Mrkvová pomazánka s červenou čočkou

miska – asi 450-500 g pomazánky

Ingredience:
  • 130 g mrkve
  • 75 g jáhel + 375 ml vody
  • 50 g červené čočky + 250 ml vody
  • 60 g cibule
  • 1 lžíce panenského oleje (olivový, řepkový)
  • 1 rovná lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 rovná lžička koření „Horalky“
  • 1 rovná lžička estragonu
  • ½ lžičky saturejky
  • ½ lžičky dobromyslu (oregana)
  • mořská sůl
  • plátky mladé kedlubny na ozdobu
  • rajský protlak od firmy „Alnatura“

Zdravou pomazánku můžeme připravit i z jiných surovin než z tradičního tvarohu. Základem této pomazánky je vařená mrkev, červená čočka a jáhly. Pomazánka je obohacena kvalitním tukem z panenského řepkového oleje. Ale určitě bude  chutná i s přídavkem olivového nebo třeba slunečnicového o­leje.

Proto, aby byla pomazánka ve správné konzistenci, potřebujeme mít všechny suroviny uvařeny hodně na husto.

Mrkev je nejlépe uvařit vcelku úplně zvlášť ve slané vodě anebo ji prostě uvaříme v zeleninové polévce a vyjmeme a necháme vychladnout.

Jáhly odvážíme, ošetříme trojím spařením a pak je uvaříme v mírně osolené vodě s přídavkem koření  Horalka do měkka a vodu necháme úplně vydusit, až se jáhly téměř chytají dna.

Červenou čočku propláchneme, zalijeme také odměřeným množstvím vody a uvaříme do měkka. Vaříme ji bez soli a tak dlouho, až se voda vydusí. Cibuli nakrájíme hodně najemno a spaříme vařící vodou.

Všechny suroviny, které jsme vařili nebo spařovali,  necháme úplně vychladnout.

Uvařenou mrkev rozetřeme nožem na prkénku jako když se tře česnek. Bude takto nejjemnější. Vše dáme do nožového mixéru a společně rozmixujeme s přídavkem koření a oleje. Oleje není potřeba mnoho, jen tolik, aby pomazánka dostala roztíratelnou podobu.

Pomazánku natíráme na krajíčky kváskového chleba.

Chceme-li je udělat přitažlivější, např. pro děti, tak chlebíčky ozdobíme vykrájenými tvary z plátků mladé kedlubny a kadeřavou petrželkou. Na vykrajování se výborně hodí různá tvořítka na cukroví.

Na závěr chlebíčky zdobíme rajským protlakem z tuby od firmy Alnatura.

Poznámka: Vyzkoušela jsem zde sestavu koření, která mne napadla a myslím si, že chuť pomazánky velmi pozvedla. Je však dost pravděpodobné, že se vám může podařit jiným kořením pomazánku ještě víc vylepšit.

Pomazánka bude chutná také s plátky okurek nebo rajčete, ozdobená petrželkou. Je velice zdravá, především obsahem betakarotenu, lehce stravitelná a je vhodná i pro lidi s oslabenou slinivkou. Pro ty lze vynechat cibuli nebo ji přidat jen v malém množství a spařenou.

Protože tato pomazánka je připravena současně z bezlepkových surovin, může být při natření na extrudované rýžové nebo kukuřičné chlebíčky vhodná i pro lidi držící dietu při celiakii.

16 396 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*