Salát v této kombinaci je chuťově velice zajímavý, ale aby dobře vynikla chuť hlavních ingrediencí, je zvolen k jeho přípravě trochu jiný způsob zpracování surovin.
Mrkev není strouhána, jak jsem zvyklí, ale jak u ní tak u mandlí je připravena hrubší sekaná podoba.
Jen takto vynikne neopakovatelná chuť salátu.
Očištěnou a omytou mrkev v robotu nakrouháme na plátky a současně při jednom necháme pracovat i spodní nože, které ji posekají ještě do drobnější struktury.
Mandle spaříme, oloupeme a osušíme. Je dobré je nechat více uschnout a tak můžeme využít, máme-li, i horkovzdušnou troubu, kde je dosušíme a lehce i orestujeme. Pak je nasekáme na hrubo buďto v robotu nebo na prkénku postupným překrajováním celé malé hromádky mandlí velkým nožem. Tak to obvykle dělám já.
Nasekanou mrkev smícháme s mandlemi, okyselíme naředěným umeoctem a pro lepší využití provitaminu A z mrkve, přidáme trochu panenského lněného oleje.
Protože lněný olej je tělu velice prospěšný a kdo ho nemá rád jen tak na lžičce v podání jako lék, může zvolit jeho přídavek do tohoto salátu. Zde vám bude chutnat více, protože se k mrkvi v jakékoliv podobě, ať již k syrové nebo i k dušené moc hodí.
K salátu bude vhodný jakýkoliv panenský olej, dle vaší chutě, když byste lněný zrovna doma neměli.
Výborným závěrečným dochucením je i přídavek čerstvého, mraženého nebo i sušeného kopru, který dodá salátu lehce pikantní chuť.
Podání salátu s chlebánky a případně obloženo ledovým salátem a mozarellou vznikne osvěžující a zasycující kombinace.
Vyzkoušejte, uvidíte, ochutnáte…:-)