Jako zdravou přílohu k dietnímu obědu můžeme vyzkoušet i vařenou pšenici špaldu v zrnech. Špaldová zrna namočíme do vody minimálně na dva až tři dny. Pravidelně proplachujeme a vodu vyměňujeme. Když mají zrna malinké klíčky, vodu vylijeme.
Ke špaldě přilijeme 600 ml čisté vody, osolíme a dáme vaříme pomalým varem do měkka. Vaří se téměř hodinu.
Občas nahlédneme, zda má dost vody, ale uvedené množství by mělo vystačit. Nebudeme-li ji hned jíst, můžeme horký hrnec se špaldou zabalit do utěrky a dát ještě do peřin, kde se doba působení tepla prodlouží.
Zeleninu očistíme, nakrájíme na menší kousky a v páře ji uvaříme do měkka. Také ji můžeme na troše vody přikrytou jenom pomalu dusit. Při vaření ji trochu posolíme.
Na talíři špaldu i zeleninu omastíme lžící kvalitního oleje a přidáme čerstvou řeřichu, která dodá pokrmu více pikantnosti. Můžeme také použít čerstvé bylinky nebo petržel, co má kdo rád.