Ovesný koláč s jahodami a kokosem

1 koláč do dortové formy o průměru 22 cm

Ingredience:

Podkladové těsto:

  • 130 g jemných ovesných vloček
  • 30 g mletého kokosu
  • 200 ml vařícího obilného nápoje (rýžového, ovesného)
  • 30 g rýžového sirupu (popř. medu)
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nemusí být)
  •  rovná lžička mleté skořice
  • 30–35 g ovesné celozrnné mouky

Náplň:

  • 200–210 g tofu natural
  • 30-40 g mletého kokosu
  • 30 g sojového nápoje „Soja Milk vanilka“+ 70 ml teplé vody nebo 100 ml obilného nápoje tekutého
  • 10-20 g rýžového sirupu
  • 25 g maizeny
  • 2 kapky pomerančového aromat. oleje „Just“ (nemusí být)

Ovoce na koláč:

  • 300-350 g jahod

Nový recept na koláč může vzniknout i kombinací několika ověřených postupů a přidáním a záměnou některých surovin. Lehký letní koláč bude vynikající s jahodami, ale také s borůvkami nebo meruňkami. Máte-li chuť, můžete vyzkoušet.

Nejdříve si připravíme podkladové těsto. Odvážené suroviny, které jsou v sypkém stavu smícháme v míse a zalijeme je 200 ml horkého, právě vařícího, rýžového „mléka“. Promícháme a necháme nabobtnat cca 20 minut. Pak přidáme rýžový sirup, ovoníme aromatickým olejem a důkladně v míse propracujeme. Nakonec těsto poprášíme ovesnou moukou a vyklopíme vše na vál, kde z těsta zpracujeme kouli a následně placku.

Odměříme si dno dortové formy, kterou prostě a jednoduše horním krajem obtiskneme na placku a vykrojíme podklad, který vložíme do formy vyložené papírem na pečení. Odkrojenou hmotu zpracujeme ve váleček a uděláme z ní okraje korpusu, asi tak jak je uvedeno v receptu na Ovesný koláč s jablky.

Do mixéru si rozdrobíme tofu natural, zalijeme tekutým obilným mlékem, osladíme rýžovým sirupem a dobře rozmixujeme do krémové podoby. Pak již jen ovoníme aromatickým olejem a přidáme kokos a kukuřičný škrob neboli maizenu. Vše opět promixujeme, aby se složky dobře promísily.

Náplní vyplníme korpus a pěkně ji po ploše rozetřeme ale tak , aby se dotýkala jen okrajů a nepřekrývala je. Množství náplně by mělo přesně vyjít, tedy aspoň jsem se o to snažila :-)

Jahody opereme, očistíme od stopek a podélně rozkrojíme. Dle své fantazie je poklademe na koláč a nyní již zbývá jen jeho upečení.

Troubu si mírně předehřejeme a koláč pak pečeme cca 45 minut při teplotě 170°C a pak dopečeme ještě při mírnější, cca 150-160 °C, aby se jahody moc neroztékaly. Mělo by stačit již jen tak 15-20 minut, ale to mám vztaženo k mé plynové troubě, která mi tak dobře nedrží konstantní teplotu. Doporučuji proto poprvé pečení dobře pohlídat. Bude tu určitě větší variabilita jak v teplotě tak v čase pečení dle typu trouby.

Upečený koláč necháme před krájením dobře vychladnout, aby tofu náplň pěkně ztuhla. Koláč je vhodné před podáním i vychladit v ledničce a také pak uchovávat v chladu, pakliže jej hned nesníme :-), je pak ještě víc osvěžující v horkých letních dnech.

Poznámka:  Tento koláč jsem již připravovala letos asi  čtyřikrát i s různým ovocem nebo i s ovocným želé na tofu náplni a vždy velice chutnal. Je příjemně „vlhký“ díky tofu a také je i sytivý, ale kupodivu i v této kombinaci je vhodný i pro oslabenou slinivku. S jeho trávením, samozřejmě v omezeném množství, nemám ani při oslabené slinivce problém, ale ti, co již mají nějaké trávicí potíže, musí zvážit svůj současný zdravotní stav. Určitě nejsem garant, že vše bude vyhovovat všem, ale mohu vám sdělit své zkušenosti z testování na svém těle a to dopadlo příznivě.

Samosebou lidé, co nemají žádné zdravotní omezení si určitě smlsnou. Já bych tedy tento koláč mohla připravovat v rodině pro druhé skoro každý den a jsem si jista, že by si vždy své strávníky našel :-)

I tento koláč patří mezi ty pokrmy, které lidem mohou pohladit i duši :-)

Protože již vnímám i dotazy na jeho delší uchování, tak mohu uvést, že jedině v chladu, v lednici, ale lze i v mrazničce. Koláč jsem již několikrát zmrazila, aby mohl počkat na návštěvu i za více dní, a jeho pozvolné rozmrazení mu na chuti nijak neubralo. Je ale lepší jej před zmrazením rozkrájet přímo na díly.

Ještě dodávám, že pakliže nemáte aromatické oleje pro vnitřní užití, které sice příjemně koláč ovoní :-), nemusíte dávat žádnou náhradu, ani citrónovou šťávu. Koláč bude chutný i tak.

Sdílení

    34 206 zobrazení článku
    O autorce
    8 komentářů
    1. Jarka Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych upéct tento koláč. U nás ve zdravé výživě mají celozrnnou mouku ovesnou jenom instantní. Můžu použít i tuto? Moc děkuji za odpověď. Jarka
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Ano, Jarko, myslím si, že je to možné. Koneckonců jakoukoliv mouku, která by trochu pomohla s přenesením korpusu. Sice se snažím ctít zásadu stejné obiloviny, ale určitě si můžete pomoci i jinou moukou. Držím palce, aby se Vám povedl. Alemari
    2. KaLi Odpovědět
      Děkuji za recept, je to opravdu vynikající :) Během pečení jsem občas měla drobné pochybnosti (moc těsta, málo náplně apod.), ale nakonec se vše bez problémů vydařilo a určitě jsem tento koláč nepekla naposledy :)
      • Alemari Odpovědět
        Tak to mě moc těší, milá KaLi :-) Děkuji za Váš komentář. Zdravím. Alemari
    3. evuska Odpovědět
      Co je maizena? Je to kukuřičný škrob? A vařící obilný nápoj? Dá se to něčím nahradit?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer, evusko. Ano, maizena je kukuřičný škrob. Vařící obilný nápoj je obilný nápoj, třeba od Alnatury, který se kupuje již tekutý, bývá v krabici a jen jej přivedete k varu. Proč bychom ho nahrazovali, když on sám nám zde nahrazuje kravské mléko, kterému se mnoho lidí musí již vyhýbat a vzhledem k jeho problematickým vlastnostem ho již ani já nepoužívám. Nahrazovat ho kravským mlékem by bylo krok zpět. Alemari.

        P.S. Ještě mě napadlo, že chcete dát třeba něco úplně jiného, tak to by pak stačila asi i vařící voda...I tak by se to mohlo povést, ale trošku by to bylo ochuzeno o tu "mléčnou" příchuť. Alemari :-)

    4. Monika Volfová Odpovědět
      Dobrý den, taky jsem neměla ovesnou mouku, tak jsem ovesné vločky namixovala v mixéru. Dobrý večer, Alemari, právě jsem koláč vytáhla z trouby. Tofu jsem objevila teprve nedávno, věděla jsem samozřejmě, že existuje, ale nějak jsem se ho bála. Minulý týden jsem si udělala pomazánku podle Vašeho receptu a moc jsem si pochutnala. Teď jsem upekla koláč, jen jsem si nějak popletla recept, neměla jsem obilné mléko, tak jsem namočila kokos. A pak ho zapomněla dát do těsta. Tofu jsem rozmixovala s namočeným kokosem a jsem zvědavá, jaké to bude. Na pohled vypadá báječně. Děkuji.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji milá Moniko a děkuji za komentář. Inu, chybičky se vloudí, ale mohl by i tak chutnat. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *