Nehodlám konkurovat odborníkům na zdravou výživu a ani si neosobuji právo na nějaký „patent na rozum“, že to, co zde prezentuji, je ta jediná cesta, jakou je nutno se ubírat. Každý může posoudit sám a třeba nakonec i vyzkoušet.
Roky vlastních zdravotních problémů a nejen zažívacích, ale se stravováním souvisejících, mne přivedly k zásadním změnám ve stravovacích zvyklostech a především k vyloučení bílého cukru ze stravy. Již před mnoha lety jsem se začala věnovat studiu všech dostupných pramenů, jak změnit zaběhnutý režim přípravy jídel pro celou rodinu a též pro sebe s nemocnou slinivkou. Musela jsem vyloučit mnohá jídla, abych mohla existovat bez větších zdravotních problémů. Nijak mi to však nezabránilo vaření rozvíjet a snažit se pro zbytek normálně se stravující rodiny nahrazovat tradiční jídla jinak připravenými.
Vaření se mi stalo postupně koníčkem a zjistila jsem, že mne napadá stále více nových receptů a že začínám vařit intuitivně. Přípravu jídel jsem začala zapisovat a shromažďovat, protože některé pokrmy mi vyšly velice chutné a bez poznámek jsem nevěděla, co vše jsem do nich dala. Tradiční recepty pokrmů jsem přetvořila k obrazu svému nejen změnou složení použitých surovin, ale mnohdy i postupem při přípravě tak, aby vyhovovaly mým představám o zdravém vaření. Souhrn všech receptů tvoří obsah těchto webových stránek. Velká část receptů již vyšla knižně v kuchařce VAŘÍME ZDRAVĚ BEZ CUKRU.
Stránky Vaříme zdravě vznikly v roce 2007 nejdříve na popud mých dětí, které mne přesvědčily, že by bylo škoda nešířit vytvořené recepty dál a pak také z důvodu vyplnění mého volného času, který jsem měla tehdy při dlouhodobém onemocnění slinivky. Moje děti také statečně snášely mé prvotní výtvory v oblasti náhradního pečení, mnohdy vůbec nepodobného klasickým dobrotám od babičky, ale mnou jim nabízené místo toho. Děkuji jim za to, že moc nereptaly.
Při tvorbě pokrmů pro odlehčení nejen svému trávení, ale pro celkové ozdravění naší české kuchyně, jsem se začala zaměřovat i na další stravovací omezení, proto mnoho receptů vyhovuje současně i dietám při celiakii nebo alergii na mléčné produkty. Pomocí štítků u receptů nebo přímo z nabídky si tyto recepty můžete také vytřídit.
Budu ráda, když vám předkládané recepty přinesou nějaké chuťové povyražení a pro lidi s nemocnou slinivkou a nebo s cukrovkou obohacení jejich užšího jídelníčku. To, co vám nabízím ke čtení, jsou poznatky a zkušenosti nabyté lety praxe v kuchyni a pak také snaha vařit podobně jako moje maminka, ale jinak a více zdravěji.
S původním webem, který jste možná navštěvovali a znali, jsem se musela v letošním roce rozloučit, protože jeho grafická podoba již nezvládla upgrade na hostujícím severu a tak jsem celé léto roku 2012 věnovala převádění všech receptů do nového kódu, který již nebude tak pod vlivem aktualizací. Celý tento nový web má již přes 380 receptů a mnoho článků, kterými vám chci přiblížit suroviny, postupy nebo různé návody a poznatky ke zdravému životnímu stylu i vaření.
Nová struktura neobsahuje fórum, ale své komentáře můžete nyní vkládat přímo k receptům i bez přihlášení. Veškeré informace, které jsem vložila na starém webu do fóra, nejsou ztraceny. Postupně je vydám v rubrice Dotazy, kterou ještě připravujeme.
Ve své tvořivé práci mám v úmyslu i nadále pokračovat, ale jelikož se současně věnuji i poradenství pro zdravý životní styl a pro vaření při dietním omezení a také pořádám i kurzy zdravého vaření, tak doufám ve vaše pochopení, že to nebude každodenně.
Budu se snažit také dle svých časových možností odpovědět na vaše případné dotazy k přípravě jídel. Otázky, týkající se stravování při vleklém onemocnění slinivky, se kterým mám zkušenosti, již na webu neprobírám, patří do osobního poradenství.
Vleklé onemocnění slinivky neznamená soustavné záněty, ale může se ustálit jen na dodržování dietních opatření, kterými lze nastolit i klidový stav bez zánětů, ale je třeba dodržovat již dietní zásady. Nedílnou součástí mé práce je i poradenství k dodržování i dalších ozdravných opatření, která mohou pomoci s očistou těla a také i v případě oslabené slinivky ji pomáhají šetřit a částečně opět i regenerovat.
Moje zkušenosti z oblasti diety a přípravy jídel při oslabené slinivce, uvedené zde na webu a také i v knížce ZDRAVÁ STRAVA PŘI OSLABENÉ SLINIVCE, nejsou lékařské návody a za jejich užití nenesu žádnou odpovědnost. Každý jsme jedinečná bytost a proto jsme také každý sám za sebe odpovědný. Na svém příkladu Vám chci pouze ukázat, že při dodržování svých dietních režimů mohu občas sníst i to, co by druzí mohli považovat za zakázané.
Mnohá jídla, která zde na stránkách najdete, lidé s oslabenou slinivkou dle mého mínění též mohou a některé recepty zde uvádím jenom pro ně, protože normálně stravujícíse člověk má jiné stravovací priority a asi by neměl důvod tato jídla jíst. Pro nemocné slinivkou však mohou být přímo požehnáním, i když i zde platí dvojnásob, že všeho s mírou.
Těším se, že se budu s vámi všemi i nadále na stránkách setkávat co nejvíce a za sebe mohu slíbit, že se jim budu věnovat pokud mi mé sily v pracovním důchodu budou stačit. Recepty již asi nebudou přibývat denně, jak tomu bylo v počátcích mé tvorby, ale čas na doplňování nově vytvořených receptů si určitě naleznu. Mám jich stále mnoho jak „v hlavě“, tak připravených a dosud nevydaných.
Ať vám tedy chutná!
Ing. Alena Mokrá – Alemari :-)
Šéfredaktorka