Vždy nemusíme mít ráno chuť na sladký pokrm a přitom bychom si chtěli dát ovesné vločky. Uvařená kaše je připravena na slano a lze ji zařadit na snídani nebo i na oběd. Určitě ji můžeme doplnit i další čerstvou zeleninou.
Očištěnou a na drobné kousky či plátky pokrájenou mrkev vložíme do kastrolu, zalijeme 600 ml studené vody, vodu mírně osolíme, přidáme veškeré koření a dáme vařit.
Až voda dosáhne varu, plamen či teplotu zmírníme a pomalým varem vaříme 10 minut. Po uplynutí této doby se právě tak mrkev uvaří a v hrnci nám zůstane asi 450 ml vývaru kolem mrkve.
Nyní již k uvařené mrkvi přisypeme ovesné vločky a pokračujeme ještě v krátkém povaření. Mnohdy postačí jenom přivést zpětně k varu a za varu a míchání kaši ponechat cca 2–3 minutky provařit, aby vločky ztratily svoji syrovost a obsah se jimi zahustil.
Kaši naservírujeme na talíř, pokapeme panenským lněným olejem, který dodá našemu tělu nenasycené mastné kyseliny a pro oko i zlepšení chuti ozdobíme čerstvou petrželkou.
Tato kaše může chutnat nejen lidem s oslabeným trávením, ale svojí pestrostí potěší i děti a vůbec je vhodná do jídelníčku občas všem :-)