Ovesný karobový puding

1-2 porce | Při oslabené slinivce doporučuji oříšky nastrouhat na jemno a mandle raději vyloučit.

Ingredience:
  • 60 g ovesné mouky celozrnné
  • cca 450 ml vody
  • 40 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“
  • 8 g karobu (1 vrchovatá lžička)
  • 20 g sekaných vlašských ořechů
  • 20 g rozinek + trochu na ozdobu
  • skořice, mletý fenykl
  • 2 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • 1–2 lžičky medu
  • pár loupaných mandlí na ozdobu

Z ovesné mouky můžeme péci pečivo, připravovat kaše, ale málokdo možná vyzkoušel, že z této mouky lze uvařit i dobrý puding. Když jej obohatíme rozinkami a ořechy, osladíme místo cukru trochu medem, získáme zaručeně zdravější dezert, který nám může nahradit i zákusek z cukrárny.

Nejdříve si připravíme asi 500 ml vlažného ovesného „mléka“ ze 40 g sušeného nápoje a 450 ml vody. Většinou ho připravuji tak, že odvážené množství ovesného nápoje „Oves Milk“ rozpustím (ve vyšší nádobě) asi ve 200 ml horké vody doplním studenou vodou na požadovaný objem.

Do připraveného ovesného „mléka“, které již není horké, ještě před vařením společně s karobem rozmícháme ovesnou mouku. Před vařením pudingu si také nakrájíme rozinky a vlašské oříšky na zpestření pudingu.

Připravenou tekutinu s moukou nalijeme do hrnce a začneme zahřívat. Přidáme ¼ lžičky skořice a stejné množství mletého fenyklu, vše nejen pro krásnou vůni, ale i na dobré trávení. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 2 minuty.

Hotový puding „ovoníme“ pár kapkami citrónového aromatického oleje, osladíme trošku medem, přidáme rozinky a oříšky, dobře rozmícháme a za tepla nalijeme do vodou vypláchnuté misky.

Necháme dobře ztuhnout a vychladit. Puding můžeme ozdobně obložit i loupanými mandlemi a velkými rozinkami.

Jiná variace servírování je polití pudingu ovesnou smetanou s vlákninou, která nám nahradí tučnou šlehačku. Ozdobit můžeme ještě i marmeládou bez cukru nebo i dia.

Ovesná smetana s vlákninou

Ingredience:
  • 25 g ovesného nápoje
  • 50 ml teplé vody
  • 10 g ovesné vlákniny s lecitinem
  • 1–2 lžičky medu
  • 1 kapka citron. arom. oleje „Just“

V teplé vodě rozmícháme sušený ovesný nápoj „Oves Milk“ a ovesnou vlákninu. Směs osladíme medem dle chuti a dochutíme kapkou citrónového aromatického oleje.

Necháme vychladit. V chladu mírně zatuhne a získá krémovou konzistenci. Musíme ovšem brát v úvahu, že je to jenom náhražka za smetanu, ale na ozdobení zcela postačí.

Poznámka: V této podobě, jak jsem puding uvařila, neublížil ani mé oslabené slinivce. Máme-li ale zrovna po akutních potížích, asi bych zvolila hodně šetrnou variantu pudingu, bez rozinek a oříšků, jen trošku oslazený medem. Medem raději šetříme, krájené rozinky nám puding osladí dostatečně.

Jinak výživově obohacený puding bude vhodný pro děti a všechny, kteří potřebují kvalitní zasycení. Dle mého názoru by mohl dobře posloužit i ke zdravé snídani, která se dá v nouzi vzít i s sebou v nějaké krabičce na cestu či do práce a dobře nás na dopoledne zasytí svými „pomalými glycidy“.

Ovesnou mouku nemůžeme rozpouštět v horkém mléce, protože by vytvořila okamžitě žmolky, které již pak nejdou rozmíchat, snad jedině rozmixovat, ale to bychom si jenom přidali práci. Ovesný nápoj Oves Milk se zase hůře rozpouští ve studené vodě a tak volíme uvedený postup.

Na míchání a současné odměřování horkých i studených nápojů nejraději používám původní velkou chemickou kádinku, jak zmiňuji v článku Pomocníci v naší kuchyni . Velice se mi osvědčuje kádinka o objemu 800 ml, kterou mám upravenu držákem. Je to již vyšší nádoba, ve které rozmíchám nejen sušený nápoj, ale následně přímo mouku a vše se dobře současně odměřuje a též i přelévá.

16 929 zobrazení článku
O autorce
3 Komentářů
  1. lucka.sun Odpovědět
    Dobrý den Alemari, o víkendu jsem zkoušela tento puding, byl výtečný, ale musela jsem ho sníst z mističky, do kterého jsem ho nalila neb mi tak dobře nevytuhl :-(. Asi jsem ho v té ledničce nenechala dostatečně dlouho...když ta chuť na něj byla obrovská :-). Děkuji moc za inspiraci, pěkný den Lucka
    • Alemari Odpovědět
      :-) Za málo, milá Lucko. Jojo, chuť je někdy větší než trpělivost. Ale to nic, i tak je to jedlé...:-) Srdečně zdravím. Alemari
  2. Maru Odpovědět
    Hmmm, asi vyzkousim :) Vypada to dobre a zdrave! Doma mam zrovna Caro, tak bych ho mohla pridat do receptu :)

Zanechte odpověď

*