Medvědí tlapky s karobem

těsto je na jeden plech plný menších formiček | Při oslabené slinivce jenom 4-5 kousků.

Ingredience:
  • 160 g jemné celozrnné pšeničné špaldové mouky
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 1 rovná lžička mleté skořice BIO
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • 15 g karobu (svatojánský chléb)
  • 40 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ nebo 40 g kaštanové mouky
  • 40 g medu
  • 1 vejce
  • 50 g panenského slunečnicového oleje
  • 4–5 kapek citrónového aromatického oleje „Just“
  • namixovaný vanilkový cukr „light“ (fruktóza s vanilkou) na obalení
  • tuk na vymaštění formiček

Při pečení cukroví saháme většinou po vyzkoušených receptech, ale i ty musely být jednou připraveny poprvé. Zdravější varianta receptu na medvědí tlapky je ještě „v záběhu“, ale já je přislíbila a vánoční svátky jsou za chvíli, vydávám jej tedy na základě prvního pečení.

Jako kvalitní náhradu kakaa, které může obsahovat tropické plísně, jsem použila pro barvu mletý svatojánský chléb. Můžete zvolit tmavý nebo světlý, oba budou ve výsledku chutnat „čokoládově“. Místo dávky bílého cukru použijeme sušený ovesný nápoj a tlapičky mírně dosladíme medem.

Při přípravě mnoha cukroví se mi osvědčuje začínat ne na vále, ale v hlubší misce. Všechny sypké ingredience dobře v míse promícháme, včetně přídavku koření, a teprve potom přidáme tekuté složky, slunečnicový olej, med a vajíčko. Nakonec těsto přivoníme aromatickým citrónovým olejem.

V míse těsto vařečkou zčásti uhněteme a pak vyklopíme na vál, kde ho rukama propracujeme. Odpočívat jsem ho nenechávala, spíš z nedostatku času. Možná by se to chvíli hodilo, ale při další přípravě jsem nezaznamenala problémy, i když jsem tento krok vynechala.

Do vymaštěných formiček vtiskujeme kousky těsta a pak již jen dáme péci.

Troubu mám plynovou a obtížně udržuji stabilní teplotu. Vhodná teplota se pohybuje někde mezi 160–180°C a čas zhruba 15–18 minut v závislosti na teplotě. Doporučuji pohlídat a testovat jeden ověřovací vzorek cca po 10 minutách vyklepnutím, rozlomením a prohlédnutím vnitřní struktury pečiva.

Cukroví je tmavé a změna zabarvení není viditelná. Kontrolovat upečení lze i dotykem a lehkým přitlačením nebo píchnutím dřevěnou špejlí.

Horké upečené tlapky vyklepneme z formiček, naskládáme na papír a posypeme přes sítko namixovaným vanilkovým cukrem „light“ ze zdravé výživy nebo jen mixovanou fruktózou.

Kdo chce mít cukroví ještě více dietnější, posype tlapky sušeným ovesným nápojem. Vizuální dojem bude stejný, ale je nutné počítat se snížením sladkosti. To je potřeba vyzkoušet a ochutnat, jak komu vyhovuje.

Poznámka: Dovoluji si upozornit, že tento recept zatím není vybroušen několikerým opakováním, ale již při degustaci prvních vzorků byl v rodině schválen a další upečené obsahy formiček byly očekávány s velkou dychtivostí, že se některé rozlomí při vyklepávání :-).

Avšak, nestalo se tak :-). Kupodivu zvolená kombinace je po upečení pěkně kompaktní a vyklepnout tlapky jde bez problémů.

Pro oslabenou slinivku jsem pár kousků ověřila a neublížily mi, tak usuzuji, že trochu sneseme i s touto dietou. Větší možnost ověřování jsem zatím neměla, prosím berte moje vyjádření s rezervou..prostě není to k najedení, jen tak na malé smlsnutí…Ale myslím si, že přejedení nehrozí, protože možná bude dříve snědeno ostatními :-)

Sdílení

    27 436 zobrazení článku
    O autorce
    10 komentářů
    1. žroutik_alik Odpovědět
      Přečteno, vyzkoušeno, snědeno :o) !!! Budu muset dělat další (dvojitou) dávku... Byla jsem tak lačná recept vyzkoušet, že jsem to riskla bez "Blesku" a vymazala jsem formičky pouze slunečnicovým olejem. Dala jsem je na chvíli do ledničky a kráááásně se vše upeklo a vyklopilo, nádhera - i když už snědená :o))) Dík, Alemari!
      • Alemari Odpovědět
        Rádo se stalo, milá Žroutíku_Alíku. Tedy, popravdě smekám před Vaší rychlostí...Já jsem udělala jen ověřovací sérii a Vy již jedete „na veliko“ :-) Též jsem cítila, že formičky půjdou vymazat nějakým olejem, ale vždy raději píšu jen to, co mám skutečně vyzkoušeno. On ten olej může být i lepší... Díky za jeho ověření a jinak jsem moc ráda, že u Vás doma také tyto „tlapky“ chutnají, i když jsou tmavší...:-) Zdravím srdečně. Alemari
    2. jitinecka Odpovědět
      Milá Alemari, musím opět pochválit Vaše recepty. O Vánocích jsme vyzkoušeli medvědí tlapky, marokánky, rohlíčky a medové perníčky. S těsty se skvěle pracovalo a i cukroví pak výborně chutnalo. Moc Vám chci poděkovat za Vaše stránky, protože jsou prostě úžasné. Dříve jsem se na ně koukala, protože jsem chtěla vařit něco zdravého. Před 3 měsíci však dostala dcera cukrovku, takže se nám změnil život - především co se týče stravy. A právě na Vašich stránkách nacházím recepty, které jsou pro diabetiky velice vhodné. Takže ještě jednou moc děkuji za Vaše stránky.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám moc za pochvalu, milá Jitinečko. Budu Vám držet palce, aby se onemocnění Vaší dcerky ustálilo v mezích normy a moc jí nezasáhlo do života. Je to určitě velká změna režimu, ale cílenou stravou lze dosáhnout mnohé. Přeji hodně sil a optimizmu, vše bude dobré...Věřte. Jsem ráda, že Vám mohu být na dálku nápomocna alespoň těmito recepty. Alemari
    3. Ala Odpovědět
      Dobré poledne, tak mám letos vyzkoušený další recept na vánoční cukroví a vypadá to, že části rodině, která cukroví pojídá, (bohužel krom mě, ale třeba uvidíme.) se vydařilo a bude chutnat. Jinak jsem do těsta dala řepkový olej, který více používám a formičky jsem jim rovněž vymazala a musím říci, že bomba, tak krásně se to peklo i vyklápělo, moc děkuji za Vaše skvělé nápady i recepty..-) Jinak, dnes ráno jsem dělala i Vaši bramborovou pomazánku a musím říci, že i pro mé zažívání a problémy s některými věcmi, to bylo super, moc jsem si pochutnala bez nepříjemných následků. Chtěla jsem se ještě zeptat jestli by Vás nenapadlo nahrazení "nezdravých" surovin v tomto našem oblíbeném vánočním cukroví: kokosové rohlíčky: 250 g kokosu, 250 g másla, 600 g polohr. mouky, 200 g cukru, trochu vanilko.cukru, 2 celá vejce. zpracuje se těsto, které do vymazané formičky a vysypané klademe a tvarujeme a následně vyklepneme a dáme na plech péci dorůžova, po upečení možno obalit v cukru. Tento recept jsem mívala moc ráda, nyní to teda u mě nepůjde z důvodu sladkosti, ale i přesto bych se chtěla už kvůli ostatním, pro které bych to upekla zda by to šlo udělat dietněji na trávení, protože bych řekla, že je to dost tučné a hůře stravitelné a dost sladké, nějak upravit do zdravější a třeba i bezlepkové varienty....moc děkuji za případně nápady....děkuji a přeji krásné pečení... PS.: Myslíte, že by šly meruňkové marokánky taky z pohankové mouky jak uvádíte u druhého receptu???
      • Alemari Odpovědět
        Milá Alo, ano, meruňkové marokánky jdou také z pohankové mouky, doplnila jsem to do poznámky. Jinak děkuji za komentář a co se týče Vašeho dotazu k ozdravění Vašeho receptu, budete muset zapojit svoji fantazii... Určitě tam nějaká cesta je, tento recept znám, mám ho také ve své původní kuchařce a mám v plánu ho někdy ozdravět, ale takto na požádání to nedělám. To nelze jen tak odhadnout od stolu :-), recept je třeba zkoušet a zkoušet i vícekrát i s tím rizikem, že se to hned nepodaří. Zapojit intuici, mít k této práci klid a to nyní nemám a ani čas. Nechci dávat jen tak polovičaté rady, recepty zde na webu musí být odzkoušené, aby se druhým lidem podařily. Děkuji moc za pochopení. Přeji pěkný den. Alemari
    4. Ala Odpovědět
      Děkuji za Vaši brzkou odpověď, moc si toho cením, je mi jasné, že to takto nejde a určitě se nad tím ještě zamyslím, a budu se těšit na další Vaše recepty. Určitě se ještě chci letos vrhnout do vánočky, tak doufám, že se zadaří, jinak jsem vyzkoušela moje velmi oblíbené žitné placky se lněným semínkem, místo něj za použití tahini pasty, pak naplnit tvarohovo paprikovou pomazánkou - náplní a udělat z toho takové šátečky a bylo to skvostné, mohu jen doporučit. Ještě jednou moc díky.
      • Alemari Odpovědět
        Jste šikovná, milá Alo, jak tvoříte. Jen tak dál. Z Vašich příspěvků vnímám, že máte stravovací omezení, ale ono někdy i to co postihne nás, může posunout i lidi kolem nás. Krásné svátky přeji a též, aby se vánočka podařila :-) Zdraví Alemari.
    5. Tony Odpovědět
      Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jestli by ten ovesný nápoj šel nahradit sušeným sójovým nápojem a v případě karbonu kakaem? Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Milá Tony, zdravím. Myslím si, že by to šlo obojí. :-) Alemari

    Zanechte odpověď

    *