
V sezóně jahod můžeme připravit z celozrnné mouky a bez cukru piškot, kterým potěšíme své blízké. Příprava medového piškotu stojí za vyzkoušení i když je po upečení trochu tmavší než klasický. Chuťově se neliší a přitom použité suroviny splňují zásady zdravé výživy.
V tomto rychlém koláči s jahodami je místo cukru použit akátový med, ale můžeme zvolit jakýkoliv jiný. Příprava piškotu s medem je trošku náročnější než s cukrem, protože zde záleží na rychlosti. Proto je nutno si všechny suroviny, nádoby a šlehač dát tak, aby byly po ruce.
Obvykle začínám přichystáním dortové formy, kterou vymastím a vysypu hrubou špaldovou moukou. Pak rozdělím vejce na žloutky a bílky, odvážím mouku a připravím med. Je dobré mít v lednici přichystanou hodně studenou vodu a ve varné konvici vodu horkou, kterou před použitím již jenom rychle přivedeme k varu.
V oddělených bílcích by neměly být tzv. „uzlíky“, jen tak se dobře ušlehají. K bílkům přidáme 3 lžíce ledové vody, větší špetku soli a šlehačem ušleháme tuhý sníh.
Do jiné hlubší mísy dáme žloutky, odměříme nebo odvážíme med a se 4 lžícemi co nejvíc vařící vody ušleháme tekutou žloutkovou hmotu, kterou hodně napěníme. Šleháme alespoň 2 minuty. K této pěně postupně přidáme špaldovou mouku a všechnu ji zašleháme. Těsto ovoníme citrónovým aromatickým olejem a pak do něj vyklopíme poloviční množství bílkového sněhu. Šlehačem na mírné obrátky sníh zašleháme a zbylý sníh do těsta vpravíme již ručně metlou.
Těsto vylijeme a rozprostřeme do připravené dortové formy, poklademe jahodami a dáme péci do trochu předehřáté trouby. Pečeme při mírné teplotě (cca 170-200 °C) asi 45-50 minut. Zkoušíme jehlicí nebo špejlí, zda-li je piškot propečen. Z hotového piškotu sejmeme obvodovou část dortové formy a po zchladnutí krájíme a podáváme.
Pro lepší vizuální dojem je dobré piškot „pocukrovat“ sušeným ovesným nápojem.
Celé jahody jsou těžší a v piškotu se zapečou víc do hloubky. Chceme-li mít v piškotu více těsta a jahody jenom na povrchu koláče, použijeme jahody půlené, které klademe řezem dolů.
Jahody se tolik nezaboří a vrstva piškotu je vyšší.
Děvče milé, ano snažím se přidávat recepty do všech kategorií, ale jen dle svých časových možností. Pečení se věnuji hodně, sem přibude něco určitě, drůbežího masa bude méně, možná ještě nějaké ryby. Hezký den. Alemari