Ořechové chlebánky

18 chlebánků | Při oslabené slinivce bych doporučila maximálně dva chlebánky při jednom jídle.

Ingredience:

1. krok – 1. den večer

2. krok – 2. den dopoledne

  • 400 ml vlažné vody
  • 250 g jemné celozrnné žitné mouky

3. krok – za 4-5 hodin po 2. kroku

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g jemné celozrnné ječné mouky
  • 50 g jemné celozrnné mouky žitné
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 20 g mixovaného lněného semínka
  • 1 rovná polévková lžíce mořské soli
  • 1 rovná polévková lžíce mletého kmínu
  • ½ polévkové lžíce mletého koriandru
  • 60 g jemné celozrnné žitné nebo ječné mouky na vál (lze půl na půl)

Kváskové chlebánky jdou vylepšit i ořechy a při přípravě těsta lze použít místo mouky pšeničné jemně mletou celozrnnou ječnou moukou, která je tělu prospěšnější. Výživově chlebánky díky ječné mouce a ořechům jenom získají a i chuťově jsou jiné.

Začátek přípravy tohoto druhu kváskového pečiva je stejný jako u ostatních receptů s kváskem. Opět musíme mít doma již k dispozici oživený žitný kvásek, o jehož přípravě je vše uvedeno v článku Jak začít s pečením kváskového pečiva.

Máme-li ho k dispozici, postupujeme dle uvedených kroků.

V 1. kroku umícháme startovací těstíčko, které necháme přes noc prokvasit. Mísu přikryjeme a další den dopoledne pokračujeme.

V 2. kroku, který uskutečníme cca za 14 hodin, přidáme nejdříve vlažnou vodu a těstíčko naředíme a dobře opatrně rozmícháme. Pak teprve přisypeme žitnou celozrnnou mouku a vše opět dobře promícháme. Těsto ruční šlehací metličkou provzdušníme a necháme přikryté utěrkou, nejlépe na teplém místě, dál kvasit.

V 3. kroku přidáme do těsta ječnou mouku a i trochu žitné, namleté vlašské ořechy, sůl, semínka a koření a vše dobře hnětacími metlami prohněteme. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, posypeme ho moukou ze všech stran a zpracujeme z něj velký válec, který rozkrojíme na dva stejné kusy.

Z každého kusu těsta nakrájíme 9 kousků a tyto kousky také obalíme v mouce. Před uložením na plech jednotlivé kousky ještě pomoučenýma rukama prohněteme a zakulatíme.

Množství těsta vystačí na 18 chlebánků, tedy asi tak na 2 plechy. Připravené chlebánky poklademe na plechy vyložené papírem na pečení a necháme je ještě v teple asi 40 minut nakynout. Před kynutím je dobré jejich povrch zvlhčit vodou, tolik pak nepraskají, a tomu prasknutí můžeme pomoci řízeně i tím, že je ozdobně nakrojíme pomocí nějakého hezkého tvaru z vypichovacích formiček (já použila srdíčka, i když to asi není moc poznat :-))

Plechy vkládáme do trouby předehřáté na cca 200 °C, ale po počátečním prohřátí těsta a zapečení teplotu lehce zmírníme a pak pečeme ještě 45 minut při 180°C. Máme-li tu možnost, pečeme oba plechy současně, protože jinak druhý plech může překynout.

Již jsem uváděla u receptu na první chlebánky, že to dělávám v plynové troubě tak, že si dám do trouby dva rošty a začnu péci jeden plech na horním roštu a po zapečení jej přesouvám a přidám na jeho místo druhý. Nyní jsem vyzkoušela, že to jde i úplně současně od začátku a jen plechy pak prohodit při pečení. To již vyzkoušejte sami, jak to bude pro Vás nejlepší. V elektrické troubě tento problém určitě nebude.

Po upečení necháme chlebánky vychladnout na mřížce a konzumujeme je až zcela studené.

Poznámka: Ořechové chlebánky chutnají více slavnostně a přídavek ořechů je nejenom obohacuje o další tělu prospěšné minerály a tuky, ale i posiluje jejich neodolatelnou chuť.

Kváskové chlebánky i s přídavkem ořechů mohou ochutnat v omezeném množství i lidé s oslabenou slinivkou. Alespoň já jsem se dvěma neměla žádné problémy.

Zdraví strávníci si na nich určitě mohou smlsnout bez obav :-)

V současné době ověřuji použití samotné ječné mouky do nových druhů pečiva, protože její kynutí kváskem probíhá velice dobře a to mě moc nadchlo k další tvorbě. Můžete se vbrzku těšit na ječné koláčky :-)

A jsou tu :-)

Sdílení

    18 535 zobrazení článku
    O autorce
    25 komentářů
    1. Ala Odpovědět
      Dobrý den, moc jsem se těšila na Vaše obnovené stránky:-) hlavně i z důvodu dalších inspirativních receptů, ale i z toho, že se budu moci Vám pochlubit co jsem přes letní prázdniny zvládla všechno vyzkoušet a nebo se jen nechat inspirovat a recpet dle svých zdr. schopností si poupravit. Vyskoušela jsem si domácí kvásek a měla jsem opravdu radost. Dle Vašich rad se mi povedl hned napoprvé a tak jsem začala s pečením. Nejprve to byl ten Váš žitný chléb, potom různé chlebánky, kde musím říci, že experimentuji i s různými moukami, kváskové táče, a na řadu přišel i kváskový zavin, ale poupravený naslano, protože já se sladkým bojuji, trochu i ze zdr. důvodů mi jeho konzumace nedělá nejlépe, takže závin byl se sýrem a špenátem a druhý s tvarohem a špenátem, a musím říci, že všechno je opravdu mňam, aspoň mně to chutná, a to pečivo je čím dál lepší, čím je ten kvásek uleželejší, takže Vám patří ode mě velké DÍKY:-) Jen bych měla menší dotaz, jak dlouho můžu používat základ z prvního kvásku, když ho stále přiživuji? Děkuji za odpověd... a za Vaše super stránky, díky kterým můžu zase více jíst:-) Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Alo. Tak jak čtu Váš komentář, tak Vás musím pochválit. To tedy pracujete, jen co je pravda :-). K Vašemu dotazu. Základ můžete používat tak dlouho, jak chcete, někdo ho má i roky. Mně osobně se stane, že ho buď vyčerpám nadoraz nebo se mi stalo i že překvasil, což znamená, že jsem na něj třeba zapomněla a nepřikrmila ho a on se vyčerpal, udělala se nad ním tmavá voda a pak může chytnout i plíseň. Tak takový vyhazuji a zakládám nový. Přeji radostné další pečení. Jen co vše doladíme, tak začnu přidávat další recepty. Pár mám připraveno a z toho dva s kváskem. Alemari
    2. veronika Odpovědět
      Dobrý den, tak jsem dnes poprvé upekla Vaše chlebánky a jsou opravdu vynikající, jenom prosím o radu, jak nejlépe skladovat pečivo, aby vydrželo co nejdéle čerstvé. Děkuji Veronika
      • Alemari Odpovědět
        Milá Veroniko, je dobré pečivo zabalit do čisté utěrky nebo i do dvou. Tak neplesniví, má možnost dýchat a lze je udržet déle čerstvé. Nemám moc zkušeností s jeho uchováváním, spíš mám problém, aby něco zbylo :-)
    3. Máša Odpovědět
      Dobry vecer jeste jednou, tento krat bych se radazeptala na pripravu orechu pred pecenim. Delam to tak, ze nejdriv je na noc namocim, pak vysusim v troube, pak namelu a pridam do testa. Neni to zbytecne zdlouhave?
      • Alemari Odpovědět
        Ořechy před pečením tímto způsobem neupravuji. To se mi zdá docela zdlouhavé, milá Mášo, ale je na Vás, co tím sledujete. Namočením se budí enzymy a vitamíny, ale pečením se to zase likviduje. U ořechového "mléka" bych to pochopila, ale před pečením je to dle mého názoru zbytečný krok. Ale to je jen a jen na Vás, co preferujete.
    4. Máša Odpovědět
      Dekuji za Vas nazor, ktereho si vazim. Takovou zdlouhavou upravou sleduji lepsi stravitelbost orechu. Zkusim priste je tam namlit jen tak a uvidime.:-)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji. Již při pečení se vlivem vyšší teploty, dle mých osobních zkušeností (člověka s oslabenou slinivkou) zlepšuje stravitelnost jak ořechů, tak i mandlí nebo třeba máku. No, však uvidíte, zda to bude pro Vás stačit, máte-li nějaké omezení. Držím palce. Alemari
    5. Dominika Odpovědět
      Dobrý den, chci se přidat k těm co si chlebánky nemohou vynachválit! Jsou výborné, lepší chlebové pečivo jsem ještě nikdy nejedla. Mám proto ještě malý tip, jak z těchto chlebánků udělat zážitek pro každého strávníka. Stačí mezi koření přidat ještě černý kmín, neboli semena černuchy. Dají se koupit buď jako koření ve zdravé výživě nebo jako surovina v bylinkářství. Přeji Vám také všechno nejlepší do Nového roku Dominika
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den milá Dominiko. Děkuji za pochvalný komentář a dobrý nápad na vylepšení chlebánků. Zdravím srdečně. Alemari
    6. Magda Odpovědět
      Včera jsem zadělala, dnes kyneme :) už jsou bochánky na plechu 40 min, ale nijak není vidět, že by kynuly! Před tím to kynulo 2x krásně ....mám počkat déle, nebo péci i když se velikost nic moc nezvětšila? Díky ...a ještě dotaz, máte tam napsáno, že potíráte vodou před kynutím proti praskání, předpokládám že je to překlep a má to být před pečením :-)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Magdo, měla jsem právě dnes odpolední kurz a tak mohu reagovat až nyní, jelikož nesedím u počítače non stop. (Bohudík, to by mi bolela záda...:-)) Asi jste to již upekla, a i kdyby ještě ne, tak asi vidíte, že kynout to může různě dlouho a protože nejsem u Vás, tak netuším vůbec, proč Vám to nekyne nebo nekynulo tak jak mně. Jinak to můžete dát i do trouby dokynout a pak zvednout teplotu a péci...To s tím potíráním není překlep...Když povrch zaschne a těsto pak kyne na plechu venku dál, dojde k popraskání již při kynutí, ale když je povrch zvlhčen, těsto se může pěkně pomaličku rozpínat při kynutí na plechu bez praskání...Ale před vložením do trouby se mohou potřít také...I v troubě to ještě kyne...Alemari
        • Magda Odpovědět
          Tušila jsem, že tady nejste non stop :D . Děkuji moc za odpovědi a vysvětlení. Nakonec jsem je dala do trouby tak jak byly. V troubě mírně vyskočily, takže šly i jíst, i když byly dost tuhé, chuťově byly výborné. Vaše stránky denně doporučuji dalším lidem, máte zde úžasné recepty, které lidem pomáhají začít zdravě jíst a to je velmi chvályhodné! :-) Děkuji za vše a těším se na další nové recepty!!
    7. Kateřina Odpovědět
      Chtěla jsem se zeptat. 100 g aktivovaného živného kvásku je asi kolik polévkových lžic? Pokud je to někde již uvedeno, tak se omlouvám, ale zatím jsem se k tomu nedostala. Děkuji za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Kateřino, ne není to nikde uvedeno. Schválně to dávám raději přesně v gramech, protože není lžíce jako lžíce. Když naberete vrchovatou lžíci kvásku a nebudete ji otírat, jen kvásek necháte volně stéci, popřípadě lžíci ještě lehce klepnete o kraj mísy, tak pak to bude tak 3,5 lžíce a když budete dávat polévkové lžíce spíš rovnější a vždy ji otřete jak z venku, tak i z vnitřku tak, aby byla zase jako čistá, tj. bez zbytku kvásku, tak je to něco mezi 4 a 5-ti lžicemi. Musela jsem si to nyní zjistit, ale asi to nebude moc uspokojivá odpověď. Vyberte si :-) Lepší a jednodušší je kvásek vážit, ale chápu, že nemusíte mít váhu. Zdravím. Alemari.
    8. Kateřina Odpovědět
      Dobrý den, ráda bych poděkovala za recepty a rady. Již jsem pekla 3x (2x chleba, 1x ořech.chlebánky) a vždy byly výborné a s pochvalou od ostatních. Jednou jsem pekla i jidáše, ale asi jsem je nechala v troubě moc dlouho, takže byly hodně suché a tuhé. Kvásek je úžasná věc :-)Děkuji, Kateřina
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám Kateřino za milá slova. I ty jidáše se Vám povedou, vše chce cvik a ten pak již budete mít. Držím moc palce. Alemari
    9. Jana Míčková Odpovědět
      Dobrý den, je možné udělat i třetinovou dávku? Můžu vše snížit na třetinu? Děkuji předem.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Ano, je to možné, to záleží jenom na Vás. Ale, dle mého náhledu je to škoda energie, když lze upéci najednou celý plech a pak třeba pečivo i zamrazit :-) Alemari
    10. Jana Odpovědět
      Dobrý den, milá pani Alemari, chtěla bych Vás poprosit o radu. Už jsem pekla chlebánky dvakrát a všechno vyšlo super. Zůstalo mi trochu kvásku, který jsem přikrmila dle Vašeho návodu, ale ráno se mi zdálo, že moc nenakynul. Použila jsem ho zas na chlebánky a v pořádku. O pár dní jsem zase přikrmila a do rána opět nic moc, i když bublinky jsou. Myslíte, že mám dokrmovat častěji než jeden krát týdně? A když večer přikrmím, můžu ho už ráno použít a přeskočit tak první krok u tohoto receptu, nebo ho mám dát ráno po dokrmení do ledničky, vyndat večer, aktivovat a poté péct až další den? Moc děkuji za všechny rady a články. Mám radost, že jsem se do pečení díky Vám pustila:-) Jana.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Jano, kvásek můžete určitě přikrmovat vícekrát za týden...Ale z Vašeho popisu postupu nevím, zda jej necháváte po přikrmení venku v teple, aby prokvasil? A pak jej teprve dáváte do lednice. Jesliže ho dáte do lednice hned po přikrmení, nemá moc dobré podmínky pro kvašení. Takže...po přikrmení ho nechejte venku a jak vzejde, pak teprve s ním do lednice. Ale můžete jej přikrmit klidně znova a častěji, abyste ho měla víc a takto lze kvásek namnožit do potřebného množství, že pak nemusíte na první krok večer, ale stačí větší množství až ráno na krok druhý, jak to mám u novějších receptů. Ale vždy po přikrmení nechat prokvasit v teple...Začne si bublat a vzejde a jak začne opadávat, šup s ním do chladu...Snad jsem to popsala srozumitelně, jestli ne, tak mi klidně zavolejte... Držím palce. Alemari
    11. Jana Odpovědět
      Děkuji moc, no právě že ho nechávám prokvasit při pokojové teplotě do rána a až pak do lednice a nic moc, zkusím častěji dokrmovat...Když to tedy nechám po přikrmení prokvasit do rána venku, můžu už dopoledne začít s krokem 2. konkrétně tady u ořech. chlebánků? Jak by měl ten krok 2. pak vypadat? Předem ještě jednou děkuji:-) Jana.
      • Alemari Odpovědět
        Jani, v druhém kroku dejte přímo kvásek v množství v g, které sečtete co je vše obsaženo v kroku č.1. Tedy přesně 100 g + 100 g + 140(ml=g) takže rovnou 340 g přímo kvásku... :-) ju? A je to... :-) a můžete přidat jen vodu a další mouku dle kroku 2 a jedete dál. Alemari Ještě připisuji, k tomu kvásku...Když se moc nehýbe, přikrmte ho znovu a zase nechejte prokvasit ještě stále venku a vždy dobře promíchat ...ale neodebírat...až prokvasí...zase za cca nejdříve 6-8 hodin...A.
    12. Jana Odpovědět
      Super, děkuji, jdu na to:-)
      • Alemari Odpovědět
        Rádo se stalo :-) Ať se daří.

    Napsat komentář: Magda Zrušit odpověď na komentář

    *

    captcha *