Ovocný koláč s okarovou drobenkou

2 velké koláče

Ingredience:

Podkladové těsto:

  • 200 g jemných ovesných vloček
  • 60 g ovesného nápoje „Oves Milk“
  • 300 ml vařící vody
  • 2 lžíce panenského slunečnicového oleje
  • 2 rovné lžíce medu (nejlépe tekutý akátový, cca 40g)
  • 6 kapek citrónového arom. oleje „Just“
  • 1 rovná lžička mleté skořice
  • 40–45 g ovesné celozrnné mouky
  • kukuřičná strouhanka (cca 60 g)

Okarová drobenka:

  • 100 g okary
  • 50–60 g kokosu
  • 35 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky
  • 1 rovná lžíce medu
  • 1 lžička panenského slunečnicového oleje
  • 3 kapky pomerančového arom. oleje „Just“

Ovoce na koláč:

  • švestky (jahody, meruňky apod.-cca 500 g)

Na „pocukrování“:

  • „Oves Milk“

Z jemných ovesných vloček můžeme upéct rychlý ovocný koláč bez vajec. S drobenkou z okary s přídavkem kokosu bude vhodný i na sváteční stůl. Nejdříve si odvážíme jemné ovesné vločky a ovesný nápoj a za sucha je v míse smícháme dohromady.

K této směsi přidáme ještě skořici. Pak vše zalijeme vařící vodou a rychle metlou promícháme, aby voda vločky rovnoměrně zvlhčila. Namočené vločky necháme nabobtnat do konzistence hodně husté kaše. Vločky po nabobtnání zhutní a ztuhnou.

Ještě v míse k nim přidáme med, olej, pár kapek aromatického citrónového oleje a vařečkou opatrně promícháme v těsto, které nakonec propracujeme rukou.

Pak je vyklopíme na vál posypaný ovesnou moukou. Na vále postupně mouku do těsta z velké části zapracujeme. Vytvoříme kouli, kterou rozválíme na silný váleček.

Těsto rozdělíme na dvě stejné části a obalíme je v ovesné mouce, aby se nám nelepilo. Rukama nebo válečkem vytvoříme z obou dílů silné placky.

Každou placku přeneseme na samostatný plech vyložený pečícím papírem, kde ji ještě roztáhneme a dotvarujeme z ní kulatý podklad pro koláč o síle cca 8 mm.

Podklad z těsta posypeme kukuřičnou strouhankou nebo nějakou instantní kaší, která dobře přijímá vlhkost a poklademe sezónním ovocem.

Pak koláče posypeme okarovou drobenkou s kokosem a dáme péci do mírně vyhřátě trouby. Pečeme při 180-200 °C asi 55-60 minut.

Po upečení necháme každý plech s koláčem vychladnout.

Upečené koláče „pocukrujeme“ ovesným „mlékem“ a studené nakrájíme na díly a servírujeme.

Chutnají výborně s bílou ajurvédskou kávou.

Okarová drobenka

V misce rozdrobíme okaru a promícháme ji s kokosem. Zakápneme aromatickým pomerančovým olejem a přimícháme suchý sojový nápoj s příchutí vanilky, med a trochu oleje. Rukou vše dobře rozdrobíme.

Různé ovocné varianty koláče

První koláč jsem pekla se švestkami a ten je uveden na snímku nahoře. Další koláče jsem pekla později a tak je přidávám dodatečně.

Doporučuji vám vyzkoušet koláč s borůvkami, je opravdu výborný a nahradí klasické kynuté borůvkové táče od našich maminek a babiček.

Je mnoho ovocných variant, které jsem ještě nezkoušela, ale vždy když nějakou upeču, moc se na stole „neohřeje“. Chutnají všem.


Koláč s jahodami je také moc dobrý a vhodný pro sváteční příležitost.

Je jemný, voňavý a decentní chuti.

„Do třetice všeho dobrého“ jsem s odstupen času upekla ještě i koláč s černým rybízem a další s meruňkami.

Na posypání těchto koláčů jsem původní okarovou drobenku trochu upravila. Je zde přidána hrubá špaldová mouka a také ostatní složky jsou v jiných vahových poměrech. Chtěla jsem, aby drobenka byla na koláči jednak kompaktnější, bylo ji trochu víc a také byla víc sladší, když máme kyselé ovoce. Pro úplnost vám předkládám předpis i na tuto okarovou drobenku.

Okarová drobenka se špaldovou moukou

Ingredience:
  • 140 g okary
  • 60 g kokosu
  • 40 g suš. soj. nápoje s příchutí vanilky
  • 2 rovné lžíce medu
  • 2 lžice panenského slunečnicového oleje
  • 3 kapky pomeranč. arom. oleje „Just“
  • 70 g celozrnné hrubé špaldové mouky

Postup přípravy je stejný jako u původní drobenky. Množství této drobenky postačí na posypání také dvou koláčů.

Všechny suroviny v míse rozdrobíme, ovoníme aromatickým olejem a promneme, aby se spojily.

Hotová drobenka se nasype na koláč na pokladené ovoce, tentokrát ve větší vrstvě, aby se ovoce úplně zakrylo.

Volba druhu ovoce záleží jenom na vašem zvážení, ale myslím si, že dobré budou všechny.

Poznámka: Když jsem dělala v mrazáku místo na letošní jahody, objevila jsem nespotřebované zmražené švestky, které lze zužitkovat nejen do knedlíků a nákypů, ale poslouží perfektně na tento rychlý koláč. Z jakéhokoliv mraženého ovoce jej můžeme připravit i mimo letní sezónu.

Koláč je velmi vhodný i pro lidi s oslabenou slinivkou. Je dobře stravitelný, protože je bezvaječný a také málo tučný. Doma se po něm vždy jenom „zapráší“ a nejen mou zásluhou.

Drobenka se u klasického táče vždy připravovala z cukru, tuku a mouky. Použitá okara změní výrazně složení drobenky, která je díky ní lehká. V konečné podobě je drobenka mírně nasládlá medem a voňavá po vanilce, kokosupomerančovém aromatickém oleji. Spolu s ovocem vznikne po upečení přitažlivá kombinaci vůní.

Co je okara najdete např. v poznámce u tohoto receptu, ale i jinde zde na webu, kde používám okaru.

35 648 zobrazení článku
O autorce
4 Komentářů
  1. HankaH Odpovědět
    Dostalo se mi velikého potěšení, připravit spolu s milou Alemari ovocný koláč s okarovou drobenkou. V první řadě mne velmi příjemně překvapila jednoduchost přípravy a v zápětí také vyvážená chuť ovocného koláče. Měla jsem pocit, že jím kynutý koláč od mojí babičky, stejně voňavý a s láskou připravený. Děkuji Alemarí za její požehnanou intuici a lásku, se kterou připravuje své pokrmy, ale i za milou vzpomínku na babičku, kterou jsem měla velmi ráda. S láskou Hanka :-)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Hani, děkuji za krásnou odezvu. Kéž se mi splní sen a budu moci takové potěšeni rozdávat více, též dalším lidem, známým i neznámým, pak už známým...:-) Třebas na kurzech vaření. Na to se těším. Alemari
  2. ewulka Odpovědět
    Velmi ma zaujal Vas kolacik. Zacala som sa stravovat zdravsie, preto patram po takychto receptoch, pretoze rada si zamaskrtim. Ale rada by som vedela, co je to okara...Pouzivate to na posypku. To mi nie je jasne. Dakujem.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji, milá ewulko. Doporučila bych následující postup, když narazíte zde na webu na něco, co neznáte. Když si dosadíte do vyhledávače u mne na webu slovo "okara" nebo "okary", většinou vyběhnou recepty, kde jsem ji už použila. U prvních receptů, kde používám surovinu, kterou jsem tu ještě neuvedla, dávám vždy do poznámky vysvětlení, co to je. Navedu Vás třeba na tento starší recept... s okarovým hašé nebo ještě jeden starší....I zde najdete další informace. Prosím o přečtení. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*