Okarové zákusky

do dortové formy o průměru 26 cm nebo plech cca 35 x 20 cm | Při oslabené slinivce jenom ochutnat 1 řez nebo max. 2 malé kousky.

Ingredience:
  • 300 g okary (sojová drť)
  • 80 g rýžového sirupu
  • 50 g květového medu
  • 40 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“ + 100 ml teplé vody
  • 50 g mletého kokosu + kokos na posypání
  • 60 g panenského slunečnicového oleje
  • 140 g hladké rýžové mouky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mixovaného anýzu (na prášek)
  • 6 kapek pomerančového arom. oleje „Just“
  • 3 vejce (oddělit na bílky a žloutky)
  • 50 g BIO rozinek sultánek
  • 50–70 g BIO čokolády na vaření s třtinovým cukrem

Mnoho lidí netuší, co vlastně okara je. Tato surovina vzniká při zpracování sojových bobů na sojové mléko, ze kterého se vychází následně při výrobě tofu. V Japonsku je hojně používána do polévek, salátů, nádivek ale i do pečených dezertů, protože její konzistence připomíná trochu kokos.

V okarovém dezertu je okara hlavní a základní surovinou a slouží jako nosič ostatních ingrediencí. Okaru nejdříve rozdrobíme do větší mísy a přidáme med a sirup, kokos, kvalitní panenský olej a žloutky.

Sušený rýžový nápoj rozpustíme v teplé vodě a přidáme do směsi. Dál přisypeme odváženou hladkou rýžovou mouku a rozinky.

Těsto dochutíme na jemno namixovaným anýzem a mletou skořicí a kdo vlastní, tak přikápne několik kapek krásně voňavého pomerančového aromatického oleje, který dezert povýší „na vyšší level“, jak říkají moji synové :-)

Než celou hmotu promícháme, doporučuji nejdříve ušlehat bílky se špetkou soli na tuhý sníh. Sníh na chvíli odložíme stranou a metly, které nemusíme umývat, použijeme hned na zpracování těsta. Nyní oceníme velikost mísy a asi především její hloubku, protože při rozmíchávání šlehačem se budou shluky těsta poněkud trousit po stěnách. Při nižší míse i po okolí, to raději upozorňuji. Hmota v této fázi není kompaktní, což ale nebude v konečném výsledku na závadu. V závěru ji proto raději propracujeme rukou.

Celá hmota se částečně spojí, když k ní přidáme veškerý sníh, který již jen ručně vařečkou a stěrkou rozmícháme tak, že se v těstě téměř ztratí. Dortovou formu si připravíme před samotným vložením těsta a to tak, že stěny nejdříve potřeme rostlinným olejem a dno vyložíme papírem na pečení. Do formy vyklopíme připravené těsto a do celého prostoru je musíme natlačit lehce rukou a pak uhladit stěrkou a stejnoměrně je rozetřít po celé ploše.

Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby, ale ne více než na 200°C. Pečeme pak při 180–190°C asi tak 50 minut. Kdo má troubu plynovou, raději doporučuji hlídat. Pakliže máte troubu elektrickou nebo v troubě okénko, stačí určitě jen náhled a nemusíte ani otevírat a hned vidíte :-)

Těsto bude dokonale propečené, když se okraje u formy začnou pěkně vybarvovat do světle červenohnědé barvy a navíc upečení i ucítíte krásnou vůní. Po upečení a vyjmutí z trouby, uvolníme za horka okraje formy. Zde doporučuji upečený dort ve formě raději „objet“ nožem, abychom korpus při uvolňování okruží formy neroztrhli, kdyby byl někde přichycen. Většinou ještě z korpusu odstraním i spodní papír na pečení, aby mohl lépe vydýchat vlhkost.

Postup je následující (popisuji jen začátečníkům, zkušené kuchařky prominou):
Pokud je korpus na podložní části formy, přiklopím na něj jakoukoli větší desku, na které krájím třebas zeleninu a vše obrátím. Použiji chňapky. Pak odejmu podkladovou část formy a opatrně sloupnu papír, na kterém se již sráží vlhkost a také zvlhlou podložní část formy otřu ubrouskem a vrátím na místo na korpus a zase otočením dostanu korpus zpět na spodní část formy.

Než nám korpus zcela vychladne, abychom mohli pokračovat v jeho dokončení, tak si zatím na vodní lázni rozehřejeme nějakou dobrou a kvalitní čokoládu bez bílého cukru. Doporučuji kvalitní čokoládu na vaření ze zdravé výživy.

Zchladlý korpus si umístíme na pečící papír nebo na alobal a na povrch natřeme rozteklou čokoládu, kterou stěrkou rozetřeme po celé ploše v tenké vrstvě. Není potřeba dávat vrstvu silnou, čokolády stačí jen tolik, aby nám udržela kokos, kterým povrch lehce posypeme. Okraje po obvodu také potřeme čokoládou a posypeme a pak necháme celý dort dobře vychladit. Až je čokoláda na povrchu dokonale ztuhlá, pak již jen ostřím nože, nahřátým (aby se nám povrch nelámal) nad plamenem nebo na elektrické plotýnce, nakrájíme úhledné kousky a servírujeme.

Pakliže těsto dáme na menší obdélníkový plech vyložený pečícím papírem, pak můžeme nakrájet třebas čtverečky.

Poznámka: Okara obsahuje mnoho kvalitních bílkovin a dostatek vlákniny i minerálních látek. Lze ji s výhodou použít i tam, kde by se jinak hodil tvaroh. Okara je velice nízkokalorická. 100 g okary má něco pod 100 kcal, což je podstatně méně než kdybychom tento dezert pekli jen z kokosu. Při tom chutná dosti kokosově i tak.

Mléčnou bílkovinu mnoho lidí již nepreferuje a hledá její náhradu, proto je tento dezert vhodný pro lidí, kteří jsou na mléčnou bílkovinu alergičtí anebo mají intoleranci laktózy. Navíc je čistě bezlepkový a v této konzistenci jej snese v malém množství i oslabená slinivka. Sama jsem neměla s konzumací dvou kousků žádné problémy.

U čokolády upozorňuji, že lidé alergičtí na lepek a mléko si musí pečlivě vybírat, protože i čokolády BIO mohou obsahovat stopy těchto alergenů z výroby, jak se na nich uvádí.

31 294 zobrazení článku
O autorce
28 Komentářů
  1. ipaletova Odpovědět
    Dobrý den paní Alenko, velice mě láká upéct tento zákusek, ale jelikož se snažím jíst dělenou stravu, tak mi sem moc nesedí celá vejce. Jím dělenou stravu podle Dr. Haye, kde se mohou použít žloutky jako neutrál, ale bílky už ne. Myslíte, že by šly něčím nahradit? Děkuji Ivana
    • Alemari Odpovědět
      Chápu, milá Ivanko, že je zde malý problém pro dělenou stravu...Sice se též snažím sama dost dodržovat dělení, ale při pečení ještě občas polevuji a věřím tomu a také to tak cítím vnitřně, že se jídlo přípravou za vyšší teploty harmonizuje a působí pak jako jeden celek... Ale to je jen můj pocit, který je sice v souladu s některými zastánci stravovacích změn, vedoucích k očistě i duše, ale Vy máte právo na svůj pocit a tak co teď s tím bílkem, že ano ? :-) On ten bílek je tam jen jako pojivová složka, ale jak to vše slepit a spojit...? Přemýšlím, ale moc mne toho nenapadá, snad jedině zkusit namočit lněné semínko a pak ten „šlem“ použít jako pojivový materiál. Tato informace není z mé hlavy, je od jedné paní, která se snaží možná o podobné. Ale nemám to vyzkoušeno, nevím vůbec, co to udělá a jaké množství je toho potřeba místo bílků. Hmota bez bílků je taková drobivá a ten bílek to hodně dává dohromady. Takže Vás prosím, milá Ivanko, budete-li ověřovat, což já nyní asi ne, jestli se to povede, budu ráda, když mi to napíšete. Budeme zase vědět všichni více. Díky Zdravím. Alemari
  2. ipaletova Odpovědět
    Dobrý den, paní Alenko. Tak zatím se mi ještě nepodařilo zákusek vyzkoušet, jelikož nemůžu nikde okaru sehnat. U nás jsou 2 prodejny zdravé výživy a ani v jedné ji nemají. Tak jsem zkoušela na netu, a taky jsem ji nikde nenašla. Pokud byste měla nějaký tip, kde ji koupit, byla bych moc ráda. Děkuji Ivana
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Paní Ivanko, bohužel, nevím kde tu okaru sehnat. Snad se jedině zeptat, zda k vám někam poblíž vozí Sojenka své výrobky. Snadno ji „vyguglíte“ :-) Okara od nich je výborná, ale u nás v Brně je občas k dostání i od jiných výrobců, ale nyní nevím přesně od kterých. Snad tedy aspoň takto... Zdravím. Alemari
  3. ipaletova Odpovědět
    Dobrý večer paní Alenko, velice vám chci poděkovat za kontakt na firmu Sojenka. Požádala jsem, zda by mi mohli zaslat okaru přímo na adresu, jelikož jsem ji nikde nemohla sehnat a ani tato firma ji nikde k nám nedováží. Byli velice ochotní a v pátek jsem okaru dostala poštou. Hned jsem se pustila do pečení tohoto okarového zákusku a musím říct, že je skvělý. Místo rozinek jsem dala sušené nesířené meruňky, jelikož rozinky u nás nejsou moc v oblibě a myslím, že to na chuti určitě neubralo. Velká pochvala a velké díky za tento další skvělý recept.
    • Alemari Odpovědět
      Paní Ivanko, krásný večer přeji. Tak to jsem moc ráda, že se Vám podařilo okaru sehnat. Jsem též moc ráda, že Vám tento zákusek chutnal. Právě mám v lednici též okaru ze Sojenky, vozí ji k nám do Tří sudiček a je prostě skvělá. Dá se uždibovat i tak :-) Mějte se moc pěkně. Alemari
      • Alemari Odpovědět
        Ještě mám, milá paní Ivanko, dotaz. Jakpak jste si poradila s tím bílkem? Podařilo se Vám ho něčím nahradit nebo jste ho tam nakonec riskla ? :-) Pěkný den. Alemari
  4. ipaletova Odpovědět
    Dobrý den paní Alenko, nakonec jsem použila i bílek a při konzumaci jsem nabyla dojmu, že je to tak správně a zřejmě máte pravdu, že pečením či vařením se ingredience skloubí dohromady a vytvoří celek, který naše tělo lehce stráví. Alespoň jsem měla takový pocit. Musím říct, že už jsem tento zákusek pekla 2x a je vždy hned pryč. Je opravdu moc a moc dobrý, prostě vynikající. Hezký den. Ivana
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám paní Ivanko za zprávu. Jsem moc ráda, že tato dobrota našla ve Vaší rodině oblibu. Na mě již také čeká okara v ledničce a ráda se k tomuto zákusku vracím. Zatím nemám ani chuť vymýšlet z okary ještě něco dalšího...:-) Alemari
  5. KK Odpovědět
    Dobrý den, zrovna jsem koláč vyndala z trouby - a následným pohledem na Vaši fotku jsem si uvědomila, že jsem do těsta nepřidala rozinky :( Nekoukala jsem moc na sloupeček ingrediencí, pouze na postup, a tam rozinky chybí - to není výtka :) Jen ukázka, co může způsobit nepozornost (má). Třeba se mi podaří ještě je tam nějak dostat - třeba navrch místo kokosu, nasekané do čokolády :) Jinak těsto začalo hnědnout po celé ploše už po 20 minutách, ale nechala jsem ho tam celých 50 minut. Tak uvidíme :) Díky za recept.
    • Alemari Odpovědět
      Milá KK, jste tak inkognito, že Vás nemohu jinak oslovit :-). Joj, už to vidím, občas jsem i já nepozorná, není jednoduché na vše myslet, takže zde je chybička na mé straně. Děkuji za to upozornění, nevadí mi, když mi napíšete, ba naopak, jsem za to ráda... Již je to v textu opraveno. Chybovat je lidské a odpouštět božské. :-) Dík Alemari P.S: Hnědnout ještě neznamená, že je to propečeno, ale v konečném důsledku musíte zvážit také jak Vám peče trouba. Mně teplota dosti kolísá a tak se jistím delší dobou.
  6. KK Odpovědět
    Všechno zlé je pro něco dobré :) Nasekala jsem rozinky do čokolády, čímž koláč dostal zajímavý hrbolatý vzhled, takže teď to vypadá skoro jako dort! Chuť zhodnotím až zítra :) Přeju hezký víkend.
    • Alemari Odpovědět
      Ano, milá KK, je to tak a poradila jste si dobře. Kéž Vám chutná. Přeji též hezký víkend. Alemari
  7. mastr Odpovědět
    Dobrý den, paní Alenko, o víkendu jsme vyzkoušely okarový zákusek a byly jsme tak nadšené, že v pondělí jsme pekly opět, něco úžasného. Okaru jsme nemohly nikde sehnat a tak jsme si jí vytvořily samy, výroba není nikterak složitá a výsledek úžasný. Hezký den přeje Marie
    • Alemari Odpovědět
      Tak to jste doopravdy šikovná děvčata. Jsem ráda, že vás obě ty zákusky nadchly. Srdečně Vás zdravím a i milou Terezku :-) Alemari
  8. Michaela Odpovědět
    Dobrý večer, milá Alemari, konečně se mi podařilo sehnat okaru :-) a o víkendu bych ráda vyzkoušela Vaše okarové zákusky. Chtěla bych se jen zeptat, zda je možné rýžovou mouku nahradit nějakou jinou, např. špaldovou? Předem děkuji za Vaši odpověď. Michaela
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji též, milá Míšo a srdečně Vás zdravím. Záměnu za jinou mouku jsem nezkoušela, ale myslím si, že je možná. Sice to nebude ve výsledku pečivo bezlepkové, pokud použijete pšeničnou nebo špaldovou, a asi to pak nebude ani tak světlé, ale mohlo by to jít také. Možná to bude mít trochu jinou příchuť, ale konec konců, proč ne.. :-) Ještě mne napadá, jestli jiná mouka nepojme rychleji více vlhkosti a těsto pak nebude příliš drobivé.. No, však uvidíte. Zkuste ji přidávat postupně... Držím palce, ať se zákusky povedou... Alemari
  9. Michaela Odpovědět
    Krásné odpoledne, milá Alemari, tak jsem nakonec radši použila tu mouku rýžovou, jak to máte v receptu a musím říct, že zákusky jsou moc dobré. Hodně mi připomínají biskupský chlebíček, který mám velmi ráda a už delší dobu jsem přemýšlela nad jeho "zdravější" variantou. Díky rýžové mouce jsou zákusky světlé, navíc polité čokoládou, takže je nikdo z rodiny nepovažoval za "zdravé" a chutnaly všem :o) Jsem moc ráda, že se mi podařilo sehnat okaru, je to úžasná surovina a určitě jí v budoucnu vykouším na dalším pečení. Hezký den. Michaela
    • Alemari Odpovědět
      Milá Míšo, též přeji krásné odpoledne... Tak to je skvělé, že se vše podařilo a že chutnalo...Mám tyto zákusky také v oblibě. Z okary můžete tvořit ledacos. Zkuste zde zadat do vyhledávače. :-) Vše zatím chutnalo. Držím moc palce a mějte se hezky. Alemari
  10. beatris Odpovědět
    Dobrý večer. Včera jsem udělala tento zákusek a večer jsem ho musela honem schovat, jinak by na druhý den nic nezůstalo. I když nejsem bezlepkář, je to zákusek jako sen. No prostě úžasný. Každý, kdo jej zkoušel, tak jen chválil. Děkuji za perfektní recept a těším se na další Vaše recepty.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Beatris, děkuji Vám za slova chvály. Jsem velice ráda, že Vám tento zákusek chutná. Budu moc ráda, když Vám budou chutnat i další... Alemari.
  11. martinaji Odpovědět
    Dobrý večer, paní Alenko, moc Vás zdravím a chci Vám poděkovat za vynikajicí stránky, které jsou jako stvořené pro začátečníky jako jsem já :-) - dnes jsem tuhle dobrotu zkoušela...ještě ji musím polít tou čokoládou a bude to určitě výborné, protože už nyní to nádherně voní...ale mám jeden dotaz...nevíte prosím, jak dlouho okara vydrží ? Dostala jsem jí kilo, byla už jednou zamražená a já nevím jakou má trvanlivost a zda-li je možné ji opětovně zamrazit, protože celé kilo asi hned nespotřebuji...děkuji za odpověď a přeji Vám pěkný zbytek dne. Zdraví Jirglová, zdravá výživa Šlapanice:-)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji milá paní Martino. Děkuji za Vaše slova a co se týče okary, tak s tou raději rychle do nějakého pokrmu, je-li již jednou rozmražena, dlouho Vám nevydrží. Čerstvá snad tak týden, ale po rozmražení bych ji již znovu nezmrazovala. Zkuste s okarou nějaké "další recepty":http://www.varimezdrave.cz/search/node/okary a třebas se Vám podaří ji zužitkovat co nejdříve. Srdečně zdravím a těším se někdy na viděnou. Alemari
  12. lesněnka Odpovědět
    Dobrý den paní Alemari. Tento zákusek je výborný. Zvláště proto, že využívá okary, která mi zbývá při výrobě sojového mléka. Takže nyní se zužitkuje opravdu všechno. Dala jsem tam pro jistotu i trochu celozrné pšeničné mouky, ale myslím, že ji příště vynechám, zákusek drží i tak dobře pohromadě. Děkuji za inspiraci. Hezký den.
    • Alemari Odpovědět
      Tak to je fajn. Díky za zprávu. Hezký den. Alemari.
  13. Alemari Odpovědět
    Zde se též komentáře při přesunu webu pomíchaly, ale odpovědi na vaše sdělení navazují. Zdravím. Alemari
  14. Jitka Odpovědět
    Dobrý den, děkuji za tento recept. Nedávno jsem tyto stránky objevila a moc se mi líbí. Tento zákusek mi chutnal. Mám dotaz, který se k tomuto receptu nehodí, ale nevím, kam jinam ho zařadit. Jsem celiak a ráda bych si upekla bezlepkový kváskový chléb. Ale nemám kvásek. Můžete mi poradit, jak ho připravit. Někde na vašich stránkách jsem recept na kvásek objevila, ale byl to žitný kvásek a byl z nějakého polotovaru z DM. To se pro mě nehodí. Budu moc ráda, když mi poradíte jak na ten bezlepkový kvásek. Děkuji. Jitka
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den milá Jitko. Na těchto stránkách se věnuji hodně kváskovému pečení, ale zatím jsem nepekla kváskové pečivo bezlepkové. Ale vím, že existuje bezlepkový kvásek. Najdete ho určitě na internetu a pečení bude hodné podobné. I recepty najdete, takže je to schůdné. Buď z bezlepkové mouky nebo z pohankové a i jiné. Alemari

Zanechte odpověď

*