Ovesné mlsky s ořechy

asi 30 kousků dle velikosti | Při oslabené slinivce jenom ochutnat a raději bez čokolády.

Ingredience:
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 350 ml horké vody
  • 80 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 40 g rozinek sultánek
  • 20 g pšeničných nebo špaldových klíčků
  • 10 g loupaného sezamu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce panenského řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nemusí být)
  • hořká čokoláda s třtinovým cukrem na potření (např. Xoco)

Když nás honí mlsná, lze ji zahnat zdravým pečivem, které není přeslazené a ani přeplněné tukem. Tímto „mlsáním“ třeba k počítači nebo k televizi mohou být i ovesné kousky s ořechy.

Odvážené množství jemných ovesných vloček přelijeme vařící vodou a necháme asi 20 minut nabobtnat.

Ke zbobtnalým ovesným vločkám přidáme nejdříve med a dobře ho rozmícháme, vlastně rozpustíme.

Vlašské ořechy posekáme nožem nahrubo a společně se sezamem, rozinkami, obilnými klíčky a lžičkou oleje je přidáme k oslazeným ovesným vločkám.

Výsledné hutné kašovité těsto můžeme krásně ovonět pár kapkami citrónového aromatického oleje.

Pak už jen klademe lžící na plech vyložený pečícím papírem malé hromádky, které lehce rozmáčkneme, aby nebyly moc vysoké na výšku a pekly se stejnoměrně.

Ovesné kousky pečeme pomalu při 150-180 °C asi 1 hodinu do světle hněda.

Chceme-li mít slavnostnější podobu tohoto pečiva, potřeme spodní stranu hořkou čokoládou a necháme v chladu zatuhnout.

Takto je můžeme podat i nečekané návštěvě, tedy pokud je ochráníme před snědením. :-)

Poznámka: Vždy si pár kousků ponechávám i bez polití hořkou čokoládou. Nepolité slinivce neublíží a mohu trochu mlsat také.

Když budeme dělat malé hromádky, můžeme toto pečivo použít i jako sváteční cukroví. Budou hodně podobné marokánkům.

19 798 zobrazení článku
O autorce
10 Komentářů
  1. Anna B. Odpovědět
    Už je to v rúre, a vônia to nádherne, tešíme sa na to s priateľom :)
    • Alemari Odpovědět
      Držím palce, aby se povedly, milá Anno :-) Alemari
  2. Anna Odpovědět
    Dobry den Alemari, rada bych se zeptala, jak dlouho mi toto ovesne mlsani vydri i treba pri uskladneni v chladu. Kousku je to pro jednoho cloveka dost, ale kdyz uz je jednou pecu, tak jich samozrejme udelam radeji vice :) Stejna otazka me napadla u dietnich kokosek.. Myslite, ze tyden vydrzi a nezkazi se? Predem dekuji a zdravim do Brna, A.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý dne přeji Anno. Já myslím, že to vydrží, týden určitě, je to pečené...Zdravím. Alemari
  3. Anna Odpovědět
    Děkuji za odpověď. Mohla bych ještě doplňující dotaz na Váš názor na škodlivost ovesných vloček, která je někde zmiňována (zahleňování organismu..)? Hezkou neděli!
    • Alemari Odpovědět
      Nesdílím žádný takový názor, že by ovesné vločky měly být škodlivé. Ba, naopak, svým obsahem vlákniny jsou čistící a svými kvalitními škroby, bílkovinami, tuky a minerálními látkami jsou velice prospěšné ba přímo léčivé. Natolik mi pomáhají již mnoho let, že o nich nemíním pochybovat. Tolik můj osobní názor, který mám podpořen mnohaletými zkušenostmi jak s očistnými dietami, tak postními ovesnými dny viz např. čistící kůra dle knihy Christiny Heidelklang Nebezpečné plísně kolem nás. Alemari.
  4. ponetka Odpovědět
    Milá Alemari, děkovat Vám za tyto stránky je nošením dříví do lesa. Jediné, co mě mrzí, že jsem je neobjevila dřív, dokud byla dcera maličká a navykla by si hned od začátku na zdravější stravu a mlsání. Dnes už je šestiletá a více méně mi oznámí, že bříško ochutná, ale nepochutná si. Ale já se nedám :-). Včera jsem zkoušela ovesné mlsky a musím říct, že rovnou z plechu byly křupavé a vynikající. Ale protože jsem dělala dvojitou dávku, zbytek mi do druhého dne změknul a ne že by to nebylo dobré, ale už to není ono. Myslíte, že jsem je pekla málo a chtělo to vydržet opravdu hodinku? Já je vytahovala asi po 50 minutách, protože se mi zdály tmavé. Když mají vydržet týden, jak docílit toho, aby zůstaly křupavé, jde to? Dnes jsem dělala jahelné placky se zelím a jsou výborné. Moc děkuji za Vaše recepty a rady ohledně zdravé výživy. Přeji hezký den. M.
    • Alemari Odpovědět
      Zdravím milá ponetko a děkuji za Vaše slova ohledně mého webu. Co se týče té křupavosti. To nemusí být pečením, spíš bych řekla, že Vám do druhého dne pečivo zvlhlo. Když chci uchovat třeba pražené vločky nebo i jiné pečivo křupavé, tak je zavřu neprodyšně do krabice, aby k němu vlhkost nemohla, to pak vydrží. A obvykle je ještě dám i někam do chladu. Zdravím. Alemari
  5. Dana Odpovědět
    Dobrý den Alemari, dnes jsem pekla tyto ovesné mlsky. Chuťově byly naprosto vynikající, ale nevím, zda se mi podařila ta správná konzistence. V troubě mi nechtěly vůbec ztuhnout, teprve až po vychladnutí jakoby ztuhly, ale křupavé byly jen zespodu, na povrchu byly spíše buchtové. Nevíte, zda by to mohlo být i tím, že jsem místo medu použila sladěnku nebo chtěly ještě více péct?
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji, milá Dano. Nu, tu konzistenci si doopravdy můžete ovlivnit délkou pečení, ale není na závadu je mít měkčí, to ocení zvláště starší strávníci :-). To je již na Vás, jak je dotvoříte k chutí své :-) I já je mívám jen spíš pevné, ani ne moc křupavé. Ano, na povrchu mohou být i buchtové. Ta případná čokoláda zespodu je vždy zpevní. Alemari

Zanechte odpověď

*