
Okara je drť ze sojové vlákniny, která je vedlejším produktem při výrobě sojového mléka. Obsahuje ještě mnoho velmi kvalitních proteinů a protože je strukturou podobná mletému kokosu, může ho v pečivu lehce částečně nahradit. Takto bude pečivo mnohem dietnější a přitom výživné.
Odvážené množství okary smísíme v míse s kokosem, olejem, medem, připraveným vanilkovým „mlékem“ z vody a sušeného nápoje, celým vajíčkem, kurkumou a hladkou kukuřičnou moukou. Zakápneme aromatickým citrónovým olejem od firmy „Just“.
Vzniklé těsto je ještě drobivé a tak ho dáme alespoň na půl hodiny odpočívat do ledničky.
Až kukuřičná mouka nabere vlhkost, bude se nám s těstem lépe pracovat. Těsto nebude vláčně tak jak jsme zvyklí z přípravy placek z obilovin obsahujících lepek. Ale při troše trpělivosti půjdou na vále pomoučeném hladkou kukuřičnou moukou placky vytvarovat.
Těsto vcelku nevyvalujeme, ale vždy si oddělíme určité množství, tak asi 80-85 g, které v rukách zpracujeme, jako bychom dělali sněhové koule. Pak tyto vlhké koule rozmáčkneme na vále a při rozvalování průběžně po obvodu zacelujeme trhlinky. Placky pak opatrně lopatkou odřízneme od podkladu, podebereme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Případné praskliny dotvarujeme ještě na plechu.
Pečením se placky zpevní. Placky pečeme v troubě při teplotě cca 150-175 °C asi 30-35 minut. Je dobré placky v půli pečení obrátit.
Podáváme prochladlé. Kdo chce, může si je ještě vylepšit třeba i marmeládou bez cukru.