Okarové kuličky s arašídy a karobem

18 kuliček | Pro oslabenou slinivku jenom v omezeném množství.

Ingredience:
  • 250 g okary
  • 50 g medu
  • 70 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky
  • 80 g arašídového jemného krému
  • 20 g kukuřičné instantní „Vtipné kaše“
  • 20 g karobu
  • 20g kokosu + kokos na obalení
  • 2 lžíce slunečnicového (popř. arašídového nebo sezamového) oleje
  • 3 kapky citrónového nebo pomerančového arom. oleje „Just“

K přípravě tohoto dezertu jsem zvolila okaru, protože jsem si chtěla ověřit k čem všemu se tato lehká a dietní sojová drť jako surovina ještě hodí. Kromě přídavku do slaných pomazánek je vhodná také na zdravé sladké zákusky v podobě kuliček.

Okaru rozdrobíme do sekacího robotu, přidáme med , sušené  vanilkové „mléko“, arašídový krém, karob a 2 lžíce slunečnicového oleje. Ochutíme aromatickým olejem a vše rozmixujeme.

Postupně přidáme i mletý kokos. Hmota nemá úplně kompaktní podobu, je to spíš hustá a vlhká směs surovin. To nás nesmí odradit. Mixér jde těžko a proto dál nemixujeme, směs vyklopíme do misky a zkusíme tvarovatelnost.

Dle potřeby zahustíme instantní kukuřičnou kaší, ale někdy není nutno.

Tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu a dáme ztuhnout do chladu.

Poznámka: Tyto kuličky jsou jemné a slinivka je jako dezert občas snese. V mé rodině však mizí zásahem zdravých strávníků daleko rychleji a mnohdy se „neohřejí“ ani do druhého dne.

Jemný arašídový krém lze nahradit nebo doplnit mixovanými nesolenými arašídy a trochou slunečnicového nebo arašídového oleje. Oleje dáme jenom tolik, aby se hmota spojila. Pak směs není potřeba ani zahušťovat kukuřičnou instantní kaší nebo kokosem. Kokosem pak kuličky jenom obalujeme. Chce to vyzkoušet dle použitých ingrediencí.

Karob, jako zdravější náhrada kakaa, u tohoto dezertu není vůbec od kakaa k rozeznání a kuličky chutnají oříškovo-čokoládově.

Okara v tomto dezertu nahrazuje z velké části tukovou složku a dodá kvalitní vlákninu a proteiny.

6 476 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*