Ořechová bábovka

 1 bábovka | Pro oslabenou slinivku pouze v klidovém období a i tak opatrně...

Ingredience:
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 250 ml hrubé špaldové celozrnné mouky
  • 1 zarovnaná lžička jedlé sody
  • 100 ml ovesného nápoje, např. z „Dm“ drogerie
  • 4 vejce (oddělit žloutky od bílků)
  • 2 lžíce vařící vody při šlehání žloutků
  • 150 – 200 g rýžového sirupu nebo medu
  • špetka mořské soli
  • 20 g panenského oleje (sezamový, slunečnicový, řepkový)
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nemusí být, lze i kůra z bio citrónu)
  • pro alternativní doslazení lze přidat i sukrin nebo stévii
  • trochu oleje nebo „ghí“ na vymazání formy
  • trochu hrubé celozrnné špaldové mouky nebo špaldové krupice na vysypání formy

Kdykoliv něco dobrého upeču, jedlík se pak již najde :-) A protože mi od vánočních svátků zbyly v lednici vlašské ořechy, rozhodla  jsem se zkusit upéci tradiční ořechovou bábovku od mé babičky, ale přesto trošku jinak.
Bez másla, bez bílého cukru a z celozrnné mouky místo bílé pšeničné.

Postup není náročný, ale je dobré si vše dopředu připravit. Především si vymazat olejem nebo rozpuštěným ghí formu na bábovku a vysypat ji hrubou moukou nebo krupicí. Dále odvážit a přesít mouku. Provzdušnění jí určitě pomůže. Do přesáté mouky dobře rozmícháme lžičku sody.

Přebereme a nameleme vlašské ořechy a smícháme je následně s moukou. Z vajíček oddělíme bílky a dáme je do vyšší nádoby. Se špetkou soli je ušleháme do tuha. Do druhé mísy dáme žloutky, med  nebo rýžový sirup a 2 lžíce vařící vody a též  dobře našleháme.

ak přidáme olej a pokračujeme ve šlehání. Směs ovoníme citrónovým aromatický olejem nebo nastrouháme trošku kůry z bio citrónů. Nyní postupně přidáváme mouku smíchanou se sodou a ořechy a tekutý ovesný nápoj až vše vyčerpáme.

Výsledná směs je spíš hustá, ale vše se spraví přídavkem tuhých bílků, které těsto nadlehčí. Do těsta je přidáváme již raději ručně, spíš ušlehaný sníh jakoby zabalujeme tak dlouho, až v těstě nejsou bílé chomáčky a je vše rovnoměrně rozetřeno. Těsto je celkově těžší díky ořechům a mnoho neteče. Do formy je lepší je klást postupně dokola polévkovou lžicí a v závěru pak povrch urovnat.

Bábovkovou formu s těstem vložíme do předehřáté trouby. Pečeme  45-55 minut při teplotě 170-180°C.

Zkoušíme dřevěnou špejlí, zda je bábovka upečena v celém korpusu. Po upečení vyndáme upečenou bábovku ve formě na podložku a necháme cca 3-5 minut vydýchat a pak opatrně formu otočíme. Podrobný postup a radu ke zdárnému vyklopení jsem uvedla v poznámce u receptu na makovou bábovku .

Bábovku můžeme nechat po upečení jenom tak nebo ji pro oko poprášíme namixovanou instantní rýžovou moukou, jak s oblibou u svých receptů používám :-) Toto poprášení bábovku už neosladí, ale korpus zbělí a oku bude lahodit více. Vím, je to taková blamáž, ale kdo je zvyklý na bílou pocukrovanou bábovku, tímto postupem docílí podobného vizuálního efektu a bez cukru :-) 

.

Budete-li bábovku zkoušet, přeji, aby se vám povedla. Dobrou chuť!

Poznámka: Někdy šlehám žloutky nejdříve s vařící vodou samostatně a někdy přímo s medem nebo s rýžovým sirupem. Oba  postupy jsou schůdné jak  je vidět i z jiných mých uvedených receptů na bábovky.

Těm co mají oslabené trávení, mohu doporučit též pár kousků. Mně obvykle stačí tak dva tři dle síly a trošku obilné kávy s obilným mlékem :-). Ale opatrnosti nikdy nezbývá, proto doporučuji stravitelnost na kousku ověřit.

Zakoupenou instantní rýžovou mouku pro větší jemnost mixuji v mlýnku na kávu na prášek. Lépe se pak na bábovce zachytí. Instantní mouka je již ve stavu suchém tzv. „jedlá“ :-) a lze jí posypávat. Nemám doma cukřenku a tak si vždy při poprašování pomohu jemným sítkem. Přebytečnou mouku lehce sfouknu z povrchu a na bábovce ponechám jen to co ulpí.

Sladkost bábovky lze zvýšit, ale při uvedeném množství vím, že ani není třeba. Spíš bych příště volila i menší oslazení, ale to je již na vašem zvážení a na tom, jakou sladkost považujete za dostačující.  Kdo může více mlsat, tak může řezy bábovky následně dosladit i při podání. Třeba javorovým sirupem nebo marmeládou bez cukru…

Sdílení

    4 209 zobrazení článku
    4 komentáře
    1. Karla Psotová Odpovědět
      Milá Alenko, bábovka je skvělá, hutná a sytící. Přidala jsem do těsta lžičku skořice a též hrst rozinek. Určitě je to lepší zdravější varianta původní klasické bábovky. Děkuji za recept. Karla Psotová
      • Alemari Odpovědět
        Milá Káji, děkuji za pochvalu. Ano, je sytící, to ty ořechy, moc se jí nesní...Aspoň zůstane pro více lidí, že :-) Se skořicí a rozinkami musí být též moc dobrá. Určitě vyzkouším. Zdravím. Alemari :-)
    2. Michaela Odpovědět
      Dobrý den, poradila byste mi, prosím, čím nahradit vajíčka? Jsem veganka. Děkuji :)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, milá Michaelo. Nemám přímou zkušenost, ale od veganů vím, že vejce nahrazují Vajahitem. Od mé maminky zase vím, že se dávala sojová mouka místo vajec. Ale zřejmě se jí jenom nahrazovalo větší množství a nějaké vejce tam asi zůstávalo, to si nejsem jista. Ovšem Vajahit obsahuje krom jiného také sojovou mouku, takže to bude asi na podobném principu. Možná narazíte i na další komentáře, kde jsem se k tomuto tématu již podobně vyjadřovala. Také lze použít namočené nadrcené lněné semínko. Při namočení se vytvoří sliz a ten je dobré pojidlo... Ale podotýkám, že se přímo veganstvím nezabývám a tak nemám odzkoušeno kolik čeho...Myslím si, že na internetu nejdete více. Také se používá voda z vaření cizrny. Prý jde dobře našlehat místo bílků a takže také podrží těsto v nakypřeném stavu. Ale nezkoušela jsem. Tolik k Vašemu dotazu. Přeji pěkný den. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *