S příchodem jarních dnů je dobré dodat tělu dostatek vitamínů.
Z dostupné zeleniny jsem vybrala pro toto období pekingské zelí, mrkev, trochu pórku a především kysané zelí. Tato zelenina vám dodá více vitamínů než dovezená ze skleníků.
Salát připravíme snadno a rychle…
Z hlávky pekingského zelí odloupneme potřebné množství listů, které promyjeme pod tekoucí vodou, poskládáme na sebe, jednou prořízneme a pak napříč pokrájíme na tenké proužky.
Očistíme si jednu až dvě mrkve, které nastrouháme na hrubo. Omytý pórek nakrájíme na kolečka a krátce spaříme zalitím vařící vodou, kterou po chvíli scedíme.
Kvašené zelí odmáčkneme od láku a na jemno je pokrájíme, aby šlo dobře se salátem promíchat. Zároveň jej zdravě okyselí.
Nyní již jenom vše dobře promícháme, ochutíme sojovou omáčkou Tamari a dokyselíme dle chuti umeoctem nebo i lákem ze zeli, popř. lehce dosolíme. Pikantnosti docílíme přimícháním kopru, v jakékoliv podobě. Mám doma namražený dle postupu, který jsem uvedla v článku.
Výborný je čerstvý, pakliže se k němu již v tuto roční dobu dostanete…
Jako kvalitní tuk pro lepší vstřebávání vitamínu, doporučuji přídavek kmínového oleje, lisovaného za studena.
Tento salát je velice jednoduchý na přípravu a díky kvalitnímu oleji je jeho chuť úplně jiná. Doporučuji vyzkoušet a zmíněný olej si zakoupit, jedině s ním je to to „pravé ořechové“ :-)
Salát konzumujeme jako přílohový nebo i jenom s pečivem jako úplně samostatný chod.