
V zimním období, kdy jsou sice k dostání i zelené skleníkové saláty, dávám většinou přednost zelenině, která je pro naše klimatické podnebí příhodnější. Mrkvový salát s kedlubnou je vhodným zdrojem vitamínů, betakarotenu i vápníku a dalších minerálů.
Nevšední vůni salátu dodá rozmarýn a kvalitní tuk mleté vlašské ořechy.
Tak jako u většiny salátů, na přípravě není celkem nic složitého. Chce to jenom dobré struhátko nebo robota a očištěnou zeleninu. Mrkev s kedlubnou najemno nastrouháme, dáme do mísy a nejlépe dvěma vidličkami proti sobě promícháme.
Zeleninu okyselíme lžičkou umeocta a pak ještě trochu dosolíme. Přimícháme sušený rozmarýn a posekanou čerstvou nebo mraženou petrželovou nať.
Směs zakapeme trochu kvalitním panenským olejem a naservírujeme do misek. Na ozdobu nasypeme na povrch salátu ještě trochu mletých vlašských oříšků.
Podáváme krátce po přípravě s pečivem dle chuti nebo naší diety.