
Recept na klasický kynutý táč lze pozměnit ve všech ingrediencích kromě vajec. Místo původního tuku je použit panenský slunečnicový olej, mouka je celozrnná, k oslazení nám výborně poslouží rýžový slad a strouhanou citrónovou kůru zastoupí pár kapek aromatického citrónového oleje pro vnitřní užití.
K vytvoření těsta budeme tak jak v předchozím podobném receptu potřebovat již připravený kvásek. Pakliže ho nemáme, začneme nejdříve s jeho přípravou dle uvedeného článku Jak začít s spečením kváskového pečiva.
V případě, že již začínáme s hotovým kváskem, promícháme večer odvážené množství řídkého kvásku s moukou a vlažnou vodou a necháme do druhého dne přikryté utěrkou na teplém místě prokvasit.
Ráno nebo i dopoledne z takto připraveného startovacího těstíčka zaděláme na těsto na táč. Do mísy s vykynutým kváskem přidáme odváženou mouku, do které uděláme v míse důlek. Pak přilijeme postupně vlažný rýžový nápoj, ve kterém jsme rozpustili špetku soli, rýžový sirup a rozšlehali dva žloutky a také rozmíchali panenský slunečnicový olej.
Postupným opatrným promícháváním metlou a následně i vařečkou vytvoříme husté lité těsto. Těsto dobře provzdušníme třeba i hnětacími metlami a po dokonalém promísení nakonec vyklopíme přímo na plech vymazaný olejem nebo tukem.
Rukama namočenýma ve vodě těsto roztáhneme do všech krajů a rohů plechu a pak stěrkou rozetřeme po celé ploše. Necháme volně na plechu kynout. Mírné zaschnutí povrchu těsta není na škodu, bude nám pak na něm lépe držet pokladené ovoce.
Kynutí na plechu doporučuji zhruba 1 hodinu, aby byl pak ve výsledku podklad pod ovocem dobře porézní. I v tomto případě tak jako u Kynutého táče bez vajec delší kynutí nebude na závadu, takže není nutno se přesně držet návodu. Na dobu kynutí bude mít samosebou vliv i teplota v místnosti.
Na připravené vykynuté těsto, které vypadá obdobně jako u předešlého receptu na táč bez vajec, poklademe ovoce, které pak pokryjeme připravenou kokosovou drobenkou dle návodu.
Připravený plech s táčem dáme péci do středně vyhřáté trouby. Teplota by se měla pohybovat kolem 180–200°C. Po zapečení cca 15–20 minut teplotu udržujeme kolem 180°C dalších 25–30 minut.
Hlídáme a kontrolujeme propečení vpichem špejle nebo jehlice.
Kváskový táč po upečení necháme dokonale prochladnout, i když vám musím prozradit, že odříznuté teplé a křupavé okraje jsou nejlepší :-)
Varianta s meruňkami:
Kokosová drobenka
Veškeré suché suroviny v míse smícháme a pak přidáme olej, med nebo slad a rýžový sirup. Postupujeme nejdříve vařečkou a pak dotvoříme drobenku rukama. Bude to vyžadovat trochu vaší trpělivosti, protože se slad i med včetně sirupu s olejem lepí na ruce než se vše podaří rozdrobit.
Přídavek kukuřičného sladu je zde ale výhodný především vzhledem k tomu, že více lepí a výsledná drobenka bude po upečení kompaktnější než dříve uvedená u receptu na kváskový táč bez vajec.
Místo medu také můžeme použít rýžový slad, ale použití jenom samotného kukuřičného sladu nedoporučuji, protože drobenka se pak slepí k sobě ve velkých kusech a není vůbec drobivá a těžko jí lze koláč pak posypat.