Ještě je čas, abychom připravili něco dobrého dětem k jejich nadcházejícímu svátku. Sladká srdíčka jsou plná výživných dobrot a nedají vám mnoho práce. Upečená jsou raz dva. Mohou je i děti s bezlepkovou dietou a alergické na laktózu.
Nejdříve si připravíme mandle. Spaříme je a oloupeme den dopředu a necháme proschnout. Půjdou nám lépe strouhat nebo mixovat.
Z uschlých mandlí si namixujeme mandlovou mouku a vsypeme ji do mísy. Přidáme kaštanovou mouku a veškeré voňavé koření a směs promícháme. Přilijeme panenský slunečnicový olej, hned na to javorový sirup a lžíci vody.
Ještě v míse spojíme a rukou vypracujeme tvárné těsto, které na vále rozválíme na cca 3 mm placku. Vypichujeme srdíčka a klademe je na plech vyložený papírem na pečení. Plech vkládáme do trouby vyhřáté na 175 – 180°C a pečeme jen krátce. Bude stačit dle teploty v troubě 8 – 10 minut. Upečená srdíčka necháme vychladnout a následně je slepíme nějakou marmeládou bez cukru. Nejlepší je i pikantní rybízová nebo z lesních plodin.
Nyní si vše připravíme k polévání srdíček. Spojená srdíčka naklademe těsně vedle sebe na podnos nebo na desku potaženou alobalem. Na vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu.
Srdíčka poléváme čokoládou pomocí lžičky dle libosti, ale hezky vypadají pocákaná ve dvou kolmých směrech.
Po polití je důležité srdíčka od sebe oddálit, protože po zaschnutí čokolády bychom polevu při oddělování odlamovali. Necháme dobře uschnout, nejlépe v chladu lednice. Některá srdíčka můžeme namočit i celá a ještě zdobit nahoře třeba mandlemi nebo oříšky.
Zde se iniciativě meze nekladou. Samozřejmě, že můžete upéci i jiné vhodné tvary dle vaší fantazie.
Hotová srdíčka uchováváme do doby podávání nejlépe v chladu v uzavřené krabici. A někdy i pod sedmi zámky :-)
P.S. Může být chyba i v koupení hotových oloupaných mandlí. Já si vše připravuji sama a mandle možná nejsou tak vysušené. Také vím ze zkušenosti, že koupené oloupané mandle chutnají díky oxidaci povrchu už nějak divně...prostě jinak než doma spařené, oloupané a usušené...Chybka se může vloudit kdekoliv.
Pouze bych asi sama osobně již nekoupila loupané mandle. Také jsem je jednou koupila z nedostatku času a vnímala jsem ten rozdíl oproti těm, co si doma naloupu předem. Rozdíl je především v chuti. Ty co byly oloupané dopředu a ležely v obchodě, nevím jak dlouho, byly zoxidované neboli na povrchu s malou žluklou vrstvičkou, protože obsahují tuk, který není pak již chráněn slupkou. Ale to lze zjistit jedině, když si ty suroviny porovnáte vedle sebe, tedy jejich chuť...Asi jsou oloupané lepší z hlediska času, ale z hlediska kvality a vlivu na zdraví nikoliv. Vím, možná to nebude přímo ohrožující a v tom pečivu to pak nebude ani poznat, ale nedá mi to. Vše ale jenom doporučuji a každý to řeší po svém.
Zdravím. Alemari