
Kváskové chlebánky jdou vylepšit i ořechy a při přípravě těsta lze použít místo mouky pšeničné jemně mletou celozrnnou ječnou moukou, která je tělu prospěšnější. Výživově chlebánky díky ječné mouce a ořechům jenom získají a i chuťově jsou jiné.
Začátek přípravy tohoto druhu kváskového pečiva je stejný jako u ostatních receptů s kváskem. Opět musíme mít doma již k dispozici oživený žitný kvásek, o jehož přípravě je vše uvedeno v článku Jak začít s pečením kváskového pečiva.
Máme-li ho k dispozici, postupujeme dle uvedených kroků.
V 1. kroku umícháme startovací těstíčko, které necháme přes noc prokvasit. Mísu přikryjeme a další den dopoledne pokračujeme.
V 2. kroku, který uskutečníme cca za 14 hodin, přidáme nejdříve vlažnou vodu a těstíčko naředíme a dobře opatrně rozmícháme. Pak teprve přisypeme žitnou celozrnnou mouku a vše opět dobře promícháme. Těsto ruční šlehací metličkou provzdušníme a necháme přikryté utěrkou, nejlépe na teplém místě, dál kvasit.
V 3. kroku přidáme do těsta ječnou mouku a i trochu žitné, namleté vlašské ořechy, sůl, semínka a koření a vše dobře hnětacími metlami prohněteme. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, posypeme ho moukou ze všech stran a zpracujeme z něj velký válec, který rozkrojíme na dva stejné kusy.
Z každého kusu těsta nakrájíme 9 kousků a tyto kousky také obalíme v mouce. Před uložením na plech jednotlivé kousky ještě pomoučenýma rukama prohněteme a zakulatíme.
Množství těsta vystačí na 18 chlebánků, tedy asi tak na 2 plechy. Připravené chlebánky poklademe na plechy vyložené papírem na pečení a necháme je ještě v teple asi 40 minut nakynout. Před kynutím je dobré jejich povrch zvlhčit vodou, tolik pak nepraskají, a tomu prasknutí můžeme pomoci řízeně i tím, že je ozdobně nakrojíme pomocí nějakého hezkého tvaru z vypichovacích formiček (já použila srdíčka, i když to asi není moc poznat :-))
Plechy vkládáme do trouby předehřáté na cca 200 °C, ale po počátečním prohřátí těsta a zapečení teplotu lehce zmírníme a pak pečeme ještě 45 minut při 180°C. Máme-li tu možnost, pečeme oba plechy současně, protože jinak druhý plech může překynout.
Již jsem uváděla u receptu na první chlebánky, že to dělávám v plynové troubě tak, že si dám do trouby dva rošty a začnu péci jeden plech na horním roštu a po zapečení jej přesouvám a přidám na jeho místo druhý. Nyní jsem vyzkoušela, že to jde i úplně současně od začátku a jen plechy pak prohodit při pečení. To již vyzkoušejte sami, jak to bude pro Vás nejlepší. V elektrické troubě tento problém určitě nebude.
Po upečení necháme chlebánky vychladnout na mřížce a konzumujeme je až zcela studené.