Do letního počasí patří neodmyslitelně okurkový salát. Ochucen sojovou majonézou bude vhodný i pro alergiky na kravské mléko a společně se žitným nebo špaldovým kváskovým chlebem může být jednoduchou letní odpolední svačinou.
K přípravě salátu jsou nejvhodnější okurky „hadovky“ nebo ty, kterým se říká „přerostlé nakladačky“. Jsou křehké, šťavnaté a nemají ještě velká semínka. Okurky očistíme a na hrubo nastrouháme. Mírně posolíme, aby pustily šťávu. Moje babička říkávala, aby se „vyplakaly“. Šťávu nevylíváme, poslouží na zředění sojanézy.
Přimícháme jemně pokrájený kopr a sojanézu, mírně okyselímeumeoctem, a před podáním dáme ještě na chvíli vychladit.
Je-li salát samostatným pokrmem, přiložíme k němu kváskové pečivo.
Bez pečiva může okurkový salát posloužit i jako vhodná přílohak dalším pokrmům.