
Když nás honí mlsná, lze ji zahnat zdravým pečivem, které není přeslazené a ani přeplněné tukem. Tímto „mlsáním“ třeba k počítači nebo k televizi mohou být i ovesné kousky s ořechy.
Odvážené množství jemných ovesných vloček přelijeme vařící vodou a necháme asi 20 minut nabobtnat.
Ke zbobtnalým ovesným vločkám přidáme nejdříve med a dobře ho rozmícháme, vlastně rozpustíme.
Vlašské ořechy posekáme nožem nahrubo a společně se sezamem, rozinkami, obilnými klíčky a lžičkou oleje je přidáme k oslazeným ovesným vločkám.
Výsledné hutné kašovité těsto můžeme krásně ovonět pár kapkami citrónového aromatického oleje.
Pak už jen klademe lžící na plech vyložený pečícím papírem malé hromádky, které lehce rozmáčkneme, aby nebyly moc vysoké na výšku a pekly se stejnoměrně.
Ovesné kousky pečeme pomalu při 150-180 °C asi 1 hodinu do světle hněda.
Chceme-li mít slavnostnější podobu tohoto pečiva, potřeme spodní stranu hořkou čokoládou a necháme v chladu zatuhnout.
Takto je můžeme podat i nečekané návštěvě, tedy pokud je ochráníme před snědením. :-)