Mrkvový salát s mandlemi

1 větší porce, která postačí i pro dva méně hladové strávníky. | Pro bezlepkovou dietu bez chlebánků nebo s bezlepkovým pečivem. | Při alergii na mléko vyloučit mozarellu.

Ingredience:
  • 140 g očištěné mrkve
  • 20 g oloupaných mandlí
  • 1 dětská polévková lžíce panenského lněného oleje
  • 1 lžíce sekaného kopru
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička umeocta nebo citrónové šťávy
  • na oblohu ledový salát, mozarella, pórek

Salát v této kombinaci je chuťově velice zajímavý, ale aby dobře vynikla chuť hlavních ingrediencí, je zvolen k jeho přípravě trochu jiný způsob zpracování surovin.
Mrkev není strouhána, jak jsem zvyklí, ale jak u ní tak u mandlí je připravena hrubší sekaná podoba.

Jen takto vynikne neopakovatelná chuť salátu.

Očištěnou a omytou mrkev v robotu nakrouháme na plátky a současně při jednom necháme pracovat i spodní nože, které ji posekají ještě do drobnější struktury.

Mandle spaříme, oloupeme a osušíme. Je dobré je nechat více uschnout a tak můžeme využít, máme-li, i horkovzdušnou troubu, kde je dosušíme a lehce i orestujeme. Pak je nasekáme na hrubo buďto v robotu nebo na prkénku postupným překrajováním celé malé hromádky mandlí velkým nožem. Tak to obvykle dělám já.

Nasekanou mrkev smícháme s mandlemi, okyselíme naředěným umeoctem a pro lepší využití provitaminu A z mrkve, přidáme trochu panenského lněného oleje.

Protože lněný olej je tělu velice prospěšný a kdo ho nemá rád jen tak na lžičce v podání jako lék, může zvolit jeho přídavek do tohoto salátu. Zde vám bude chutnat více, protože se k mrkvi v jakékoliv podobě, ať již k syrové nebo i k dušené moc hodí.
K salátu bude vhodný jakýkoliv panenský olej, dle vaší chutě, když byste lněný zrovna doma neměli.

Výborným závěrečným dochucením je i přídavek čerstvého, mraženého nebo i sušeného kopru, který dodá salátu lehce pikantní chuť.

Podání salátu s chlebánky a případně obloženo ledovým salátem a mozarellou vznikne osvěžující a zasycující kombinace.

Vyzkoušejte, uvidíte, ochutnáte…:-)

Poznámka: Při přípravě salátu se neobejdeme bez nějakého malého pomocníka, který dokáže aspoň sekat na hrubo. V tom případě mrkev nakrájíme na plátky či drobné kousky na prkénku a posekáme v něčem, co dokáže sekat třeba cibuli.

Již několik let mne uchvacuje chuťová variace čerstvé karotky nebo sladké mrkve s oloupanými mandlemi. Nejchutnější na uvedené kombinaci je jednak to, že obojí krásně křupe a pak, že se v ústech vznikne velice jemná a téměř sváteční příchuť.

Naše zuby tedy nebudou u tohoto salátu zahálet, ale jen tak si můžeme vychutnat kouzelnou variaci mrkve a mandlí, pokud nezvolíte přímo mrkev jen tak očištěnou s přikusováním mandliček.

Je zajímavé, že moje oslabená slinivka tuto kombinaci v menším množství salátu, asi tak polovičním, dobře snáší, ale jen po dobrém rozmělnění v ústech. Při oslabené slinivce však s čerstvým pórkem opatrně…

Pro zachování oddělené stravy doporučuji vybrat si, co k salátu. Buďto chlebánky nebo mozarellu. Ale to je vše již na vaší volbě :-)

Samotný čistě mrkvový salát s mandlemi je bezlepkový a bez sýru je vhodný i pro alergiky na mléko.

19 394 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. OlgaK Odpovědět
    Vyzkoušela, ochutnala, zaplesala. Mrkev i mandle jsou moje oblíbené pochoutky, jen mě nikdy nenapadlo spojit je dohromady - a vida, je z toho vážně skvělá kombinace. Děkuji za ni. Za chvíli se pustím do výroby dnešní várky, ta včerejší mi vážne učarovala! O.
    • Alemari Odpovědět
      Tak to mne moc potěšilo, milá OlgoK. Děkuji za odezvu. Jsem ráda za dalšího příznivce této kombinace. Zdravím. Alemari.

Zanechte odpověď

*