
I když je letní doba, která je plná čerstvého ovoce, můžeme si vyzkoušet recept na zdravé mlsání ze sušených meruněk. Tento pamlsek je plný kvalitního tuku a minerálů. Sladkost zajistí meruňky a krásnou vůni aromatický olej pro vnitřní užití.
Sušené meruňky přímo pomeleme v mlýnku na maso s jemnějšími otvory. Na „vymletí“ meruněk z mlýnku můžeme použít pár vlašských ořechů z odváženého množství k receptu. Ostatní ořechy raději nastrouháme nebo na jemno rozmixujeme.
Pohanku v celých zrnech přebereme, propláchneme a zalijeme vodou. Povaříme se špetkou soli hodně na husto, až je vidět při míchání dno. Necháme dobře vychladnout. Měla by pěkně ztuhnout.
V míse nebo na vále vypracujeme z pomletých meruněk, ořechů a uvařené pohanky těsto, které, je-li třeba, zahustíme částí instantní rýžové mouky. Můžeme určitě použít i jinou, ale já měla k dispozici tuto.
Při zpracování k těstu přikápneme pár kapek aromatického pomerančového oleje, který dodá nádhernou vůni.
Tvoříme kuličky, které obalujeme též v instantní kaši či mouce. Nádech do žluta vytvoří kukuřičná instantní kaše nebo jemná kukuřičná strouhanka.
Z vytvořeného těsta na zdravé kuličky můžeme upéci i něco na způsob müsli tyčinek.
Těsto obalíme v hladké rýžové mouce a na vále vyválíme obdélníko tloušťce 7–10 mm, ze kterého nožem nebo rádýlkem nakrájíme širší tyčinky. Klademe na plech vyložený papírem na pečení.
Tyčinky upečeme při teplotě 180–200°C. Budou hotové asi za 30–35 minut.
Jsou výborné jako odpolední svačina i pro děti k „obilnému“ mléku.