Ovocný kváskový táč „Klasic“

1 plech střední velikosti (cca 33 cm x 22 cm)

Ingredience:

1. den večer

  • 100 g hladké mouky špaldové celozrnné
  • 100 g připraveného žitného kvásku
  • 120 ml vlažné vody

2. den ráno

  • 50 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“+250 ml vlažné vody (nebo 300 ml vlažného rýžového mléka)
  • 50 g rýžového sladu (sirupu)
  • 2 špetky mořské soli
  • 2 žloutky
  • 400 g hladké špaldové celozrnné mouky
  • 3 kapky citrónového arom. oleje  „Just“ (nemusí být)
  • 40 g panenského slunečnicového oleje
  • tuk na vymazání plechu, popř. olej
  • 500 g jahod, meruněk nebo švestek a pod.
  • drobenka dle návodu

Recept na klasický kynutý táč lze pozměnit ve všech ingrediencích kromě vajec. Místo původního tuku je použit panenský slunečnicový olej, mouka je celozrnná, k oslazení nám výborně poslouží rýžový slad a strouhanou citrónovou kůru zastoupí pár kapek aromatického citrónového oleje pro vnitřní užití.

K vytvoření těsta budeme tak jak v předchozím podobném receptu potřebovat již připravený kvásek. Pakliže ho nemáme, začneme nejdříve s jeho přípravou dle uvedeného článku Jak začít s spečením kváskového pečiva.

V případě, že již začínáme s hotovým kváskem, promícháme večer odvážené množství řídkého kvásku s moukou a vlažnou vodou a necháme do druhého dne přikryté utěrkou na teplém místě prokvasit.

Ráno nebo i dopoledne z takto připraveného startovacího těstíčka zaděláme na těsto na táč. Do mísy s vykynutým kváskem přidáme odváženou mouku, do které uděláme v míse důlek. Pak přilijeme postupně vlažný rýžový nápoj, ve kterém jsme rozpustili špetku soli, rýžový sirup a rozšlehali dva žloutky a také rozmíchali panenský slunečnicový olej.

Postupným opatrným promícháváním metlou a následně i vařečkou vytvoříme husté lité těsto. Těsto dobře provzdušníme třeba i hnětacími metlami a po dokonalém promísení nakonec vyklopíme přímo na plech vymazaný olejem nebo tukem.

Rukama namočenýma ve vodě těsto roztáhneme do všech krajů a rohů plechu a pak stěrkou rozetřeme po celé ploše. Necháme volně na plechu kynout. Mírné zaschnutí povrchu těsta není na škodu, bude nám pak na něm lépe držet pokladené ovoce.

Kynutí na plechu doporučuji zhruba 1 hodinu, aby byl pak ve výsledku podklad pod ovocem dobře porézní. I v tomto případě tak jako u Kynutého táče bez vajec delší kynutí nebude na závadu, takže není nutno se přesně držet návodu. Na dobu kynutí bude mít samosebou vliv i teplota v místnosti.

Na připravené vykynuté těsto, které vypadá obdobně jako u předešlého receptu na táč bez vajec, poklademe ovoce, které pak pokryjeme připravenou kokosovou drobenkou dle návodu.

Připravený plech s táčem dáme péci do středně vyhřáté trouby. Teplota by se měla pohybovat kolem 180–200°C. Po zapečení cca 15–20 minut teplotu udržujeme kolem 180°C dalších 25–30 minut.

Hlídáme a kontrolujeme propečení vpichem špejle nebo jehlice.

Kváskový táč po upečení necháme dokonale prochladnout, i když vám musím prozradit, že odříznuté teplé a křupavé okraje jsou nejlepší :-)

Varianta s meruňkami:

Kokosová drobenka

Ingredience:
  • 150 g hrubé celozrnné špaldové mouky
  • 50 g sušeného ovesného nápoje„Oves Milk“
  • 30 g panenského slunečnicového oleje
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 50 g medu (rýžový slad)
  • 20 g kukuřičného sirupu
  • 3 kapky aromatického pomerančového oleje „Just“ (nemusí být)

Veškeré suché suroviny v míse smícháme a pak přidáme olej, med nebo slad a rýžový sirup. Postupujeme nejdříve vařečkou a pak dotvoříme drobenku rukama. Bude to vyžadovat trochu vaší trpělivosti, protože se slad i med včetně sirupu s olejem lepí na ruce než se vše podaří rozdrobit.

Přídavek kukuřičného sladu je zde ale výhodný především vzhledem k tomu, že více lepí a výsledná drobenka bude po upečení kompaktnější než dříve uvedená u receptu na kváskový táč bez vajec.

Místo medu také můžeme použít rýžový slad, ale použití jenom samotného kukuřičného sladu nedoporučuji, protože drobenka se pak slepí k sobě ve velkých kusech a není vůbec drobivá a těžko jí lze koláč pak posypat.

Varianta se švestkami:

Poznámka: Zadělávání tohoto táče je velice podobné s táčem kynutým kvasnicemi, ale pouze celková doba potřebná k přípravě je delší. Máme-li ale dobře vzešlý kvásek ve startovacím těstíčku, další kynutí na plechu pak již netrvá zas tak dlouho.

Kváskový táč lze upéci v mnoha variantách, jak jahodový, tak třeba meruňkový nebo švestkový, který je asi nejchutnější. Všechny varianty byly výborné a v jiném ročním období než letním lze použít jakékoliv mražené ovoce, které jen mírně rozmrazíme před pokladením na povrch těsta.

Kváskové pečivo je vhodné i pro oslabenou slinivku a i tento táč, ač je s olejem i žloutky, mé trávení nezatížil. V přiměřeném množství a vychladlý je vhodný i do diety. Samozřejmě jej mohou i lidé s alergií na mléko a mléčné produkty a též diabetici v rámci své diety, obzvláště když použijí uvedený slad místo medu..

Sdílení

    24 339 zobrazení článku
    O autorce
    14 komentářů
    1. alžběta Odpovědět
      Dobrý den, Alemari, právě jsem tento koláč poprvé upekla (kváskový chléb už peču nějaký čas a tak kvásek byl po ruce) a musím pochválit, je výborný!!! Můj dvouletý syn už jí třetí kousek a to "buchty" moc nechtívá. Jinak, doufám, že se Vám daří dobře a zdravím Vás moc. Já i moje rodina (letos v květnu přibyl nový člen druhý syn Jáchym) se máme dobře. S pozdravem Alžběta Dvořáková (dříve Benčíková)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Alžbětko, tak to mne moc těší, že Vám v rodině buchta chutnala a i to že jste mi sem napsala. Gratuluji Vám k druhému synovi. A ještě jednou děkuji za veškerou péči, kterou jste jako redaktorka věnovala knize Vaříme zdravě bez cukru. Srdečně zdraví Alemari.
    2. doskočka Odpovědět
      Milá Alemari, Kváskový chleba peču od kurzu u Vás min. jednou týdně. Dneska jsem si prvně troufla i na táč :) zvolila jsem variantu s jablky a skořicí (ovocnou směs jsem ještě doplnila rozinkami a brusinkami-jablka jsou kyselejší :)).. Zatím tedy táč chladne, ale s těstem se pracovalo dobře a výsledek vypadá moc pěkně. Děkuji za inspiraci, kterou u Vás stále čerpám. Hodně zdraví přeji ze zasněžení Prahy, Lenka
      • Alemari Odpovědět
        Lenko milá, děkuji a posílám moc pozdravů. O tom, že jste šikovná, vůbec nepochybuji. Velice Vám držím palce a děkuji za zprávu. Přeji hodně úspěchů při všem. Alemari
    3. Veronika Odpovědět
      Kváskový táč je výborný. Ráda jsem si rozšířila použití kvásku i do sladkého pečení. Osobně příště vynechám aromatické oleje, přijdou mi zbytečné, když je čerstvé ovoce bude táč dobrý i bez nich. Ty oleje mi přidávají trochu komerční příchuť. Místo kokosové drobenky jsem dala makovou se skořicí na čerstvé švestky, máme to tak rádi. Moc děkuji za tyto stránky jsou pro mne velkou inspirací a postupně zkouším další Vaše recepty :-) Veronika
      • Alemari Odpovědět
        Milá Veroniko, děkuji za Váš komentář. Dobrý nápad s tou makovou drobenkou. Jistě, aromatické oleje nemusí být, každý to vnímáme odlišně. Ale uvádím je jako možnost místo strouhané citrónové nebo někde i pomerančové kůry, která pokud není z BIO plodů, není mnoho zdravá. Držím palce při dalším zkoušení receptů. Berte je jako inspiraci, určitě se jimi nemusíte striktně držet, pakliže máte v některých směrech již hlubší znalosti či zkušenosti. Srdečně zdravím. Alemari
    4. Markéta Odpovědět
      Milá Alemari, kváskový táč je naprosto výborný, doposud jsem pekla jen kváskový chléb, ale tato "sladká" varianta je opravdu vítané zpestření. Příprava není náročná, jen se na jednotlivé fáze přípravy nesmí zapomenout, s těstem se pracovalo skvěle.Objednala jsem si aromatický olej, jsem na něj zvědavá a je podle všeho prospěšný zdraví, proto ho vítám! :-))) Moc Vám děkuji za tyto stránky, chystám se vyzkoušet i Vaše další recepty. Ještě jedou děkuji za inspiraci!!!!!!
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Markéto. Děkuji za pochvalu receptu, potěšilo mne to. Jsem moc ráda, že mohu být inspirací i pro další Vaše vaření. Srdečně zdravím a přeji hezký víkend. :-) Alemari
    5. Markéta Odpovědět
      Krásné ráno, tak právě peču tento táč a dala jsem na něj jahody... už nyní po 15-ti minutách nádherně voní... Děkuji za recepty... Přeji Vám krásný den
      • Alemari Odpovědět
        Markétko milá, tak to je úžasné :-). Je to od Vás milé, že se chcete podělit...Děkuji za zprávu přímo od pečení :-) Také jsem dnes pekla s děvčaty na kurzu kváskový táč, ale jen se švestkami, které jsem měla v mrazáku. :-) Tedy s jahodami musí být přímo luxusní. Zdravím. Alemari
    6. Hanaja Odpovědět
      Dobrý den paní Alemari! Už delší dobu jsem chtěla zkusit upéct něco pomocí kvásku. Týden jsem pořád dokola pročítala Vaše recepty na chleba, ale nějak jsem neměla odvahu jít do toho! :) Až včera večer jsem měla již kvásek natolik vyzrálý, že jsem byla "nucená" něco vytvořit. Vyhrál táč :) Zdál se mi nejjednodušší a tak jsem večer zadělala, ráno než jsem šla do práce, tak jsem ho prodělala a přidala potřebné suroviny a za 2 hod. začnu péct. Budu dělat s jablky a žmolenkou. Jsem moc zvědavá na výsledek a pokud se povede mám v plánu dělat chlebánky. Kvásek mám svůj, tak mohu tvořit. Přeji krásný podzimní den a děkuji za Vaše recepty!!
      • Alemari Odpovědět
        Milá Hanajo, přeji pěkný večer. Děkuji za Váš milý komentář. Těší mne, že zkoušíte, jen zkoušejte dál :-) Přeji, aby se Vám dařilo! Zdravím. Alemari
    7. Eviii Odpovědět
      Milá Alemari, dnes jsem zkoušela Váš recept. S těstem se pracovalo perfektně, ale bohužel mám upečený táč jakoby zdrcnutý. Nenapadá Vás, v čem může být chyba? Upozorňuji, že jsem dnes s kváskem pracovala poprvé, takže je možné vše :D
      • Alemari Odpovědět
        Milá Eviii :-), to bohužel nenapadá. Radím opakovat. Možná je to i tak, že se třeba vše hned napoprvé nepodaří. Určitě nezoufejte, to se může stát i zkušenému... Nebojte, to vychytáte. Držím palce. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *