Meruňkové knedlíky

3-4 porce

Ingredience:

Na knedlíky:

  • 500 g studených, předem uvařených brambor
  • cca 700 g meruněk (24 ks menších)
  • 1 vejce
  • 100–110 g hrubé špaldové celozrnné mouky Bio
  • 90 g špaldové celozrnné krupice
  • 50 g solamylu (bramorový škrob) na obalování
  • mořská sůl

Na posypání:

  • kokos
  • sojový nápoj s příchutí vanilky

Na polití:

  • medový aromatizovaný sirup

Meruňkové knedlíky z bramborového těsta jsou asi nejrychlejší na přípravu co znám. Pouze musíme mít uvařeny brambory. Ale ty nám mnohdy zůstanou od jiného pokrmu. Jinak tento typ knedlíků nevyžaduje surovinu, která by se doma nenašla. Je-li navíc sezóna meruněk, tak se knedlíky přímo nabízí.

Na vál si jemně nastrouháme uvařené brambory, přisypeme celozrnnou špaldovou krupici a špaldovou celozrnnou hrubou mouku, kterou si dáme i trochu stranou, abychom měli na postupné přidávání do těsta.

Do hromádky surovin uděláme důlek a rozklepneme do něj jedno vejce. Trošku osolíme a ze všech surovin zpracujeme dobře tvarovatelné těsto.

Vyválíme váleček, ze kterého si nakrájíme kousky těsta asi o hmotnosti 35–40 g. Každý kousek rozmáčkneme na placičku, vložíme do ní omytou a vypeckovanou meruňku a dobře zabalíme. Hotové knedlíky ještě oválíme v solamylu, aby při vaření zůstaly celistvé.

Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme cca 8 minut dle velikosti meruněk a také dle síly kabátku. Hlídáme při vaření a kontrolujeme rozříznutím na jednom kousku, zda je meruňka provařena.

Na posypání si připravíme směs kokosu se sojovým mlékem s příchutí vanilky. Knedlíky buďto přímo celé obalíme nebo jenom posypeme.

Na talíři je polijeme aromatizovaným medovým sirupem, jehož příprava je uvedena u receptu Ječné nudle s mákem a pak už si jenom pochutnáváme.

Poznámka: Knedlíky s meruňkami jsou pro oslabenou slinivku velmi dobře stravitelné. Možná tomu, kdo nesnáší kokos, bych doporučila smíchat sojový vanilkový nápoj s kukuřičnou strouhankou a určitě si také pochutná nebo jen na sucho orestovanou kukuřičnou strouhanku.

Co se týče obalení v solamylu před vařením, dodávám, že pakliže jej nemáte, můžete knedlíky obalit i v hladké celozrnné špaldové mouce, také se nebudou rozvářet.

Pro ty, co se začínají učit vařit a ještě vše neznají, si dovolím uvést, že když vypeckovávám meruňky, tak je nerozříznu celé, protože se pak špatně obalují do těstového kabátku, ale jenom je po rýze naříznu, plod rozevřu a pecku nožem nebo prstem odstraním. Naučila jsem se to tak v mládí, kdy jsem pomáhala mamince a do meruněk, které nebyly sladké se ještě místo pecky vkládal kousek kostkového cukru. Ten se rozvařil a meruňku osladil. No, tak tento způsob doslazení již nepoužívám mnoho let. Meruňky kupuji jenom v plné zralosti. Ale všechny zkušenosti se jednou hodí.

Sdílení

    25 697 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. Jiřina Chaja Svobodová Odpovědět
      Srdečné pozdravy, milá Alemari. Lehce inspirována Vašimi knedlíky jsem je vyzkoušela s třetí várkou jahod ze zahrádky. Dopadly výtečně a byly úžasné!!!!! A ten kokos navrch nemá chybu. Každému vřele doporučuji. A Vám jako vždy za skvělé nápady veliké DÍKY. S úsměvem a láskou Jiřina
      • Alemari Odpovědět
        Milá Jiřinko...Děkuji mnohokrát za zprávičku. Zdravím a přeji hezký den. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *