Ostrá pomazánka z tvarohu

střední miska – cca 500 g pomazánky

Ingredience:
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 45 g másla
  • 50 g namixovaného sýra „Eidam 30%“
  • 20 g cibulky
  • 20 g česneku
  • 60 g kysaného zelí bez nálevu
  • 20 g hořčice „Dijon“
  • 1 rovná lžička mořské soli
  • ½ lžičky estragonu
  • 1 rovná lžička „Horalky“
  • pár kapek sojové omáčky „Tamari“ (nemusí být)

Občas jsem postavena před problém, co druhým namazat na chleba, když lednička „zeje“ prázdnotou. Někdy se však i z mála podaří vytvořit chutná pomazánka. Potřebujeme k ní jen tvaroh, trochu másla a sýru. Česnek, cibuli, hořčici a koření, to většinou v domácnosti máme. Pak ještě na okyselení kysané zelí.

Měkký tvaroh vyklopíme do vyšší mísy a rozšleháme ho se změklým máslem, jemně ustrouhaným sýrem Eidam, trochou soli, sušeným estragonem a kořením „Horalkou“. Zakapeme sojovou omáčkou Tamari a přidáme hořčici „Dijon“, která je sama o sobě dost pikantní.

Cibuli nakrájíme na velmi drobno a česnek utřeme na prkénku bez soli. Jde to trochu hůře, ale můžeme jej také protlačit lisem na česnek a pak ještě do jemna rozetřít. Obojí přidáme ke tvarohu a dobře promícháme.

Abychom pomazánku trochu odlehčili, přikrájíme do ní kysané zelí, s nímž pomazánky jednak přibude, ale především tím doplníme do pomazánky složku, která ji zdravě okyselí a také osvěží.

Pomazánka velice chutná s jakýmkoliv kvalitním celozrnným pečivem a třeba s ředkvičkami a petrželkou.

Poznámka: Kysané zelí do pomazánky hodně odmáčknu z láku a pak jej na prkénku nakrájím najemno. Je výborné místo kyselých okurek, které jsou sterilovány většinou s konzervanty.

Pro oslabenou slinivku se pomazánka nehodí. Připravovala jsem ji intuitivně pro druhé v rodině a raději ji vůbec nechutnala. Obsah česneku mne příliš varoval…

Pomazánka prý byla velmi dobrá, ostrá a pikantní. O tom, že jim chutnala mne přesvědčila rychle se vyprazdňující miska…:-)

Se speciálním pečivem bude pomazánka vhodná i pro bezlepkovou dietu.

32 243 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*