Podobných příprav najdete na internetu mnoho, ale vnímám, že i tento recept sem patří, protože jsem vytvořila krom obyčejného konopného „mléka“ i variantu, která je ještě lahodnější a i prospěšná.
Dle chuti si nápoj můžete připravit čistý nebo následně i ochucený kurkumou a třeba banánem nebo i datlemi.
Semínka odvážíme a nejdříve dobře propláchneme studenou vodou a zalijeme kvalitní vodou. Ponecháme přes noc bobtnat na lince. S dobou nabobtnání můžete experimentovat, ale pakliže necháváte semínka bobtnat déle, je dobré vodu vyměňovat a ponechat až tu poslední. Množství vody není třeba dodržet, když dáte vody méně, můžete pak nápoj naředit na potřebnou hustotu dle vaší chuti.
Na dalším postupu není nic složitého. Prostě semínka i s vodou dobře rozmixujeme, alespoň 2 minuty, a pak je přes jemné plátýnko přecedíme, abychom tekutinu zbavili slupek.
Nápoj je určen k přímé spotřebě a proto jej vypijeme co nejdříve po přípravě. Rozhodně nedoporučuji skladovat v lednici. Ztrácel by na kvalitě částečnou oxidací.
Pakliže máme chuť dodat tělu výživné látky a přitom si více pochutnat, doporučuji následnou variantu s banánem a s kurkumou.
Konopno-banánové mléko
Postup na přípravu konopno-banánového „mléka“ je shodný s výše uvedeným postupem, pouze následně připravené „mléko“ vrátíme do vymytého mixéru a rozmixujeme v něm ještě banán a kurkumu.
Nedoporučuji připravovat současně, leda že máte kvalitní sítko, které vám nápoj bez problému přecedí. Postup s dvojím mixováním mi přijde schůdnější. Ale možnostem se meze nekladou.
P.S.: Pro lepší sounáležitost prosím Kačko o zaslání dotazu ještě jednou třeba k nějakému kváskovému pečení, jestli to jde...Děkuji moc:-) Svou odpověď jen překopíruji. Jinak to až tak nevadí, jen že další čtenáře asi nenapadne, že zde bude dotaz a odpovědí ke kvásku :-)