„Mléko“ z konopných semínek

1 sklenice

Ingredience:
  • 40 g konopných semínek i se slupkou
  • 300 ml filtrované vody (popř. jiné kvalitní vody bez chlóru)

Podobných příprav najdete na internetu mnoho, ale vnímám, že i tento recept sem patří, protože jsem vytvořila krom obyčejného konopného „mléka“ i variantu, která je ještě lahodnější a i prospěšná.

Dle chuti si nápoj můžete připravit čistý nebo následně i ochucený kurkumou a třeba banánem nebo i datlemi.

Semínka  odvážíme a nejdříve dobře propláchneme studenou vodou a zalijeme kvalitní vodou. Ponecháme přes noc bobtnat na lince. S dobou nabobtnání můžete experimentovat, ale pakliže necháváte semínka bobtnat déle, je dobré vodu vyměňovat a ponechat až tu poslední. Množství vody není třeba dodržet, když dáte vody méně, můžete pak nápoj naředit na potřebnou hustotu dle vaší chuti.

Na dalším postupu není nic složitého. Prostě semínka i s vodou dobře rozmixujeme, alespoň 2 minuty, a pak je přes jemné plátýnko přecedíme, abychom tekutinu zbavili slupek.

Nápoj je určen k přímé spotřebě a proto jej vypijeme co nejdříve po přípravě. Rozhodně nedoporučuji skladovat v lednici. Ztrácel by na kvalitě částečnou oxidací.

Pakliže máme chuť dodat tělu výživné látky a přitom si více pochutnat, doporučuji následnou variantu s banánem a s kurkumou.

Konopno-banánové mléko

1 větší porce

Ingredience:
  • 30 g konopných semínek i se slupkou
  • 250 ml kvalitní vody
  • 100 g oloupaného banánu
  • ¼ čajové lžičky  kurkumy

Postup na přípravu konopno-banánového „mléka“ je shodný s výše uvedeným postupem, pouze následně připravené „mléko“  vrátíme do vymytého mixéru a rozmixujeme v něm ještě banán a kurkumu.

Nedoporučuji připravovat současně, leda že máte kvalitní sítko, které vám nápoj bez problému přecedí. Postup s dvojím mixováním mi přijde schůdnější. Ale možnostem se meze nekladou.

Poznámka: Milí čtenáři, neobávejte se, semínka neobsahují žádné omamné látky. Jsou však jako každá semínka zásobárnou množství minerálních látek, tuků i bílkovin. Semínka při bobtnání klíčit nebudou, jak jsem se dočetla :-) Aby z nich nešly pěstovat rosliny, jsou proti klíčení zřejmě tepelně opracována.

Připravený hotový nápoj lze dosladit i datlemi, které můžeme předem po jejich promytí namočit v troše horké vody a následně  pak rozmixovat v hotovém nápoji. „Mléko“ z konopných semínek je velice výživné a může sloužit jako náhrada i za kravské mléko především pro alergiky. Je však současně i bezlepkové a i oslabená slinivka jej v klidovém období snese. Samozřejmě je velice vhodné pro doplnění výživných látek pro veškerou zdravou populaci.

Když jsem chtěla připravit mléko z loupaných konopných semínek, dostala jsem se jednou do situace, že jsem zakoupila vyloupaná semínka a ta byla žluklá, což přes obal jaksi nešlo dobře poznat a proto jsem se uchýlila k výše uvedenému bezpečnějšímu postupu ze semínek neloupaných.

Kurkuma je nejen barvivo, které krásně obarví pokrm nebo pečivo, je součástí koření curry,  ale jak jsem zde již několikrát psala, je to též důležitý antioxidant a má tolik tělu prospěšných látek, že by si zasluhovala samostatný článek, na který se již delší dobu chystám…Není divu, že je v Indii nazývána ajurvédským kořením života.

Sdílení

    1 827 zobrazení článku
    2 komentáře
    1. Kačka Odpovědět
      Dobrý den milá Alemari, omlouvám se, že ohledně kvásku píši sem, do textu u něj by to nešlo. Dnes mám kvásek již třetím dnem (začala jsem ve čtvrtek ráno) a zatím mi nekvasí. Dělala jsem vše podle postupu, jak píšete, v místnosti mám 22,7 °C, ale dávám ho mezi peřinu či polštáře. Dříve jsem takto kvásek dělávala a nebyl problém, tak nevím, kde je nyní chyba. Namísto zaschlého povrchu, jak píšete je na povrchu voda a když ho zamíchám, tak má jen nepatrné bublinky, trochu jsem do něj proto přidala mouku. Předem děkuji za odpověď, S pozdravem Kačka.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji Kačko. K Vašemu dotazu jsem se dostala až dnes a tak už možná sama víte, co kvásek dělal dál :-).Někdy se kvásek tváří, že z něj nic nebude a pak se třeba i čtvrtý den vzchopí a začne bublat...zatím jsem vždy i s delší prodlevou vždy kvásek připravila, ale je fakt, že některé kvasí velice pomalu, jako by byla ta šarže sušeného kvásku nějak přesušena a tím kvasinky třeba umrtveny, nevím, to mě jen tak nyní napadlo, že to může být i tím kváskem...I ten kvásek, co nechtěl vzejít třeba tři dny, mi po trpělivém přikrmování a vždy s čerstvou vodou (tu starou jsem většinou slila) nakonec vzešel. Víc k tomu asi neporadím, jen zkoušet dál.. no a to teplo ...raději někam do výšky...třeba i na nějakou skříňku, kde je i tepleji...i teplo samosebou pomáhá.....Alemari

        P.S.: Pro lepší sounáležitost prosím Kačko o zaslání dotazu ještě jednou třeba k nějakému kváskovému pečení, jestli to jde...Děkuji moc:-) Svou odpověď jen překopíruji. Jinak to až tak nevadí, jen že další čtenáře asi nenapadne, že zde bude dotaz a odpovědí ke kvásku :-)

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *