Ořechové oválky

1 plech, dle velikosti asi 20-23 oválků

Ingredience:
  • 200 g hladké celozrnné pšeničné mouky BIO
  • 90–100 g másla
  • 80 g strouhaných vlašských ořechů
  • 30 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky
  • 30 g rýžového sladu (nebo i rýžového sirupu)
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce bílku
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nemusí být)
  • půlky vlašských ořechů na ozdobení
  • 1–2 sáčky „vanilkového cukru light“ – fruktóza s vanilkou

Velikonoce jsou již za dveřmi a tak si pro případné hosty upečeme jemné celozrnné domácí pečivo. Na ořechové oválky použijeme těsto, které je hodně podobné těstu na vanilkové rohlíčky bez bílého cukru. Liší se jenom v malých detailech, ale výsledek bude určitě úplně jiný.

Budeme potřebovat nastrouhané vlašské ořechy, změklé máslo, rýžový slad, sušený sojový nápoj s příchutí vanilky (v práškové konzistenci) a pšeničnou celozrnnou mouku v BIO kvalitě.

Na spojení těsta pak z jednoho vajíčka žloutek a trochu bílku. Bílek přidáváme pouze v množství potřebném pro zpracování těsta.

Všechny suroviny si připravíme s předstihem do kuchyně, aby se vytemperovaly na stejnou teplotu. Půjdou pak lépe propracovat na vále v jednolité těsto. V závěru těsto ovoníme třemi kapkami citrónového aromatického oleje, ale kdo nemá, nemusí. Pro vůni pro tentokrát postačí i pár kapek citrónové šťávy, ale doopravdy jenom trošku.

Z těsta si uhněteme kouli, kterou poprášíme moukou, přikryjeme a necháme v misce v chladu alespoň 1 hodinu odležet.

Těsto po odležení již nemusíme propracovávat. Dle mých zkušeností je lepší si přímo odkrajovat stejné kousky. Každý pak v dlani dvakrát zmáčkneme a vytvarujeme z něho kuličku a následně zaoblený oválek.

Oválky ozdobíme na vrchní straně půlkami vlašských oříšků, tzv.„žabičkami“. Hotové skládáme na plech na pečící papír a dáme pak péci do mírně předehřáté trouby. Pečeme krátce při teplotě asi 180°C. Obvykle stačí 15–20 minut. Hlídáme a raději kontrolujeme upečení rozlomením jednoho oválku.

Upečené oválky nejlépe za tepla, ještě na plechu, pocukrujeme vanilkovým cukrem light. Nemáme-li, postačí jenom fruktóza. Oválky necháme na plechu vychladnout a až po té je z plechu sundáme. Po vychladnutí jsou na manipulaci pevnější a nebudou se lámat.

Podáváme je ke kávě, k čaji, jako zdravější variantu velikonočního pečiva.

Poznámka: Nemáme-li ještě dobrý odhad při odkrajování těsta, pomůžeme si třeba váhou a kousky odvažujeme, aby byly přibližně stejné.

Na oslabenou slinivku ořechové oválky raději nedoporučuji. Jsou obsahem ořechů tučné, i když nejsou výrazně sladké. Sama jsem sice dva oválky ochutnala, ale to je asi tak maximum.

Také nebudou vhodné do dalších zde zmiňovaných diet, ale zdraví lidé, kteří chtějí méně sladit a používat bio potraviny, si určitě smlsnou. Kdo má však rád pečivo uvnitř sladší, musí přidat více rýžového sladu, ale pak to bude chtít i zvednout obsah mouky, aby se těsto nelepilo.

Oválky v sobě neobsahují žádný bílý rafinovaný cukr, jenom jsou posypány fruktózou. Při přísném dodržování neslazení i fruktózou je není třeba vůbec takto cukrovat. Stačí „pocukrování“ sušeným ovesným nápojem Oves Milk, kterým obvykle pečivo „cukruji“ místo cukru nebo i uváděným vanilkovým sojovým nápojem.

Sdílení

    30 954 zobrazení článku
    O autorce
    6 komentářů
    1. Petra Odpovědět
      Dobrý den Alemari, v neděli jsem napekla ořechové oválky a jsou moc výborné. Vůbec mi tam nechybí cukr. Jen oříšky nedrží a vypadávají. Moc děkuji za výborné recepty na vánoční cukroví, vyzkoušela jsem i linecké, jetelíčky a vločkové oválky. Ještě se chystám na marokánky a marcipánové bonbony. Myslím, že mohu úplně vyřadit maminčiny recepty :-). Neměla byste nějaký odzkoušený recept na vánočku? Přeji pěkný den Petra
      • Alemari Odpovědět
        Přeji též pěkný den milá Petro! Tož, přiznám se „bez mučení“ :-), že odzkoušený recept na vánočku nemám. Ale je v pořadí k ověřování, jen, žel, nestíhám vše realizovat. Zatím si kupuji vánočku ve zdravé výživě, kváskovou, bez cukru a na ten vánoční čas to většinou postačí. Ještě k tomu maminčinu cukroví. Víte, že tyto recepty jsou vlastně přetvořené maminčiny a babiččiny recepty? Jen pár receptů je úplně jiných, ale zrovna ty ořechové oválky, tak ty jsem vymyslela, když se mi nechtělo dělat rohlíčky..:-) Ořišky moc nedrží, pravda, možná by pomohlo jejich spodní stranu vždy namočit před umístěním na oválek v bílku...Ale nemám to ještě ověřeno, to jen tak přišel nyní nápad...:-) Přeji krásný předvánoční čas... Zdraví srdečně Alemari P.S. Připisuji s časovým odstupem. Tak tady je ten recept na vánočku:-)
    2. kladika Odpovědět
      Dobry den! Tieto ovalky som si upliekla uz 4. krat ;-) a tentokrat som namiesto orechov pouzila kokosovu mucku, a pridala som aj susene povarene ovocie. Ovalky som uz ani neobalovala v mixovanej fruktoze- staci mi ta jemne sladka chut ( HURAAA ) Ovalky su skvele orechove, a aj s kokosom su vyborne- uplne ina chut, pripominaju mi fukane kokosove rozky....
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím a dodatečně děkuji za komentář, asi se někde moje odpověď při první kolizi webu na počátku roku ztratila...Jste šikulka Kladiko, jak tvoříte. Mějte se fain. Alemari
    3. Žaneta Odpovědět
      Dobrý den, Alemari, chystám se vyzkoušet tento recept, ale nemám rýžový slad. Je možné dát třeba med nebo javorový sirup nebo fruktozu? Slouží pouze k oslazení? Děkuji za odpověď. Ž.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer, milá Žaneto. Ano, můžete dát rýžový sirup, nebo javorový nebo i med. Je to tam k mírnému oslazení.Alemari

    Zanechte odpověď

    *