
Velikonoce jsou již za dveřmi a tak si pro případné hosty upečeme jemné celozrnné domácí pečivo. Na ořechové oválky použijeme těsto, které je hodně podobné těstu na vanilkové rohlíčky bez bílého cukru. Liší se jenom v malých detailech, ale výsledek bude určitě úplně jiný.
Budeme potřebovat nastrouhané vlašské ořechy, změklé máslo, rýžový slad, sušený sojový nápoj s příchutí vanilky (v práškové konzistenci) a pšeničnou celozrnnou mouku v BIO kvalitě.
Na spojení těsta pak z jednoho vajíčka žloutek a trochu bílku. Bílek přidáváme pouze v množství potřebném pro zpracování těsta.
Všechny suroviny si připravíme s předstihem do kuchyně, aby se vytemperovaly na stejnou teplotu. Půjdou pak lépe propracovat na vále v jednolité těsto. V závěru těsto ovoníme třemi kapkami citrónového aromatického oleje, ale kdo nemá, nemusí. Pro vůni pro tentokrát postačí i pár kapek citrónové šťávy, ale doopravdy jenom trošku.
Z těsta si uhněteme kouli, kterou poprášíme moukou, přikryjeme a necháme v misce v chladu alespoň 1 hodinu odležet.
Těsto po odležení již nemusíme propracovávat. Dle mých zkušeností je lepší si přímo odkrajovat stejné kousky. Každý pak v dlani dvakrát zmáčkneme a vytvarujeme z něho kuličku a následně zaoblený oválek.
Oválky ozdobíme na vrchní straně půlkami vlašských oříšků, tzv.„žabičkami“. Hotové skládáme na plech na pečící papír a dáme pak péci do mírně předehřáté trouby. Pečeme krátce při teplotě asi 180°C. Obvykle stačí 15–20 minut. Hlídáme a raději kontrolujeme upečení rozlomením jednoho oválku.
Upečené oválky nejlépe za tepla, ještě na plechu, pocukrujeme vanilkovým cukrem light. Nemáme-li, postačí jenom fruktóza. Oválky necháme na plechu vychladnout a až po té je z plechu sundáme. Po vychladnutí jsou na manipulaci pevnější a nebudou se lámat.
Podáváme je ke kávě, k čaji, jako zdravější variantu velikonočního pečiva.