
Občas jsem postavena před problém, co druhým namazat na chleba, když lednička „zeje“ prázdnotou. Někdy se však i z mála podaří vytvořit chutná pomazánka. Potřebujeme k ní jen tvaroh, trochu másla a sýru. Česnek, cibuli, hořčici a koření, to většinou v domácnosti máme. Pak ještě na okyselení kysané zelí.
Měkký tvaroh vyklopíme do vyšší mísy a rozšleháme ho se změklým máslem, jemně ustrouhaným sýrem Eidam, trochou soli, sušeným estragonem a kořením „Horalkou“. Zakapeme sojovou omáčkou Tamari a přidáme hořčici „Dijon“, která je sama o sobě dost pikantní.
Cibuli nakrájíme na velmi drobno a česnek utřeme na prkénku bez soli. Jde to trochu hůře, ale můžeme jej také protlačit lisem na česnek a pak ještě do jemna rozetřít. Obojí přidáme ke tvarohu a dobře promícháme.
Abychom pomazánku trochu odlehčili, přikrájíme do ní kysané zelí, s nímž pomazánky jednak přibude, ale především tím doplníme do pomazánky složku, která ji zdravě okyselí a také osvěží.
Pomazánka velice chutná s jakýmkoliv kvalitním celozrnným pečivem a třeba s ředkvičkami a petrželkou.