Mléko, mléčné výrobky a jejich částečná náhrada

V mládí mi byl hodně předáván názor, že pití mléka je zdravé a prospěšné. Viděla jsem, že rodičům chutná a tak jsem ho měla také v oblibě. Doma se vypilo mléka hodně, v létě i jako nápoj na žízeň. Mnohdy dokázalo zahnat hlad. Z mléka se vařilo, připravovaly kaše, pudingy, kakao, omáčky.

Do mléka se tenkrát nepřidávaly stabilizátory, aby vydrželo měsíce. Jeho kvalita se dala zjistit pouhým přičichnutím a zkysnuté mléko šlo upotřebit na tvaroh nebo vypít jako kyšku, která mi vychlazená chutnala ještě víc. Z domácího tvarohu se následně mohl připravit i sýr. Mléko se dalo prostě využít beze zbytku.

O tom, že kravské mléko bývá příčinou alergií a zahleňování, píší lékaři i odborníci na zdravou výživu již léta. Já se to dozvěděla až v dospělosti a pochopila jsem, že mohu jeho omezením ovlivnit zdraví své i svých dětí. V mé rodině se mi naštěstí nepodařilo prosadit trend pití mléka, jakožto nápoje zdraví, který zavedli moji rodiče, a tak nebyl problém ho vyloučit postupně z konzumace úplně.

Mohu být jenom ráda, že zatím nepatříme k lidem alergickým na mléčnou bílkovinu nebo s intolerancí laktózy a že můžeme alespoň některé mléčné výrobky ještě jíst. Máme stále rádi tvaroh, ze kterého připravuji pro rodinu pomazánky a dezerty. V oblibě jsou i různé tvrdé sýry a bílé jogurty.

Na máslo také zatím nedám dopustit. Od doby, kdy jsem pracovala jako studentka na brigádě v máslárně, miluji čerstvé máslo. Před tím jsem si vůbec neuměla představit, jak vlastně vůbec chutná. Až když jsem si ho namazala na chleba čerstvě utlučené, před tím než vstupovalo do balící linky, zjistila jsem jeho nádhernou chuť a vůni po smetaně. Nemohla jsem se ho tenkrát nabažit. V době mých studentských let se čerstvě vyrobené máslo, dle informací od zaměstnanců máslárny, vždy nejdříve zchladilo a pak se uchovávalo jako zásoba. Na trh přicházelo až máslo z chladíren, vyrobené dříve. Tehdejší situace prý vyžadovala toto předzásobování. Čerstvě utlučené máslo se s tím, co se prodávalo v obchodě nedalo vůbec srovnat.

Nyní se již dostane koupit kvalitní a chutné máslo, na které jsem léta jenom vzpomínala. Dobré máslo je podle mne stále tím nejlepším tukem hned za panenskými oleji z kvalitních semen, plodů a ořechů.

Nikdy mi různé margaríny nechutnaly a tak jsem v rodině tyto tuky vůbec nezavedla. Navíc si uvědomuji, co je potřeba „chemie“ k jejich výrobě. Myslím si, že kvalitní máslo i s obsahem cholesterolu udělá našemu tělu lepší službu. V současnosti si máslo někdy ještě „máznu“ na kváskový chléb, když neodolám jeho krásné vůni. Ale jinak pro nemocnou slinivku nebude vhodná jeho konzumace asi vůbec a když tak velice opatrně.

Co zatím mají v rodině stále rádi jsou pomazánková másla. Snažím se kupovat vyráběná ze smetany a vůbec nejraději je připravuji sama z másla, tvarohu, popř. bylinek, obohacená kvalitními tuky jako ochucená másla nebo přímo pomazánky. Razím zásadu, že alespoň vím, co tam dávám. Sama je mnoho nekonzumuji, pro oslabenou slinivku jsou hůř stravitelná.

Zkouším občas „propašovat“ do rodiny mléko kozí a kozí sýry, ale zatím u druhých jen s malým úspěchem. Mně osobně vyhovují však daleko víc než sýry z kravského mléka. Také miluji nesolený ovčí sýr a moc mi chutná žinčice z ovčího mléka. Oslabená slinivka lépe snáší kozí a ovčí sýry než kravské a při zachování dělené stravy je mohu jenom doporučit vyzkoušet.

V době, co se objevily první alternativní nápoje mléčného charakteru, jsem mohla rozšířit jídelníček a vrátit se i k  mléčným“ receptům. Obilná „mléka“ se nám stala chutnou náhradou a pokud přímo nepřejdeme k čerstvě připraveným obilným mlékům nebo jiným mlékům živočišným, jako kozímu, tak asi chvíli zůstanou.

Sušené obilné nápoje

jsou k dostání v mnoha chuťových variantách s nejširším aspektem využitelnosti v kuchyni. Od koktejlů, do pečiva, přes kaše, pudingy až po nejrůznější omáčky. Tyto nápoje mají výhodu ve své snadné a rychlé přípravě. Existují v mnoha základních variantách jako nápoje sojové, pohankové, rýžové, kukuřičné a ovesné a také s mnoha různými příchutěmi. K dostání jsou v prodejnách zdravé výživy a některá v lékárnách.

Vyzkoušela jsem snad všechny výrobky z této oblasti a v mé kuchyni ještě stále občas používám sušené nápoje, s kterými vás seznámím, abychom si při dalším vaření rozuměli :-):

  • sušený sojový nápoj s příchutí smetany
  • sušený rýžový nápoj
  • sušený ovesný nápoj
  • a sušený sojový nápoj s vanilkovou příchutí

Občas k nám zavítá také nějaký Soja Milk Extra protein a nebo sojový nápoj Soja Milk Natural.

Sojový nápoj s příchutí smetany Zajíc

Tento výrobek od firmy Mogador je sušený sojový produkt, který obsahuje sojový olej, tepelně upravenou sóju se smetanovým aroma. Nápoj z něj připravený má výraznou mléčnou chuť. Je vhodný na kakao, koktejly, do obilné nebo ajurvédské kávy, do omáček, do polévek, do kaší, pudingů a prostě všude tam, kde jsme dříve používali mléko.

Rýžový nápoj Zajíc

 Je od stejné firmy a je vyroben na bázi tepelně upravené rýže. Rýže je velice nutričně a dieteticky hodnotná potravina, vyniká lehkou stravitelností. Rýžový nápoj obsahuje sušený sojový sirup a je lehce nasládlý. Jako teplé „mléko“ tvoří u dna hustší složku a proto z něj nepřipravuji kakao. Volím ho především do pečiva, pudingů a dalších spíše sladkých pokrmů.

Soja Milk Vanilka

Tento sušený sojový nápoj s vanilkovou příchutí od firmy ASP je výrazně sladšího charakteru díky kukuřičnému sirupu. Obsahuje tepelně upravenou sóju a vanilková příchuť jej předurčuje na koktejly, pudingy, dezerty. Je dobře rozpustný a v rodině ho mají rádi jako studené „mléko“ samotné a nebo třeba ke švestkovým knedlíkům. Výborné jsou z něho připravené zmrzliny bez cukru a je dobrý do různých netučných pudingových krémů, třeba k plnění trubiček.

Oves Milk

neboli ovesné „mléko“ vyrábí také firma ASP CZECH, s.r.o. Tato biologicky hodnotná alternativa živočišného mléka je velice vhodná jako dietetický nápoj. Má příjemnou mléčnou chuť a lze ho použít také všude tam, kde se užívá mléko. Nahradí trochu i pšeničnou mouku. Používám ho občas do ovesných kaší a jako mléko do obilných káv. Obsahuje kukuřičný sirup, rostlinný olej, ovesnou mouku jemně mletou a zpracovanou v páře. Je také velice chutné jako „mléčný“ přídavek do bramborové kaše a v dosti koncentrované podobě také místo smetany na polití zapékaných brambor nebo těstovin a na zpestření zeleninových polévek.

Obilné nápoje neobsahují cholesterol, laktózu a ani geneticky upravované suroviny. Pro bezlepkovou dietu bych vyloučila ovesný nápoj, který obsahuje ovesnou mouku, jinak jsou všechny, co jsem uvedla, bez lepku.
Mezi nápoji si vyberou jak celiatici, tak vegetariáni, ale i všichni, co hledají zdravější potraviny.

Sojové výrobky

Co se týče sortimentu tvarohu a sýrů, tak ty jsme rozšířili o sojový tvaroh tofu. Z tofu natural připravuji dezerty, ale i slané pomazánky. Mám také velice ráda tofu již ochucené. Ponejvíc používáme tofu bylinkové, marinované a lahůdkové. Tyto varianty jsou chutné do zeleninových salátů a nemusí se již nijak upravovat. Také sem tam koupíme nějaký sojový jogurt. Občas zpestřím jídelníček i sojovou „uzeninou“ nebo paštikou, popř. vegetariánským salámem.

Sušené mléčné smetany do kávy nahrazujeme např. sojovou smetanou a na sváteční dny stále ještě kupuji pro rodinu klasickou šlehačku. Různé „rádoby“ šlehačky ve spreji moc nepreferujeme. Sice lze někde koupit i šlehačku ve spreji bez cukru, ale vesměs jsou všechny tyto výrobky slazeny a mléčného tuku mají poskrovnu. Není nad doma ušlehanou neoslazenou šlehačku, kterou však mohou jen ti, co jim slinivka ještě dobře funguje.

V prodejnách zdravé výživy jsou k dostání i sojová, rýžová, ovesná, mandlová a jiná mléka v tekuté podobě v krabicích, která jsou možná ještě vhodnější než sušené nápoje. Jsou v BIO kvalitě, avšak i ve vyšší cenové hladině. Proto by přechod na sušená obilná „mléka“ mohl být v prvopočátku určitě dostatečným krokem ke zlepšení vlastního zdraví.

Obilné nápoje jsou vhodným řešením pro alergiky na mléčný cukr a také pro všechny, kteří hledají a současně se chtějí zbytečným alergiím vyhnout jak u sebe tak i u svých dětí.

Upozornění pro alergiky na kravské mléko: Obilné nápoje typu „Zajíc“ od firmy Mogador nelze použít při alergii na mléčnou bílkovinu, pouze při intoleranci mléčného cukru. Laktózu neobsahují,  ale výrobce tam přidává kaseinát sodný, což je mléčná bílkovina.  Proto je třeba být bdělý při výběru nápojů pro lidi, kteří již mají problémy s trávením kravského mléka.

Ostatní obilné nápoje snad (dle informací na krabicích) lze použít při kompletní alergii na kravské mléko, včetně alergie na mléčnou bílkovinu. Čtěte raději vždy velice pozorně uvedená složení.

Výše uvedené sušené obilné nápoje obsahují krom jiného i přídatné látky, kterých je možná zbytečně moc. Vzhledem ke svému chemickému vzdělání vím, že uváděné přídatné látky nepatří mezi ty, které by vyloženě škodily, proto je potřeba je rozlišovat.  Škoda, že výrobci bez nich ještě nedokáží tyto nápoje připravit, to by bylo to úplně to nejlepší.

I tak jsou sušené obilné nápoje, které ještě občas používám při tvorbě svých receptů, asi jediné suroviny, které vůbec v mé stravě obsahují nějaké přídatné látky, ať již jsou diskutabilní nebo ne. V mnoha mých receptech jsou sušené obilné nápoje zastupitelné tekutými, stačí si množství jen přepočítat. Tekuté obilné nápoje jsou sice  dražší, ale dle výrobců, by neměly obsahovat to, co ty naše sušené.

Občas se opakovaně setkávám v komentářích s dotazy, které se stále točí kolem těchto přídatných látek, ale nebudu je  už více rozvádět.  Vše jsem již uvedla ve svých odpovědích. Některé mé náhledy jsou přímo v tomto článku a něco i tady. Přídatné látky u sušených obilných  nápojů je  téma, které si každý musí vyřešit osobně, pokud si obilné nápoje nedokáže vyrobit i bez nich sám.

Osobně obilné nápoje zatím intuitivně vnímám, i přes jejich obsah některých éček, stále jako určité, třeba jen dočasné, pomocné řešení při prvotním odklonu od surovin, které chemií jen přetékají :-) a do svých pokrmů je ještě občas používám. Nikomu však neberu svobodu volby. Pakliže to vnímáte odlišně, máte na to plné právo a v tom případě je třeba popojít na své cestě a hledat další náhrady nebo jiné obilné nápoje nebo si je připravovat doma sami. Vše se vyvíjí...též i mé názory se v mnoha směrech aktualizují dle zjištěných informací, ale protože na tento článek míří již mnoho odkazů, ponechávám ho na svém webu v téměř původní podobě a s tímto doplněním.

Určitě bych nechtěla vzbuzovat dojem, že zmíněné sušené obilné nápoje používám často. Ano, v mých receptech se vyskytují, ve spížce ještě nějaký mám, ale zase  nevařím všechny pokrmy, které jsem vytvořila, den za dnem :-)

Věnuji se vymýšlení receptů nových a také občas inovaci i těch starých, ale protože tento web píšu a tvořím pouze v jedné osobě (jen s občasnou technickou pomocí syna a jeho kamaráda programátora, to když něco někde drhne :-)), tak doopravdy není nyní v mých silách, abych všechny recepty s použitými sušenými obilnými nápoji přetvářela a aktualizovala podle novodobých zjištění a dle odlišných názorů.  To je již na vás. Web pak může být jen inspirací k vlastnímu tvoření :-)

Sdílení

    45 199 zobrazení článku
    O autorce
    32 komentářů
    1. gore.m Odpovědět
      jj S mlekem je to špatné , hlavně pro lidi jako já - s tou nebohou laktózou .. a tak hledáme furt nějaké pomazánky :-)))))) které by zpestřili jídelníček, největší problem ale nastane v případě, kdy chce člověk zhubnout, protože nahradit nízkotučné mléčné vyrobky, které běžný člověk konzumuje je takřka nemožné . ps : Výrobky pod značkou Zajíc obsahují Ečka ... doporučuju kouknout po jiných firmách :-)
      • Alemari Odpovědět
        Pokud jde o náhradu nízkotučných mléčných výrobků, tak bych doporučila tofu, např. natural, bylinkové a i česnekové, snášíte-li česnek. Mají málo kalorií a chutnají i jen tak nakrájené s čerstvou zeleninou. Z tofu natural se nemusí připravovat jenom dezert na sladko, ale může se namixovat s vodou nebo trochu s olejem, solí, kořením a třebas čerstvě nastrouhaným křenem na chutnou pomazánku. Vím, že to jde, časem sdělím ověřené údaje. Také se dá podobně použít i okara, ale nevím, zda Vám sojové výrobky chutnají. Co se týče „éček“, máte pravdu. Ale není „éčko“ jako „éčko“. Již dříve jsem prošla pár seznamů „éček“ a s jedním jsem chodila dokonce i nakupovat, dokud jsme si nevryla do paměti, kterým „éčkům“ se mám vyhýbat. Není nutné se všech obávat. Mnohé jsou vyrobeny jenom z připrodních látek. Je zde ale skupina syntetických chemických látek, konzervantů a barviv, ze kterých bych měla obavy. Toto téma je dosti obšírné a bylo by na samotný článek. Možná někdy… Sušené obilné nápoje Zajíc obsahují přísadu E471 (mono a diglyceridy mastných kyselin). Této přísady se osobně neobávám. Spíš se do budoucna zamýšlím nad fosforečnanem draselným (E340), který používají do sušených nápojů firmy Mogador i ASP jako stabilizátor. Dle informací jsou ale obě tato aditiva povolena pro výrobu dětské výživy a nejsou zařazena mezi nebezpečné přísady. V případě alergie na mléko bude asi zatím menším zlem stabilizátor v obilném „mléce“ než v mléce kravském a nebo pak je tu řešení kupovat „mléka“ již připravená bez stabilizátorů, např. čerstvý sojový nápoj natural od firmy Kalma. Je cenově příznivější než obilné nápoje z dovozu a je moc chutný.
    2. gore.m Odpovědět
      Tofu : Ano tofu používám hojně , hlavně marinované ... postrouhane do jahlové kaše se zeleninou a podobně mi chutná moc . Ale po pravdě řečeno , mimo hlavních jídel nevím jak s ním nakládat , rozmixovat jsem ho už zkoušel i s vodou , i s olejem ale výsledek byl fakt divnej :-))) např. když rozmixujete tofu natural , se lžicí umeocta , oleje , sojovou omáčkou , přidáte lžíci sladěnky a trochu soli , vyjde z toho něco co připomíná lososovou paštiku v bílém provedení :-)) Tofu je záludná věc :-)) Problém s konzumací sojových výrobků bych ale viděl ještě jinde a to v zátěži ledvin a v tom co může v samotném důsledku nastat tzv. "monodieta" . éčka : Samozřejmě máte pravdu , taky jsem četl jednu publikaci "tajemství výrobců potravin" a taky chodil s "tahákem závažnosti" , ale i v téhle publikaci se píše , že je v podstatě jedno jestli to éčko patři do te nejmeně rizikové skupiny , protože záleží i na celkovém přijímaném množsví v určitém období ... a tak jsem se rozhodl , že bude nejlepší vyhýbat se jim celkově - kupříkladu kyselina citronová je uváděná jako meně riziková - ale zkuste se podívat kde všude jí lze najít - všude , problém je v tom , že éčka obsahují skoro všechny sušené nápoje . sójová mléka : Pokud mohu doporučit z vlastní zkušenosti ( vyzkoušel jsem snad všechna sojová mléka) , nejlepší lze koupit v drogeriich DM od společnosti Alnatura , výrobek by měl být v BIOkvalitě , je to 1l za cca 35Kč , ve složení se neuvádí žádné konzerváty (což se ale někdy nemusí :-/ ) ale hlavně toto mléko nepusobí jako obarvená voda - jako jiná sojová mléka .
      • Alemari Odpovědět
        Díky za další tip na sojové mléko. Souhlasím s Vaším názorem, že jsou některá „mléka“ vodnatá. Mléko od firmy Kalma je chuťově již někde jinde a řekla bych výš. Působí na mé tělo velice dobře, má téměř smetanovou chuť a zatím mne nadchlo ho pít jenom tak a nebo z něj připravit bílou obilnou kávu. Cena je tuším 26–27,– Kč za litr. Po Vašem tipu se poohlédnu. Při přípravě tofu bych asi nedávala dohromady umeocet a sladěnku. Prostě mne trochu trne, když čtu v receptech o přídavku sladidel do slaných jídel. Je to ale čistě můj pohled na věc a nemusí druhým vyhovovat. Různá jídla na slano, salátové zálivky atd., kde je v receptech cukr, neoslazuji ani náhradními sladidly. Spíš bych se zaměřila na přídavek bylinek. Také si myslím, že při dostatečném proplachování ledvin kvalitní vodou a při zachování výživy s obsahem zeleniny, ovoce, luštěnin, celozrnných obilovin a pečiva, kvalitních olejů a ořechů, při současné nepřehnané konzumaci sojových výrobků, nedojde k zátěži a k „monodietě“. Co se týče „éček“ postupujte tak, jak to cítíte pro sebe nejlépe. Zde si každý asi zvolí sám, jaké stanovisko zaujme. K mému náhledu na tento problém mne vede vnitřní cit a také chemické znalosti.
    3. Markéta Odpovědět
      Zdravím! Také zbožňuju mléko od Kalmy, tu jeho lehce oříškovou chuť. Hlavně je výborné na musli a sladké kaše! A je za super cenu. Až na to, že poslední dobou nikde není :(( Hrozně mě to štve. Kupovala jsem ho v Tescu, jinde nebylo k sehnání, ani ve zdravých výživách a to jsem jich prolezla dost. No a teď už není ani v tom Tescu :( Takže jsem celkem zoufalá a budu zkoušet hledat dál. V jedné zdravé výživě mi řekli, že ho mívali, ale neprodávalo se. Nechápu! Lidi nevědí, o co přicházej ;) Jedinou nevýhodou krom špatného sehnání je poměrně krátká trvanlivost. A to je zárověň asi i příčina, avšak jen důsledek nepoužití žádných konzervantů. No, kdyby mi někdo poradil, kde se dá Kalma mléko koupit v Praze a v Mladé Boleslavi, budu ráda. Mějte se a přeji všem hodně zdraví!!! M.
      • Alemari Odpovědět
        Firma Kalma má své stránky, kde se lze možná dotázat, kam distribuují své výrobky. Milá Markéto, myslím si, že Vám sdělí, kam se v uvedených městech obrátit. Zkuste se přímo spojit s nimi. Mají tam sekci Ptejte se…. Jinak, v článku Káva? A co místo ní? píšu ještě o tomto jedinečném sojovém nápoji a také jak se z něj dá vyrobit výborné čerstvé tofu, když je náhodou nápoj na hranici trvanlivosti a už je lehce nakyslý. Zdravím a přeji ať se zadaří. Alemari
    4. seiyuu Odpovědět
      Dobrý den, moc se mi líbí Vaše stránky a to, co píšete, proto se na Vás chci obrátit s dotazem ohledně sušené syrovátky. Je také vhodná jako náhrada kravského mléka, přestože vzniká jako vedlejší produkt jeho zpracování? S pozdravem, Seiyuu
      • Alemari Odpovědět
        Asi je potřeba si především ujasnit jakou náhradu za mléko hledáme, jestli chuť nebo spíš obsah a také jako jakou náhradu, pro jaký účel, jestli k vaření nebo jen ke konzumaci atd. Chutí jsou mléku daleko bližší sušené „obilné“ nápoje, které používám k vaření zde na webu. Řekla bych, že jsou ještě „mléčnější“ než mléko. Syrovátka není podle mne vhodná jako náhrada kravského mléka, vzniká sice jako vedlejší produkt při výrobě tvarohu nebo sýru, ale pro lidi s intolerancí mléčného cukru vhodná není vůbec, právě tím, že obsahuje laktózu. Jinak je ale ceněna pro vysoký obsah minerálních látek, vitamínů a potřebných kyselin a je vhodná do redukčních diet a pro detoxikace. Osobně mi moc nesedí a po několikerém seznámení ji nechávám zase v obchodě bez povšimnutí. Ale každý jsme jiný a co nesedí jednomu může druhému,milá Seiyuu. Alemari
    5. lenka divacka Odpovědět
      Sušený nápoj Zajíc změnil svoje složení a výrobce do něj přidává kaseinát sodný, což je mléčná bílkovina - už není vhodný pro alergiky na mléko.
      • Alemari Odpovědět
        Máte plnou pravdu, ve svých receptech to beru v potaz, proto je kategorie receptů označena jenom jako Bez laktózy...to je mléčný cukr, ne bílkovina.. Ostatní alergie si čtenáři musí již hlídat sami. Obilné nápoje lze v některých receptech zaměnit za tekuté, viz má reakce na komentář Jitule* u receptu na Tofu palačinky. S pozdravem Alemari
    6. Ala Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda sojový nápoj s příchutí vanilky je zdravotně vhodný, když obsahuje ztužené tuky? Děkuji, a ještě bych se chtěla zeptat, zda jste nezkoušela zavařovat okurky v umeoctě? Děkuji Ala
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. No, vhodný, jak pro koho. Kdo si maže normálně ztužené tuky na chleba a jí je ve velkém množství, tak těch 6 g tuků v 250 ml nápoje, co tento výrobek obsahuje, je určitě zanedbatelné množství a celkově, když by opustil margaríny, je to již tak velký pokrok. Ten, kdo je přesvědčen, že mu i pár gramů uškodí, tak ať hledá něco i bez té trošky, protože je to právě i o tom, o čem jsme bytostně přesvědčeni. Já tento nápoj používám jen občas a v tom množství, co s ním pracuji, ho nevnímám jako nevhodný. Ale i já jsem „na cestě“ a hledám další informace a ověřuji si další suroviny.

        Tady Vám neodpovím, tak jak jsem dopsala k článku, to si každý musí ověřit a nastudovat sám, zdrojů na netu je dostatek, a též si to rozhodnout. Každý jsme jiný a máme právo na svůj názor, já zde nejsem ten, kdo dává všeobecně platné rady, dávám jen návody a předkládám své zkušenosti,...protože to prostě nejde. Pro jednoho vhodný může být a pro druhého, kdo došel dál, už vhodný být nemusí.

        V umeoctu okurky nezavařuji, ale zkusit si to můžete. Zdravím. Alemari
    7. Ala Odpovědět
      Dobrý den, tak jak jsem se nyní dověděla, píši svůj dotaz znovu - už potřetí, tak snad na nic nezapomenu:-) Zaprvé bych chtěla poděkovat za ten skvělý zahřívací čaj - bez jsem nakonec sehnala:-) Ale k mému dnešnímu dotazu, chtěla bych se zeptat zda tempeh, který prý je s plísní jestli je pro těhotné, děti a imunitně oslabené jedince vhodný, nebo zda se na něm vyskytuje plíseň jako na hermelínu a nivě - tedy pro takové jedince nevhodná...děkuji za odpověď a přeji krásné prožití máje a nové nápady:-)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Alo, ano, bohužel jsem byla zaneprázdněna nejen rodinnými událostmi, ale i kurzy a tak jsem zjistila pozdě, že mi komentáře nejely. Tempeh používám občas a jenom marinovaný, bilý, s plísní na povrchu mne odrazuje. Nejsem zas až takový odborník, takže se i já musím porozhlídnout. Ze zveřejněných informací a i vnitřním pocitem ze svých zkušeností s jeho konzumací (toho marinovaného :-) ), vnímám, že je to prospěšný produkt.

        Cituji: Tempeh se připravuje z u vařených, rozmačkaných a do bloků slisovaných sójových bobů s přídavkem bakteriální kultury Bakteri rhyzopus oryzae (oligosporus). Tempeh se nechává zrát podobně jako plísňové sýry. Výsledkem fermentace je sójový sýr se šedomodrou ušlechtilou plísní. Tempeh je velmi lehce stravitelný a vhodný i pro děti a těhotné ženy, sportovce, i pro pacienty s trávícími problémy, pro rekonvalescenty, protože obsahuje velké množství lehce vstřebatelného vápníku a hořčíku (100 g obsahuje 2,5x více vápníku než mléko), vitamínů skupiny B, lecitinu a vitamínu E. Konec citace.

        Ostatní další informace najdete na svém mailu. Zdravím Alemari.

    8. Laura Odpovědět
      Dobrý den, rhizopus oryzae, které zmiňujete v příspěvku výše, nejsou bakterie, je to právě ona zmíněná plíseň. Sice to není důvod, proč píšu, ale napadá mě, že nikoliv tato plíseň, ale konzumace sójových výrobků jako takových (obsahujících vysoké dávky fytoestrogenů) se v těhotenství a malým dětem dvakrát nedoporučuje. Způsobuje totiž poměrně brzké dospívání (krom jiných potencionálních problémů vyvolaných vysokými dávkami estrogenů, to asi netřeba rozebírat). Marně hledajíc informace o technologickém postupu výroby obilného mléka přečetla jsem si i článek výše. Co se týká takzvaně sušených obilných mlék, svého času jsem si všímala jejich složení a vhodné ke konzumaci mi nepřišlo ani jedno. Konkrétně třeba výrobky od ASP, které jsem původně také používala, obsahovaly ztužené rostlinné tuky, čili o prospěšnosti pro zdraví se celkem nedá mluvit. Alergie na laktózu apod. je určitě nepříjemná, ale toto řešení je pouze vytloukání klínu klínem a po nějaké době se projeví nejspíše prostřednictvím problémů ve funkčním okruhu jater. Chtěla jsem na to jen upozornit. Jinak máte sympatické webové stránky. :)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer. Děkuji za upozornění. O sóji i tempehu jsem toho mnoho načetla, pro i proti, a to co píšete jsem četla již též. Při výběru potravin se řídím více svou intuicí a ta mi pro mé tělo sóju dovoluje. Občas ji jím. To samo sebou neznamená, že ji doporučuji druhým. Umím s ní a z ní vařit a kdo chce, může vyzkoušet mé recepty. Toužím spíš vařit než diskutovat :-). K druhému sdělení. Jako chemika mne stále zajímá složení potravin a jak jsem již v mnoha diskuzích zde na webu uvedla, chodila jsem i já se seznamem éček do obchodů a četla a rozlišovala. Znám neškodná éčka a i ta škodlivá. Na základě Vašeho sdělení jsem výše uvedený článek doplnila o pár odstavců.
    9. Lucie Odpovědět
      Dobrý den Alemari, v článku píšete o tom, že mléko zahleňuje. Chtěla jsem se zeptat, zda zahleňují i ostatní mléčné výrobky z mléka, protože mě zaráží, že jste si i přesto nechali tvaroh, tvrdé sýry.a jogurty a zda i přesto jste to poznali na vašem zdraví? Také bych se chtěla zeptat jako neznalec chemických procesů, jaký máte názor na používání umělých mlék na výživu kojenců a batolat a to v případech, kdy maminky ze závažných důvodů nemohou kojit. Děkuji.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Lucie. Podle mého mínění jsou problematické i výrobky z mléka, nehledě na rostoucí alergie na mléčnou bílkovinu kasein a intoleranci mléčného cukru laktózy. Tvaroh, sýry a bílé jogurty jsem tehdy, v době, kdy jsem psala tento článek, ještě ponechala, v rodině nešlo dělat tak velký skok u všech, ale protože se vše vyvíjí, i dnes je to již jiné, ale článek jsem již nepřepisovala. K tomu datu to tak bylo. Nyní co se děti starají o svou výživu samy, tak se u mne osobně mléčné výrobky v lednici také již moc nevyskytují, občas nějaký bílý jogurt. Obecně výrobky zakysané jsou lépe stravitelné, ale i zde bych to moc nepřeháněla. Jednou dvakrát do měsíce ještě dostanu chuť na nějaký sýr, ale jelikož mám sama daleko přísnější dietu, volím ráda sýry kozí a ovčí, ale podle mne se řídit nemusíte. Změny, které jsem tehdy v jídelníčku provedla a rodina šla s sebou, tak lze určitě zaznamenat, minimálně daleko lepší pleť v krizovém období puberty. Tož tak, máte-li sama pocit, že Vám mléko kravské a výrobky z něj nedělají dobře, tak je vylučte všechny, to je již na Vás. K náhradám mateřského mléka se nemohu vyjadřovat, nemám k tomu dostatek vlastních zkušeností, ale asi bych nad tím přemýšlela, kdybych měla ještě malé děti nebo pak vnoučata :-). Alemari
        • Michal Odpovědět
          Dobrý den přeji. V prvé řadě Vám chci pochválit stránky, našel jsem tu velkou inspiraci. Poněvadž jsem začátečník, tak bych se Vás chtěl zeptat na sušena mléka, které používáte. Soy milk, rice milk, atd. Momentálně jsem na Novém Zélandě a tyto výrobky tu seženu jen stěží a když tak jen sušené mléko a soy milk. Chci se zeptat jestli Vami používané výrobky jsou jenom o chuti či také o konzistenci a jestli by se ve Vašich receptech daly použit jenom ty mnou sehnané výrobky a nahradit všechny ty druhy, které zmiňujete? A druhy dotaz: jak se tváříte na domácí kefír z tibetské houby. Momentálně bohužel používám plnotučné mléko z obchodu. Děkuji a omlouvám se za diakritiku, píšu z mobilu.
          • Alemari Odpovědět
            Dobrý den přeji pane Michale. Mnou používané obilné nápoje jsou někde o chuti, když v původním receptu bylo mléko, někde o konzistenci, nemohu to říci tak globálně. To je potřeba se vždy podívat na konkrétní recept. Mnohdy se nic nestane, když to mléko úplně vyloučíte a dáte třeba více něčeho jiného nebo vůbec nic. Nelze to tak jednoznačně popsat. Dávám je tam intuitivně, ale lze je určitě buďto nahradit nebo vynechat. Určitě je můžete nahradit i tím co seženete tam, jak jste popsal. Děkuji za pochopení, ale již jsem na tuto otázku zde mnohokráte odpovídala. Postupně se pokusím uvést i u těch starších receptů případnou náhradu, ale nyní to doopravdy časově nestíhám. Srdečně zdravím. Alemari
    10. Radka Odpovědět
      Dobrý den, líbí se mi Vaše stránky. Ráda bych se Vás zeptala, zda máte nějaké zkušenosti s intolerancí kravského mléka a následně i všech výrobků z něj. Co se týká mléka a sýrů budu zkoušet kozí (snad najdu nějakého výrobce poblíž), ale nevím jak je to s máslem. Je to pro mě teď nová situace a musím se naučit s ní sžít já i má rodina. Za jakoukoli radu velice děkuji. Radka
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji, milá Radko. Ano, nějaké zkušenosti mám. Na mém webu najdete mnoho pokrmů s vyloučením laktózy, ty mám dokonce vytříděné samostatně dle diety, viz dole třídění dle štítků. Je tu však i mnoho receptů, které neobsahují ani mléčnou bílkovinu, včetně mléčného cukru, tedy s vyloučením mléka jako takového, ale ty jsem samostatně již netřídila. Zkuste pozorně číst suroviny a i máslo nedávat a i ty suroviny, které mohou obsahovat kasein. Najdete tu určitě mnoho receptů. Pro bližší osobní poradenství si se mnou můžete domluvit schůzku v mé Poradně, pomohu Vám ráda s praktickými návody a co a jak čím nahradit. Držím palce. Alemari

        P.S. Místo másla si zkuste připravit "ghí" nebo si ho kupte. Kvalitní přepuštěné máslo neobsahuje ani mléčnou bílkovinu ani mléčný cukr laktózu.

    11. Pavlína Odpovědět
      Dobrý den, zjistili mi alergii na kasein. Prosím Vás, nevíte o nějakých náhražkách za mléko, jogurty, či sýry, které kasein neobsahují? Předem díky za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Milá Pavlíno, určitě je to složité, když člověk, který byl na mléko a na mléčné výrobky navyklý, je najednou nemůže. Možná bude lepší než hledat náhražky, hledat raději prostě jiné potraviny. Někteří alergici na kasein mohou mléko kozí a ovčí, které mají jiné typy bílkovin a mnohdy jsou dobře snášeny a taktéž sýry kozí a ovčí. Ale je to velice individuální. Také je vhodné zařadit obilné nápoje, které jsou velice blízké chutí mléku a také třeba i některé výrobky sojové, jako tempeh nebo tofu. Zkoušet další zdroje bílkovin i rostlinných...Mandle, ořechy, luštěniny atd. Přímo přehled potravin, které kasein neobsahují nemám. Doporučila bych se porozhlédnout po internetu. Určitě se něco najde. Držím palce. Alemari
    12. Jarmila Susková Odpovědět
      Dobrý den, používáme sušená sojová mléka. Jako poslední jsme vyzkoušeli s příchutí vanilky do kávy. Přítel je diabetik a v poslední době se mu zvýšil cukr v krvi. Dočetla jsem se, že toto mléko obsahuje kukuřičný sirup. Je tento vhodný pro diabetiky? Zdravím. Jarmila
      • Alemari Odpovědět
        Přeji pěkný den milá Jarmilko. Ano, sušené obilné nápoje často obsahují i kukuřičný sirup, který nyní zrovna to nejlepší sladidlo. Co se týče toho, že se zvedla hladina cukru v krvi u Vašeho přítele, to nemohu tak posoudit, že je to přímo z tohoto přídavku. Je to také dle toho, kolik čeho do stravy dáte. Možné je ale vše. Přímo přes diabetologii expert nejsem, spíš přes to oslabení slinivky. Není to totéž. Při diabetu je potřeba počítat sacharidy komplexně, jak jednoduché tak složité a tak Vám asi nepovím, jestli příčinou zvednutí hladiny cukru je přímo toto obilné mléko. Ve Vašem případě bych se snažila s přítelem počítat všechny použité sacharidy a tak i tyto v mléce. Jsou-li navíc, pak radím opatrnost a náhradu za mléka tekutá. Ale přímo k vhodnosti či nevhodnosti zmíněného nápoje či "mléka" nejsem kompetentní se vyjádřit. Díky za pochopení. Alemari
    13. Ala Odpovědět
      Dobré odpoledne, ráda bych se Vás zeptala, jaký je Váš názor na výrobky Šmakoun, zdají se Vám pro oslabenou slinivku a celkový slabší organizmus vhodné? Využíváte je? Děkuji Vám za Vaši odpověď a doufám, že se Vám daří fajn i po zdravotní stránce. :-)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji milá Alo. Asi je vidět, že na svém webu nic zatím ze šmakouna uvařeno nemám, viďte :-). Je to tím, že mě prostě zatím neoslovil a nijak mi v jídelníčku nechybí. Jednou jsem ho připravovala ještě pro syny a jedlé to bylo, ale moc jsem je tím tehdy nenadchla. Sama ho pro sebe však necítím, ale jak zde často opakuji, každý jsme jiný a co jednomu nesedne, druhému může. Vyhraněný názor ne šmakouna nemám, zda je vhodný ano či ne, to také nedokážu nijak zevšeobecnit. Bude to opět individuální. Možná ho ještě někdy zase vyzkouším :-) Zdraví Alemari
    14. Ala Odpovědět
      Moc Vám děkuji za Vaši upřímnou odpověď a musím přiznat, že jsem ji i takovou očekávala :-) Ať se Vám daří a těším se na Vaše nové recepty a inspirativní věci. PS: Hezké čarodějnice, a 1. Máj :-)
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám milá Alo za přání. Hezký 1. Máj :-) Zdravím. Alemari
    15. MARIE Zunová Odpovědět
      Dobrý večer paní Mokrá, zmiňujete se také někde o zakysaných mléčných výrobcích - jako jsou acidofilní mléka, kefíry, kyšky, jogurtová mléka, podmáslí, syrovátka a spol? Jak je to u slinivkové diety? Zatím mám vyzkoušené nízkotučné jogurty a acidofilní mléko. V menším množství strávím, když jsem zrovna v pohodě a "zaklidovaná". Co vím, tak kefír a kefírové mléko je ale už sycené kysličníkem uhličitým a to nám slinivkářům asi vadí, že? DĚKUJI a zdravím. Marie
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím paní Marie. Zakysané mléčné výrobky neprobírám až tak detailně. V článku o dietě při oslaběné slinivce zmiňuji pouze jogurt. Ale je pravdou, že zakysané mléčné výrobky, které jmenujete, mnoho nekonzumuji. Jeden čas jsem popíjela v množství max 2 dcl denně kefír, ale chutnal mi a sedl lépe kefír kozí. Ten mám dojem, že neškodí. Jestli jsou kefírová mléka sycená, to jsem nezjišťovala, doopravdy jsem je nyní dlouho nepila, a tak netuším. Pokud ano, tak to se jim budu dále vyhýbat...Sycené nápoje doopravdy nejsou pro slinivku vhodné. Sama strava mnohdy nadýmá, nemusí ještě střeva trápit kysličník uhličitý. S pozdravem Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *