Ovesný koláč s tofu a jablky

koláč do dortové formy o průměru 22 cm

Ingredience:

Podkladové těsto:

  • 120 g jemných ovesných vloček
  • 30 g jemně strouhaných vlašských ořechů
  • 30 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ + 170 ml vařící vody nebo přímo 200 ml horkého ovesného nápoje „Alnatura“
  • 30 g (1 lžíce) medu (popř. rýžového sladu)
  • 10 g (1 lžíce) panenského slunečnicového oleje
  • 3 kapky citrónového aromat. oleje „Just“
  • 30 g ovesné celozrnné mouky

Náplň:

  • 200–210 g tofu natural
  • 30 g sojového nápoje „Soja Milk vanilka“ + 70 ml teplé vody nebo 100 ml vlažného sojového nápoje Vanilka „Alnatura“
  • 10 g medu (sladu)
  • 25 g maizeny
  • 2 kapky pomerančového aromat. oleje „Just“
  • 250 g strouhaných jablek (bez šťávy)
  • 1 lžička mleté skořice

Ovesný koláč s tofu a jablky a ovesnou drobenkou je přesně vhodný do letního období a umím si jeho podání představit v nedělním odpoledni ke svačině s vychlazenou bílou špaldovou kávou. Koláč je bez vajec, s minimem oleje a nenáročný na přípravu.

Nejdříve si připravíme spodní  podkladové těsto. V misce smícháme jemné ovesné vločky s nastrouhanými oříšky a se sušeným ovesným nápojem.

Směs zalijeme vařící vodou a necháme 5–10 minut bobtnat. V případě použití přímo tekutého ovesného nápoje sušený vynecháme a zalíváme přímo horkým tekutým ovesným „mlékem“. Též necháme bobtnat.

Pak přidáme panenský slunečnicový olej a těsto osladíme medem nebo obilným sirupem a přivoníme pár kapkami citrónového aromatického oleje.

Nakonec těsto zahustíme ovesnou celozrnnou moukou, asi tak 20 g a zbytek si necháme na obalení ovesné placky.

Nespotřebovanou mouku vysypeme na vál, na který vyklopíme těsto z misky a připravíme kulatou placku, kterou vytvarujeme o něco větší než je dno dortové formy o průměru 22 cm. Dno formy vyložíme papírem na pečení nebo vymastíme a ovesné těsto vtlačíme do formy tak, aby částečně vytvořilo zvednuté okraje.

Náplň do koláče vytvoříme z tofu natural. Tofu rozdrobíme do sekacího nožového robotu a za chodu přidáme teplou vodu, ve které jsme rozpustili vanilkové „mléko“ nebo použijeme přímo teplé vanilkové „mléko“ tekuté a dále pak přidáme med či slad anebo obilný sirup. Mixujeme tak dlouho, až vznikne jemný krém.

Do tohoto „tofu krému“ rozmixujeme ještě kukuřičný škrob (maizenu) a náplň také přivoníme aromatickým olejem Just pro vnitřní užití. Tofu krémem naplníme připravený prostor na podkladovém těstě.

Další vrstva se sestává jenom ze strouhaných jablek, ze kterých po nastrouhání stlačením vymačkáme šťávu. Jablka smícháme se skořicí nebo skořicí posypeme jablečnou vrstvu až přímo ve formě.

Jak krycí vrstvu jsem zvolila drobenku též z ovesné mouky a s přídavkem kokosu.

Ovesná drobenka s kokosem

Ingredience:
  • 30 g ovesné celozrnné mouky
  • 30 g ovesných otrub
  • 30 g mletého kokosu
  • 30 g medu (kukuřičného sladu, sirupu)
  • 10 g panenského slunečnicového oleje
  • 2 kapky pomerančového aromat. oleje „Just“

V míse rozdrobením popsaných ingrediencí připravíme drobivou směs, kterou navrstvíme na strouhaná jablka a takto připravený koláč dáme péci do předehřáté trouby.

Pečeme při 180 °C asi 40 minut a pak dopečeme 20 minut v mírné troubě při 160 °C.

Upečený koláč necháme před krájením dobře vychladnout. Koláč je vhodné před podáním i vychladit v ledničce a také pak uchovávat v chladu, pakliže jej hned nesníme :-), je pak ještě víc osvěžující v horkých letních dnech.

Doporučuji podávat s čajem nebo s vychlazenou bílou špaldovou kávou, kterou si připravíme dle receptu, který je již na webu uveden. Tato kombinace je doopravdy velice chutná.

Koláč můžeme „jakoby pocukrovat“ sušeným ovesným nápojem, který krásně nahradí klasický cukr, především vizuálně.

Poznámka: Nechceme-li používat med do těsta, protože je nám líto při tepelném zpracování přijít o některé jeho cenné látky, je výborné použít místo medu obilný slad nebo sirup.

Vyzkoušela jsem zatím pár druhů, ale nejvíce vnímám jako vhodný do těsta rýžový sirup a do drobenky kukuřičný. I když je kukuřičný méně sladký, tedy já to tak alespoň cítím :-), je na drobenku vhodnější, protože se po upečení drobenka na povrchu nerozpadá a nesype z buchty. Drobenka je po upečení mnohem víc kompaktnější, více než s použitím medu.

Koláč je tak trochu variací na kokosový koláč s tofu a ovocem, který jsem již představila, ale více jsem si vzala inspiraci dle starého receptu na tzv. Hraběnčin koláč, kde se kombinovala tvarohová vrstva s jablky. Od tohoto koláče je však „na hony“ vzdálen, především volbou surovin, ale chutí je mu hodně blízký.

Sice jsem tento koláč dělala zatím asi jen třikrát, vždy se však setkal s velmi kladnou odezvou. Je příjemně „vlhký“ díky tofu a jablečné náplni a také je dosti sytivý, ale kupodivu i v této kombinaci je vhodný i pro oslabenou slinivku.

Mohu jen doporučit k vyzkoušení, i když vypadá obyčejně, dovede velmi „pohladit duši“ :-)

43 214 zobrazení článku
O autorce
17 Komentářů
  1. Anna Odpovědět
    Milá Alemari, stránky Vařímezdravě.cz stále sleduji a ráda podle uvedených receptů vařím či peču. Naposledy to byl právě tento koláč, který jsem připravila jako dezert kamarádce na oslavu narozenin. Musím říct, že nezbyl ani drobek, setkal se s obrovským úspěchem - ostatně jako vše, co jsem kdy dle Vašich receptů připravila. Velmi proto děkuji za Vaši práci a inspiraci, kterou mému vaření rozhodně jste. Spousta přátel i členů rodiny se na rozdíl ode mě zdravým stravováním příliš nezabývá, ale kdykoliv jim něco ze svého jídelníčku také připravím, jsou nadšeni a diví se, že něco tak dobrého je zároveň zdravé. To ale všichni, kdo podle Vás něco vařili, určitě dávno vědí. :-) Přeji hodně inspirace do další práce a ještě jednou děkuji, Anna
    • Alemari Odpovědět
      Také moc děkuji za Váš komentář, za Vaše slovní pohlazení, milá Anno. A jsem moc ráda, že právě tento koláč našel další příznivce. Já ho osobně moc miluji :-) Přeji krásný večer a díky, že podle mne vaříte, to mě moc těší. Alemari
  2. Nataly Odpovědět
    Milá Alemari, nedá mi to, musím napsat....koláč včera upečen, do dneška zbyl malý kousek, jedli i naši jinak dost rozmlsaní synátoři, je opravdu vynikající!!! Pro příště snad jen přidám více jablek. Krásný den. :) Nataly
    • Alemari Odpovědět
      Díky Nataly za zprávu. Gratuluji !! Srdečně zdravím. Alemari
  3. Renanka Odpovědět
    Dobrý den, chystám se upéci tento koláč, ale mám jednu nejasnost. Je možné nahradit něčím ovesnou celozrnnou mouku? Děkuji :-)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Renanko, chcete-li nahradit ovesnou mouku jinou moukou, tak pak to již nebude ovesný koláč :-), to pak zkuste třeba Kokosový koláč s tofu a přidejte si tam jablka a bude to podobné. Ale, pokud chcete zachovat postup a jen nemáte ovesnou mouku, tak si namixujte ovesné vločky na mouku a použijte místo mouky tyto mixované vločky, mělo by to jít také. Zdravím. Alemari
  4. kladika Odpovědět
    Mila Alemari, ako pisete, ze tento kolacik dokaze pohladit dusu- moju akorat hladi ;-) Akorat ho jem, je vyborny!!! Cesto som robila podla receptu, ja som ale musela dat do neho cca 120 g muky, aby sa s nim dalo pracovat. Ked som dala ingrediencie podla receptu, tak mi vznikla hustejsia kasa. Na fotke ale vidno, ze cesto ma byt valkatelne. Chcem sa teda opytat, ci nahodou nema ist do cesta menej vody alebo viac muky? Alebo kde som mohla spravit chybu? P.S. Dnes som obdivovala v knihkupectve Vasu knihu, uz viem co si kupim k meninam ;-) Pozdravujem Vas! :-)
    • Alemari Odpovědět
      Tento koláč jsem dělala vícekrát, milá Kladiko, a i děvčatům před Vámi, co se zde ozvaly s komentářem, se povedl, tak nevím :-) Sama nenosím všechny své recepty v hlavě a i já se při dalším opakování, po jejich vydání, chodím dívat na své stránky :-), zatím úspěšně...:-) Samosebou, chybička se někdy i u mne může vloudit, ale tady bych neřekla. První co mne napadlo, jestli jste dala tu vodu skutečně právě vařící a dala jste tomu čas se naležet. Vařící voda způsobí nabobtnání vloček, že někdy ani další mouky netřeba...Lze pracovat i jenom s nabobtnanými vločkami, ale lepí se to, proto vždy trochu mouky přidávám. Pro porovnání se podívejte na Ovocný koláč s okarovou drobenkou. Ten je z podobného těsta, a zde je na 200 g vloček 300 ml vařící vody a mouky v poměru k vločkám ještě méně... Jinak pak již nevím v čem byto mohlo být, musela bych Vás vidět, jak jste to dělala, ale jiný „zakopaný pes“ by tam snad být neměl...:-) Zdravím. Alemari
  5. kladika Odpovědět
    Dakujem za odpoved. Nabuduce skusim hmotu na cesto nechat dlhsie postat, cesto mam trochu ubite, je citit, ze som dala viac muky :-( ale ucime sa aj na chybach :) plnka, jablcka a posypka chutia ale skvele....
  6. kladika Odpovědět
    Prijemny vecer, opat som sa odhodlala upiect tento kolacik, a musim napisat, ze tentokrat bolo cesto uz hned po zaliati huste, to bolo vidno ze bude stacit len tych 20g muky na zahustenie. Ked som Vam pisala naposledy komentar k tomuto receptu, vlocky boli kasovite...a z toho usudzujem, ze som musela vtedy dat hodne viac vody, pravdepodobne namiesto 170 ml az 270...akurat tu kolacik vyvoniava, uz sa tesim ako si zajtra pochutime ;-) . Tesim sa ze tentokrat sa podarilo aj cesticko! Pekny vecer prajem ;-) Klaudia
    • Alemari Odpovědět
      Tak to jste mne moc potěšila milá Klaudie, že jste to nevzdala :-) Mějte se hezky a děkuji za zprávu. Přeji, aby Vám chutnal. Krásný den. Alemari
  7. Tereza Odpovědět
    Úplně úžasný. :) Udělala jsem ho na oslavu svých 18 a i díky němu si ji moc užila. :) Děkuju. :)
    • Alemari Odpovědět
      I já děkuji, milá Terezko. To mě moc těší, že jste si oslavu narozenin užila i díky jemu. Též Vám přeji k těm krásným osmnáctinám hodně zdraví a ať se máte v životě jen nádherně ! Alemari
  8. Janina Odpovědět
    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu nahradit v tofu náplni sojový nápoj „Soja Milk vanilka“ za sušený ovesný nápoj „Oves Milk“. Děkuji za odpověď.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den :-) Ano, já myslím, že ano. Sama nyní dávám vždy to, co mám právě doma, když nemám to, co jsem dávala...:-) Ale asi bych to víc přisladila. Soja Milk vanilka je více sladší...Zdravím. Alemari
  9. Martina Odpovědět
    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu použít místo slunečnicového oleje sezamový. Je vůbec sezamový olej vhodný k pečení? Děkuji za odpověď Martina
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den, myslím si, že ho použít můžete. Občas ho také použiji, ale spíš vyjímečně. Je vhodný víc do studené kuchyně. Alemari

Zanechte odpověď

*