
Na první pohled se může zdát tento recept pracný, ale není tomu tak. Příprava je jednoduchá a když rádi tvoříte, výsledné dílo potěší nejen tělo, ale i duši. Celozrnné ořechové šátečky plněné rýžovým krémem jsou vhodné pro slavnostní příležitost i pro zpestření jídelníčku v podobě zdravého mlsání.
Začneme od přípravy těsta. Nameleme vlašské ořechy a všechny odvážené suché ingredience nasypeme do hlubší mísy, kde budeme těsto zpracovávat. Přidáme skořici a špetku kardamomu a vše dobře promícháme.
Následně směs jen zalijeme ovesným nápojem a olejem, ovoníme několika kapkami aromatického citrónového oleje a vařečkou zpracujeme v těsto.
Necháme chvíli odpočinout a mezitím si připravíme vál a kovové trubičky na pečení šátečků.
Pro jistotu jsem všechny formičky na trubičky poprvé lehce omastila tak, že jsem si namastila trochou oleje, třeba olivového, nejdříve ruce a v nich jsem postupně trubičky promnula. Víc není třeba, šátečky se většinou nepřipečou na formičku i bez tohoto kroku, jsou mastné ořechy i olejem, ale pro jistotu :-)
Na vál si podsypeme trochu mouky a stěrkou vyklopíme propracované těsto z mísy. Moukou lehce poprášíme i povrch těsta a rukama jej vypracujeme až je tvárné. Pak už jen rozválíme na placku o tloušťce cca 3 mm. Rádýlkem na těsto nakrájíme čtverečky o hraně asi tak 5 cm a z nich balíme na formičky šátečky. Připravené šátečky klademe na plech vyložený papírem na pečení. Připravený plech následně vložíme do mírně předehřáté trouby .
Pečeme zvolna při 180°C asi 20 až 24 minut a po 20 minutách již hlídáme a na jednom kousku zkusíme, zda jsou upečeny. Díváme se též zespodu, zda netmavnou. Upečené a mírně prochladlé šátečky stáhneme z trubiček a necháme úplně vychladnout.
Než přistoupíme k plnění rýžovým krémem rozhodneme si, zda budeme ještě šátečky částečně namáčet do čokolády či zdobit třeba jen okraje anebo si je ponecháme dietnější, úplně bez namáčení, jen plněné.
Chceme-li je mít slavnostnější, rozehřejeme si na vodní lázní čokoládovou polevu a nejlépe špejlí (já použila dřevěné jídelní hůlky a dělalo se mi to dobře) ozdobíme okraje nebo namočíme třeba i polovinu šátečku v čokoládové polevě a necháme zaschnout v chladu. Krémem pak plníme až následně.
Rýžový krém
Rýžový krém na plnění jsem na webu již podobný uvedla u receptu na Jablečný dort bez cukru. Ale nyní místo sojové smetany nebo sojového nápoje volím raději přímo tekuté rýžové „mléko“. V odměřeném množství rýžového nápoje ještě za studena dobře rozmícháme hladkou rýžovou mouku.
Připravenou tekutinu vlijeme do kastrolku a začneme zahřívat. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme 1–2 minuty. Do horkého krému zamícháme olej a do chladnoucího javorový sirup. Uvařený krém dobře rozmícháme nejlépe metlou.
Co nejvíc teplý krém, vlastně omaštěný puding, naplníme do zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou a pokud již sáček udržíme v rukou, plníme šátečky z jedné i z druhé strany tak, aby uvnitř krém vyplnil celý prostor. Pracujeme rychle dokud je krém dobře tvárný.