Okarové placičky s kokosem

6-7 placek | Při oslabené slinivce jenom tak 2-3 placky.

Ingredience:
  • 180 g okary
  • 60 g mletého kokosu
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • 40 g slunečnicového nebo řepkového panenského oleje.
  • 1 rovná lžička kurkumy
  • 70 g medu (popř. obilného sladu)
  • 1 vejce
  • 40 g kukuřičné hladké mouky
  • 30 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky, popř. jiný obilný nápoj
  • 30 ml vody

Okara je drť ze sojové vlákniny, která je vedlejším produktem při výrobě sojového mléka. Obsahuje ještě mnoho velmi kvalitních proteinů a protože je strukturou podobná mletému kokosu, může ho v pečivu lehce částečně nahradit. Takto bude pečivo mnohem dietnější a přitom výživné.

Odvážené množství okary smísíme v míse s kokosem, olejem, medem, připraveným vanilkovým „mlékem“ z vody a sušeného nápoje, celým vajíčkem, kurkumou a hladkou kukuřičnou moukou. Zakápneme aromatickým citrónovým olejem od firmy „Just“.

Vzniklé těsto je ještě drobivé a tak ho dáme alespoň na půl hodiny odpočívat do ledničky.

Až kukuřičná mouka nabere vlhkost, bude se nám s těstem lépe pracovat. Těsto nebude vláčně tak jak jsme zvyklí z přípravy placek z obilovin obsahujících lepek. Ale při troše trpělivosti půjdou na vále pomoučeném hladkou kukuřičnou moukou placky vytvarovat.

Těsto vcelku nevyvalujeme, ale vždy si oddělíme určité množství, tak asi 80-85 g, které v rukách zpracujeme, jako bychom dělali sněhové koule. Pak tyto vlhké koule rozmáčkneme na vále a při rozvalování průběžně po obvodu zacelujeme trhlinky. Placky pak opatrně lopatkou odřízneme od podkladu, podebereme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Případné praskliny dotvarujeme ještě na plechu.

Pečením se placky zpevní. Placky pečeme v troubě při teplotě cca 150-175 °C asi 30-35 minut. Je dobré placky v půli pečení obrátit.

Podáváme prochladlé. Kdo chce, může si je ještě vylepšit třeba i marmeládou bez cukru.

Poznámka: Pokud si jich nedáme moc, tak oslabené slinivce neublíží. Já je v počtu tak dvě až tři snesu bez problémů, ale je dobré je zapít preventivně čajem z puškvorce, který aktivizuje slinivku a pomůže s trávením.

Kukuřičná mouka obsahuje selen,vitamíny A, B1, B2, PP a důležité minerální látky. Protože neobsahuje žádný lepek jsou tyto placky velmi vhodné také pro dietu při onemocnění celiakií.

9 182 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. Edra Odpovědět
    Pani Alemari, len mala otazocka...s okarou sa len zoznamujem a preto sa chcem opytat, ci uvedene mnozstva okary vo Vasich receptoch je okara v suchom stave alebo je to okara 'mokra.' Ja som si vcera doma vyrobila sojove mlieko a cast okary som 'vysusila' na suchej panvici. Este ma zaujima, ci ma na okaru vplyv aj to, ak som rozmixovanu sojovu zmes nevarila. Dakujem za odpoved a uzasne recepty.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Edro, okaru kupuji v sáčcích již jako připravenou a je hodně vlhká, ale bez tekutiny, není vysušená, takže si myslím, že je to ten stav, kdy ji scedíte a hodně odmáčknete. Sama si okaru nevyrábím, ale vím, že není připravena tepelnou úpravou, proto se má raději dál tepelně opracovat. V některých receptech jsem ji použila i syrovou, např. Okarové kuličky nebo i do některých pomazánek, ale nemám pocit, že by to vadilo. Alespoň jsme to přežili bez nehody, ba naopak, i výrobky, kde byla použita „za studena“ mizely před očima... Zdraví Alemari

Zanechte odpověď

*