
Makových specialit je známo velké množství, ale pokud máte málo času a přitom velkou chuť na něco s mákem, pak mohu tyto koláče jen doporučit. Jsou oslazeny rýžovým sirupem a podkladové těsto je bez vajec a bez kravského mléka.
Jejich velkou předností je snadná příprava. Tu začneme od spodních korpusů. Nejdříve odvážíme jemné ovesné vločky a suché je smícháme s ovesným nápojem. Pak je zalijeme přesným množstvím vařící vody, tedy 300 g (nejlépe přímo na digitální váze) a rychle promícháme, aby vločky mohly stejnoměrně nabobtnat. Použijeme-li ovesný nápoj tekutý, tak jej ohřejeme k bodu varu a ovesné vločky zalijeme přímo tímto. Ještě do teplých vmícháme rýžový sirup nebo med a necháme chladnout. Mezitím se budeme věnovat přípravě makové nádivky.
Máme-li mlýnek na mák, vyzveme nějakého domácího pomocníka na pomletí máku. Jelikož sama nemám síly na mletí na mlýnku a pomocníci nebývají vždy v dosahu :-), používám malý mixér na kávu, kde potřebné množství máku, většinou tak po 50 g na jemno namixuji. Není to sice stejná technologie jako ruční mletí, mixér je tzv. tříštivý a zrníčka rozseká, ale jemnost pomletí je dosti srovnatelná s pomletím na ručním makovém mlýnku, který zrníčka tlakem lisuje.
Mixování netrvá dlouho a tato část přípravy zabere maximálně 10 minut. V dalším kroku si dáme do menšího hrnečku 400 ml vody a odvážený ovesný nápoj pro nádivku a dáme vařit. Při použití ovesného nápoje tekutého odlijeme přímo uvedené množství, které dáme vařit. Jakmile začne ovesný nápoje pěnit, přisypeme mletý mák a za míchání povaříme. Mák při vaření zhoustne. Přivoníme skořicí, hřebíčkem, aromatickým olejem Just (není bezpodmínečně nutný), osladíme rýžovým sirupem a zahustíme kukuřičnou strouhankou. Necháme zchladnout.
Nyní si připravíme dva plechy, které vyložíme papírem na pečení a můžeme již předehřívat troubu. Do prochladlé ovesné směsi zamícháme panenský slunečnicový olej a asi polovinu množství ovesné mouky. Těsto vyklopíme na rovný povrch, který posypeme zbylou ovesnou moukou. Povrchem může být i umytý kuchyňský stůl nebo kuchyňská linka, nemáme-li vál.
Ve zbylé ovesné mouce těsto jen obalíme a rozdělíme na dvě části. Z každé části vytvoříme silnou placku a rozpracujeme ji válečkem na větší kruhový korpus. Podkladové korpusy umístíme na plechy a dotvoříme rukou do průměrů cca 22 cm. Nyní již jen naneseme a rozetřeme po povrchu makovou nádivku a povrch ozdobíme ořechy.
Plechy vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 35–45minut do růžových okrajů. Dáváme pozor, abychom při pečení nespálili oříšky. Teplota by se měla pohybovat kolem 180 °C, maximálně 200°C, to pak pečeme celkově kratší dobu. Kdo má rád okraje křupavější, může ještě při mírnější teplotě nechat koláče v troubě „dojít“.
Po upečení koláče sundávám ještě zatepla z plechu a i z pečícího papíru nejlépe na utěrku nebo prodyšnou mřížku, kde je nechám vychladnout.
Krájíme a jíme až prochladlé, tedy, pokud vydržíme počkat :-)