
Zdravou pomazánku můžeme připravit i z jiných surovin než z tradičního tvarohu. Základem této pomazánky je vařená mrkev, červená čočka a jáhly. Pomazánka je obohacena kvalitním tukem z panenského řepkového oleje. Ale určitě bude chutná i s přídavkem olivového nebo třeba slunečnicového oleje.
Proto, aby byla pomazánka ve správné konzistenci, potřebujeme mít všechny suroviny uvařeny hodně na husto.
Mrkev je nejlépe uvařit vcelku úplně zvlášť ve slané vodě anebo ji prostě uvaříme v zeleninové polévce a vyjmeme a necháme vychladnout.
Jáhly odvážíme, ošetříme trojím spařením a pak je uvaříme v mírně osolené vodě s přídavkem koření Horalka do měkka a vodu necháme úplně vydusit, až se jáhly téměř chytají dna.
Červenou čočku propláchneme, zalijeme také odměřeným množstvím vody a uvaříme do měkka. Vaříme ji bez soli a tak dlouho, až se voda vydusí. Cibuli nakrájíme hodně najemno a spaříme vařící vodou.
Všechny suroviny, které jsme vařili nebo spařovali, necháme úplně vychladnout.
Uvařenou mrkev rozetřeme nožem na prkénku jako když se tře česnek. Bude takto nejjemnější. Vše dáme do nožového mixéru a společně rozmixujeme s přídavkem koření a oleje. Oleje není potřeba mnoho, jen tolik, aby pomazánka dostala roztíratelnou podobu.
Pomazánku natíráme na krajíčky kváskového chleba.
Chceme-li je udělat přitažlivější, např. pro děti, tak chlebíčky ozdobíme vykrájenými tvary z plátků mladé kedlubny a kadeřavou petrželkou. Na vykrajování se výborně hodí různá tvořítka na cukroví.
Na závěr chlebíčky zdobíme rajským protlakem z tuby od firmy Alnatura.