Marinované tofu na rajčatech

3 porce

Ingredience:

Tofu na rajčatech:

  • 200–220 g marinovaného tofu
  • 450 g rajčat
  • 200 g cibule
  • 60 g česneku
  • ½ lžičky bazalky
  • ½ lžičky oregana
  • 1 vrchovatá lžička sušeného libečku
  • 100 g rajského pyré “Passata di pomodoro“
  • 30 g panenského olivového oleje
  • 20 g solamylu + 100 ml studené vody na záklechtku
  • mořská sůl
  • rajčata a paprika na oblohu

Šťouchané brambory:

  • 1,2 kg brambor
  • 30 g sušeného sojového nápoje s příchutí smetany
  • 200 ml vařící vody
  • 35 g panenského slunečnicového oleje
  • mořská sůl
  • čerstvý kopr

Je mnoho variant jak připravit marinované tofu. Asi nejlepší je jakýkoliv pokrm, kde jsou společně s tofu tepelně upravena i rajčata. Alespoň doma takto připravenou zeleninovou směs vždy vítají.

Na olivovém oleji zpěníme cibulku a česnek, který jsme společně namixovali na jemné kousky. Přidáme na kostky pokrájené marinované tofu, které prohřejeme a pak přidáme na drobno nasekaná rajčata.
K tomuto účelu je vhodné použít robot se sekacími noži.

Dusící se směs naředíme ještě rajským protlakem, ochutíme bazalkou, oreganem a libečkem a po krátkém povaření vše zahustíme záklechtkou připravenou ze solamylu a vody. Povaříme ještě cca 2 minuty a pokrm je připraven k servírování.

Jako přílohu můžeme zvolit šťouchané brambory a na talíři ještě jídlo barevně osvěžíme čerstvou zeleninou.

Šťouchané brambory připravuji různě. Někdy jsou výchozí surovinou brambory vařené bez slupky a někdy i brambory vařené vcelku. Vaříme-li je ve slupce, zůstanou veškeré výživné látky v uvařených hlízách a nedojde k jejich vyluhování do vody. Takto uvařené brambory jsou i chutnější. Oloupané brambory osolíme a rozšťoucháme do hrnce.

Před podáním je pouze podlijeme připraveným horkým sojovým nápojem a dáme na plotnu prohřát. Sojové mléko při varu brambory napaří. Brambory při propařování mícháme a jsou-li již dostatečně horké, omastíme je kvalitním panenským olejem a přimícháme do nich čerstvý sekaný kopr.

Poznámka: K omaštění šťouchaných brambor je dle mého soudu nejlepší olej slunečnicový nebo řepkový. Máme-li doma ale též olej sezamový, volila bych tento. Je chuťově velice vhodný. V poslední době preferuji panenský olej kmínový.

Protože jsem rajčata nespařila a neoloupala před přípravou, jídlo jsem ani neochutnávala. Moje oslabená slinivka hůře snáší brambory v kombinaci s bílkovinami a tak toto jídlo u nás s chutí snědli moji synové. :-)

30 351 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. Jana Pazuchová Odpovědět
    Zrovna jsem dojedla a musím napsat, že to bylo fantastické. Moc děkuji za recept!!
    • Alemari Odpovědět
      Rádo se stalo, milá Jano. Děkuji a přeji pěkné svátky. Alemari

Zanechte odpověď

*