
Kdykoliv něco dobrého upeču, jedlík se pak již najde :-) A protože mi od vánočních svátků zbyly v lednici vlašské ořechy, rozhodla jsem se zkusit upéci tradiční ořechovou bábovku od mé babičky, ale přesto trošku jinak.
Bez másla, bez bílého cukru a z celozrnné mouky místo bílé pšeničné.
Postup není náročný, ale je dobré si vše dopředu připravit. Především si vymazat olejem nebo rozpuštěným ghí formu na bábovku a vysypat ji hrubou moukou nebo krupicí. Dále odvážit a přesít mouku. Provzdušnění jí určitě pomůže. Do přesáté mouky dobře rozmícháme lžičku sody.
Přebereme a nameleme vlašské ořechy a smícháme je následně s moukou. Z vajíček oddělíme bílky a dáme je do vyšší nádoby. Se špetkou soli je ušleháme do tuha. Do druhé mísy dáme žloutky, med nebo rýžový sirup a 2 lžíce vařící vody a též dobře našleháme.
Pak přidáme olej a pokračujeme ve šlehání. Směs ovoníme citrónovým aromatický olejem nebo nastrouháme trošku kůry z bio citrónů. Nyní postupně přidáváme mouku smíchanou se sodou a ořechy a tekutý ovesný nápoj až vše vyčerpáme.
Výsledná směs je spíš hustá, ale vše se spraví přídavkem tuhých bílků, které těsto nadlehčí. Do těsta je přidáváme již raději ručně, spíš ušlehaný sníh jakoby zabalujeme tak dlouho, až v těstě nejsou bílé chomáčky a je vše rovnoměrně rozetřeno. Těsto je celkově těžší díky ořechům a mnoho neteče. Do formy je lepší je klást postupně dokola polévkovou lžicí a v závěru pak povrch urovnat.
Bábovkovou formu s těstem vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 45-55 minut při teplotě 170-180°C.
Zkoušíme dřevěnou špejlí, zda je bábovka upečena v celém korpusu. Po upečení vyndáme upečenou bábovku ve formě na podložku a necháme cca 3-5 minut vydýchat a pak opatrně formu otočíme. Podrobný postup a radu ke zdárnému vyklopení jsem uvedla v poznámce u receptu na makovou bábovku .
Bábovku můžeme nechat po upečení jenom tak nebo ji pro oko poprášíme namixovanou instantní rýžovou moukou, jak s oblibou u svých receptů používám :-) Toto poprášení bábovku už neosladí, ale korpus zbělí a oku bude lahodit více. Vím, je to taková blamáž, ale kdo je zvyklý na bílou pocukrovanou bábovku, tímto postupem docílí podobného vizuálního efektu a bez cukru :-)
.
Budete-li bábovku zkoušet, přeji, aby se vám povedla. Dobrou chuť!