fyzické síly nestrouhám, ale jenom mixuji. Vhodný je mlýnek na kávu nebo podobný malý mixér. Mandle vždy nejdříve namixujeme na jemno a pak je teprve zaléváme vodou. Zkoušela jsem i způsob mixování mandlí přímo ve vodě, ale něco zde „nefunguje“ tak jak má. Nápoj byl jiné chuti a mandle nebyly tak jemně rozptýlené.

Trošku jiná varianta přípravy mandlového mléka spočívá v předchozím „probuzení“ mandlí k životu. Mandle necháme namočené ve studené vodě přes noc. Ráno je pak jenom spaříme a sloupneme slupku. Mandle zalijeme vodou a pak vše namixujeme do mléčné barvy (cca 2 minuty) a scedíme přes jemné sítko. Tento postup je podrobně popsán v receptu na Mandlové „mléko“ II.

Toto mandlové mléko je dle některých autorů vhodné dávat dětem při nesnášenlivosti kravského mléka, ale připravené jenom z mandlí nejvyšší jakosti. Je vysoce zásadité proběhlým procesem částečného nadklíčení a obsahuje také množství minerálů, bílkovin, tuků a též vitamíny z probuzeného mandlového semínka.

Oslabená slinivka snáší mandlové mléko jakkoliv připravené velmi dobře a tak se tento nápoj může se stát cennou náhradou za kravské mléko. Obsah vápníku je zde určitě nezanedbatelný.

Recept na mandlové mléko není z mé hlavy, ale považuji za důležité ho zařadit do seznamu nápojů pro jeho význam při snižování překyselení těla. Původní informace k mandlovému mléku jsem čerpala i z knihy Nebezpečné plísně kolem nás od Christine Heideklang.

147 711 zobrazení článku
O autorce
44 Komentářů
  1. Renanka Odpovědět
    Dnes jsem toto mléko vyzkoušela. Nejdříve jsem namixovanou směs přelila přes sítko, ve kterém nic nezbylo, a tak jsem vše přelila znovu přes látkové plátno, kde pak zbylo velké množství 'mandlové pasty'. Osobně si myslím, že by se tento zbytek měl vyhodit, protože se látky z mandlí přesunuly do vody. Nebo se dá ještě nějak zužitkovat? Do třetiny hotového mléka jsem si dala asi 30 g ovesných vloček a osladila lžičkou medu. Je tato kombinace vhodná? A nevíte, jaká je přibližná kalorická hodnota mandlového mléka? Děkuji :-)
    • Alemari Odpovědět
      Milé děvče. Myslíte si to správně. Zbytek po filtraci by se měl vyhodit. Ale, kdo je šetřivý, tak si k té pastě přidá trochu medu a smlsne to. Tak jsem to dělala, ale již ne. Někde jsem četla, že z energetického hlediska by se již ta drť neměla konzumovat, když tak ne určitě současně při pití mandlového „mléka“. No, a s tím dalším přídavkem vloček a medu přímo do mandlového „mléka“ bych byla opatrná. Tedy, takto je to pak dosti výživné a nápoj ztrácí své zásadité vlastnosti a bude spíš v těle reagovat kysele. Ale minerální látky tam budou. Tož jedině, kdo potřebuje přibrat a neřeší acidobazickou rovnováhu :-) Co se týče kalorií, dalo by se to odvodit s kalorické hodnoty mandlí a tak by mandlové „mléka“ mohlo mít v množství zhruba 1 l asi 600 Kcal. Takže samo o sobě bez dalšího přídavku bych řekla, že je vhodné i do redukční diety, tedy, nesmí se ho vypít litr :-) Zdravím Alemari
      • Max Odpovědět
        Zdravím, řekl bych, že 600 kcal mít jeden litr mandlového mléka určitě nebude. Mandlové mléko z obchodů má 160 kcal/1 litr. Polotučné živočišné mléko má 450 kcal/1 litr.
        • Alemari Odpovědět
          Zdravím též. Možná máte i pravdu, hodnotu jsem jenom odhadla ze složení a určitě jsem ji nezjišťovala přesně, Vy ano? .-)) Ale vím, ze to kupované má k tomu připravenému doma, hodně daleko. Tedy alespoň já jsem čistě mandlové mléko, jaké zde připravuji, ještě nesehnala a ani nesháním. To co koupila dcera, tak mělo jen tak cca 18 % mandlí, zbytek voda, rýžové mléko asi jako nosič...Také s živočišným mlékem toto mléko určitě nelze srovnávat, má úplně jiné složení. Ale, že je výživnější než to kupované mandlové, to jsem zjistila dle chuti a sytosti nápoje. Možná nemá tolik, co jsem nadhodila, ale že by mělo jen 160 kcal, to si zase já nemyslím...Nikomu však neberu možnost, to přesně ověřit, pokud to považuje za důležité...Zdravím a přeji pěkného Silvestra. Alemari
  2. Renanka Odpovědět
    Zajímá mě tedy, co je vhodné, vzhledem ke kombinacím potravin a všeho možného, svačit odpoledne a v jakém množství? Jogurt s vločkama a ořechy by se neměl z hlediska kombinace? A taky jsem četla, že jogurt z kravského mléka není vhodný, jinde zase, že je ..... mnohdy nevím, co si myslet a čemu věřit. Věřím v zodpovězení mé otázky. Děkuji :-)
    • Alemari Odpovědět
      Ano, Renanko, máte pravdu, Vaše kombinace jogurtu s vločkami podle mne a možná i dle jiných poradců, co ctí zásady dělené stravy, není vhodná. Co se týče jogurtu z kravského mléka, to Vám neporadím. Výběr čemu věřit je na Vás. Já si občas dám ráda řecký bílý jogurt, ovšem kupovaný bez příchuti. Jinak se omlouvám, ale nemohu zde popisovat co ke svačinám a kolik, bohužel... každý jsme jiný a máme jiné potřeby. Vaše otázky s Vámi ale ráda proberu třeba při osobním poradenství. Nyní lze po domluvě i přes skype. S pozdravem Alemari P.S. Zkuste třeba „kozí“ jogurt, nemáte-li ke „kravskému“ důvěru. Já k některým „kravským“ také nemám, hlavně k těm ochuceným a oslazeným Aspartamem a jinými „éčky“ :-)
  3. Kareline Odpovědět
    Krasny slunickovy den, Alemari :-), Prisla jsem "skouknout" receptik na "makove mlicko" a zjistila jsem, ze jsem na to sla uplne obracene, tedy, tak jako u mandlicek, jsem mak nechala pres noc "macet" a na druhy den uz jsem, po pridani trocha teple vody, rovnou mixovala. Vyslo mi normalni makove mlicko... Tak nevim, jestli bude mit zachovane vsechny potrebne ziviny a take proto se ptam. Jinac jsem je ani pripravit nemohla, protoze nemam mlynek na kavu :-/. Dekuji za Vase pestre stranky, za sebe a za moje holcicky :-* Edit. Alemari
    • Alemari Odpovědět
      Milá Kareline, tak to jste to pěkně obrátila :-) Ale hlavně, že to nějak fungovalo. A co takhle mlýnek na mák, ten by přímo nešel někde sehnat? Však vše časem...třeba si ten mlýnek na kávu nebo mák nějaký pak pořídíte. Ono, když se mák pomele anebo rozmixuje před tím vyluhováním, je to z hlediska těch živin lepší, ale já si Váš postup ještě ověřím a pak sem připíšu, jak se mi to jeví... Zdravím. Alemari
      • Alemari Odpovědět
        Jak jsem slíbila, tak připisuji. Ano, vcelku je ten postup také možný !! Cítím jen tak asi o 20 % menší obsah živin a možná ani to ne. Navíc, vnímám, že tento použitý mák pak lze ještě přihodit k máku do buchet nebo do těsta jako kvalitní vlákninu. Něco živin v něm ještě je také. Makové mléko jsem připravila dle obsahu složek máku a vody stejně jako v receptu na Makové mléko, jen jsem nepoužila ten mák mletý a nechala vše bobtnat do rána při pokojové teplotě. Není to tedy za 2 hodiny, tím se to liší. Ráno jsem to namixovala a mixovala hodně dlouho a pak zcedila. Chuťově to bylo stejné, jen malinko řidší, proto mne tam napadlo těch 20 %. Ale je to dobrá volba, milá Kareline a i pro ty, co nemají na čem mák pomlet, ale mixér mají. Díky za ověření. Zdravím Alemari.
  4. Kareline Odpovědět
    Dobry den, o vikendu jsem opet delala mlicko makove a vzpomnela jsem si napsat komentar. Ta moje devcata mi je proste nechtely pit. Vadi jim ty zbytky maku. Ja cedila vicekrat, jen se mi proste nedarilo ty miniaturni zbytecky odstranit vsechny. Ono to pak skrabe v krku a tak mi neproslo, tedy poprve. Pak jsem si vzpomnela na cezeni bylinkovych maceratu v alkoholu, tam radi cedit pres bavlnene platynko a pouzila jsem to i u mandloveho mlicka, je to perfektni!! Nejenze je cely procez snazsi, kratsi, ale podarilo se mi odstranit i zbytky velmi drobne. Pak, mam velmi prijemny pocit z toho, ze ve zbytcich pri staceni platynka dostanu opravdu maximum, zbyde jen tvrda hrudka a mlicko mi pripada jako cerstve "nadojene":). Jen ty holcicky, uz mi nechtely ochutnat, protoze si pamatovaly to skrabani a tak jsem si na ne vymyslela "figl" s meltovou kavickou. Pripravila jsem ji silnejsi a dolila vetsim mnozstvim mleka a hlavne, nenabizela jsem. No a ze jsou devcata zvedava, sama si rekla: "Mami a ja?" :) Zajimalo by me, jestli tento napoj muzu podavat k pozdnimu odpoledni, holkam na svacinku, po odpolednim odpocinku. Zrovna tak cele nabobtnane mandlicky, rano na ne nezbyva cas. Jeste jedna vec. Kdyz pripravuji, "dolevam" nabobtnane mak/mandle , tak je prelivam filtrovanou vodou mirne ohratou, zda se mi, ze se vyluhuje vetsi mnoztvi zivin a mleko je pak do zaludku prijemne. Mohu to takto delat? Neztraci trebas na vitaminech? Kdyz ta voda nebude horka, tak max. 40 °? Pozdraveni od srdce:)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Kareline, určitě jste si výborně poradila. Ano, plátýnko je výborné, také je dobrá i buničina, prostě vata, ta také pochytá jemné kousíčky... Teplota vody mírně zvýšená na bobtnání maku nebo mandlí nevadí, tam bych dala spíš jen vlažnou, ale pokud jí dáte málo a pak před mixováním dolejete teplejší, jestli to chápu správně, tak také určitě neublíží, ale víc než těch zmíněných 40 °C bych nedávala. Mandličky nabobtnané jsou dobré i odpoledne. Tam se hodí též výborně - na svačinku nebo i to makové nebo mandlové „mlíčko“ :-) Cítíte to dobře... Zdravím Alemari
    • Sarka Odpovědět
      Na přecezení jsou výborné silonové punčochy, žádné zbytky nezůstávají. Šárka
      • Alemari Odpovědět
        Ano, děkuji Vám, milá Sarko, též dobrý způsob. Mně se nyní nejvíce osvědčuje jemná silonová bílá podšívkovina a z ní vložené čtverečky do většího síta. Každý určitě použije co mu lépe vyhovuje...Jsou různé cesty. :-) Zdravím. Alemari
  5. hanah Odpovědět
    Dobrý den paní Alemari, ráda bych věděla jaký máte názor na mandlové mléko sušené? Nemůže mít předchozí namletí a usušení mandlí nějaký vliv na kvalitu a obsah minerálů? Nemám žádný mlýnek ani mixér v kterém by šly mandle namlít tak uvažuji o tom sušeném. Děkuji a přeji pěkný den hanah
    • Alemari Odpovědět
      Milá Hanah, mandlové mléko sušené jsem nikdy nechutnala. Ale myslím si, že sušení nemá vliv na kvalitu a obsah minerálních látek. To určitě ne. Možná to jenom může trochu jinak chutnat, ale jak píšu, nechutnala jsem, tak se jenom domnívám.. Přec jenom proces sušení a následného rozpouštění může mít malý vliv na výslednou chuť, ale určitě ne zásadní. Zkuste to, určitě to tělu na škodu nebude :-) Přeji pěkný večer. Alemari
  6. janicex Odpovědět
    Dnes jsem zakoupila sušené mandlové mléko a je to opravdu velká dobrota. Instantní věci nemám v oblibě, ale tady dávám palec nahoru. Doma dělávám obilné i mandlové, ale tato sušená varianta je též dobrá a bez pachutí apod. Jana
    • Alemari Odpovědět
      Milá Jano, děkuji za informaci. I sušené mandlové mléko je řešením, když není čas na přípravu dle mého postupu. Zdravím. Alemari
  7. Jarmi Odpovědět
    Dobrý večer. Pro lepší chuť je možné použít převařenou vychladlou vodu. Při vaření uniknou z vody desinfekční plyny a hlavně volný kyslík(bublinky). Používám převařenou vodu i na podlévání zeleniny. V pramenité vodě kyslík není, při vodárenské úpravě čeřením se ze vzduchu do vody rozpouští a dokáže dobře likvidovat různé vitamíny.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Ano, je to možné. Kdo nemá filtr může použít i převařenou vodu. Alemari
  8. Karolína Odpovědět
    Dobrý den, mohu toto mléko používat též do buchet, cukroví atd.? Myslíte, že ve výsledku to bude dobré, možná lepší a zdravější než kravské mléko? Děkuji.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji, milá Karolíno, proč ne, ale to budete muset zkusit. Jeho účinek na překyselení se tím sice zruší, ten je jen v čerstvém stavu, ale tam, kde se dává mléko tekuté, by se mandlové mléko mohlo použít. Určitě to bude pro pokrm jen přínosem. Hlavně obsahem minerálních látek. Zdraví Alemari
  9. Ely Odpovědět
    Tak jsem právě dovyráběla své první mandlové mléko podle Vašeho receptu. Je opravdu vynikající, mnohokrát děkuji za inspiraci :) Už se těším, až vyzkouším i makové~
    • Alemari Odpovědět
      Tak to jsem ráda, milá Ely, že Vám chutnalo. Ještě časem vydám i jeho vylepšenou variantu, z nabotnaných mandlí, kterou dělávám nyní na celodenních kurzech :-)
      • Ely Odpovědět
        To zní skvěle, už se moc těším! :)
  10. Lucka Odpovědět
    Dobrý den Alemari, jak moc důležité je mandle sloupnout ze slupky? Děkuji moc Lucka
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji. Nu, jak je to důležité. Já je tedy loupu, ale neřeším snížený obsah hořčíku. Slupky mandlí jej obsahují mnoho a chcete-li jej zachovat, tak se doporučuje mandle většinou neloupat. Chceme-li mít nápoj mléčně chuti a i barvy, tak mandle oloupáme a hořčík tělu dodáme konzumací mandlí neloupaných. Chce to vyzkoušet a dle toho co nám bude lépe chutnat a co považujeme za důležitější se pak zařídit. Alemari
  11. Michal Odpovědět
    Dobrý den, mandle je nutno namočit přes noc do vody o pokojové teplotě, ne je ničit vodou vařící :-) Takto namočené mandle dáme do mixéru s vodou 1:3 (oříšky x voda) a proximujeme, cedíme přes lněné plátýnko :-)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji, milý pane Michale, možná jste si nevšiml, ale o tomto způsobu přípravy se přece již též zmiňuji jednak v poznámce u tohoto receptu a pak jeho podrobnou přípravu popisuji na webu v receptu na Mandové mléko II. :-) A propo, mandle se tím spařením nijak neničí, vnímám to intuitivně i chemicky :-) Slupka poskytuje semínku dostatečnou ochranu a tou vařící vodou dojde vlivem teplotního rozdílu jenom k jejímu rychlému uvolnění. Horká voda nepůsobí dlouho, pouze pár vteřin, protože mandle jsou studené a vodu rychle ochladí. Navíc slupka vždy není vhodná k užití, viz poznámka u zmíněného druhého receptu, nebudu se k tomu zde více rozepisovat, vše je tam uvedeno. Zdravím. Alemari
  12. wanila Odpovědět
    Dobrý den, musí se opravdu mandle loupat?
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den milá wanilo. Mandle se loupat mohou. Já je sama loupu, ale je to na každém, co zvolí. Více detailně jsem se k této otázce vyjádřila u druhého receptu na Mandlové mléko II. Zdravím. Alemari
  13. Klára Odpovědět
    Dobrý den Alemari, stále řeším překyselený organismus; navykla jsem si k snídani dávat různé obilné kaše (špaldová, pohanková, jáhlová, atd.) Je to drť obilovin, nic víc. Do teď jsem zalévala teplým mlékem, protože jen s vodou ty obilné kaše nejsou tak dobré. Ráda bych používala místo kravského mléka třeba právě mandlové, makové nebo ovesné, domácí výroby. Ale tyto mléka v kombinaci s obilovinou, případně dalšími oříšky, semínky nebo obocem - bude to stále zásadité, nebo už kyselé. Pokud je tato kombinace nevhodná, jak byste doporučila využít mandlové mléko při snídani ve spojení s jiným jídlem? Děkuji za odpověď.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji Klárko. Chválím Vás za to, že snídáte tak zdravě. Nebojte se, ty kaše nejsou jenom drť obilovin a nic víc. Mají plno polysacharidů, vitamínů, minerálních látek, vlákniny. I když jsou některé kyselinotvorné, tak s kravským mlékem bohužel je pak kyselinotvorná i jinak zásaditá kaše jahelná a neutrální kaše pohanková. Je určitě lepší si k nim dát mandlové nebo makové mléko. Celkový výsledek jídla bude méně kyselinotvorný a v případě kaše jahelné a pohankové velice příznivý, skoro bych řekla, že bez jakéhokoliv dalšího oslazení budou zásadotvorné. I když řešíte překyselení, kaše působí na tělo příznivě, protože obsahují především škroby neboli "pomalé sacharidy" a ty naše tělo potřebuje. Samosebou stačí kaši jenom ráno k snídani. Mléko můžete také jenom tak vypit k snídani ke kaši, kterou si uvaříte třeba jen ve vodě se skořicí a fenyklem. Lze vařit i přímo z těchto zásaditých nápojů neboli "mlíček" viz některé mé recepty v kategorii Dezertů :-)...Alemari
  14. Klára Odpovědět
    Dobrý den Alemari, děkuji Vám za odpověď; předtím jsem byla na Vašich stránkách poprvé - projela jsem si teď na Vaši radu pečlivě rubriku dezertů a kaší a musím říct, že jsem z toho dost nadšená. Rozhodně si chci obohatit snídaňový jídelníček o některé Vaše recepty...:-). Jestli ještě můžu jeden dotaz k mléku a mléčným výrobkům obecně, ráda bych znala Váš názor. Ohledně mléčných produktů panují velmi protikladné názory a já se pořád nemohu rozhodnout, jsou-li prospěšné či nikoliv. Zřejmě v menší míře ano - ale zase; když už ano, pak které z nich mohou příznivě ovlivnit zásaditost v trávicím traktu? Dost zvažuji úplné vynechání mléčných produktů na dobu určitou - 3-4 měsíce, a vlastně nejen to, ale přejít na tento čas na vitariánskou stravu a zkusit tím dostat své tělo do acidobazické rovnováhy. Navalila jsem teď na vás pár dotazů, snad se s tím poperete...:-) Děkuji.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Klárko, chápu, že když jste tu poprvé, ještě jste se moc nerozhlédla a tak jste možná vše nečetla...O mých náhledech na mléko se dočtete v tomto článku...Veškeré výrobky z mléka jsou kyselinotvorné, takže tam si nevyberete, bohužel :-( Pozor... samotné čerstvé mléko a také smetana však nejsou, ale mléko zase zahleňuje a proto ho také moc nedoporučuji...Váš úmysl na nějakou dobu vyloučit mléko a mléčné výrobky je dobrý, určitě Vám to pomůže s nastolením acidobazické rovnováhy. I to vitariánství aspoň na čas není na škodu. To bude tak vše, co Vám k tomu sdělím...:-) Zdravím. Alemari

      P.S.: Hmm :-), zkuste si třebas pročíst mé články týkající se zdravotních zásad v kategorii Pro zdraví a také používané potraviny v kategorii Suroviny. Mohlo by to prvotně pomoci s orientací.

  15. Lucie Odpovědět
    Já osobně jsem živočišné mléko vypustila úplně, ale pořád se nedokážu zbavit mléčných výrobků jako jsou sýry. Ale rostlinná mléka jsou výborná. Hrozně ráda je přidávám do smoothie a to pak nemají chybu. Já nejvíc ujíždím na makovém mléce. Koupila jsem si na to takovou mašinku MioMat. Na rostlinná mléka, kaše, pyré a polévky je to výborné. Vaše stránky mě hodně inspirují a velmi se mi líbí, že přidáváte i popisky k čemu jsou různé potraviny prospěšné.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den milá Lucie, děkuji za tip na pomocníka. Alemari
  16. Nik Odpovědět
    Dobrý den, kdysi jsem recept četla. Udělala jsem to po paměti. Dala jsem mandle celé do kravského mléka. Co se stane, může to zhořknout nebo z toho vůbec nic nebude? Díky za odpověď ahoj
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Takto já mandlové mléko nepřipravuji, protože ho vlastně připravuji místo toho kravského mléka, které není zrovna to nejideálnější pití...Co to může udělat? Nu, netuším, nedělala jsem to..To budete muset asi vyzkoušet sama...Ale tato Vaše varianta není moc šťastná, upustila bych od ní...Alemari
  17. Jarka Odpovědět
    Dobrý večer. Všichni mluví o mandlovém mléku co všechno obsahuje. Také jsem ho dělala je výborné bez přichucování. Nikde se nemohu dopátrat co s mandlovým mlékem když zkysne. Já jsem ho také vypila. Předem děkuji za odpověď.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Jarko. Abych pravdu řekla, nemám zkušenost se zkysnutím mandlového mléka. Asi bych ho vylila, kdyby nějak zavánělo. Ale nemá se skladovat, má se hnedle vypít po přípravě, proto se mi to ještě nestalo. Pokud jste ho vypila a máte dostatek kyselin v žaludku, asi to tělu neublíží, ale to nevím, já bych to neriskovala. Nevím také, co myslíte slovy zkyslo, snad spíš žlukly obsažené tuky a tak to nějak zavání jinak? Se zkaženými potravinami opatrně, zde není šetření na místě. Doufám, že to Vaše tělo zvládlo. Alemari
  18. Liliana Odpovědět
    Dobrý den. Zkoušela jsem si udělat mandlové mléko a použila jsem 160 g mandlí a 1,5 l vody. Když jsem mléko měla hotové a ochutnala ho, necítila jsem skoro žádnou chuť mandlí. Lidé zde píšou, že je výborné, ale chutnalo skoro jako voda. Je možné, že 1,5 l vody na 160g je moc, a proto tam byla velmi nízká koncentrace mandlí a mléko chutnalo skoro jako voda?

    Protože 70 g mandlí na 700 ml vody je poměr 1:10 a to je stejné jako u 160 g mandlí na 1500 ml vody, ba dokonce v tom mém mléku by měly jít mandle cítit ještě víc...

    Předem děkuji za odpověď :)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Lindo, přeji dobrý den. Vaše dva dotazy jsem spojila v jeden, abych mohla odpovědět současně. Ano, poměr jste zvolila dobře. Víte, ono je to tak. Každý máme jiné chutě a tak bude asi dobré vyhovět svému tělu, pakliže má dojem, že to mandlové mléko chutná vodově a dát více mandlí. Poměr, který jsem uvedla, je ten nejzažší, který používám, ale mám velice kvalitní mandle, které mám nafoceny i u druhého receptu mandlové mléko II a asi z nich získám sytější nápoj. V tom druhém receptu mám ten poměr trochu více nakloněn na stranu mandlí, ale můžete jej zvolit klidně jiný. Dát třeba mandlí 70 g a dolít to vodou do 700 ml, tedy vody cca 630 g. Mléko budete mít více mandlovější. Poměr uvedený v receptu jsem volila pro lepší stravitelnost pro lidi co maji trávení oslabené, protože tomu se zde věnuji především, aby ty recepty vyhověly přísnějším dietním požadavkům, např. po zánětech, při alergiích atd a testuji to na svém těle. Pro mé chutě je plně dostačující, ale nemusí být pro druhé, proto experimentujte a zkoušejte. Zdravím. Alemari
  19. Monika Odpovědět
    Dobrý den, dělala jsem několikrát mandlové mléko podle tohoto receptu. Je výborné. Skladuji ho ve skleněné láhvi v lednici. Stejně mi ale vždy na druhý den zkysne/zhořkne.... Vůbec netuším čím by to mohlo být....Mohla by jste mi poradit jak mléko lépe uchovat?
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Moniko. Tady Vám mnoho neporadím, doopravdy není dobré mléko skladovat, proto doporučuji hned vypít po přípravě. Mléko rychle oxiduje a pak to tak zhořkne. Pakliže chcete zachovat aspoň minerály, tak lze to co nevypijete třeba použít k přípravě pudingu. Ovšem některé výživné přednosti se tím vařením ztrácí.Alemari

Napsat komentář: hanah Zrušit odpověď na komentář

*