Ovesný koláč s mákem a ořechy

2 větší nízké koláče | Pro oslabenou slinivku dle vašeho uvážení, v jakém ji máte právě stavu, viz poznámka dole.

Ingredience:

Podkladové těsto:

  • 200 g ovesných vloček jemných s klíčky
  • 60 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“+ 300 ml vařící vody (popř. 360 g horkého ovesného nápoje tekutého např. Alnatura)
  • 2 lžíce panenského slunečnicového oleje
  • 40 g rýžového sirupu (popř. medu)
  • 40 g ovesné celozrnné mouky

Maková nádivka:

  • 150 g mletého máku (popř. jemně namixovaného)
  • 2 rovné lžíce rýžového sirupu
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • 40 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ + 400 ml vody (popř. 440 g ovesného nápoje tekutého např. Alnatura)
  • 30–40 g kukuřičné strouhanky
  • 1 rovná lžička mleté skořice
  • špetka tlučeného hřebíčku

Na ozdobu:

  • cca 80 g vlašských ořechů

Makových specialit je známo velké množství, ale pokud máte málo času a přitom velkou chuť na něco s mákem, pak mohu tyto koláče jen doporučit. Jsou oslazeny rýžovým sirupem a podkladové těsto je bez vajec a bez kravského mléka.

Jejich velkou předností je snadná příprava. Tu začneme od spodních korpusů. Nejdříve odvážíme jemné ovesné vločky a suché je smícháme s ovesným nápojem. Pak je zalijeme přesným množstvím vařící vody, tedy 300 g (nejlépe přímo na digitální váze) a rychle promícháme, aby vločky mohly stejnoměrně nabobtnat. Použijeme-li ovesný nápoj tekutý, tak jej ohřejeme k bodu varu a ovesné vločky zalijeme přímo tímto. Ještě do teplých vmícháme rýžový sirup nebo med a necháme chladnout. Mezitím se budeme věnovat přípravě makové nádivky.

Máme-li mlýnek na mák, vyzveme nějakého domácího pomocníka na pomletí máku. Jelikož sama nemám síly na mletí na mlýnku a pomocníci nebývají vždy v dosahu :-), používám malý mixér na kávu, kde potřebné množství máku, většinou tak po 50 g na jemno namixuji. Není to sice stejná technologie jako ruční mletí, mixér je tzv. tříštivý a zrníčka rozseká, ale jemnost pomletí je dosti srovnatelná s pomletím na ručním makovém mlýnku, který zrníčka tlakem lisuje.

Mixování netrvá dlouho a tato část přípravy zabere maximálně 10 minut. V dalším kroku si dáme do menšího hrnečku 400 ml vody a odvážený ovesný nápoj pro nádivku a dáme vařit. Při použití ovesného nápoje tekutého odlijeme přímo uvedené množství, které dáme vařit. Jakmile začne ovesný nápoje pěnit, přisypeme mletý mák a za míchání povaříme. Mák při vaření zhoustne. Přivoníme skořicí, hřebíčkemaromatickým olejem Just (není bezpodmínečně nutný), osladíme rýžovým sirupem a zahustíme kukuřičnou strouhankou. Necháme zchladnout.

Nyní si připravíme dva plechy, které vyložíme papírem na pečení a můžeme již předehřívat troubu. Do prochladlé ovesné směsi zamícháme panenský slunečnicový olej a asi polovinu množství ovesné mouky. Těsto vyklopíme na rovný povrch, který posypeme zbylou ovesnou moukou. Povrchem může být i umytý kuchyňský stůl nebo kuchyňská linka, nemáme-li vál.

Ve zbylé ovesné mouce těsto jen obalíme a rozdělíme na dvě části. Z každé části vytvoříme silnou placku a rozpracujeme ji válečkem na větší kruhový korpus. Podkladové korpusy umístíme na plechy a dotvoříme rukou do průměrů cca 22 cm. Nyní již jen naneseme a rozetřeme po povrchu makovou nádivku a povrch ozdobíme ořechy.

Plechy vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 35–45minut do růžových okrajů. Dáváme pozor, abychom při pečení nespálili oříšky. Teplota by se měla pohybovat kolem 180 °C, maximálně 200°C, to pak pečeme celkově kratší dobu. Kdo má rád okraje křupavější, může ještě při mírnější teplotě nechat koláče v troubě „dojít“.

Po upečení koláče sundávám ještě zatepla z plechu a i z pečícího papíru nejlépe na utěrku nebo prodyšnou mřížku, kde je nechám vychladnout.
Krájíme a jíme až prochladlé, tedy, pokud vydržíme počkat :-)

Poznámka: Již jako malé dítě jsem milovala všechna jídla, kde byl mák. Snad nejvíce mi chutnal přímo samotný, čerstvě pomletý. To jsem ještě nevěděla, že je plný vápníku a do buchet se dává proto, aby vyrovnal kyselé účinky pečiva z pšeničné mouky.

Láska k máku mi vydržela celý život, ovšem s oslabenou slinivkou jej mohu jen omezeně a raději takto tepelně zpracovaný. Na 3–4 kousky si však u tohoto koláče klidně troufnu, mám-li slinivku v klidové období, ale i tak opatrnosti nikdy nezbývá. Kdo má problém se slinivkou, je to na jeho zvážení.

Mák obsahuje 20% kvalitní bílkoviny a 42% nejlepšího tuku. Kromě vysokého obsahu vápníku (1420 mg ve 100 g !!) je mák také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa.

36 254 zobrazení článku
O autorce
14 Komentářů
  1. žroutik_alik Odpovědět
    ňam ňam ňam, to je zase ňamka, Alemari, díky :) Jen by v rámci balení máku mohli prodávat i nějakého otroka, který by ho namlel..ale jak se říká, bez práce - nejsou koláče :) :) :)
    • Alemari Odpovědět
      :-)) hezké. Díky též. Alemari
  2. Sonia Odpovědět
    Snažila jsem se postupovat podle receptu, ale jedno jsem nezvládla, "krájíme a jíme až prochladlé". :) Koláče provoněly celý byt, tak jsem neodolala a ochutnala ještě teplý kousek. Byl lahodný. Tento koláč asi způsobí můj návrat k máku po letech. (Jako dítě to byla má nejoblíbenější nádivka, později jsem měla raději tvaroh.) Děkuji Vám, Alemari, za další skvělý recept!
    • Alemari Odpovědět
      Milá Sonio, děkuji za Váš příspěvek. Nejdříve jsem se "lekla" :-), že se něco nepovedlo, ale pak jsem se musela až pousmát, jak hezky jste vše popsala. Jsem moc ráda, že Vám koláč chutná. Alemari
  3. atafe Odpovědět
    Alemari, jste prostě úžasná. Výborný koláč-opravdu vynikající. V podstatě už vařím jen podle Vás a Vaší skvělé knížky. Musíte být plná lásky a něhy, když vytvoříte takové dobroty a tolik si s tím vyhrajete, aby to bylo zdravé a plné chuti. Děkuji, že jste.
    • Alemari Odpovědět
      Drahá atafe, DĚKUJI. S láskou Alemari
  4. Adriana Odpovědět
    Dobrý den, bez toho sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ by to nešlo, to není zrovna zdravá záležitost...šel by nahradit?
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Adriano. Ano, určitě by šel. Třeba tekutým ovesným nápojem tak jak jsem již do receptu uvedla. Prosím též o přečtení článku z kategorie Suroviny, a i dalších odkazů v článku. K problematice sušených nápojů jsem se zde nesčetněkrát již vyjádřila, a je to již na Vás, co použijete jako náhradu, nic není dogma. Mé recepty nejsou cílem, ale slouží pro začínající k inspiraci. Kdo je již dál, zvolí variantu dle svého uvážení. Zdravím. Alemari
  5. siskaborova Odpovědět
    Dobry den, zavitala jsem naVase skvele stranky poprve a jsem uplny zacatecnik, varim prave cizrnovou polevku a zaroven me napadlo upect tenhle makovy skvost.. Co jsem udelala spatne, kdyz mi z te smesi z vlocek zadne "testo" nevyslo, ale pouze tekuta hmota? Dekuji. Alena
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Alenko. Netuším, nevím jak jste to dělala. Zda byl správný poměr vloček a vody, zda byla voda nebo ovesný nápoj vařící či horký, zda jste to nechala odležet a nabobtnat. Doopravdy nevím. Zkuste prosím opakovat postup znovu. Víc nemohu poradit, musela bych Vás vidět při práci a odvážení surovin. Držím palce. Vše chce praxi, vydržte. Alemari
  6. siskaborova Odpovědět
    Pouzila jsem jahlove vlocky a kastanovy instantni napoj;) ale bylo to i tak VYNIKAJICI..diky! Dneska hledam neco s adzuki..
  7. Majka Odpovědět
    Dobrý den, mohu tento výborný koláč i zamrazit anebo jakou má asi trvanlivost. Děkuji. Majka
    • Alemari Odpovědět
      Zdravím milá Majko. Trvanlivost tohoto koláče jsem zde neověřovala. Je to asi obvyklá doba, řekla bych tři čtyři dny maximálně. Tedy většinou ani tak dlouho nevydržel, protože se snědl. Zamrazit lze. Ne na rok, snad tak na dva tři týdny, možná měsíc, ale rozmrazovala bych jej pozvolna, nejlépe přes, ne v mikrovlnce. Hezkou neděli přeji. Alemari

Zanechte odpověď

*