
Z ovesné mouky můžeme péci pečivo, připravovat kaše, ale málokdo možná vyzkoušel, že z této mouky lze uvařit i dobrý puding. Když jej obohatíme rozinkami a ořechy, osladíme místo cukru trochu medem, získáme zaručeně zdravější dezert, který nám může nahradit i zákusek z cukrárny.
Nejdříve si připravíme asi 500 ml vlažného ovesného „mléka“ ze 40 g sušeného nápoje a 450 ml vody. Většinou ho připravuji tak, že odvážené množství ovesného nápoje „Oves Milk“ rozpustím (ve vyšší nádobě) asi ve 200 ml horké vody a doplním studenou vodou na požadovaný objem.
Do připraveného ovesného „mléka“, které již není horké, ještě před vařením společně s karobem rozmícháme ovesnou mouku. Před vařením pudingu si také nakrájíme rozinky a vlašské oříšky na zpestření pudingu.
Připravenou tekutinu s moukou nalijeme do hrnce a začneme zahřívat. Přidáme ¼ lžičky skořice a stejné množství mletého fenyklu, vše nejen pro krásnou vůni, ale i na dobré trávení. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 2 minuty.
Hotový puding „ovoníme“ pár kapkami citrónového aromatického oleje, osladíme trošku medem, přidáme rozinky a oříšky, dobře rozmícháme a za tepla nalijeme do vodou vypláchnuté misky.
Necháme dobře ztuhnout a vychladit. Puding můžeme ozdobně obložit i loupanými mandlemi a velkými rozinkami.
Jiná variace servírování je polití pudingu ovesnou smetanou s vlákninou, která nám nahradí tučnou šlehačku. Ozdobit můžeme ještě i marmeládou bez cukru nebo i dia.
Ovesná smetana s vlákninou
V teplé vodě rozmícháme sušený ovesný nápoj „Oves Milk“ a ovesnou vlákninu. Směs osladíme medem dle chuti a dochutíme kapkou citrónového aromatického oleje.
Necháme vychladit. V chladu mírně zatuhne a získá krémovou konzistenci. Musíme ovšem brát v úvahu, že je to jenom náhražka za smetanu, ale na ozdobení zcela postačí.