Ovesný koláč s tofu a jablky a ovesnou drobenkou je přesně vhodný do letního období a umím si jeho podání představit v nedělním odpoledni ke svačině s vychlazenou bílou špaldovou kávou. Koláč je bez vajec, s minimem oleje a nenáročný na přípravu.
Nejdříve si připravíme spodní podkladové těsto. V misce smícháme jemné ovesné vločky s nastrouhanými oříšky a se sušeným ovesným nápojem.
Směs zalijeme vařící vodou a necháme 5–10 minut bobtnat. V případě použití přímo tekutého ovesného nápoje sušený vynecháme a zalíváme přímo horkým tekutým ovesným „mlékem“. Též necháme bobtnat.
Pak přidáme panenský slunečnicový olej a těsto osladíme medem nebo obilným sirupem a přivoníme pár kapkami citrónového aromatického oleje.
Nakonec těsto zahustíme ovesnou celozrnnou moukou, asi tak 20 g a zbytek si necháme na obalení ovesné placky.
Nespotřebovanou mouku vysypeme na vál, na který vyklopíme těsto z misky a připravíme kulatou placku, kterou vytvarujeme o něco větší než je dno dortové formy o průměru 22 cm. Dno formy vyložíme papírem na pečení nebo vymastíme a ovesné těsto vtlačíme do formy tak, aby částečně vytvořilo zvednuté okraje.
Náplň do koláče vytvoříme z tofu natural. Tofu rozdrobíme do sekacího nožového robotu a za chodu přidáme teplou vodu, ve které jsme rozpustili vanilkové „mléko“ nebo použijeme přímo teplé vanilkové „mléko“ tekuté a dále pak přidáme med či slad anebo obilný sirup. Mixujeme tak dlouho, až vznikne jemný krém.
Do tohoto „tofu krému“ rozmixujeme ještě kukuřičný škrob (maizenu) a náplň také přivoníme aromatickým olejem Just pro vnitřní užití. Tofu krémem naplníme připravený prostor na podkladovém těstě.
Další vrstva se sestává jenom ze strouhaných jablek, ze kterých po nastrouhání stlačením vymačkáme šťávu. Jablka smícháme se skořicí nebo skořicí posypeme jablečnou vrstvu až přímo ve formě.
Jak krycí vrstvu jsem zvolila drobenku též z ovesné mouky a s přídavkem kokosu.
Ovesná drobenka s kokosem
V míse rozdrobením popsaných ingrediencí připravíme drobivou směs, kterou navrstvíme na strouhaná jablka a takto připravený koláč dáme péci do předehřáté trouby.
Pečeme při 180 °C asi 40 minut a pak dopečeme 20 minut v mírné troubě při 160 °C.
Upečený koláč necháme před krájením dobře vychladnout. Koláč je vhodné před podáním i vychladit v ledničce a také pak uchovávat v chladu, pakliže jej hned nesníme :-), je pak ještě víc osvěžující v horkých letních dnech.
Doporučuji podávat s čajem nebo s vychlazenou bílou špaldovou kávou, kterou si připravíme dle receptu, který je již na webu uveden. Tato kombinace je doopravdy velice chutná.
Koláč můžeme „jakoby pocukrovat“ sušeným ovesným nápojem, který krásně nahradí klasický cukr, především vizuálně.