
Tradiční ovesná kaše je velice jednoduchá svojí přípravou a pro své výživné vlastnosti by měla být zařazována do našeho jídelníčku častěji. Jemné ovesné vločky dáme vařit do vody společně s malou hrstkou rozinek.
Vody dávám již odhadem, ale její množství se pohybuje v daném rozmezí. S menším množstvím je kaše více hustá, takže každý si dejte, jak máte rádi…Vaříme tak 3 minuty a pak přimícháme sušený ovesný nápoj, mletý fenykl a skořici.
Kaši promícháme a po rozpuštění sušeného „mléka“ nalijeme na talíř.
Před podáním kaši na povrchu posypeme ještě skořicí, osladíme medem nebo javorovým sirupem, jak kdo má rád.
Můžeme přidat i pár mandlí nebo oříšků. Pro děti raději strouhané nebo mleté.
Děkuji Vám paní Lenko za milá slova uznání. Přeji Vám z celého srdce, aby se Vám podařilo zvládnout u sebe i u své dcerky a konec konců v celé rodině to správné nasměrování..Nikdy není pozdě...Nenásilnou formou můžete navést i své rodiče, aby si ulehčili a odložili trochu svého břemena. Držím Vám k tomu všemu palce.
Co se týče té stévie, nemám žádné bližší informace, zda je vhodná pro děti. Ale, jelikož mi po přečtení Vašeho textu lehce zatrnulo, budu věřit své intuici, a tak malým dětem bych ji nedoporučovala...Nevím proč, prostě mi to nesedí.
Pokud si to malé dítě ještě nevyžaduje, na sladkou chuť bych je moc nezvykala, byť by to byla chuť bez kalorií. Sama bylinka je dle mého úsudku a informací zdraví prospěšná, je silně antibakteriální, a bude vhodná jako příjemné kloktadlo při bolestech v krku apod., ale jako sladidlo bych je pro malé dítě asi nepoužívala.
Zkuste pro malé dítě mlsání ve formě Datlového medu nebo i ovocných omáček bez cukru jako např. ze sušených švestek , která je uvedena u receptu na Tofu knedlíčky. Ale raději jenom na polití pudingu či šišek, šulánků a pod...Samotné moc ne. To je ale jenom moje rada, jak bych postupovala já.
Vy, milá paní Lenko, prosím, jednejte úplně svobodně. Mějte se moc pěkně. Zdravím. Alemari
P.S. Ještě připisuji, že pro malé děti by mohly být dobrým mlsáním a navíc velice zdravým i Mandlové hříbečky s javorovým sirupem. Toho tam nemusí být mnoho a je to velice zdraví prospěšné mlsání plné minerálů. A navíc se bude dětem i líbit. Z mandlové hmoty můžete připravit třeba též kuřátka, když se obarví kukurmou atd. A.
Milá Applen - Marcelko, v dřívějších dobách bylo určitě mléko zdravější než dnes, navíc přímo od vlastních krav, které žily volně bez stresu, byly voděny na pastvu, nestály v kravíně a nebyly cpány antibiotiky proti nemocem, které se pak dostávájí též do mléka. Prosím přečtěte si i můj článek o mléku a mléčných výrobcích v sekci Suroviny a třebas tam najdete odpovědi na své otázky.
Malé množství mléka by možná neublížilo. Ovšem to by muselo být mléko doopravdy v BIO kvalitě a ne to, co je v krabicích a je trvanlivé, stabilizované a kdoví co ještě a nikdy samo nezkysne na tu známou kyšku, leda přímo v krabici shnije..:-(
Ale i tak bych dala přednost kvalitnímu kozímu mléku, pokud bych na mléko měla chuť. Ty kefíry jsou určitě lepší než mléka, již vzhledem k bakteriím tělu prospěšným, ovšem zase bych se přikláněla spíš ke kozím nebo třeba ovčím...Navíc u nich ani není poznat, že je to z jiného mléka.
Ovšem, vše je jen na Vaší úvaze, milá Marcelko. Také jsem mléko ve Vašem věku pila a ujížděla na kefírech, ale nyní vím co vím a to je především to, že mléko nadýmá a zahleňuje a že mi prostě nesedne a vlastně ani nechybí...
S tím kefírem je to lepší. Ten si ča od času kozí nebo ovčí ještě dopřeji. Navíc ovčí kefír, neboli žinčice, je velice čístící :-).
Zdravím. Alemari