Okurkový míchaný salát

2 porce | Pro bezlepkovou dietu s vhodným pečivem.

Ingredience:

Míchaný salát:

  • 150 g oloupané okurky
  • 100 g čínského zelí (světlá část)
  • 80 g červené papriky
  • 40 g pórku
  • 1 menší červená cibulka (cca15 g)
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • sojová omáčka„Tamari“
  • saturejka, bazalka
  • mořská sůl

Pro variantu s tofu:

  • 100 g bylinkového tofu

Často se nám stává, že zásoba čerstvé zeleniny doma končí a tak se naskýtá otázka, jaký salát rychle vymyslet. Tento salát vznikl smícháním surovin, které se našly v ledničce a nakonec se ukázal jako velmi chutný i v rozšířené variantě s tofu.

Všechnu zeleninu si očistíme, omyjeme a připravíme ke krájení. Okurky rozkrojíme podélně a pak na plátky, čínské zelí na hrubší nudličky, pórek na jemné podélné nudličky ze špalíčků o délce asi 3 cm, červenou papriku na proužky a cibulku na drobné „srpečky“.

Cibulky není do salátu mnoho, proto ji nemusíme spařovat. Celkem dobře se v něm ztratí.

Veškerou zeleninu v míse promícháme, osolíme a okyselíme citrónovou šťávou.

Přidáme sušené bylinky dle chuti, ale opatrně, obě jsou aromatické. Máme-li čerstvé, bude salát ještě lepší.

Nakonec zakápneme sojovou omáčkou Tamari a přidáme kvalitní tuk v podobě panenského olivového oleje.

Chceme-li mít salát sytější, můžeme zvolit variantu s tofu, které dodá do salátu rostlinné bílkoviny. Bylinkové tofu si nakrájíme na kostečky a jenom ho zlehka přimícháme. V této podobě bude salát splňovat podmínky dělené stravy, pokud si ho dáme samotný.

Kdo však není orientován tímto směrem, může si dát jako přílohu dobrý žitný kváskový chléb.

Poznámka: Mnohdy se mi stane, že vymýšlím salát jenom z toho, co je doma „k mání“. Jsou však některé zákonitosti, které ctím. Například, sem bych již nepřidala mrkev a ani červenou řepu, i když si myslím, že jsem je tenkrát doma mohla také mít. Ani jinou kořenovou zeleninu. Ta může dodat chuť jiným salátům. Nemám pro to vysvětlení, ale prostě to tak cítím.

Pro oslabenou slinivku jepodle mne tento salát těžký obsahem červené papriky, cibulky i pórku. Když papriku vyloučíme, cibulku s pórkem spaříme a salát pro barvu doplníme oloupaným nakrájeným rajčetem, bude stravitelnější, i když v jiné chuťové kombinaci.

Vždy je nějaké řešení, jak připravit současně pokrm i v dietní podobě pro členy v rodině, kteří drží dietu. Osobně by mi salát vyhovoval bez papriky, s cibulkou a pórkem spařeným, a s tofu, jako dělená strava.

11 635 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*