Naklíčená špalda se zeleninou

2 porce | Při oslabené slinivce bude lepší si uvařenou špaldu namixovat na krém nebo je nutné velice dobře kousat.

Ingredience:
  • 150 g pšenice špaldy v zrnech
  • 600 ml vody
  • 150 g mrkve
  • 250 g brokolice
  • 1 středně velká kedlubna
  • 1 lžíce slunečnicového nebo řepkového panenského oleje
  • čerstvá řeřicha nebo petrželka
  • mořská sůl

Jako zdravou přílohu k dietnímu obědu můžeme vyzkoušet i vařenou pšenici špaldu v zrnech. Špaldová zrna namočíme do vody minimálně na dva až tři dny. Pravidelně proplachujeme a vodu vyměňujeme. Když mají zrna malinké klíčky, vodu vylijeme.

Ke špaldě přilijeme 600 ml čisté vody, osolíme a dáme vaříme pomalým varem do měkka. Vaří se téměř hodinu.

Občas nahlédneme, zda má dost vody, ale uvedené množství by mělo vystačit. Nebudeme-li ji hned jíst, můžeme horký hrnec se špaldou zabalit do utěrky a dát ještě do peřin, kde se doba působení tepla prodlouží.

Zeleninu očistíme, nakrájíme na menší kousky a v páře ji uvaříme do měkka. Také ji můžeme na troše vody přikrytou jenom pomalu dusit. Při vaření ji trochu posolíme.

Na talíři špaldu i zeleninu omastíme lžící kvalitního oleje a přidáme čerstvou řeřichu, která dodá pokrmu více pikantnosti. Můžeme také použít čerstvé bylinky nebo petržel, co má kdo rád.

Poznámka: Pšenice špalda se vaří pomalu a déle než jsme zvyklí, protože má silnější slupku, ale chuťově stojí za vyzkoušení. Zrna jsou i po uvaření tužší, musí se dobře kousat, aby byla stravitelná, ale chuť mají jedinečnou, řekla bych oříškovou.

Se zeleninou je to zdravý oběd, který se špaldou místo rýže občas zvládne i moje slinivka. Kdo není zvyklý jíst špaldu přímo v zrnech, může ji také namixovat na krém, který je ještě ke slinivce šetrnější.

Pšenice špalda obsahuje plnohodnotné bílkoviny pro stavbu našich buněk a je ceněna i pro svůj vysoký obsah selenu. Její léčivé účinky byly známy již ve středověku.

17 394 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*