
Často se nám stává, že zásoba čerstvé zeleniny doma končí a tak se naskýtá otázka, jaký salát rychle vymyslet. Tento salát vznikl smícháním surovin, které se našly v ledničce a nakonec se ukázal jako velmi chutný i v rozšířené variantě s tofu.
Všechnu zeleninu si očistíme, omyjeme a připravíme ke krájení. Okurky rozkrojíme podélně a pak na plátky, čínské zelí na hrubší nudličky, pórek na jemné podélné nudličky ze špalíčků o délce asi 3 cm, červenou papriku na proužky a cibulku na drobné „srpečky“.
Cibulky není do salátu mnoho, proto ji nemusíme spařovat. Celkem dobře se v něm ztratí.
Veškerou zeleninu v míse promícháme, osolíme a okyselíme citrónovou šťávou.
Přidáme sušené bylinky dle chuti, ale opatrně, obě jsou aromatické. Máme-li čerstvé, bude salát ještě lepší.
Nakonec zakápneme sojovou omáčkou Tamari a přidáme kvalitní tuk v podobě panenského olivového oleje.
Chceme-li mít salát sytější, můžeme zvolit variantu s tofu, které dodá do salátu rostlinné bílkoviny. Bylinkové tofu si nakrájíme na kostečky a jenom ho zlehka přimícháme. V této podobě bude salát splňovat podmínky dělené stravy, pokud si ho dáme samotný.
Kdo však není orientován tímto směrem, může si dát jako přílohu dobrý žitný kváskový chléb.