Meruňkové kuličky s ořechy

cca 20 kuliček dle velikosti

Ingredience:
  • 100 g sušených nesířených meruněk
  • 130 g vlašských ořechů
  • 80 g pohanky zrna + 400 ml vody
  • špetka mořské soli
  • 50 g (nebo dle potřeby) instantní mouky nebo kaše (rýžové, pohankové, kukuřičné)
  • 5 kapek pomerančového aromatického oleje „Just“
  • instantní rýžová nebo kukuřičná „Vtipná kaše“ na obalení

I když je letní doba, která je plná čerstvého ovoce, můžeme si vyzkoušet recept na zdravé mlsání ze sušených meruněk. Tento pamlsek je plný kvalitního tuku a minerálů. Sladkost zajistí meruňky a krásnou vůni aromatický olej pro vnitřní užití.

Sušené meruňky přímo pomeleme v mlýnku na maso s jemnějšími otvory. Na „vymletí“ meruněk z mlýnku můžeme použít pár vlašských ořechů z odváženého množství k receptu. Ostatní ořechy raději nastrouháme nebo na jemno rozmixujeme.

Pohanku v celých zrnech přebereme, propláchneme a zalijeme vodou. Povaříme se špetkou soli hodně na husto, až je vidět při míchání dno. Necháme dobře vychladnout. Měla by pěkně ztuhnout.

V míse nebo na vále vypracujeme z pomletých meruněk, ořechů a uvařené pohanky těsto, které, je-li třeba, zahustíme částí instantní rýžové mouky. Můžeme určitě použít i jinou, ale já měla k dispozici tuto.

Při zpracování k těstu přikápneme pár kapek aromatického pomerančového oleje, který dodá nádhernou vůni.

Tvoříme kuličky, které obalujeme též v instantní kaši či mouce. Nádech do žluta vytvoří kukuřičná instantní kaše nebo jemná kukuřičná strouhanka.

Z vytvořeného těsta na zdravé kuličky můžeme upéci i něco na způsob müsli tyčinek.

Těsto obalíme v hladké rýžové mouce a na vále vyválíme obdélníko tloušťce 7–10 mm, ze kterého nožem nebo rádýlkem nakrájíme širší tyčinky. Klademe na plech vyložený papírem na pečení.

Tyčinky upečeme při teplotě 180–200°C. Budou hotové asi za 30–35 minut.

Jsou výborné jako odpolední svačina i pro děti k „obilnému“ mléku.

Poznámka: Moje oslabená slinivku snáší toto mlsání zatím dobře a bez potíží. Jistěže se při oslabeném trávení nemůžeme kuliček najíst ve velkém množství, ale v počtu právě tak na zasycení neublíží.

Zdraví lidé mohou mlsat jak libo. :-)

Snad ještě více mi chutnaly tyčinky, které se dají bez problému vzít s sebou na výlet nebo do kabelky na nákupy, aby byly v pohotovosti, když se nás chystá přepadnout hypoglykémie.

Sdílení

    22 144 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. Kwiki Odpovědět
      Tak tyto kuličky mi zplesnivěly :( Nevím, co jsem udělala špatně, jestli to bylo tou pohankou... a taky jsme je skladovali ve špajzu, i když já jsem je chtěla dát do mrazáku. Bohužel spolu s nimi mamka vyhodila i ořechové kuličky s medem, protože byly hned vedle meruňkových kuliček a bála se, aby taky nebyly chytlé. (Chystala se i na medvědí tlapky s karobem, ale to jsem jí zatrhla, protože i když byly ve stejné krabičce, tak byly schované). Dneska je budu dělat znova, ale už jsem si sehnala rýžvou mouku, takže je tentokrát zapeču :)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Kwiki, veškeré cukroví, co je z něčeho jenom vařeného a není pak pečené, je vhodné uchovávat v lednici, to tak týden. Lépe je připravovat ho těsně před podáním, tedy těsně před svátky. Tou pohankou to nebylo, spíš teplem a také dobou, po kterou jste je skladovala. Ořechové kuličky s medem vydrží dlouho, tedy pokud Vám na ně nikdo nechodí :-), ale také je uchovávám raději v lednici nebo na balkoně, je-li tam*do 10°C. Takže moje rada, tam, kde je něco vařeného, dát do chladu a připravovat před podáním, tedy jako poslední. Chovat se k němu jako k tradičnímu plněnému cukroví s krémem, to se také vždy plnilo den před Štědrým dnem a pak se uchovávalo již jenom v chladu. Přeji hodně úspěchů při přípravě cukroví. Vše je jednou poprvé a člověk se stále učí. Ať se dál již jenom daří. Alemari
    2. Ravella Odpovědět
      Milá Alemari, také tyto koule jsem letos na vánoce "upekla" :) , ale popravdě mi původní recept nepřipadal moc ovocný, tak jsem přidala více meruněk - celkem asi 170 g. Navíc nemáme mlýnek, tak jsem přemýšlela, jak meruňky "pomlít" a nakonec jsem "vymyslela" použít lis na česnek :)) Šlo to tedy pěkně ztuha, příště si meruňky na nějakou dobu asi namočím, aby změkly, ale třeba budu inspirovat někoho, kdo třeba také nevlastní mlýnek... Pořád mi však hmota připadala málo sladká, což jsem vyřešila trochou medu (nedržíme žádné zdravotní diety). Vzhledem k tomu, že doma používám jen lámanku, použila jsem ji i sem. A neměla jsem Vtipnou kaši, tak jsem koule nejdřív obalila v Oves milku, jenže druhý den byly mazlavé, tak jsem je pak obalila ještě mletými vlašskými ořechy. Tak nevím, jestli se to nakonec aspoň podobalo originálu, nebo jsem vytvořila něco úplně jiného...ale špatné to nebylo :) Určitě chci vyzkoušet i pečenou variantu, myslím, že bude mít větší šanci se u nás ujmout ;) Krásný den přeji všem, Ravella
      • Alemari Odpovědět
        Milá Rawello, při převodu receptů jsem si všimla, že se asi opět ztratila moje odpověď. Mým zvykem je na každý komentář aspoň trošičku zareagovat,..aspoň poděkovat. Takže tímto to napravuji a se zpožděním děkuji za Váš příspěvek. Alemari

    Zanechte odpověď

    *