Medový piškot s jahodami

1 větší dortová forma (průměr 26 cm)

Ingredience:
  • 200 g hrubé špaldové celozrnné mouky BIO
  • 4 vejce
  • 4 polévkové lžíce medu (cca 100–120 g)
  • 4 kapky citrónového aromatického oleje „Just“
  • ledová i vařící voda
  • jahody 300–400 g
  • mořská sůl
  • trochu ovesného nápoje „Oves Milk“ na „pocukrování“ (nemusí být)

V sezóně jahod můžeme připravit z celozrnné mouky a bez cukru piškot, kterým potěšíme své blízké. Příprava medového piškotu stojí za vyzkoušení i když je po upečení trochu tmavší než klasický. Chuťově se neliší a přitom použité suroviny splňují zásady zdravé výživy.

V tomto rychlém koláči s jahodami je místo cukru použit akátový med, ale můžeme zvolit jakýkoliv jiný. Příprava piškotu s medem je trošku náročnější než s cukrem, protože zde záleží na rychlosti. Proto je nutno si všechny suroviny, nádoby a šlehač dát tak, aby byly po ruce.

Obvykle začínám přichystáním dortové formy, kterou vymastím a vysypu hrubou špaldovou moukou. Pak rozdělím vejce na žloutky a bílky, odvážím mouku a připravím med. Je dobré mít v lednici přichystanou hodně studenou vodu a ve varné konvici vodu horkou, kterou před použitím již jenom rychle přivedeme k varu.

V oddělených bílcích by neměly být tzv. „uzlíky“, jen tak se dobře ušlehají. K bílkům přidáme 3 lžíce ledové vody, větší špetku soli a šlehačem ušleháme tuhý sníh.

Do jiné hlubší mísy dáme žloutky, odměříme nebo odvážíme med a se 4 lžícemi co nejvíc vařící vody ušleháme tekutou žloutkovou hmotu, kterou hodně napěníme. Šleháme alespoň 2 minuty. K této pěně postupně přidáme špaldovou mouku a všechnu ji zašleháme. Těsto ovoníme citrónovým aromatickým olejem a pak do něj vyklopíme poloviční množství bílkového sněhu. Šlehačem na mírné obrátky sníh zašleháme a zbylý sníh do těsta vpravíme již ručně metlou.

Těsto vylijeme a rozprostřeme do připravené dortové formy, poklademe jahodami a dáme péci do trochu předehřáté trouby. Pečeme při mírné teplotě (cca 170-200 °C) asi 45-50 minut. Zkoušíme jehlicí nebo špejlí, zda-li je piškot propečen. Z hotového piškotu sejmeme obvodovou část dortové formy a po zchladnutí krájíme a podáváme.

Pro lepší vizuální dojem je dobré piškot „pocukrovat“ sušeným ovesným nápojem.

Celé jahody jsou těžší a v piškotu se zapečou víc do hloubky. Chceme-li mít v piškotu více těsta a jahody jenom na povrchu koláče, použijeme jahody půlené, které klademe řezem dolů.
Jahody se tolik nezaboří a vrstva piškotu je vyšší.

Poznámka: Upečený piškot zbavujeme plechového okruží z formy vždy až po mírném prochladnutí. Je dobré obvod raději uvolnit nožem, abychom piškot nepotrhali, protože je připraven vlastně z úsporného, vodou nadstavovaného těsta, a je křehký.

Tento nadýchaný piškot je navíc dietní a neublíží ani oslabené slinivce. S bílou kávou meltou je chutnou snídaní nebo odpolední svačinou, typickou pro tyto sluncem prohřáté dny.

Sdílení

    39 387 zobrazení článku
    O autorce
    36 komentářů
    1. Ladic Odpovědět
      Sice verze s celými jahodami nevypadá na fotkách dobře, o to více však chutná :)
      • Alemari Odpovědět
        Já vím, Ládi, když tam jsou celé jahody, je to větší dobrota, že :-)
    2. Olga Odpovědět
      Tento piškot jsem pekla jako korpus na dort a byl vynikající! Překvapilo mě, jak je krásně nadýchaný. Navíc jsem ještě půlku medu nahradila kukuřičným sladem a výsledek byl dobrý. Příště to zkusím jen ze sladu a bude to ještě zdravější :) Děkuji za skvělý recept.
      • Alemari Odpovědět
        To jsem ráda milá Olgo, že se dílo podařilo...a držím palce do dalšího tvoření a i vylepšení. Pěknou slunečnou neděli Vám i ostatním přeje Alemari
    3. hanmar Odpovědět
      Při čtení komentářů jsem narazila na starší recept MEDOVÝ PIŠKOT S JAHODAMI a tak jsem se rozhodla, že ho vyzkouším. Použila jsem rýžový slad a piškot byl vynikající. Chutnal celé rodině. Díky za tyhle zdravější moučníky.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Hanmar, děkuji za komentář. I já se občas vracím ke svým starým a ověřeným receptům. Je pravda, že jak se člověk vyvíjí, tak je možné i na té přípravě ledacos zaměnit, ale ty původní recepty nechávám bez úprav. Zvolila jste velice správnou a zdravou náhradu za med..., kterého je do pečiva skoro škoda, ale pro začátek je určitě vhodnější než cukr. Jsem ráda, že Vám chutnalo. Srdečně zdravím Alemari
    4. Jarča Odpovědět
      Dobrý den, zkusila jsem, bez ovoce, dala jsem si na to marmeládu :) super, musím doporučit. Mám oslabenou slinivku a asi to snesla dobře :) Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Milá Jarčo, tak to držím moc palce, aby se dařilo po všech směrech. Jen zmiňuji, že pakliže chcete dát na tento piškot marmeládu, tak bych doporučila pro oslabenou slinivku raději marmeládu bez cukru, popř. diabetickou nebo nějakou tu francouzskou ze zdravé výživy, která je slazena hroznovou šťávou. Ale to Vy asi víte, že právě ten bílý rafinovaný cukr oslabené slinivce moc nesvědčí, že :-) Zdravím. Alemari
    5. Markéta Odpovědět
      Dobrý večer, dnes jsem pekla tento piškot. Rozhodně ho nemám tak krásně nadýchaný. Vůbec nevyskočil, tak nevím, zda mám velkou formu nebo málo ušlehaný bílek. Nemám momentálně šlehač a celé jsem to dělala ručně. Jak chutná nevím, ještě je horký. Taky jsem pekla žitný kváskový chléb a ten vypadá moc dobře. Vše se uvidí zítra. Díky za super recepty.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Markéto. Víte, moje maminka říkávala, že žádný učený z nebe nespadl...:-) Buďte v klidu a bez obav dál trpělivě zkoušejte, ono se to poddá. Může to být i tou formou, že se to spíš rozteklo, ale i sníh musí být úplně tuhý, jde tu i o čas...postupně na to přijdete sama, uvidíte, já Vám to na dálku bohužel neřeknu, musela bych být u toho...Držím moc palce. Alemari
    6. Jitule* Odpovědět
      Dobrý večer, Váš piškot se mi velice líbí. Chtěla bych jej ale použít jako základní piškot pro dort k 1. narozeninám. Jen si nevím rady, jak dort doladit a nazdobit, aby to vypadalo opravdu dortově a ne spíše jako koláč. Mohla byste mi, prosím, poradit? Musím se ale vyhnout ve veškerých ingrediencích bílkovině kravského mléka. Moc děkuji za nějaký nápad a radu.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer, milá Jitule*. Zkuste se porozhlédnout zde po webu, určitě je zde několik tipů, jak dort naplnit nebo jak ho ozdobit. Zkuste zadat zde na webu do Hledání slovo Dort a už na první straně dole najdete Sváteční ovesnou buchtu, kterou byste se mohla inspirovat. Do krému nemusíte dávat obilné mléko, které obsahuje kasein, vyberte si jiné nebo to vařte přímo z tekutého. Další krémy jsou uvedeny i u košíčků...Ve výběru najdete i želé na povrch z agaru, vše bez mléka. Bohužel není v mých silách vypisovat vše do detailu, ale Vy jste šikovná, určitě si poradíte :-) Zdravím. Alemari
    7. Martina Odpovědět
      Dobrý den Alemari, moc ráda zkouším Vaše báječné recepty. Ráda bych vyzkoušela i tento recept, ale v obchodě jsem místo celozrnné špaldové hrubé mouky koupila špaldovou hrubou. Je v tom rozdíl? Mohu ji použít? Děkuji za odpověď. Martina
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Martino. Ano, je v tom rozdíl. Celozrnná mouka je namletá z celého zrna, kdežto ta druhá je z zrna, které je zbaveno obalu, je omleté, obsahuje více škrobu, méně vlákniny a živin z oalu a klíčku, tedy je to mouka jako klasická bílá mouka pšeničná. Ale použit ji můžete. Mělo by to jít taktéž připravit. Alemari
    8. Marcel Odpovědět
      Dobrý den. Potřeboval bych poradit. Chtěl bych připravit zdravější verzi tiramisu, mascarpone chci ponechat, místo bílého cukru bych dal fruktózu, ale nevím si rady s piškoty, dal by se použít místo nich tento medový piškot? Nebo něco jiného. Děkuji mockrát předem za odpověď :-)
      • Alemari Odpovědět
        Milý Marceli, myslím si, že by se dal použít...má stejnou chuť jako piškot s bílým cukrem.
    9. Katka Odpovědět
      Dobrý večer, narazila jsem tu na tenhle skvěle vypadající piškot a chci se zeptat. Mám doma pouze celozrnnou pšeničnou hladkou mouku a nejsem si jistá co to s tím udělá. Poradíte? Moc děkuji a musím tyto stránky moc pochválit Jsou super a člověka inspirují :-)
      • Alemari Odpovědět
        Přeji pěkný den. No, abych pravdu řekla, milá Katko, piškoty se vždy připravovaly z hrubé mouky, maximálně z polohrubé. Tak to najdete i ve starých kuchařkách...Hladká mouka je spíš na těsta kynutá a palčinky, těsta třená, cukroví atd.. Asi to nebude tak kypré, když použijete jenom tu hladkou, ta hrubá tomu dělá právě tu strukturu, ale nezkoušela jsem to, nechci to tvrdit. Zatím jsem se držela tradičních návodů, jen jsem měnila suroviny za zdravější. Ale kdo nezkusí, nezjistí :-) Alemari
        • Katka Odpovědět
          Já si to myslela, když jsem nad tím přemýšlela, říkala jsem si, že ta hladká asi bude těžká, ale chuť na to zvítězila, tak už je to v troubě a přidala jsem půl lžičky kypřícího prášku...uvidíme :-) určitě napíšu jak to dopadlo :-) Moc děkuji za názor a příště vyzkouším dle receptu :-)
          • Alemari Odpovědět
            S tím kypřícím práškem jste to udělala dobře :-)
        • Katka Odpovědět
          Povedlo se :-), byl sice trošku těžší, ale chuťově výborný :-) Doporučuji :-)
          • Alemari Odpovědět
            Jste šikulka :-)
    10. Tereza Odpovědět
      Dobrý den, včera jsem vyzkoušela upéct a je to moc dobré:-)....manžel mi nevěřil, že je to zdravější koláč, moc mu chutnal a večer slupnul 2 kousky :-). Chci se zeptat - budete sem vkládat ještě nové recepty na drůbeží masíčko nebo koláčky?? Přeji hezký den, Tereza
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Tak to jsem ráda, že se koláč povedl.

        Děvče milé, ano snažím se přidávat recepty do všech kategorií, ale jen dle svých časových možností. Pečení se věnuji hodně, sem přibude něco určitě, drůbežího masa bude méně, možná ještě nějaké ryby. Hezký den. Alemari

    11. Vendula Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik to má kcal?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den milá Vendulko. Tak to nevím. Spočítat kalorie nebo jouly, to je již na čtenářích, pokud to potřebují. Alemari
    12. Eva Odpovědět
      Dobrý den. Poprvé jsem zkusila péct Váš koláč s jahody. Moc mi chutná bez cukru. Jen mi tak nevyběhlo těsto. Kde prosím jsem mohla udělat chybu? Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Evi. Bohužel na dálku nezjistím, kde děláte chybu. Nedávno jsem si ho také pekla, abych využila zbylé jahody z mrazáku a povedl se mi. Něco tam bude s tím šleháním. Zkuste si to znovu projít, zda jste dodržela jak rychlost přípravy, tak teplotu trouby, tak přídavky jak horké vody ke žloutkům a šlehání tak přídavek studené k bílkům a jeho vyšlehání do tuha... Je mi líto, ale víc Vám na dálku neporadím...Jedině ke mně do kuchyně na soukromou lekci :-). Alemari
    13. Klára Odpovědět
      Dobrý den, piškot se mi povedl a byl výborný! Místo oleje jsem dala citronovou kůru, která piškotu dodala úžasné aroma :)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Klárko, ráda věřím. Pakliže máte bio citrony, tak nejsem proti použít přímo kůru...Já je tak často neseženu, tak to aromatický citrónový olej jistí :-) Alemari
    14. Andrea Odpovědět
      Dobrý den, už jsem ho dělala minulý týden s borůvkami a meruňkami a teď ho dělám se švestkami a je fantastický. Jak jednoduché je mlsat zdravě :)) Moc děkuji.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji Andreo. Děkuji za milý komentář. Přeji úspěšné další pečení. Zdravím. Alemari
    15. Radka Odpovědět
      Dobry den, chtela bych se zeptat, zda je normalni, ze po pridani mouky do vyslehanych zloutku se hmota zcela zcuckovati a vypada v podstate jako drobenka. Nedari se mi tam mouku zamichat, aby se zloutkova pena takto nezdrcla :-( a timpadem tam zustavaji jakoby zmolky mouky. Dekuji ze reakci. Radka
      • Alemari Odpovědět
        Milá Radko, tak to asi na dálku neporadím v čem je příčina, jak píšete, toho zdrcnutí. Je pravdou, že těsto přídavkem mouky zhutní, ale přidané bílky je zase nadlehčí a nakypří. Možná byla mouka dost suchá a pojala více vlhkosti než by bylo dobré a pak se to tak zežmokovalo. Více mne nenapadá. Alemari
    16. Jana Odpovědět
      Dobrý večer, může se místo medu použít třeba javorový sirup, mám na med alergii. Moc děkuji Jana
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji Jano. Určitě můžete použít třeba rýžový sirup, ten je podobný konzistencí. S javorovým sirupem jsem to nezkoušela, to byste musela zkusit sama, ale nevím, zda by to nebylo moc řídké. Ale teoreticky by to jít mohlo :-) Alemari

    Napsat komentář: Martina Zrušit odpověď na komentář

    *

    captcha *