Ořechové placky

6 placek

Ingredience:
  • 50 g mletých nebo namixovaných vlašských ořechů
  • 125 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 25 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“+ 75 ml studené vody nebo 100 ml tekutého ovesného nápoje  „Alnatura“
  • 2 kapky citrónového arom. oleje „Just“

Do kategorie rychlého pečiva můžeme zařadit i ořechové placky, které svým obsahem plně vyhovují zásadám zdravého mlsání i životosprávy. Jsou upečené bez cukru a proto nejsou výrazně sladké, ale svojí konzistencí a křupavostí mohou nahradit kupované sušenky.

Těsto na placky si připravíme v hlubší míse. Odvážené sypké ingredience zalijeme vodou a vařečkou zaděláme kompaktní těsto. V případě použití hotového ovesného nápoje, zalijeme složky přímo jen tímto nápojem a již bez sušeného  „mléka.“

Dobře vše promícháme, propracujeme a vyklopíme stěrkou na vál posypaný ještě trochu hladkou špaldovou moukou.

Těsto v mouce obalíme a vytvoříme váleček. Tentokrát nenecháváme těsto odpočinout, ale přímo z válečku nakrájíme cca šest stejných kousků a rozválíme placky o síle asi 3 mm.

Troubu si mírně předehřejeme a placky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.

Pečeme při teplotě do 200°C asi 15–20 minut. V průběhu pečení placky jednou obrátíme, aby se opekly stejnoměrně z obou stran.

Upečené vychladlé placky jsou výborné k čaji buď samotné anebo i potřené dobrou marmeládou bez cukru nebo i dia marmeládou.

Poznámka: Ořechové placky si většinou připravuji pro svoji oslabenou slinivku, ale v nouzi jimi nepohrdnou ani další členové rodiny.

Jsou křehké a chutné. Při dlouhodobějším vylučování bílého cukru se zdá jakékoliv pečivo sladké, i když není výrazně doslazované. Oslazené jsou jenom mírně použitým ovesným nápojem.

Obsah ořechů v  mleté podobě v pečivu, dle mých osobních zkušeností, nezatěžuje ani oslabenou slinivku.

29 870 zobrazení článku
O autorce
8 Komentářů
  1. Zdenka Passingerová Odpovědět
    Dobrý den, děkuji mockrát za zdravé dobroty a cenné rady a zkušenosti. Také se snažím pátrat po zdravějších receptech, než nás naučily naše maminky a babičky, i když určitě v té nejlepší víře. Tyto skvělé stránky jsem objevila teprve nedávno, takže mám vyzkoušených jen pár dobrot, mimo jiné i špaldové placky - opravdu chutné jako ostatně vše ostatní. Ráda bych vám napsala recept na jahodovou marmeládu bez cukru. Našla jsem ji v časopise, je vyzkoušená. Možná by šla udělat tímto způsobem i z jiného ovoce, ale to jsem zatím nezkoušela. 1 kg omytých jahod nasypat do hrnce, podlít troškou vody a na mírném ohni povařit 15 min. Přidat 5O ml datlového sirupu (možná by šel použít datlový med od Alemari), jinak se dá koupit v prodejnách zdravé výživy. Promíchat a podle návodu rozpustit agar v několika lžících vody a 2 minuty povařit. Plnit menší skleničky, sterilovat 2O min při 80°C. Samozřejmě se těším na odborný článek o zavařování bez cukru od Alemari, jistě v něm najdeme další cenné zkušenosti a nápady. Děkuji Alemari za tyto stránky, jsem Vaše velká příznivkyně a obdivovatelka, hned se pozná, že je děláte s radostí a nadšením pro věc. Ať se vám daří! Zdenka
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám paní Zdenko za Váš komentář a i rady pro druhé. Cítím, že jsme jak se říká „stejná krevní skupina“ :-) a to mne vždy potěší... Co se týče článku, tak zas tak odborný nebude :-), nesuďme dne před večerem. Já nejsem velkým příznivcem zavařování a vše dělám jen s mírou. Jak jsem časem zjistila, tak jsem vlastně ráda, že nemám co zavařovat, ale pár posbíraných drobností Vám napíšu... Žel, čas kvapí nějak moc splašeným tempem :-) a já nestíhám. Srdečně zdravím. Alemari
  2. Bombylius Odpovědět
    Dobrý den, tyto placky jsem dělal již několikrát. Jen ve velikosti malých placiček, tedy spíše sušenek. A to jen z mouky, vody a oříšků. Zkoušel jsem různé kombinace mouk - ječná mouka, žitná mouka. A různé oříšky - vlašské, arašídy a naposledy dýňová semínka. Dýňová semínka mne překvapila nejvíce. Je to spíše pečivo slané, chuťově mi něco připomínali z kupovaných slaných dobrot ,jen nevím, co to bylo. Ale opravdu výborné. Nejvíce se mi osvědčila mouka žitná. V malé placičce vznikne při pečení dutina a pečivo je pak takové krehčí i bez kypřidel. Opravdu vynikající inspirace. Děkuji mockrát za recept.
    • Alemari Odpovědět
      Rádo se stalo Bombyliusi a děkuji za odezvu...Je to krásné, jak tvoříte :-) Zdravím Alemari
  3. Vendulka Odpovědět
    Krásný den. Nedá mi to, abych znovu neokomentovala další z Vašich mnoha úžasných receptů. Hned po ovacích chuťových buňek sklizených při vyzkoušení makových placek jsem se rozhodla zkusit tyto ořechové. Opět jsem improvizovala z důvodu nedostatku potřebných surovin a opět byl výsledek skvělý. Místo vlašských ořechů jsem použila mletý kokos a slunečnicová semínka (i když vlašské ořechy miluju a příště je určitě zkusím s nimi- jen to louskání...:-) ), dále jsem těsto ještě přisladila půl lžící medu, a raději jsem hned použila dvojitou dávku surovin :-)). Výsledek byl úžasný, rozhodně bych tyto 'placky' okamžitě povýšila na výtečné CUKROVÍ!! Jsou prostě žůžo labůžo :-D. Určitě bych se nebála při nějaké slavnostnější příležitosti použít pěkná vykrajovátka a nabídnout je jako sušenky, cukroví. Moc doporučuju a znovu děkuji za úžasné recepty - už se těším na zkoušení dalších a dalších, je to úžasný relax...krásné dny, V.
    • Alemari Odpovědět
      Je mnoho variant placek, milá Vendulko, a je dobře , že improvizujete. O to víc pak člověka potěší, když se to povede. A mne zase potěší, že Vám to jde a že Vás to baví. Děkuji Vám za milé řádky. Mějte se moc krásně. Alemari
  4. Nataly Odpovědět
    Srdečně zdravím, Alemari, i všechny ostatní čtenáře. :) Prvotní dík patří určitě Vám, Alemari, za recepty, ale tentokrát musím zvlášť poděkovat i Bombyliusovi. Protože moc miluju různé slané pečivo jako tyčinky a krekry, ale chci se vyhýbat bílé mouce a kvasnicím, zaujaly mě, Bombyliusi, Vaše slané variace. Jako první jsem vyzkoušela kombinaci špaldové mouky a dýňových jader a jsem nadšená!!! Musela jsem se držet, abych celou dávku nespořádala najednou. :) A určitě vyzkouším i další. A, Alemari, chystám se, mimo jiné, i na sušenky "Koka", které jsem měla taky moc ráda, i na sladko se mi občas zachce zamlsat. :) Přeju krásný den. :) Nataly
    • Alemari Odpovědět
      Milá Nataly, též zdravím a vůbec, moji milí čtenáři, zdravím také i vás. Jsem tak ráda, že tvoříte, a také, že Vás mohu v něčem inspirovat a v neposlední řadě, že je tu i zpětná vazba a inspirujeme se navzájem :-) To mne moc hřeje na duši. Přeju Vám, Nataly a všem, co budou číst, pěkný a slunečný den! Alemari

Zanechte odpověď

*