
Z jemných ovesných vloček můžeme upéct rychlý ovocný koláč bez vajec. S drobenkou z okary s přídavkem kokosu bude vhodný i na sváteční stůl. Nejdříve si odvážíme jemné ovesné vločky a ovesný nápoj a za sucha je v míse smícháme dohromady.
K této směsi přidáme ještě skořici. Pak vše zalijeme vařící vodou a rychle metlou promícháme, aby voda vločky rovnoměrně zvlhčila. Namočené vločky necháme nabobtnat do konzistence hodně husté kaše. Vločky po nabobtnání zhutní a ztuhnou.
Ještě v míse k nim přidáme med, olej, pár kapek aromatického citrónového oleje a vařečkou opatrně promícháme v těsto, které nakonec propracujeme rukou.
Pak je vyklopíme na vál posypaný ovesnou moukou. Na vále postupně mouku do těsta z velké části zapracujeme. Vytvoříme kouli, kterou rozválíme na silný váleček.
Těsto rozdělíme na dvě stejné části a obalíme je v ovesné mouce, aby se nám nelepilo. Rukama nebo válečkem vytvoříme z obou dílů silné placky.
Každou placku přeneseme na samostatný plech vyložený pečícím papírem, kde ji ještě roztáhneme a dotvarujeme z ní kulatý podklad pro koláč o síle cca 8 mm.
Podklad z těsta posypeme kukuřičnou strouhankou nebo nějakou instantní kaší, která dobře přijímá vlhkost a poklademe sezónním ovocem.
Pak koláče posypeme okarovou drobenkou s kokosem a dáme péci do mírně vyhřátě trouby. Pečeme při 180-200 °C asi 55-60 minut.
Po upečení necháme každý plech s koláčem vychladnout.
Upečené koláče „pocukrujeme“ ovesným „mlékem“ a studené nakrájíme na díly a servírujeme.
Chutnají výborně s bílou ajurvédskou kávou.
Okarová drobenka
V misce rozdrobíme okaru a promícháme ji s kokosem. Zakápneme aromatickým pomerančovým olejem a přimícháme suchý sojový nápoj s příchutí vanilky, med a trochu oleje. Rukou vše dobře rozdrobíme.
Různé ovocné varianty koláče
První koláč jsem pekla se švestkami a ten je uveden na snímku nahoře. Další koláče jsem pekla později a tak je přidávám dodatečně.
Doporučuji vám vyzkoušet koláč s borůvkami, je opravdu výborný a nahradí klasické kynuté borůvkové táče od našich maminek a babiček.
Je mnoho ovocných variant, které jsem ještě nezkoušela, ale vždy když nějakou upeču, moc se na stole „neohřeje“. Chutnají všem.
Koláč s jahodami je také moc dobrý a vhodný pro sváteční příležitost.
Je jemný, voňavý a decentní chuti.
„Do třetice všeho dobrého“ jsem s odstupen času upekla ještě i koláč s černým rybízem a další s meruňkami.
Na posypání těchto koláčů jsem původní okarovou drobenku trochu upravila. Je zde přidána hrubá špaldová mouka a také ostatní složky jsou v jiných vahových poměrech. Chtěla jsem, aby drobenka byla na koláči jednak kompaktnější, bylo ji trochu víc a také byla víc sladší, když máme kyselé ovoce. Pro úplnost vám předkládám předpis i na tuto okarovou drobenku.
Okarová drobenka se špaldovou moukou
Postup přípravy je stejný jako u původní drobenky. Množství této drobenky postačí na posypání také dvou koláčů.
Všechny suroviny v míse rozdrobíme, ovoníme aromatickým olejem a promneme, aby se spojily.
Hotová drobenka se nasype na koláč na pokladené ovoce, tentokrát ve větší vrstvě, aby se ovoce úplně zakrylo.
Volba druhu ovoce záleží jenom na vašem zvážení, ale myslím si, že dobré budou všechny.