
Různé obilné nekynuté placky jsou dobrou přílohou k dušené zelenině a také náhradou za kynuté knedlíky nebo i brambory. Když i do nich přidáme zeleninu, stanou se plnohodnotným samostatným dietním jídlem.
Příprava ovesných placek obohacených a odlehčených mrkví je snadná a netrvá dlouho. K množství jemných ovesných vloček, které jsem odvážili, přidáme mletý kmín a koření „Horalku“ a lehce je osolíme. Zalijeme vařící vodou, promícháme a necháme odležet. Vločky zbobtnají a „zhutní“.
Mezitím co budou chladnout si umixujeme další ovesné vločky na hladkou ovesnou mouku, kterou budeme potřebovat na obalování placek.
Do prochladlých nabobtnaných vloček přimícháme jemně nastrouhanou mrkev a hmotu poprášíme trochou mouky, aby šla dobře vyklopit na vál. Ten pomoučíme zbytkem ovesné mouky a těsto v ní obalíme a vyválíme silný váleček.
Váleček z těsta nakrájíme na stejné díly, které obalíme v mouce a vytvarujeme silné placky jako malé karbanátky. Na plechu je ještě dotvarujeme rukou a víc rozplácneme. Pečeme v troubě cca 35 minut při 160 °C nejlépe na pečicím papíře. Dobře se pečou též na nepřilnavém plechu v horkovzdušné troubě. V půli pečení placky obrátíme, aby byly stejnoměrně propečené z obou stran.
Podáváme teplé jako přílohu, ale jsou výborné i samotné studené.
Já si je připravovala i na cesty a když jsou studené, ono to uvnitř pak není tak kašovité, protože škrob v chladu ztuhne. Vše je potřeba i více vyzkoušet, jak Vám to bude lépe vyhovovat a chutnat. Zdravím. Alemari