Ovesné placky s mrkví

1 porce | Při oslabené slinivce jsou velmi vhodné

Ingredience:
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 150 ml vařící vody
  • 50 g jemně strouhané mrkve
  • 35 g ovesné mouky (z namixovaných ovesných vloček)
  • koření „Horalka“
  • mletý kmín
  • mořská sůl

Různé obilné nekynuté placky jsou dobrou přílohou k dušené zelenině a také náhradou za kynuté knedlíky nebo i brambory. Když i do nich přidáme zeleninu, stanou se plnohodnotným samostatným dietním jídlem.

Příprava ovesných placek obohacených a odlehčených mrkví je snadná a netrvá dlouho. K množství jemných ovesných vloček, které jsem odvážili,  přidáme mletý kmín a koření „Horalku“ a lehce je osolíme. Zalijeme vařící vodou, promícháme a necháme odležet. Vločky zbobtnají a „zhutní“.

Mezitím co budou chladnout si umixujeme další ovesné vločky na hladkou ovesnou mouku, kterou budeme potřebovat na obalování placek.

Do prochladlých nabobtnaných vloček přimícháme jemně nastrouhanou mrkev a hmotu poprášíme trochou mouky, aby šla dobře vyklopit na vál. Ten pomoučíme zbytkem ovesné mouky a těsto v ní obalíme a vyválíme silný váleček.

Váleček z těsta nakrájíme na stejné díly, které obalíme v mouce a vytvarujeme silné placky jako malé karbanátky. Na plechu je ještě dotvarujeme rukou a víc rozplácneme. Pečeme v troubě cca 35 minut při 160 °C nejlépe na pečicím papíře. Dobře se pečou též na nepřilnavém plechu v horkovzdušné troubě. V půli pečení placky obrátíme, aby byly stejnoměrně propečené z obou stran.

Podáváme teplé jako přílohu, ale jsou výborné i samotné studené.

Poznámka: Mám vyzkoušeno, že namixovaná mouka z jemných nebo celých ovesných vloček je pro obalování placek vhodnější než kupovaná, protože ta je mletá z celých zrn a je spíš hrubá a při obalování placek nepřilne k těstu. Tu používám nejvíc na vaření kaší.

Ovesné placky s mrkví jsou jemné a dietní a pro oslabenou slinivku je vřele doporučuji. Mohou však být součástí i dětského jídelníčku, ale dle mého soudu budou chutnat všem, kdo se chtějí stravovat zdravěji.

43 684 zobrazení článku
O autorce
14 Komentářů
  1. Libuška Odpovědět
    Dobrý den, vyzkoušela jsem tyto placky, překvapila mě jednoduchá příprava, chutnaly mi, ale - byly uvnitř jakoby "kašovité". Zajímá mě, zda je to v pořádku, nebo si myslíte, že měly být více pečené, případně slabší (těžko se to odhaduje, byly asi 0,5-0,75 cm). Děkuji za odpověď i inspiraci...
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý de přeji. Milá Libuško, to že mohou být placky uvnitř jakoby nedopečené, není na závadu a na chuti jim to neubere. Nemusí být uvnitř pevné, ono to ani moc nepůjde, díky té mrkvi. Jistě, když je uděláte tenčí, docílíte většího propečení.

      Já si je připravovala i na cesty a když jsou studené, ono to uvnitř pak není tak kašovité, protože škrob v chladu ztuhne. Vše je potřeba i více vyzkoušet, jak Vám to bude lépe vyhovovat a chutnat. Zdravím. Alemari

  2. Pavla Kovacs Odpovědět
    Dobrý den Alemari přeji, i vám všem, kteří čerpají z tohoto webu inspiraci. Placky jsou jednoduché a skvělé, jen pro mě je té ovesné mouky málo, a protože jsem měla ruce celé oblepené hmotou a nejblíže byla amarantová mouka, tak jsem přidala ještě 50 g této mouky a nyní už vím, že budu dělat vždy dvojité i trojité dávkování. Dali jsme si je k obědu ke špenátu, a k večeři k salátu a v průběhu i samotné. Děkuji za oživení. Příjemné sněžné Velikonoce :)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Pavlo, děkuji za zprávu. Příjemné Velikonoce též :-)
  3. Lucie Odpovědět
    Výborný recept ! Tak jako Vaše stránky :-) Jen další důkaz toho, že se vždy nemusí péct s kilem másla, mouky apod.. Včera jsem tento recept vyzkoušela a placky mi moc zachutnaly :-) akorát na druhý den nejsou na povrchu tak křupavé jako napoprvé a bohužel změkly..nevím čím to je..nechala jsem jich jen tak na vzduchu aby nezměkly, ale stejně to moc nepomohlo.. Jakou konzistenci by měly přibližně mít po upečení ? Já je měla uvnitř hodně měkké a na povrchu křupavé, ale to je myslím hlavně mojí troubou, která nepeče správně.. Děkuji za odpověď :-)
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji, milá Lucie, za Vaše vyjádření k mým stránkám, za pochvalu, potěšilo mne to. Myslím si, že placky máte upečeny správně, nejsou celé křupavé, ve vnitřku jsou i vlhké, ale do druhého dne opravdu měknou, vlivem obsažené vlhkosti, ale i tak si je někdy vozím s sebou na cesty. Možná by po vychladnutí pomohlo uzavřít do krabičky a dát do ledničky, pokud je všechny nesníte, a pakliže je nikam nevezete, ale budete je konzumovat doma, jenom bych je na suché pánvi lehce orestovala, prohřála. To mne ale jen tak nyní napadlo, nemám to vyzkoušeno. Většinou je sním hned nebo jsem je měla tedy mimo domov pak měkké, ale nevadilo mi to. Na cesty je vozím buď v krabičce nebo zabaleny v papíru na pečení, ten se k nim nepřilepí, když mírně vlhnou. Zdravím. Alemari
  4. Tomáš Odpovědět
    Dobrý den, moc děkuji za Váš web. Když mi před časem lékaři řekli, že budu muset slinivkovou dietu držet už napořád, zděsil jsem se, ale na Vašem webu jsem našel spoustu návodů a nápadů a po "normálním" jídle se mi už stýská jen málo (pečená kachnička, řízek). Ovesné placičky, stejně jako jáhlové, pohankové, rýžové nebo špaldové jsem si velice oblíbil a doma jimi často nahrazujeme pečivo. Vynikající jsou jak na sladko, tak na slano nebo s nějakou pomazánkou (pomazánky z tofu na 100 způsobů) , se zavařeninou nebo jako příloha napařené v páře místo knedlíků. Manželka říká, že se vrací do dětských let u své babičky v Japonsku (je Japonka). Japonská vesnická domácí kuchyně je totiž jen s malými úpravami pro pankreatiky velice vhodná - rýže, ryby a mořské plody, spousta zeleniny a bylinek a řasy, příprava prakticky bez tuku, hlavně vařením nebo v páře nebo na pánvi dušením ve vývarech ze všeho možného.
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám, milý Tomáši, za Vaše slova k webu. Jsem ráda, že zde nacházíte inspiraci k chutným pokrmům. Moc Vám držím palce. Vím, že tato dieta není jednoduchá, ale lze v ní najít své kouzlo a pak si doopravdy člověk ani nepovzdechne po tom bývalém jídle. Alemari
  5. Hannyra Odpovědět
    Dobrý den. Mohla bych se prosím zeptat, zda se můžou jíst ještě ten den kdy se upečou nebo s mou slinivkou musím čekat až do dalšího dne? Předem děkuju.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den. Ano, mohou, dokonce jsou výborné i teplé :-) I když píšete... s mou slinivkou...nemělo by to vadit, ovšem neznám Vaše aktuální potíže, dle nich to musíte zvážit... Sama je mám ráda teplé a v klidovém období mi neubližují. Tak jak uvádím za počtem porcí..Pro oslabenou slinivku jsou velmi vhodné :-) Zdravím. Alemari
  6. Veronika Odpovědět
    Dobrý den, super recept, jsou výborné. Je skvělé, že se těsto může pokaždé o něco pozměnit - přidala jsem kapku olivového oleje, vajíčko a bazalku a jsou také super. Budu jimi nahrazovat pečivo. Díky za zpestření jídelníčku :) Krásný den, V.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den milá Veroniko. Jsem ráda, že chutná. Děkuji. Alemari
  7. Tyna Odpovědět
    Dobry den, zkoušela jste je, prosim, připravovat na grilu? Diky
    • Alemari Odpovědět
      Zdravím Tyno. Ne, na grilu jsem je péci nezkoušela. Jednak ho nemám a jednak si myslím, že konzistence placek před upečením je dost tvárná a poddajná a těsto by možná mřížkami mohlo propadávat. Jak jsem gril viděla u známých, tak si nejsem jistá, že by to šlo. Placky chtějí pevnou oporu na plechu. Pokud lze grilovat i na plechu, tak možná jo. To by chtělo leda vyzkoušet. Já neznám možnosti grilu. Pěkný večer přeji. Alemari

Zanechte odpověď

*