Do kategorie rychlého pečiva můžeme zařadit i ořechové placky, které svým obsahem plně vyhovují zásadám zdravého mlsání i životosprávy. Jsou upečené bez cukru a proto nejsou výrazně sladké, ale svojí konzistencí a křupavostí mohou nahradit kupované sušenky.
Těsto na placky si připravíme v hlubší míse. Odvážené sypké ingredience zalijeme vodou a vařečkou zaděláme kompaktní těsto. V případě použití hotového ovesného nápoje, zalijeme složky přímo jen tímto nápojem a již bez sušeného „mléka.“
Dobře vše promícháme, propracujeme a vyklopíme stěrkou na vál posypaný ještě trochu hladkou špaldovou moukou.
Těsto v mouce obalíme a vytvoříme váleček. Tentokrát nenecháváme těsto odpočinout, ale přímo z válečku nakrájíme cca šest stejných kousků a rozválíme placky o síle asi 3 mm.
Troubu si mírně předehřejeme a placky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.
Pečeme při teplotě do 200°C asi 15–20 minut. V průběhu pečení placky jednou obrátíme, aby se opekly stejnoměrně z obou stran.
Upečené vychladlé placky jsou výborné k čaji buď samotné anebo i potřené dobrou marmeládou bez cukru nebo i dia marmeládou.